5 Ekim 2010 Salı

Yoğurt yapma makinesi gerekli mi?

"Yoğurt makinesine gerçekten ihtiyaç var mı?" diye sorar çoğu anne.

Aslında elbette zorunlu bir ihtiyaç değil. Zira yoğurt yapmak kolay bir işlem. 
Gelgelelim bebeğinin peşinde koşmaktan fenalık geçirmiş, her 2 saatte bir taze yemek yapan bir anne için her gün taze yoğurt mayalamak çok zor olabiliyor. Ben hemen hemen 2 yıldır yoğurt yapma makinesi kullanıyorum. Memnunum. Arada makinem bozuldu, yaptırdım. Kullanmaya devam ediyorum. Pek çok arkadaşım sırf üşendiklerinden taze yoğurt yapmıyorlar. Oysa bizim doktorumuz "En fazla bir gün önceki yoğurdu yedirin, 2 günlük yoğurt yedirmeyin" demişti bize; nedenini bilmesem de kızıma her zaman taze yoğurt yapıyorum. Ama makinem olmasaydı ben de üşenebilirdim doğrusu.

Yoğurt makinesinin avantajları nelerdir?
  1. Sütü ısıtmak gerekmez. Buzdolabından çıkardığın sütü bile doğrudan makinenin içine koyabilirsin ve yoğurdun yine de kıvamında olur.
  2. Maya olarak kullandığın yoğurdun da oda sıcaklığında olması gerekmez.
  3. Sütün ısısını ayarlamak için beklemen ve gelip gidip parmak veya dereceyle sıcaklık kontrolü yapman da gerekmez.
  4. Bebek uyuduktan sonra, akşam yatmadan yoğurdu mayalarsın, sabah kalktığında yoğurdun hazır olmuş olur. Tuttu mu, tutmadı mı; kavanozu oynatsam mı, yoksa biraz daha mı beklesem derdin olmaz. 4-5 saat içinde yoğurdunun hazır olacağını bilirsin.
  5. Ayrı ayrı, minik kavanozların içinde yaparsın yoğurdunu. Dışarı çıkarken bu kavanozları yanına alabilirsin. Ayrıca bebeğinin ne kadar yediğini, miktarı belirli olan bu kavanozlar sayesinde ölçebilirsin. Kavanozları ayrıca bilumum diğer mamayı yanında taşımak için de kullanabilirsin.
İşte benim yoğurt makinem:
Tefal pahalı olan markalardan. Aldıktan sonra fark ettim ki çalışma prensibi çok basit. Dolayısıyla bu kadar pahalı olmayanlar da aynı işi görür.

Yoğurt makinesi alırken bence dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar:
  1. Ayrı ayrı minik kaplarda yoğurt yapmak hem bebeğin yiyeceği miktarı ayarlamak açısından kolaylık, hem de yoğurdunu taze ve sulanmamış yemeyi sevenler açısından faydalı.
  2. Kapların cam olması önemli. Bazı markaların kapları plastik oluyor. Ben kullanmadım ama kullananlar plastiğin kokusunun yoğurda sindiğini söylüyorlar. Zaten kokusu sinmese bile plastiğin 40 derecede ısınmasının zararlı olabileceğini düşünüyorum.
  3. Kapların tamamını içine alan bir makine daha iyi olabilirmiş. Yani demek istediğim şu ki, resimde de görüldüğü gibi benim makinemde kapların yarısı şeffaf kapak kısımının içinde. Oysa ısınan ve sıcaklığı veren kısım diğer taraf. Sanırım bu nedenle, yoğurtlarımın üstü daha sulu olurken ısınan kısmın içinde kalan alt kısım daha yoğun oluyor. Belki de bunun nedeni sadece mayanın dibe çökmesi de olabilir. Ama yine de kapların hepsini olduğu gibi sıcak bölgeye alan başka markalar da görmüştüm, belki bu şekilde yapan makinelerde daha yoğun olur yoğurtlar.
Yoğurdu her yaşta yemek lazım. Taze yoğurdun tadı da bir başka oluyor. Eşim akşamları televizyon karşısında geçerken eline bu kaplardan bir tane alıp izlerken yemeye bayılıyor. Dolayısıyla bir tek bebeğim değil, hepimiz faydalanıyoruz makineden.

Kızım ilk 6 ay sadece anne sütü emdi. Sonra ilk başladığımız ek gıda yoğurt oldu. Bir çay kaşığı, 2 çay kaşığı derken 6. ayın sonunda yukarıda görülen kaplardan bir adet bitiriyordu. Derken yoğurt yemeyi birden kesti. Sanırım 8. aydan itibaren yoğurt yemeyi reddetti. Ama bu makinelerle mayalama derdim olmadığından ve biz de severek yediğimizden ben mayalamaya devam ettim. Azar azar dudaklarına yoğurt sürüp duruyordum. Derken 12. ayda birden yoğurdu tekrar yemeye başladı ve şu an yani 12. ayın sonunda yukarıda görülen kaplardan 2 tanesini rahatlıkla bitiriyor.

Dolayısıyla; ben bir yoğurt mayalama makinesinin zaruri olmayan ama annelerin işini kolaylaştırması bakımından alınması gerekli bir alet olduğunu düşünüyorum.

Merak edenler için makinede yoğurt yapımı:
Kapların içine süt konulur. Her bir kaba bir çay kaşığı yoğurt eklenir.  Kaplar makineye yerleştirilir, makinenin düğmesine basılır. Akşam yaparsanız, sabah kalktığınızda yoğurdunuz hazırdır. Buhar yapmaması için soğuyuncaya kadar beklenir. Kapların ağızları kapatılıp buzdolabına konulur ki biraz daha katılaşsın. Yemeden önce buzdolabından çıkartılıp oda sıcaklığında ılıması beklenir. Sonra da bebeğinizin midesine gidiverir. İşte hepsi bu kadar :)

Not: Yoğurt yapmaya üşenen annelere kefir mayalamak daha kolay gelebilir. Ayrıca kefirin hem probiyotik hem de prebiyotik olması bağırsaklar açısından fazladan fayda sağlıyor.

Not: Eğer katı ve lezzetli yoğurt yapmak istiyorsanız:
  1. Maya olarak önce organik yoğurt, sonra da kendi yaptığınız yoğurdu kullanın. Normal hazır yoğurtlardan kullanırsanız, yoğurdunuzun sümüksü olduğunu, erimiş kaşar gibi uzadığını görebilirsiniz.
  2. Çiğ süt kullanın. Çiğ süt bulamıyorsanız en azından günlük şişe süt kullanın.Yağı alınmış sütten katı yoğurt olmaz. Sütü kutularken içinde ne gibi maddeleri öldürüyorlarsa hem tadı gidiyor hem de yoğurdu sulu oluyor. Ben bir süt obur olarak, kutu sütlerden hoşlanmıyorum.
  3. Malzemeler (yani süt ve maya) mümkün mertebe oda sıcaklığında olsun. Buzdolabından çıkar çıkmaz veya kaynamış ama 40 dereceye düşmemiş sütle yoğurt yaparsanız ekşi ya da sulu olma riski fazla olur. Yine de ben çoğu zaman buzdolabından sütü çıkartıp hemen mayalıyorum. Ekşi, sulu filan olursa da ayran yapıveriyorum.
  4. Yoğurdu soğumadan buzdolabına koyarsanız, buhar yapar ve buhar kapağına çarpıp su olarak yoğurdun içine geri düşüp yoğurdu sulandırır. Ama eğer buzdolabına kaldırmak için yoğurdun soğumasını beklemek istemiyorsanız yoğurt kaplarının kapaklarını kapatmadan önce, kabın ağzı genişliğinde bir parça peçete koyup kapağını öyle kapatın. Bu durumda oluşan buharı peçete emer ve yoğurdun sulanmasını engeller.
Not: Eğer evinizde fırınınız varsa, onu da yoğurt yapmak için kullanabilirsiniz tıpkı yoğurt makinesi mantığında. Kapaklı kaplarda sütü mayaladıktan sonra kapağı kapalı olarak fırına koyup, fırını 50 derece sıcaklığa getirip 15-20 dakika bekleterek fırını kapatın. 4-5 saat sonra yoğurtunuz mayalanmış olacaktır.

62 yorum:

  1. Merhaba, ben de bu makinadan aldım ve yoğurt yapacağım ama nedense kılavuzunda yeterli açıklamayı göremedim. Sen çok güzel açıklamışsın ama mesela her kavanoz için ne kadar süt koyacağız? Yoğurt 1 çay kaşığı konulacak okey. Bir de bazı yerlerde ayrı bir kapta bütün malzemeyi çatalla karıştırıp sonrasında kavanozlara döküyorlar? Çok kafam karıştı:(

    YanıtlaSil
  2. Lucy,
    Kavanozları ağzına kadar dolduruyorum ben. Toplam 150 cc sanırım zaten her biri. Hatta 500 mililiterlik günlük süt şişesi tam gelmiyor, bir kabı yarısına kadar dolduruyorum. Yarısına kadar doldurduğum kaba da bir çay kaşığı maya kouyorum.
    Öenmli olan mayayı çok fazla koymamak; mayayı ne kadar fazla koyarsan koğurt o kadar sulu oluyor. Tepeleme bir tatlı kaşığı fazla geliyor mesela ama iki çay kaşığı ya da 1 tatlı kaşığı koysan da fark etmez.
    Bütün malzemeyi çatalla karıştırmak da aynı şeye hizmet ediyor: Sütü toplu halde bi rkaba döküp, içine de maya olacak yoğurtu atabilirsin. Ama sonra sütü küçük kaplara boşaltırken maya dibe çöküp her kaba eşit dağılmayabilir. Bu nedenle büyük kapta mayalayıp, küçük kaplara aktaracaksan malzemeleri iyice karıştırmak gerekiyor ki her küçük kaba eşit miktarda maya gitsin.
    Ben ilk başta böyle yapıyordum ama sonra üşendim.
    Küçük kaplara sütü dökpü, sonra da birer kaşık yoğurtu eklemek daha basit geldi.
    Kafan karışmasın yani, en basit yöntem: Her kabı ağzına kadar doldur, içine bir çay kaşığı yoğurt dök ve makinenin düğmesine bas. Bu kadar :)

    YanıtlaSil
  3. Çok bilmiş, ne kadar faydalı oldu anlatamam. Çok teşekkür ederim. Kılavuzunda yok süt tozuydu, yok eczanede satılan mayaydı, kafam çok karışmıştı. Aydınlattın beni teşekkürler hem de bu vesile ile blogunla tanışmış oldum. Kız bebek bekleyen bir anne adayı olarak çok faydalı bilgiler edindim blogun vasıtasıyla. Benim bloguma da beklerim

    lucywiththediamonds.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. bende 6 ay kadar önce arzumun makinesini aldım henüz bebeğimiz yolda ama taze yoğurt yeme fikri makineyi alırken çok cazip gelsede sonrasında çok üşendiğimi söylemeden geçemiycem..
    banada kılavuzda yazdığı üzere tek tek diilde büyük bir kapta mayalayarak kaplara ayırmak zor gelmişti ama öyle güzel anlatmışsınızki akşam gidip hemen yoğurt mayalayasım geldi..

    YanıtlaSil
  5. @ cokomel: "akşam gidip hemen yoğurt mayalayasım geldi.." cümlesinden çalışan bir anne olduğunuz anlaşılıyor :) Çalışan annelerin klasik sorunu: Üşengeçlik. Bu aslına hem sorun hem de faydalı. Zira üşengeç anne aynı zamanda pratik annedir, zamanını iyi kullanmayı bilen annedir. Ayrıca üşengeçliği sonucu bebeği sıkmayan, rahat bırakan annedir :)
    Sütü kaplara boşalt, her birine 1 çay kaşığı yoğurt koy, kapağını kapat ve düğmesine bas. Benim makine zaten hep fişye takılı :) Çok basit.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. merhaba pastörize edilmemiş sütleri önceden kaynatmak gerekir heralde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer sütün alındığı ineğin sağlığına ve sütü sağan kişinin hijyen anlayışına güveniyorsanız ve süt sağılır sağılmaz uygun koşullarda elinize geçiyorsa kaynatmanıza gerek kalmayabilir.

      Ama köyde yaşamıyorsanız günümüz koşullarında tüm bu zinciri izlemek mümkün olmadığından kısaca: Evet, katnatmak gerekir diyebilirim. Ama kaynar kaynamaz hemen altını söndürün.

      Aslında kaynatmak sütün içindeki vitaminleri de öldürüyor. Eğer evde bir gıda termometreniz varsa kaynatmadan ve kısa sürede sütünüzü pastörüze edebilirsiniz. Bakın pastörizasyon nasıl yapılıyor: Pastörizasyon, sütün 63-65 ˚C’de 30 dakika veya 72-75 ˚C’de 30 saniye veya 85 ˚C’de 5-10 saniye (hijyenik şartlar gerektiriyorsa süre 1 dakikaya kadar uzatılabilir) ısıl işlem görmesinden sonra derhal 10 ˚C’nin altına (buzdolabı soğukluğu) soğutulmasıdır.

      Sil
    2. Evett güzel anlatmışsınız ancak bazen daha yüksek derecelerde de pastörizasyon gerekebilir, hedef mikroorganizma tiberküloz mikrobudur tabii ki. Ancak süt çok kirli yani mikrobiyal yükü çok fazla ise yüksek derecelerde pastörizasyon yapılır.
      çünkü mikrobiyal yükün de belirli seviyelere getirilmesi gerekir. Dışardan alınan çiğ sütlerde kaynak bilinmiyorsa 60 derecelerde yapılan pastörizasyon etkili olmayabilir. Bir süt tesisinde 90 derecede pastörizasyon yapıldığını gördüm ki sütün mikrobiyal yükünü düşünün.....

      Sil
  8. merhaba,
    az önce internetten sipariş veridğim yoğurt mayalama makinamı aldım ancak kocaman bir hayal kırıklığına uğradım! sütü tencerede kaynatıp, mayalayıp daha sonra makinanın kaplarına boşaltmam gerektiği yazıyor. ben zaten bu işlemlere vakit harcamamak için almıştım.. sizin kullandığınız marka farklı olduğu için mi böyle acaba? ben de bir çılgınlık yapıp kaynatmadan denesem mi yoksa iade seçeneklerini mi araştırsam bilemedim.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence siz benim tarif ettiğim gibi mayalamayı bir deneyin, çünkü yoğurt yapma makinelerinin mantığı o kadar basit ki benim dediğim şekilde yoğurt mayalayamayacak bir makine olabileceğini zannetmiyorum.

      Sorunuza iki yönden cevap vereyim:

      1. Sütü kaynatmak: Muhtemelen çiğ süt kullandığınızı farz edip öncesinde kaynatmanızı tavsiye etmişlerdir. Çünkü yoğurt makineleri 40 dereceye kadar ısınıyor. Çiğ süt ise ancak 80 derecede pastörize olabiliyor. Oysa bizler zaten pastörize süt kullanıyoruz. Bu nedenle sütü kaynatmadan kaba dökelebilirsiniz.

      2. Ayrı bir kapta mayalamak: Benim Tefal makinemde de başka bir kapta mayalamayı yapıp sonra küçük kaplara dökün yazıyordu. Bir iki defa denedim ama kaplara eşit miktarda maya dağılmadığından homojen yoğurtlar elde edemedim. Ben de minik kapların içine tek tek maya katmayı denedim. Daha başarılı bir sonuç aldım. Dolayısıyla siz kullanma kılavuzuna aldırmayın. Toplu halde mayalayıp kaplara dökmekle, önce kaplara süt döküp sonra mayayı eklemek arasında ne gibi bir fark olabilir ki? Belki öylesinin daha kolay olduğunu düşündüklerinden öyle yazıyorlardır, bilemiyorum.

      Dolayısıyla ben sizin yerinizde olsam kullanmayı denerdim. Ama az da para değil tabii. Sonra makinede bir sorun varsa, ben sorumlu olmak istemem :) Kullandığınız makine hakkında internete girilmiş yorumları, şikayetleri araştırdınız mı?

      Sil
  9. merhaba çok faydalı bir yazı oldu benim için, uygun fiyatlı makina ararken http://www.yakaladinyakaladin.com/yogurt-yapici.html bunu buldum ve makinanın tanıtım yazısı sizin yazınızın aynısı birebir kopyalayıp yapıştırmışlar, rızanız haberiniz var mı? bilemiyorum ama bilmenizi istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette rızamı alan filan olmadı. Bu tür hareketler artık internet üzernde vakayı adiye haline geldi.

      O siteden ben de alışveriş yaptım. Hatta 1-2 ürününden acayip memnun kaldım, bir yazımda paylaşmayı düşünüyordum. Kendilerine bir yazı yazıp durumu anlatayım. Bakalım ne tepki verecekler?

      Uyarınız için çok teşekkürler. Ben okusam, benim yazım olduğunu anlamazdım. Dikkatinize hayran kaldım :)

      Sil
  10. onkologlar ev yapımı yoğurt diye bas bas bağırıyorlar bende alıcam sonunda bir yoğurt makinesi..
    http://www.5nnnnn1k.com/portal/dunyadan-736/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şöyle düşünüyorum: Bizim neslimiz katkı maddelerine karşı direnmeyi başarabilirse, hazır gıdalar daha sağlıklı şekilde üretilmeye başlanacaktır. 20. yüzyılda sağlıklı yoğurt üretilemiyor olabilmesi mümkün mü? Ama daha çok kar için sağlıktan taviz veriliyor. EĞer bu şekilde kar değil de zarar ettiklerini fark ederse hazır gıda üreticileri, sağlıklı üretim metotlarına döneceklerdir muhakkak.
      Sivil direniş için yoğurt makinesi öneriyorum :))

      Sil
  11. merhaba:))
    ben de düşünüyorum yoğurt makinası almayı ama marka konusunda kararsız kaldım, önerebileceğiniz bi marka var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapları cam olan her marka aynı işi görür, çok basit bir alet çünkü. Ama plastik kaplı olanlar sağlıksız ve koku da yapıyormuş, cam kap olmasına dikkat edin sadece.

      Sil
  12. merhabalar bende yazılarınızı takip ediyorum merak ettiğim benim acaba hiç yoğurt makinesinde kefir yapmayı denediniz mi? sonuçta ikiside mayalama işlemi direk yoğurt makinesinde kefiri mayalayıp tüketemezmiyiz ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerek yok ki? Kefir çok kolay mayalanıyor. Atıyorsunuz mayayı süt dolu kavonoza (hatta kutu sütün doğrudan içine bile atabilirsiniz), kaldırıyorsunuz gölge bir yere (buzdolabı bile değil, normal dolaba) ertesi güne mayalanmış oluyor. Yoğurt makinesi ile uğraşmak, boşu boşuna iş çıkarmak olur...

      Sil
  13. Merhaba, gunlerdir yogurt mayalama mucadelesi veriyorum ve her seferinde farklı kıvamlı oluyor. Yazınızda gercekten cok guzel anlatmıssınız ve tam pes etmeyi dusunurken yeniden denemek için moral oldu. Size bazı sorularım olacak. Küçük kaplarda mayalarken bir çay kasıgı maya koyuyorum yazmıssınız koyduktan sonra karıstırıyorsunuz degil mi? Evde oda sıcaklıgı 26 dereceyken tefalle kaç saatte mayalamalıyım. 8 saatte mayalayıp sonra 1-2 saat makina kapandıktan sonra içinde calıstırmadan bekletip sonra da dolaba koyuyorum ama her seferinde kıvamı farklı oluyo ve genelde sulu oluyor makinayla cok kolay olucagını dusunmustum ama tam bir hayal kırıklıgı oldu ve ne yapacagım bilemiyorum maya suresi ne kadar olmalı daha sonra makina ıcınde ne kadar bekletmeliyim yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Yoğurt yapmak, tıpkı yemek yapmak gibi. 1500 kere de yapmış olsanız, yemeğin aynı lezzette ve kıvamda olacağını garanti edemiyorsunuz. Yoğurt mayalamak da böyle...

      Öncelikle söyleyeyim ki yoğurt makinelerinde yapılan yoğurtlar biraz sulu oluyor. Ben kızım için yaptığımdan sulu olması işime geliyordu. Eşim de kafasına dikip içiyordu :)

      Şimdilerde çoğunlukla toprak kapta ve fırında mayalıyorum. Ama acelem varsa ve yoğurt makinesini kullanmışsam şunlara dikkat ediyorum:
      - Gece yatmadan mayalıyorum ki 8 saat kadar dursun. Gündü mayalamışsam da makine tam soğumadan içinden çıkarmamaya dikkat ediyorum.
      - Yağlı çiğ süt kullanıyorum. Kutu sütleri ile iyice sulu oluyor. Eğer çiğ süt kullanmıyorsanız, günlük süt de deneyebilirsiniz. Süt ne kadar yağlıysa, yoğurt da o kadar katı oluyor.
      - Marketlerde satılan markalı yoğurtlardan maya yapmıyorum. Kendi yoğurdumdan mayalama yapıyorum. Eğer kendi yoğurdumu ekşitmişsem de yeni maya bulmam gerekiyorsa, çabuk ekşiyen, yöresel yoğurt markalarını tercih ediyorum. Kalitesiz maya yoğurtu sulu yapıyor.
      - Yoğurtu doğrudan buzdolabına koymuyorum. Diş kapağın için damla damla ıslanmış oluyor. Buharlaşması için kapağı açık bekletiyorum. Eğer bekletmeye vaktim yoksa, dolaba kaldırırken, kapaklarını kapatmadan önce peçete yerleştiriyorum ağızlarına. Sonra kapaklarını kapatıyorum ve buzdolabına öyle kaldırıyorum. O peçeteler ıslanmış oluyor, kapağı tekrar açtığımda. Yani peçete o suyu emmese, o su tekrar yoğurdun içine karışacak, bu da yoğurdu sulu yapacak demektir.
      - Ben sulu olmasından şikayetçi olmadığımdan, dolaptan çıkarıp kullanıyorum tüm malzemeleri. Ama katı olması için maya ve sütün oda sıcaklığında olması gerekiyor.
      - Ben mayayı koyduktan sonra karıştırmıyorum. Kimisi mayayı bir kap sütün içinde ezer, öyle koyar. Ama bu durumda her cam kaba eşit miktarda maya koyup koymadığınızdan emin olamazsınız. Mayayı koyduktan sonra karıştırmayı hiç denemedim. Karıştırsam daha katı ya da daha sulu olur muydu bilemiyorum.

      Yoğurt neticede sütten, süt de bir canlıdan elde edildiğinden, her türlü sütün kalitesi de farklı oluyor. Sütün elde edildiği hayvana, mevsime göre de değişiklik olması normaldir. Makinenin durduğu oda sıcaklığı da mayalanmayı etkiliyor.

      Bir de eğer çok katı yoğurt seviyorsanız, sütün içindeki su miktarını azaltmanız lazım. Bunun için de yoğurt yapacağınız sütü fazladan kaynatmanız gerekiyor. Ne kadar fazla kaynatırsanız yoğurdunuz o kadar katı kıvamlı olur. Ama kaynama süresince sütün içindeki besleyici unsurlar da ölüyor elbette. Zevk için yoğurt tüketirken sorun değil de eğer bebeğiniz için kullanacaksanız, bu işlemi tavsiye etmiyorum.

      Sanırım bildiğim her şeyi yazdım. Umarım işinize yarar...

      Sil
    2. Çok teşekkürler cevabınız için

      Sil
  14. Cam olanlar sağlıklıdır. Plastik olanları alacaksanız da parlak renkli ve yüzeyli olması gerekir.

    YanıtlaSil
  15. Bi yorum daha yazmıştım uçtu gitti
    Yılmadım ey Google
    Tekrar yazdım :)

    Çabuk ekşiyen yöresel marka yoğurtlar benim gibi feci acemiler içinsin derece üstü kapalı bi anlatım doğrusu :(
    Direk marka ismi verseniz olmaz mı
    Örnek olurdu hani

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çabuk ekşiyen yoğurtların çabuk tüketilmesi gerektiğinden, ancak üretildikleri bölgede satılabiliyorlar. O nedenle de her bölgenin yoğurdunun markası değişik oluyor.

      Belki toprak güveç içinde satılanlardan başlayabilirsiniz?

      Ya da en azından organik yoğurtları maya olarak kullanabilirsiniz. Elta Ada marka yoğurtlar benim favorimdir mesela. Pınar'ın da organik yoğurdu var sanırım.

      Sil
  16. Son derece olmuş sin derece :) olsun derdim anlaşılmıştır sanırım

    YanıtlaSil
  17. Muhtesem anlatim.Sizin sayenizde makine aldim ve 2gunde bir yogurt yapiyorum.Simdilik biraz eksi oluyor,ama azimliyim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum.

      Yoğurt fazla beklerse ya da fazla sıcakta mayalanırsa ya da mayası ekşi ise ekşi olur. Söylemeden geçemedim :)

      Afiyet olsun...

      Sil
  18. merhaba sorum su kavanoz kapaklari yogurt yaparken kucuk kavanozlarda,kavanoz agizlari kapatiliyor mu acik mi kaliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bende ilk yoğurdumu mayaladım,inşallah tutar,sevgi ve saygılarımla...

      Sil
  19. Merhaba,
    Yazdığınız gibi sütü ve mayayı buzdolabından çıkarıp makineye koydum, ama olmadı. 1 lt. günlük süt için 1 yemek kaşığı organik yoğurt kullandım. Sizce yanlışım nerde acaba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen maya tüm süte eşit dağılmıyor. O nedenle ben önce sütü kavonozlara döküp sonra her birine bir çay kaşığı maya katıyorum. Eğer ilk seferde yoğurt yeteri kadar katılaşmadıysa, düğmesine bir daha basıp bir kere daha ısıtıyorum, yani mayalanma süresini arttırıyorum.

      Sil
  20. Sutu kaynatipmi makinaya koyuyorsunuz? Yoksa buzdolabindan cikan sute maya katipmi makinaya koyuyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece çiğ süt ise kaynatıyorum. Ama makineye süt soğuduktan sonra koyuyorum. Eğer sıcak süt koyrsam yoğurt ekşi oluyor çünkü. Oda sıcaklığı en ideali. Ama vakit darlığından çoğunlukla buzdolabından çıkar çıkmaz koyuyorum makineye. Ben her kavonoza bir çay kaşığı kadar maya katıp, öyle çalıştırıyorum.

      Sil
  21. tefal yogurt yapma makinesinde 5- 6 saat yeterli oluyor, eksi yogurt sevenler 7-8 saatlik sureleri tercih edebilir veya sure tamamlandiktan sonar makine icinde bekletebilirler, buzdolabina agzi acik bir sekilde koymak hem buharlasma hemde hizli soguma acisindan onemli,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süt ürünlerini dolaba ağzı açık koyunca çok hızlı koku çekiyormuş gibi geliyor. Misal dolapta balık varsa, süt de balık kokmaya başlıyor. O nedenle ben ya dışarıda ağzı açık bırakıyorum bir süre ya da acelem varsa kapaklarını kapamadan önce kağıt mendil koyuyorum, kapağı da mendilin üstüne kapatıyorum, mendil emiyor buharı.

      Sil
  22. Merhaba,
    Ben weewel marka yoğurt yapma makinası aldım ve sizin tarif ettiğiniz şekilde ve sizin verdiğiniz ölçülerde yaptım,çok güzel oldu,teşekkür ederim...Zira kullanma kılavuzundaki gibi yapmak hiç pratik değil,bu markanın 7 tane cam şişesi ve bir plastik kabı var,bugün plastik kapta yapayım diyorum ama siz plastik kokusu siniyor deyince kararsız kaldım yine farklı sitelerden araştırdım,arzumun makinasında plastik koku olduğunu ama weewel de olmadığını yazmış bir hanım,artık ben bugün deneyeyim,bakalım tecrübemi yine buradan paylaşırım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. ÇokBilmiş, ben de 6 aylık olan bebeğim için yoğurt yapma metotları arayışı içindeyken, blogunla karşılaştım. Üşenmeden verdiğin tek tek cevaplarına hayran kaldım. Eline, emeğine sağlık. Teşekkürler & Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de üşenmeyip yorum bıraktığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  24. Harika cevaplar :)) bende ogluma arzumun yoğurt yapma makinesinde yogurt yapicam onceden kayanaticaktim ne gerek varmis süper oda isisinda günlük süt sonra hopp cay kaşığı maya gece yaparım sabah hazir harika Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Neden hayatı kendimize zorlaştırıyorsak? :)

      Sil
  25. çok bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  26. bende yoğury yaptım ama olmadı hem ekşi hemde sündü ben kutu süt ve içimin yoğurdunu kullandım olmadı hangi marka süt ve yoğurt markasından yoğurt güzel oluyor birde benim kavanozlar 210 ml lik her bir şişe için 1 çay kaşığı yoğurt yeterlimi birde yoğurtdu kavanoza çay kaşığıyla koyduktan sonra çokmu karıştırmamız gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Ben çiğ süt alıp kaynatıyorum. Onu da bulamazsam şişe süt alıyorum.
      2. 1 Çay kaşığı yeterli
      3.Yoğurdu kavonoza koyduktan sonra hiç karıştırmıyorum ben

      Sil
  27. merhabalar... makinede yoğurt yaparken mayaladıktan sonra kapaklarını kapatıyor muyuz yoksa ağızları açık olarak mı koyuyoruz makineye... sanki ağızları açık olacakmış gibi bir cevabınızı okudum... kafam karıştı...teşekkürler...

    YanıtlaSil
  28. Firinda ne kadar bekleticez acaba ?

    YanıtlaSil
  29. Merhaba.oncelikle bilgilendirdiginiz icin cok tesekkur ederim.size sorum su olacakti bende tefal yogurtcum var hem 1 lt.ljk kabi hemde 6 adet bebek kabi var ben hepsini bir mayaliyorum sulu oldu her defasinda kizim 6.ayini doldurmak uzere ve surekli denmeler yapiyorum tutturana kadar.1 lt.lik kaba ne kadar maya koymaliyim ? Ve siz kac saate ayarliyorsunuz ben hep 10 saat yapmistim da belki saatten dolayi sulu oluyordur.birde kapaklari kapatip koyuyordum sizi dinleyip acik deniycem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir litreye 1 tatlı kaşığı kadar maya koyuyorum. Ev yapımı yoğurt biraz sulu oluyor market yoğurduna kıyasla. Yoğurdun katı olması için ya çok yağlı süt kullanacaksınız ya da sütün içindeki suyun buharlaşması için sütü uzun süre kaynatacaksınız ki o zaman da besleyicilik değeri azalıyor. Sulu olsun daha iyi. Ben kızımın eline veriyordum o 6'lı kaplardan birini, kafasına dikip içiyordu. Benim makinem eski kalmış olabilir. Tek bir düğmesi var. BAsıyorum 1-2 saat sıcaklık veriyor, sonra kapanıyor. Ben akşam yapıp sabaha kadar bekletiyorum. Bizde yoğurt çok yendiği için ayrıca büyük bir kapta, fırının içinde de mayalıyorum. Onu da bir gece bekletiyorum. Bilmiyorum belki biz alıştık artık kıvamına, sulu gelmiyor bize.

      Sil
    2. Yoğurt bitmeden yenisini mayalıyorum, çünkü yoğurdun mayalanması 10 saat sürüyor. Buzdolabına koyup hiç dokunmadan 24 saat bekletiyorum. Sonra süzgece boşaltıp 4 - 24 saat arası bir sürede süzüyorum. Yani yoğurdun hazırlanması yaklaşık iki gün sürüyor. Eski yoğurt yarıya yaklaştığında hemen yenisini mayalıyorum. Maya da ekşimemiş oluyor. En önemlisi yoğurdun 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi. Kesinlikle katı olacaktır, lütfen bir deneyin. Eğer yoğurt ayran için ya da meze gibi kullanılacaksa mayalama 14 saat, dinlenme 24 saat, süzmesi de 24 saat olmalı, hafif ekşi ama daha yoğun olacaktır.

      Sil
  30. Merhaba yoğurt yapma makinesi ile ilgili bir anket hazırladım.Yeni projemde bana yardım ederseniz çok mutlu olurum :)
    https://tr.surveymonkey.com/r/7H22PF8

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yanıtladım, lütfen herkes yanıtlasın, böyle güzel projelere destek olalım lütfen. Haydi...

      Sil
  31. Merhaba benim bebeğim henüz 6 aylık.yoğurt ve ek gıdalara yeni başlıyoruz haliyle.doktorumuz devam sütü ile mayalamamı söyledi.ilk etapta normal yoğurttan mı koyayım mayasını makineye.birde bu makineler devam sütylede mayalarmı acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohut ile yoğurt mayası yaparak devam sütünü doğrudan mayalayabilirsiniz. Nohut mayasının nasıl yapıldığı konusu internet üzerinde var. Ben toz probiyotik maya kullandığım için henüz nohut mayasını kendim denemedim.

      Sil
  32. Size ne kadar teşekkür etsem o kadar az olacak sanırım,umidim kırılmış acaba yoğurt makinası alsam yine becerebilir miyim diye dusunurken verdiğiniz tarif ve aldığım fiyatı uçuk olmayan bir marka ile başladım yoğurt mayalama ya sonuç on numara teşekkürler bu yazınız emeğini için.

    YanıtlaSil
  33. Merhabalar bende yeni aldım makinadan, çok güzel anlatmışsınız teşekkürler fakat bir sorum olacaktı ,
    Yoğurt mayalanma sürecinde makina açık oluyorsa elektrik faturasını etkilemedimi? Ne kadar yakıyor bilginiz varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurt makineleri 20watt tüketiyor kısacası eletrik tüketimi çok deyil

      Sil
  34. Fırında yaparkende günlük sütü makinedeki gibi yapabiliyor muyuz yoksa kaynatmak mi gerekiyor

    YanıtlaSil