27 Mayıs 2011 Cuma

Bebekle denizde nasıl yüzülür?


Kızım denize ilk defa 9 aylıkken, Mayıs ayının sonunda girdi ve deniz suyu henüz ısınmamıştı. Deniz suyunun soğuk olacağını ve 9 aylık bebeğimin çekinip girmek istemeyeceğini ya da soğuk sudan rahatsız olabileceğini düşünerek yukarıda görülen deniz kıyafetini almıştım. 

Konfidence marka, Baby Warma deniz kıyafeti.  Balık adam kıyafeti gibi bir kumaştan yapılmış, su geçirmiyor ve dolayısıyla bebek suyun soğukluğunu hissetmiyor. Ayrıca bebeğin omuzlarını da kapattığından, yüzerken omuzları dışarıda kalan bebeğin omuzlarının güneşten yanmasını da önlüyor.Kıyafet bebeğin sadece gövde kısmını koruduğundan, bebeğin bacakları ve kolları suyla temas ediyor ve bebeğin denizi hissetmesini de engellemiyor.

Mayıs ayında kızım denizde rahatlıkla yüzünce, Haziran ayında gittiğimiz Çanakkale ve Bozcada gezimizde de aynı kıyafeti giydirdim. Özellikle Bozcaada'nın Ayazma Plajı, soğuk suyuyla ünlüdür. Kızım ne denize girerken bir sıkıntı yaşadı, ne de buz gibi suda yüzdüğü için hastalandı. 

Ürün Türkiye'de bulunmuyor. Ben e-bay üzerinden satın almıştım. Satın alırken kıyafet ölçülerine dikkat edin, çünkü ay aralığına göre aldığınız kıyafet bebeğe küçük ya da büyük gelebilir. Küçük gelirse bebek rahatsız olup giymek istemez, büyük gelirse içine su alır ve kıyafetin bir anlamı kalmaz.


Denize girerken kızımı bezsiz soktum. Ama deniz kenarında oynarken ve havuza girerken Huggies Little Swimmers Mayo Bebek Bezi kullandım. Yıkanabilir bebek bezlerinden de almıştım ama hem sızdırma yapar da rezil olurum korkusuyla hem de su alıp şiştiği için kullanmadım. Huggies Mayo Bebek Bezi alanında tek olduğu için ismini yazmakta sakınca görmüyorum. Türkiye'de başka mayo bebek bezi yok. Bez, büyük marketlerin hepsinde satılıyor.

2 hafta kullandım, kızım henüz 9-10 aylıktı. Hiçbir şekilde sızdırma yapmadı. Ayrıca diğer bebek bezleri, dış taraftan gelen suyu da emiyor. Oysa Huggies bezin dışından gelen suyu emmediğinden diğer bebek bezleri gibi şişip ağırlık yapmıyor. Ayrıca külot gibi giydirildiğinden, giydirip çıkarması da çok rahat. Bebeği yatırmaya çalışmanız bile gerekmiyor, ayaktayken de kucaktayken de giydirip çıkartabiliyorsunuz.

Her suya girip çıkışında bezi değiştireceğinizi ve normal bezleri sadece bebeğiniz uyurken kullanacağınızı göz önünde bulundurarak, normal bezden daha fazla sayıda mayo bebek bezini yanınızda bulundurmanızı öneririm.


Denizde yüzerken kızımızı kucağımıza aldık, dalgalardan çekindiğimiz için. Ama havuzda yüzerken gölgelikli bebek simitlerinden kullandık. İki tane simidimiz vardı. Bir tanesi yukarıda gördüğünüz palmiyeli olanı. Palmiye ağacı şeklindeki gölgelik arkadan uzandığı için bebeği rahatsız etmiyor. Ama aynı zamanda çok da fazla koruma sağlamıyor. Zaten güneşin dik geldiği saatlerde yüzmediğinizden, çok da önemli değil. Simidin üzerinde, resmin sağında görülen kornayla kızım çok eğlenmişti. Yine resimde mavi olarak görünen pervane de şişme ve yerinden çıkabiliyor. Kızım onu yerinden çıkarıp çıkarıp dişlerini kaşımıştı :)


Kullandığımız bir diğer simit de buydu. Bebeği içine sokmak biraz daha zor ama güneşten tam anlamıyla koruyor. Ön taraftaki iki ayağı cırt cırtlı bantlarla yapışıyor. O ayakları sökerek güneşliği geri atıp bebeği yerleştiriyorsunuz. Ön tarafında da plastik içerisine çıngıraklı toplar yerleştirmişler. Kızım bunlarla da bir hayli oynadı.


Bebek simitlerinin özellikleri oturmalı simit olması. Bebeğin bacakları resimde görülen deliklerden geçiyor ve bebek sanki yürütece ya da hoppalaya oturuyormuş gibi simidin içine oturuyor. Böylece elinizden kayıp da suya düşmesi gibi bir ihtimal olmuyor.

Biz bu simitlerle çok rahat etmiştik. Avantajları:
  1. Kızımı sürekli kucakta tutmak zorunda olmadığımız için yorulmamış ve daha üzün süre suda kalabilmiştik.
  2. İçimizden birisi kızımla oyarken diğeri gönül rahatlığı içinde yüzmüştü. 
  3. Kızımın simidini bir elimizle çekerek de yüzebiliyorduk.
  4. Kızım kendini özgür hissetmeyi seven bir bebek olduğundan simidin içinde çok eğlenmişti.
Ama bir arkadaşımıza ödünç verdiğimizde, onlar bebekleri için kullanamadıklarını söylediler. Dezavantajları:
  1. Bebeğiniz kucak seven bir bebekse, simidin içinde yalnız başına durmak istemeyecektir. Biz simidi tatile gitmeden önce alıp evde açık bırakmıştık. Hatta kızımı içine oturtup uçuruyormuş gibi yapmıştık. Yani kızım simidi tanımış ve benimsemişti. Belki de bu nedenle kızım havuzda simit içinde kendini güvende hissetmişti; bilemiyorum.
  2. Simit taşımak bir dert. Yanınızda hem kendi deniz çantanız, hem bebeğinizin yedek çantası, hem havlular, hem bebek puseti, hem de şişmiş bir simit olduğunu düşünürseniz; zorluğun nereden kaynaklandığını anlayabilirsiniz. Belki sırf bu nedenle gölgeliksiz bir bebek simidi tercih edilebilir. Ama ben taşıma işkencesine razı olarak, bu sene de yanımda götüreceğim simitleri.


Bebek için yüzme havuzu da bir başka seçenek. Özellikle denizde yüzmeyi seviyorsanız, bir minik havuz, bebeğinizin plajda yanınızda mızıldanmadan kalma süresini uzatacaktır :) Özellikle içini deniz suyu ile doldurursanız, deniz suyu soğuk bile olsa minik havuzun içindeki su hemen ısınacaktır ve bebeğiniz sıcak deniz suyunun keyfini yaşıyacaktır. Ama bunun da şişirilmesi ve şişik vaziyette taşınması bir dert. Ben elimde plaja indirmeye utanmıştım mesela :) Ama bu sene kesin götüreceğim. Çünkü kızımın uyku miktarı azaldığından, daha uzun süreleri kumsalda geçirmeye niyetliyim.

Peapod Travel Tent
Ben bir de Kidco marka bebek çadırımızı yanımızda götürmüştüm. Bu da işimize çok yaradı ama elzem değil, tabii ki. Bu çadırın özelliği su geçirmemesi ve UHV filtreli olması. Güneşin dik geldiği zamanlarda, eğer kızım uyanıksa kızımı içine oturtuyordum. Aslında içinde uyuması da mümkün ama benim sıkıntılı kızım dar yerlerde uyuyamıyor ne yazık ki :) Bu çadırdan da sanırım Türkiye'de yok. Ben e-bay'den satın almıştım.

Son olarak eklemek istediklerim:
  1. Bebeğinizin bu ilk defa tuzlu suyla karşılaşmasında rahat etmesini istiyorsanız denize (ve hatta havuza) elinizde küçük bir şişe temiz su ile girmenizi tavsiye ediyorum. Bebeğinizin gözleri yanarsa ya da teni gerilirse ya da kafası kurursa, hemen bu temiz su yardımı ile ilgili bölgeyi temizleyebiliyor, nemlendirebiliyorsunuz.
  2. Özel UHV filtreli güneş kıyafetleri var. Ben bu sene için aldım ama henüz kullanmadım. Geçen sene ise bebeğim küçüktü, kumsalda çok kısa zamanlar oynuyordu, UHV filtreli bebek çadırı vardı ve güneşin dik geldiği saatlerde uyuyordu. Bu nedenle kızımı kumsalda, gölgede, normal kıyafetleriyle bıraktım. Uzunca bir tişört işimizi görmüştü.
  3. Bu kadar çok eşya gereksiz gibi görünebilir. Ama ben "Kızımla çok eğlenceli ve dinlendirici bir tatil geçirdim" diyebiliyorsam, kızım kendini rahat ve huzurlu hissettiği içindir. Bütün bu eşyalar da bu amaca hizmet ettiler. Bu sene tatile yine bizimle gelecekler :)
Son not: Aklına farklı bir şeyler gelen varsa, ekleme yaparsa sevinirim.

14 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş tam da ihtiyaç duyduğu zamanda. Gerçen sene Almina küçük olduğu için bu konu üzerinde düşünmemiştim ama şimdi düşünmekte idim. Benim sorum bu bebek simitlerini şişirmek için pompa gerekli mi? Yoksa nefese kuvvet yeterli mi? :)
    Ben havuza güvenemiyorum o yüzden sadece denize gireriz diye düşünüyorum.
    Sevgiler teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. çok faydalı bilgiler vermişsin..ayrıca asos gezisi yazınıda okudum..blogunuzu çok beğendim:) takipçinizim

    YanıtlaSil
  3. Bu güzel yazıya tek ekleme denize giderken yanınıza kürek kova çapa almayı ihmal etmeyin olabilir:) hani zaten ilk kural budur hesabı:)
    Can'ı saatlerce oyalayan oyuncaklardır kendileri:)
    Bu sene 2.bebeği kırkı çıkmadan bol bol denize götürme planımız var. Uzun tatile gidemeyip Kilyos'a her haftasonu giderek kendimizi ve Can'ı telkin edeceğiz... Kidco çok güzel göründü gözüme, ben de bakacağım.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. @ Thalassapolis: Yanımızda pompa götürmüş olmamıza rağmen, eşim üşenip, nefesle şişirmişti. Ama şişirirken zorlanmış olsa gerek ki 1 hafta boyunca indirtmedi bana ve öyle şişmiş halde durdular odanın ortasında :) Yani, pompa kararı sizin...

    @Derya'nın Kuzusu: Çok teşekkür ederim. Hoş geldin.

    @ Pınar: Klasik "yeni anne alışveriş heyecanına" kendini kaptırmışsın bakıyorum da şimdiden :) Umarım çok sakin ve uyumlu bir bebeğin olur ve bu yazın tadını gönlünce çıkarırsın.

    YanıtlaSil
  5. merhaba, gunes oncesi ve sonrasi koruyucu olarak onerileriniz nedir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da yazayım ayrıntılı olarak. Ama özetle: Ben kıyafetle korunma taraftarıyım. Kızımı uzun kollu deniz tişörtü ile suya sokuyorum. Geniş siperlikli şapka kullanıyorum. Güneş gözlüğü takıyorum. Yaz mevsiminde saat 11-16 arasında güneşe çıkmıyorum.
      Güneş sonrası da Aloe Vera Jeli sürüyorum.

      Sil
    2. uzun kollu deniz tisortunu nereden alabiliriz?

      Sil
    3. Artık pek çok yerde satılıyor. Decathlon ve İmaginerium mağazalarında gördüğümü hatırlıyorum. Başka bebek kıyafeti satan mağazalarda da bulunabiliyor.

      Sil
  6. Sıkı sıkı takip ediyorum ben de sizi. Beko stream box, yoğurt makinası ve karbonat sizinle (sayenizde) keşfettiklerim. Hafta sonu yapılan gezmelerden 7 aylık kızımın güneşten minmum etkinlemesi şu anki gündemim. Güneş koruması kullanıyor musunuz? Krem sürüp sürmemek konusunda tereddütlüyüm. Siz sürüyor musunuz?(sizin haberiniz yok ama öncü tayin ettim sizi kendime). Şapka ve aloa vera jelini de alınacaklar listeme yazdım. Uzun kollu deniz tişörtü hani mayo gibi olanlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin için yazdım : http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2013/05/gunes-kremi-alternatifi-nedir.html

      Sil
  7. Size bir şey sormak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii buyrun, dilerseniz cokbilmis2010@gmail.com adresine de yazabilirsiniz.

      Sil
  8. Merhaba.cok teşekkürler çok faydalı ve yerinde bilgiler.bir şey sormak istiyorum bende oğluma bu mayodan alacam ama kararsız kaldım.bi fikir verirmisiniz.simdi denize girerken bunu kullanacam denizden çıkınca bunu çıkartıp bebek bezi mi baglamaliyim. Gölgede de olsa beyaz tenli olduğu için çekiniyorum.bu mayonun denizden çıktıktan sonra kuruması kolay mi üstünde kalsa duruladiktan sonra kuruması kolay olur mu öylece bırakabilir miyim..

    YanıtlaSil
  9. Merhaba. Benim de bir sorum var. Oglum 17 aylik. Denize kafasini da sokmali miyiz? Aslina bakarsaniz 2 kez soktuk ama acaba iyi mi yaptik, kotu mu bilmiyoruz.

    YanıtlaSil