11 Ocak 2012 Çarşamba

Gün 24 Saat Yetmiyor Mu? Zaman Planlaması - Kurutma Makinesi



Öncelikle belirtmek isterim ki ben ev işi ve zaman yönetimi konusunda konuşacak son kişiyim aslında :) Ev işi yapmaktan hiç hoşlanmam, ayrı eve çıkıncaya kadar da yapmadığımdan beceremem de zaten. Ayrıca da tembelimdir ve her işi de son dakikaya bırakırım. Off, of :)

Gelgelelim bu tembellikle eğer evim "Kalk gidelim" demiyorsa, bunu da bir iki küçük tüyoya borçlu olduğumu söylemeliyim. Bu tüyolarımı paylaşmak istiyorum izninizle. İşte üçüncü tüyom (ilki için bakınız; ikincisi için bakınız):


Öncelikle dezavantajlarını anlatayım:

  1. Yazının üzerine tıklayıp okuduysanız şu anda piyasada olan kurutma makinelerinin hemen hepsinin 3. gruba girdiğini fark etmişsinizdir. Dolayısıyla artık buzdolabı, derin dondurucu ve klimalardan sonra çamaşır kurutma makinelerinde de gaz kullanılıyor. Açığa çıkan bu gazın insan sağlığına zararlı olduğu söyleniyor. Ama henüz ciddi anlamda yapılmış bir çalışma yok. Ayrıca İstanbul'da açık hava zaten kirli. Egzoz dumanları arasında kuruyan çamaşırın da gazlar açısından masum olduğunu zannetmiyorum :)
  2. Elektrik tüketimini fark edilir biçimde arttırıyor. Tek başına hemen hemen evdeki tüm elektrikli aletler kadar elektrik yakabiliyor (her gün çalıştırılırsa). Ama Almanya’da yapılan bir araştırma, kurutma makinesiyle yapılan kurutmanın soğuk havalarda odada yapılan kurutmaya oranla 3 kat daha az enerji harcadığını göstermiş. Ama özellikle benim oturduğum gibi site içindeki dairelerde bu unsur geçerli değildir herhalde, çünkü biz zaten tüm peteklerimiz kapalı olsa bile cam pencere açık oturuyoruz kışları.
  3. Diğer çamaşırların arasına karışmış yünlülerin çekmesine neden oluyor. Bazı pamukluları da küçültebiliyor. Bu nedenle ben her çalıştırmamda "kolay ütüleme" ve "hassas kurulama" tuşlarına basıyorum. Bu şekilde çekme sorununu önleyebildim.
  4. Sık kullanımda giysileri yıpratıyor. Giysilerinizin ömrü kısalıyor. Yıpranmasını istemediğiniz giysileri elde kurutmanızı tavsiye ederim.
Yukarıda saydığım ilk iki nedenden dolayı çevreciler bu ürünü kullanmayı reddediyorlar. Ben de kendimce çevreye saygılı bir insanımdır ama kurutma makinem olmadan bir hayat düşünemiyorum :) Tamamen doğaya saygılı bir yaşam yaşamaya çalışıyorum. Ama bu makine işimi o kadar kolaylaştırıyor, bana o kadar çok zaman kazandırıyor ki, ondan fedakarlık etmek istemiyorum. Üzgünüm :(

Avantajlarını da yazayım:
  1. Çamaşır makinesinden çıkan çamaşırları kurutmak için ipe serip sonra da kuruyanları ipten toplamak için harcadığınız süreyi sadece çamaşırları katlama süresine indiriyor. Çamaşır makinesinden aldığınız çamaşırları doğrudan kurutma makinesine atıp, oradan kuru çıkan çamaşırları da katlamanız yetiyor. Dolayısıyla daha az yoruluyorsunuz: Çamaşır makinesinden çıkar, sepete koy, ipe as, ipten topla işlemleri yerine bir makineden diğerine aktarıp düğmeye basıyorsunuz.
  2. Çamaşır işiniz aynı gün bitiyor. Aynı gün içinde yıkayıp, kurutup ütüleyebiliyorsunuz.
  3. Çamaşırlar kupkuru olmuyor. İpe asıldığı zaman üzerinde kalan ip izi de olmuyor. Bu nedenle de pek çok çamaşırı ütülemeniz gerekmiyor, ütü isteyenlerin de ütülenme süreleri yarı yarıya azalıyor yani daha kolay ütüleniyorlar.
  4. Çamaşırların üzerindeki tüyleri ve tozları topluyor. Eğer evinizde astım ya da kronik bronşit rahatsızlıklarına sahip biri varsa bu makine kesin çözüm. Çamaşırları serip toplarken oluşan tozlardan kurtulmuş oluyorsunuz. Artık nevresim takımını değiştirirken dolaptan çıkarıp da açtığınız çarşafın üzerinden bir ton toz çıkmadığını görüp şaşıracaksınız. Zaten her kurutma işleminden sonra makinenin toz toplama filtresini temizlemeniz gerekiyor. O bölümde toplanan havları görünce de şaşıracaksınız. Ve eğer evinizde özellikle beyaz tüylü :) bir kediniz varsa, bu makinesiz yaşayamazsınız :) Kedim kısa tüylü kedilerden. Dolayısıyla tüyleri yapıştığı yerden kolay kolay çıkmaz, pek çok kumaş türünün içine diken gibi saplanır. Çoğu zaman kedimin üzerine oturduğu kıyafetleri kuru olarak doğrudan kurutma makinesine atıp o şekilde temizliyorum. Yapışkan bantlarla temizlemekten daha kısa sürüyor. Beyaz çarşafların üzerinde ise beyaz tüyleri görmek mümkün değil. Kurutma makinesinde ise çarşafın tamamen tüylerden arınacağına emin olabilirsiniz. 
  5. Eğer beyaz tüylü kediniz yoksa, pantolon cebinde kağıt mendil unutan bir eşiniz olabilir. Yıkanırken kağıt mendilin parçalanıp üzerine yapışması suretiyle bembeyaz olmuş siyah bir pantolonu da kurutma makinesine atıp, kağıt mendilden arınmış eski simsiyah haline getirebilirsiniz :)
  6. Nemli havası olan bir bölgede yaşıyorsanız, çamaşırın kuruma süresini inanılmaz kısaltarak size zaman kazandırır. Örneğin benim kızımın fazla giysisi yoktur. Her gün giysi değiştirir, hatta bazen günde 2-3 kez değiştirir (çamura girmeyi sever ve asla mama önlüğü kullanmadı). Çamaşırları akşama yıkanır, sabaha ütülenmesine bile gerek olmadan tertemiz giyilmeye hazırdır. Bu makine sizi giysiye harcama yapma derdinden de kurtarır :)
  7. Yumuşatıcı kullanmaya gerek kalmıyor. Yumuşatıcılar biliyorsunuz sentetik deterjanlardaki aktif uçların sert etkilerini gidermek için kullanılan kimyasallar. Kurutma makinesi çamaşırlara kullandığımız deterjanların yarattığı o sert etkiyi gideriyor, yumuşatıcıya hiç gerek kalmıyor.
  8. Makinenin içinde biriken buhar, suya dönüştürülüyor ve bu su makinenin içindeki  bir kutuda biriktiriliyor. Biriken bu arı suyu, ütü suyu olarak kullanmak mümkün. Hem mis gibi kokuyor hem de ütüde kireçlenme yapmıyor.
  9. Yünlüleri, ayakkabıları, kuş tüyü giysi ve yastık-yorganları bu makinede kurutmak mümkün.
İşte yünlü giysi ve ayakkabı kurutucu sepet.

Benim kullandığım kurutma makinesi:

Eğer kurutma makinesi alacaksınız şunlara dikkat edin:

  1. Enerji sınıfı: Fiyatı düşük olanlar genellikle fazla elektrik tüketenler. Uzun dönemde elektriğe para harcayacağınıza, makineyi alırken biraz daha pahalı almakta fayda var.
  2. Çamaşır makinenizin üzerine koyacaksanız (ki evinizde yeriniz varsa bile üst üste koymanızı tavsiye ederim, birinden çıkarıp ötekine koymak çok rahat oluyor) çamaşır makineniz ile uyumlu olmasına dikkat edin.
  3. Kurutma makinesi de olabilen çamaşır makinelerinde alacaksanız şu hususları göz önünde bulundurun:
  • Peş peşe çamaşır yıkayamazsınız; kurutma işleminin bitmesini beklemeniz gerekir.
  • Yıkama ve kurutma işlemleri bittikten sonra bir sonraki yıkamaya geçebilmek için makinenin biraz dinlemesi gerekebilir. 
  • Kurutma makinelerin kapasitesi çamaşır makinesinden daha az oluyor. Bu nedenle, eğer çamaşır makinesini tamamen doldurup çamaşır yıkamışsanız yıkadığınız çamaşırın ancak yarısını kurutabilirsiniz. Bu durumda da iki parti halinde kurutmanız gerekir. 

18 yorum:

  1. ben kızım doğduğunda kombili bir evde oturuyordum ve balkonum açıktı çamaşırları dışarda kurutamıyordum kurrum oluyordu içerdede sağlıklı değildi ve kombili olduğu için tam kurumuyordu evi zaten ısıtamıyorduk hemen aldık 2 senedir çok memnunum başta kızımın çamaşırlarını sadece kuruturken şimdi hemene herşeyi kurutuyorum evimizi değiştirmemize rağmen balkona nadiren asıyorum çok memnun kaldım özellkle küçük parça iç çamaşırı çorap tek tek asma derdi olmuyor bence herkes almalı
    not: düdükli tencereyi aldım deneke için sabırsızlıkla bekliyorum teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    ben de bir suredir (temizlige gelen yardımcı bayanın ısrarlarıyla) kurutma makinesi almayı düşünüyorum. Ama hijyen açısından nasıldır? mesela küçük bebeğimin çamaşırları için uygun mu?
    bir de siz makinenizden memnunsunuz sanırım, negatif bir yanı var mı o modelin?
    teşekkürler,
    fatos

    YanıtlaSil
  3. @ thalassapolis: Düdüklü tencere beni utandırmaz umarım :)

    @ Atlas Atilgan: Hijyen açısından ne gibi bir sakıncası olabilir diye düşündüm ama bulamadım. Neticede kurutma makinesine atılan çamaşırların hepsi yıkanmış ve dolayısıyla temiz oluyor. Bizim evde en sık üst değiştiren kızım olduğu için en çok onun kıyafetleri yıkanıyor. Doğmadan önce almıştık, ilk giydiği kıyafetler bile bu makinede kurudu. Bir yan etksini görmedim.
    Negatif tek yanı, çok sık yıkayıp kuruttuğum için giysiler daha çabuk eskiyor. Ama kurutma makinesi kullandığı halde giysilerinde eskime olmadığını söyleyenler de var.

    YanıtlaSil
  4. kullanan arkadaşlarım var bunlardan ve çok memnunlar mucize gibiymiş:)

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. @ REÇELİM: Özellikle tuvalet eğitimi sırasında mucizevi oluyor gerçekten de :)

    YanıtlaSil
  6. bende 1 senedir siemens A+ enerjili olanını kullanıyorum. elektrik faturamda nerdeyse bir değişiklik olmadı.çocuktan önce bir şekilde idare ediyorduk ama çocuktan sonra bence evde bulunması gereken en önemi aletlerden biri.kim icat ettiyse benden çok büyük dua alıyor :)

    YanıtlaSil
  7. @ julyasia: Teşekkürler yorum için. Burayı okuyanlar, yorumlardan da faydalanırlar umarım.

    YanıtlaSil
  8. Blogunuzun biz zamansızlar için hazırlanmış kısmını çok beğendim.Sizi akıllı süpürgeleri araştırırken farkettim ve artık benim de daisy otomatik süpürgem var :)Fitted çarşaf katlama videosu linki de işime yarayacak.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Ne zamandır yazacağım yazmamadım
    Senin sayende kurutma makinesi almaya karar verdim, sekiz aydır da kullanıyorum, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de taşındım taşınalı kurutma makinesi kullanmıyorum. Tavsiye etmsem, buralara gelir misiniz ki? :)

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. Antalya, Kaş'a taşındık. Buralara yolunuz düşerse bekleriz, çok seviniriz.

      Sil
  11. Merhabalar, yazılarınız çok güzel. Biz kurutma makinesini daha yeni aldık. Kızımın alerjisi nedeniyle evdeki nemi düşürmek istedim. Hoş yine düşmedi, meğer ev havalandıkça nem düşüyormuş. Birincisi yanık kokusu gibi koku yapıyor, başlarda olur dedim takılmadım. Sorun şu ki kızımın çamaşırları ile birlikte tulumlarını da kurutmaya attım. Tulumların içi ıslak kalmıştı. Çevirdim yeniden kuruttum. Gece tulumu giydirdiğimde kızım öksürük atağı geçirdi. Yıkama yaparken dolu makineye parfümsüz, hypoalerjenik bir deterjanı yarım kapak koymuştum, uzun yıkama yapmıştım. Ama belki de iyi durulanmadı dedim ertesi gün elde 3 defa daha duruladım, peteğin üzerinde kuruttum, ertesi gece yine giydirdim, daha hafif olmakla birlikte yine öksürük oldu. Sonra klavuza baktım, elyaf içeren yastık yorganları hava geçirmediği için kurutmayın diyormuş. Acaba tulumun içindeki elyaf mı yandı, yoksa deterjanı mı sabitledi anlayamadım. Tulumsuz gece yorgan savaşı şeklinde geçiyor :) Siz kurutma makinesi kullanırken tulum kurutur muydunuz? Ne olmuş olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim.

      Benim kurutma makinem yanık kokusu yapmadı hiç.

      Elyaflı bir şey kuruttum diye düşünüyorum, emin olamadım. Elyaf kullanmamaya çalışıyorum ama sanırım ince yorganların içinde elyaf var. O yorganları kurutma makinesinde kuruttuğum oldu. Ama tamamen kurumadıkları için bir süre de havalandırdıktan sonra kullandım hep. Elyafın yanmadığına eminim. Deterjan kullanmadığım için, kumaşın içine deterjan sabitlemesi gibi bir durum yaratıp yaratmadığını tecrübe etmedim.

      Kızımın tulumları vardı ama çok az yıkadım ve kurutma makinesinde de kurutmadım hiç sanırım.

      Özür dilerim, sanırım pek yardımcı olamadım. Umarım tez zamanda bulursunuz sorunun kaynağını.

      Yalnız makinenizden yanık kokusu geliyorsa, müşteri hizmetlerine danışmanız iyi olur herhalde.

      Sil
  12. Kurutma makinasını kullanıyor musun hâlâ.güneş mikropları öldürüyor diye ben hep güneşin iddetli olduğu saatte aşarım çamaşırımı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 yıldır sıcak bölgelerde yaşadığım için hemen hemen hiç kullanmıyorum artık makineyi. Çok çok nadiren, çabuk kuruması gereken bir çamaşır olduğunda kullanıyorum sadece, kışın yağmurda belki.
      Evet, güneşe asmak hem lekeleri hem de mikropları hem de akarları yok ediyor.

      Sil
  13. Çamaşır kurutma makinasi çamaşır lari tamamen kurutuyomu acaba biz yeni aldık ama çamaşır lar nemli cikiyo ben mi kullanamadim acaba

    YanıtlaSil