16 Ağustos 2013 Cuma

Moskova 2,5 Yaşında Çocukla Gezilir Mi? (Ağustos 2012)


Bu sorunun cevabı şu değişkenlere bağlı sanırım:
  1. Moskova'da nereleri gezmek istiyorsunuz?
  2. Yeni bir şeyler öğrenmeye hevesiniz ve dile yeteneğiniz var mı? :)
  3. Maddi durumunuz taksi ile dolaşmak ya da araba kiralamak için uygun mu?
Rusya, tıpkı Hindistan gibi, ya sevilen ya da nefret edilen ülkelerden. Kimisi o ülkelerin bağımlısı olur, kendi ruhuna yakın bulur; kimisi ise olumsuz yönlerinden başka bir şey göremez, gittiğine gideceğine pişman olur. Ben Rusya'yı ve Rus insanını seviyorum, ama başkalarına önerirken çekimser davranıyorum. Rusya zor bir ülkedir çünkü; öyle kibar Avrupa ülkelerine benzemez :)

Yukarıdaki soruların cevaplarına gelince:
  1. Eğer sadece belirli turistik merkezleri dolaşmak istiyorsanız, pek de sorun yaşamazsınız. Sultanahmet ve Taksim meydanlarını dolaşan bir turisti düşünün. O bölgelerde sorun olmaz ama Beylikdüzü'ndeki fuar merkezine gitmek isteyen turist muhakkak zorlanacaktır. Aynı mantık :) Ruslar bize çok benziyorlar.
  2. Moskova'da dünyanın en gelişmiş metro ağlarından biri var. Hemen hemen her sokakta bir metro girişi bulmak mümkün. Metro ile gidemeyeceğiniz yer  sınırlıdır. Ama metroyla ilgili bir sorun var: İngilizce yönlendirme yok. Metro içindeki tüm panolar krill alfabesinde yazılmış. Ben Rusça bildiğim için sorun yaşamadık, eşim de ikinci gün krill alfabesini çözmüştü. Ayrıca eşim, ayfonda (i-phone) bulduğu latin alfabesi ile yazılmış ve hangi metro durağında binip, kaç durak gittikten sonra nerede inmemiz gerektiğini gösteren bir programı da kullanıyordu. Ama krill alfabesi okuyamayan, teknolojiden de destek almayan birinin elini kolunu sallayarak metroda dolaşması zorlayıcı olabilir :)
  3. Moskova'da, diğer pek çok büyük şehirde olduğu gibi iki tür taksi var: Taksimetresi olan taksiler ve normal arabalarını taksi olarak kullananlar. Normal taksi az bulunuyor ama yola çıkıp elinizi uzattığınızda önünüzde bir araba duruverir hemen. Yakın mesafeye 200, uzak mesafeye 500 rubleye götürürler. Hangi mesafeye, ne kadar ödemeniz gerektiğini otel resepsiyonundan öğrenebilirsiniz.
Moskova'da metro, trafiğe takılmadan, rahat ve ekonomik seyahat etmenin en kolay yolu. Eğer bizim gibi metroyu tercih edecekseniz, yanınıza bulabildiğiniz en hafif baston puseti almanızı tavsiye ediyorum. Zira metroya iniş çıkışlarda pusetli yolcular düşünülmemiş. Garip bir engelli rampası var, tekerlekli sandalyelere göre yapılmış ama üzerinde puset gitmiyor. Yazıyla anlatmak zor oluyor, fotoğraflarla göstermeye çalışayım:



Rampanın ortasında merdiven boşluğu var.

Pusetin tekerlekleri arasındaki genişlik rampanın genişliğine uymuyor.


Üstelik metro girişine inen alt geçitlerde ve duraklar arasındaki transit geçişlerde yürüyen merdiven de yok:

Baba puseti indirmeye çalışırken, Kontes firar etmiş kendisi iniyor merdivenleri :) İnerken bu kadar istekli olan Kontes, iş merdiven çıkmaya gelince pek de hevesli olmuyordu elbette.

Bu kadar merdivenden çocuğu çıkardığınız gibi bir de puseti çıkarmanız gerekiyor.

Eee, sonuç olarak kabak döndü dolaştı annenin başında patladı:

Tüm gezi boyunca Kontes sırtımdayken kaç kilometre yürüdüm emin değilim,
kendi rekorumu egale etmiş olabilirim :)


Artık kızım büyüdüğünden ErgoBaby'nin başlık kısmı kısa kalıyor.
Ben de başı düşmesin diye bir şalla tutuyorum.

http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2011/03/hangi-slingi-kullanmalym.html


E, hayat müşterek :)

7 gün kaldık Moskova'da ve 20 ve 10 geçişlik metro kartları aldık. Toplamda 2 sefer şehir içinde taksi kullandık, onun haricinde hep metro ile gezdik ve bir haftada 30 geçiş yetti bize. Kartları ve fiyatlarını şuradan görebilirsiniz: http://engl.mosmetro.ru/pages/page_0.php?id_page=8

Metro bileti satan teyzeler Ruslar'ın çoğu gibi İngilizce bilmiyorlar ama yine Ruslar'ın çoğu gibi iyi niyetliler, derdinizi anlamaya ve size yardım etmeye çalışıyorlar. Eğer derdinizi anlatmayı başarabilirseniz (mesela bir not kağıdına 20 yazabilirsiniz) kartınızı verip, paranızın üstünü de eksiksiz geri verirler.

 

Rusya'da hava 9 ay buz gibidir. Biz Ağustos'un ikinci yarısında gittik. Hava bazı günler sıcak, bazı günler serindi. Genel olarak 22 derece civarındaydı. Ara ara da yağmur yağdı. Gitmeden önce 1 haftalık hava durumunu öğrenmiştik. Yanımıza hem kısa kollu, hem uzun kollu kıyafetler aldık. Her birimiz için birer yağmurluk, küçük bir şemsiye ve kızımın puseti için de yağmurluk almayı ihmal etmedik. Gerçi otelde ücretsiz şemsiye hizmeti varmış. Şemsiyeyi taşımamıza gerek yokmuş. Ayakkabı olarak da hem sandalet hem de spor ayakkabı aldık.

Daha önce AFS Bursu ile Rusya'ya gitmiş, Rus bir aile yanında bir sene yaşamış ve lise son sınıfı kaldığım kasabadaki Rus Devlet Lisesi'nde okumuştum. Rusya'nın bende her zaman özel bir yeri vardır. O nedenle çok tarafsız bir yazı yazamamış olabilirim. Güzellik bakan gözdedir demişler, Rusya benim için her zaman ve her koşulda güzel :)

Moskova Metro İstasyonları Turu: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2013/08/moskova-metrosunda-hangi-duraklar.html

9 yorum:

  1. ama çok çabuk bitti bu yazı, rusya deyince heyecanlanmış ve uzun bir yazı beklemiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Bir parmak bal çaldım. 3-4 yazı daha yazacağım Moskova hakkında, öyle kısa kesmem, kesemem zaten :)

      Sil
  2. Evet evet, Rusya'yla ilgili daha çok şey bekliyoruz:))
    Beyhan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyhan, Moskova ile ilgili bir yazı daha yazdım :)

      Sil
  3. Hep merak ettiğm bir yerdir Rusya.Bloglarda rus hanımların paylaşımlarını görünce daha da çok merak eder oldum. Rusyada bir yıl yaşamak ne hoş bir deneyim olmuştur. Genç olmayı çok isterdim. Bizim zamanımızda hayal bile edilmezdi. Kendi kızlarım için de böyle bir şey aklıma gelmedi. Gelseydi de o zamanki oturduğum yer (çevre etmeni) ve ufkum buna yeter miydi bilemiyorum. Aileni kutluyorum.
    Ben de diğer okuyanların gibi ayrıntılı anlatımlarla Rusya anılarını okumak çok isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anılarım bana kalsın :) Ama AFS Bursu'nu anlatayım, belki heves eden olur. Babam AFS Bursu'nu kazanmış ama gidememiş, o nedenle beni göndermek istedi. Babam Darüşşafakalı, anne babası değil de, okulu akıl etmiş onu AFS Bursu sınavına sokmayı... Hala da sınavlara girer Darüşşafaka öğrencileri. Darüşşafaka sınavları ile ilgili de bir yazı yazmıştım.

      Blogları olan Rus hanımları çok merak ettim, link verebilir misiniz?

      Sil
    2. Orta son sınıftayken babam öldü.Beni de ilçede lise olmadığından öğr.okulu sınavına soktular:)hasbelkader öğretmen oldum. Oysa hukuk okuyup avukat olmaktı hayalim :(
      Benim blogda listemde bir kaç tane göreceksin.Böylece bloguma uğramanı da garanti edeyim:))
      http://fljuida.com/
      nadezhda_65,dikulya,katra,

      Sil
  4. Çoçuk evin neşe kaynağı olsada bazı yolculuklarda hep sorun çıkarabiliyor. Makaleni keyifle okudum teşekür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yolculukları çocuk merkezli yaparsanız sorun olmuyor. Yani eğer eskisi gibi o müze benim, şu galeri senin gezelim desek kesin sorun çıkar. Ama biz o çocuk parkı senin, bu orman benim, şu meydanlar hepimizin filan diye gezince çocukla çok daha eğlenceli oluyor :)

      Şimdiye kadar hiçbir gezimize kızım olmadan çıkmadık. Allah ayırmasın, onsuz neşesi olmuyor hiçbir şeyin...

      Sil