22 Mart 2010 Pazartesi

Doğumdan sonra saçlar dökülür mü?



Hem de nasıl dökülür! :)

30 yıllık hayatımda ben böyle saç dökülmesi görmedim. Ama işin bir de iyi tarafı var: Çabuk sona eriyor ve saçlar yerine geri geliyor.

Üstüm başım, yatak yorgan haricinde kızımın bezlerinin içinden bile sürekli saçlar çıkıyordu. Kadın doğum doktorumu aradım: "3. aydan itibaren saçlarının dökülmesi normaldir; biraz idare edeceksin" dedi.

Anadolu kadınım da o müthiş sağduyusu ile olayı şöyle ifade etmiş: "Bebek anneyi tanımaya başladıkça, annenin saçları dökülür". Ki bebeğin anneyi tanımaya başlaması, yani refleks tepkilerin yerine bilinçli tepkiler vemeye başlaması 3. aydan sonra oluyor. Böylece tıp gibi, hayat tecrübesi de doğumdan sonraki 3. aydan itibaren saçların döküleceğini söylüyor.

Bu durumda paniğe gerek yok. Yok tabii ama ben boş durur muyum? Durmam. Peki saç dökülmesi ile başa çıkabilmek için ben neler yaptım:
  •  Bioxcin Şampuan kullandım.
  • Kelleşen noktaları kamufle edebilmek için yan kahkül kestirdim.
  • Sabah akşam saçlarımı tarayarak hem saç diplerime masaj yaptım, hem de saçlarımın oraya buraya dökülmesini önleyerek moralimi yüksek tutmaya çalıştım.
  • Saçlarımı tüm gün toplu tuttum. Bu sağdan soldan saç toplamamı engelleyip, moralimi yüksek tutmaya yönelikti.
Bioxcin Şampuan işe yaradı gibi geliyor. Ama kullanacak olanlara tavsiye: Saç diplerini yoğun nemle beslediği için, fön çektirmeye gittiğinizde kuaförünüz saçınıza yumuşatıcı sürdüğünüzü ya da saçınızı iyi durulamadığınızı söyleyebilir.

Belki de doktorumun dediği gibi 1-2 ay beklesem zaten her şey kendiliğinden düzelecekti. Yukarıdaki önerilerim aslında sadece moralimi yüksek tutmaya yönelikti.

6. ayın içinde saç dökülmem bitti, kelleşen yerlerimdeki saçlar uzamaya başladı. Kuaförüm en geç 3 ay içinde saçlarımın tamamen eski haline döneceğini söylüyor. Demek ki kuaförüm de pekçok yeni annede aynı saç dökülme döngüsüne şahit olmuş. Yani bu konuda yalnız değilim...

Demek ki en önemlisi: Saçlara kafayı takmıyor, moralimizi yüksek tutuyoruz :)

Alıntı :

Önemli Noktalar
• Doğum sonrası saç dökülmesi kalıcı bir saç dökülmesi değildir
• Saç derisinde normal olarak yaklaşık 100 bin saç teli büyür ve hergün genellikle 50 ila 200 saç teli dökülür
• Hamilelik sırasında hormon düzeylerindeki artış saçların normalden daha fazla büyümesine yol açar
• Doğum yaptıktan sonra hormon düzeyleri normale döner ve iki üç ay sonra, üç ila altı ay boyunca aşırı saç dökülmesi olur
• Saçların büyümesi, dökülmeye başladıktan sonra üç ila altı ay arasında normale dönecektir
• Doğum sonrası saç dökülmesi her hamilelikte olabilir

Doğum sonrası saç dökülmesi nedir?
Birçok kadın hamileliğin ardından saçlarının döküldüğünü farkedecektir. Hamilelik sırasında artan hormonlar deride ve vücudun birçok yerinde değişikliklere yol açmaktadır. Artan hormonlar, saçın, yaşam döngüsünde büyüme aşamasına girmesini sağlarlar. Birçok kadın hamileliği sırasında saçlarının gürleştiğini farkedecektir. Bebeğin doğumundan sonra, saç tellerinin çoğu büyümez ve iki ya da üç ay sürecek olan bir dinlenme aşamasına girer. Saçın yaşam döngüsü yeniden başladığında, saçlar büyüme aşamasına girecek ve eski saçlar hemen dökülecektir. Dökülen saç miktarı, bazılarında az, bazılarında çok olmak üzere kadından kadına farklılık göstermektedir. Eğer, kadında bu konuda kalıtsal bir yatkınlık varsa, doğumdan sonra saçları çok daha fazla dökülebilir. Doğum sonrası saç dökülmesi, genellikle iki ila üç ay sürer ve daha sonra saçlar yeniden çıkmaya başlar. Birçok kadında saçlar hemilelik öncesi durumuna geri döner.

Nasıl tedavi edilir?
Doğum sonrası saç dökülmesi için herhangi bir tedavi uygulanması gerekmez. Bu, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler nedeniyle saçın yaşam döngüsünde oluşan geçici bir durumdur. Saçları aşırı fırçalama, kolaylıkla dökülmesini sağlayacak ve normalde iki ya da üç ay sürebilen dökülme sürecini hızlandıracaktır. Bu durum saçlara hiç bir şekilde zarar vermez. Vitamin almanın ya da baş derisini özel ilaçlarla ovmanın hiç bir yararı olmayacaktır. Bazı kadınlarda her hamileliğin ardından saç dökülmesi görülür.

6 yorum:

  1. hemen çok iyi bir dermatolog olan yakın bir arkadaşımın önerilerini ekleyeyim:
    ''phyto yumurtalı şampuan veya placenta/novocrin şampuan gibi bişeyler deneyebilirsin, aslında emzirme sonrası mezoterapi de iyi oluyo, ben bi de laktasyona devam edenlere banyodan sonra (akşam) bepanthene ampulu kırdırıp masajla daha çok açılan frontotemporale(alın bölgesi diyebiliriz) sürdürüyorum sabah bi daha ılık su ile durulayın diyorum'' demişti dün saçlarımın manyakça dökülmesiyle ilgili bir soru sorduğumda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "laktasyon"un "emzirme" demek olduğunu da söyleyeyim de hemen :)) Bu arada kızım 29 aylık ve benim "frontotemporal" hala kel neredeyse :) Yan kahkülle idare ediyorum ama bepanten kapsülü denemem lazım acilen. Sonucu bildiririm.

      Sil
    2. sonuç alabildiniz mi?

      Sil
    3. İkinci bebeği doğurduktan 6-7 ay sonra saçlarım geri geldi. O kadar ki, kendiğinden bir kahkül oluştu resmen. Beklemekten başka bir şey de yapmadım. Hormon dengeleri ile ilgili herhalde. Yeterince sabredince kendiliğinden geri geldiler :)

      Sil
  2. dogum sonrası pskolojım alt ust olacak kadar dökülme yasadım. durduramıyodum. gercekten Patentli keratin cok ıyı geldı bna artık sacıma baska bırsey kullanmak ıstemıyorum. iyi calısmalar dılıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Saçlarım da dökülme var açılmalar da olmaya başladı doktora gittim testler yaptırdım ama hiçbir sorun çıkmadı. Saç çıkarıcı keratin seti kullanmaya başladım tavsiye üzerine saçlarım da dökülme durdu açılmalarda da etkisi olmaya başladı. Bu kadar zaman dökülme ve açılmayı boşa takmışım kafama saç çıkarıcı titanyum seti çözümmüş.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats