10 Ocak 2013 Perşembe

Bulaşık Makinesinde Kimyasal Deterjan Yerine Ne Kullanılabilir?


Bulaşık makinesinde deterjandan başka bir ürün kullanmak isteyince çok eleştiri almıştım. Efendim, makinelerin karmaşık çalışma prensiplerine uygun deterjanlar ancak fabrikalarda üretilebilirmiş filan falan...

Bakın şu karmaşık (!) bulaşık makinesi nasıl çalışıyor (http://home.howstuffworks.com/dishwasher.htm)

1. İçine su alıyor.
2. En alttaki yuvarlak bölgede bulunan elektrikli tesisat ile suyu ısıtıyor.
3. Otomatik olarak deterjan kapağını açıyor. Deterjan sıcak suyun içine dökülüyor.
4. Üst rafın altında ve en altta bulunan pervaneler yardımı ile deterjanlı sıcak suyu bulaşıklara püskürtüyor.
5. Kirli suyu akıtıyor.
6. Bulaşıkların üzerine bu sefer temiz su püskürterek durulama yapıyor.
7. Durulama suyunu boşaltıyor.
8. İçindeki havayı ısıtarak, buharlı kurutma yapıyor.

Elde yıkamaktan ne farkı var şimdi bunun?


Ben 5-6 senedir bulaşık makinesi tuzu yerine limon tuzu kullanıyorum. Henüz makinemde hiçbir sorun olmadı. Zaten limon tuzu kireç çözüdür. Siz de gözünüzle etkisini görmek istiyorsanız kireçlenmiş çaydanlık ya da elektrikli su ısıtıcısına su ve limon tuzu koyup kaynatın, kireçlerin nasıl çözüldüğünü ve aletin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz. Hatta soğuk buhar makinesi kullanıyorsanız, onda da aynı işlemi uygulayabilirsiniz. E, bulaşık makinesi tuzunun asli işlevi de kireç çözmek olduğuna göre, neden onun yerine limon tuzu kullanmayayım?

Parlatıcı olarak da sirke kullanıyorum. Parlatıcı durulanmadığı için bulaşıkların üzerinde kalıyor ve bu nedenle özellikle parlatıcının doğal ve yenilebilir bir madde olması çok önemli. Parlatıcının tek işlevi, camların mat görünmesini engelleyen cam cilasını korumak. Sirke de bu işlevi gayet iyi yerine getiriyor. Sık yıkamada camların cilası zaten çıkar bir süre sonra. Parlatıcı kullansanız da çıkar, sirke kullanınca da çıkıyor. Ama arada herhangi bir süre farkı yok. Yani sirke, kimyasal parlatıcılardan daha az korumuyor kesinlikle. Ayrıca her ihtimale karşın daha sık kristal bardak kullanmaya başladım. Kristallerde cila mı yok, nedir; bilmiyorum ama kristal her şekilde pırıl pırıl parlıyor. Benim makinemde sirke koku da yapmıyor. Ama eğer üzüm sirkesinin kokusunu duyar ve rahatsız olursanız, daha az kokan elma sirkesini deneyebilirsiniz.

Makinenin tuz gözüne limon tuzu, parlatıcı gözüne de sirke doldurduktan sonra geriye kaldı bulaşık deterjanı gözü... Onun için de çeşitli karışımlar denedim. Ama hepsi de matlık yaptı... Bir de ben öyle deterjan imalatı ile zaman harcayabilecek bir tip değilim. En sonunda şunda karar kıldım:

Bulaşıkları eskiden sudan geçirmez, doğrudan makineye atardım. Şimdi bulaşıkları önceden sudan geçiriyorum. Ki sanırım dünya üzerindeki tüm kadınlar, bulaşık makinesi kullansınlar kullanmasınlar, bu ön sudan geçirme işlemini yapıyorlar zaten. Sudan geçirirken ellerim suya değmesin diye İKEA'dan bulaşık fırçası aldım. Başka yerlerde de satılıyor bu tür fırçalar.

Eğer hakikaten dibi tutmuş bir şeyler varsa çok çok nadiren telle de ovalıyorum. Sonra da makinenin deterjan gözüne limon tuzu dolduruyorum. Eğer tencere, tava filan çok aşırı yağlı şeyler varsa belki bir avuç da makinenin içine limon tuzu atıyorum. Ve hepsi bu kadar...

Eğer bulaşıklar çok yağlıysa yüksek ısıda çalıştırıyorum. Bir sene Rusya'da, Rus bir ailenin yanında yaşadım ben. Orada bulaşık deterjanı hiç kullanılmaz. Bulaşıklar yüksek ısıda akan suyun altına sokulup, çıkarılmak suretiyle yıkanır. Bulaşık deterjanı kullanmak zorunda olduğumuz fikri nedense bizim beynimize işlemiş, aksini düşünemiyoruz. Aslında yüksek ısıda su bile yeterli yemek bulaşığını yıkamak için.

Eğer bulaşıklar çok da yağlı değilse, zaten de ön sudan geçirme de yaptığım için, bardak yıkama programında, 35 derecede yıkıyorum. Ki aslında bir insan elinin dayanabileceği maksimum sıcaklık zaten 40 derece. Dolayısıyla bulaşık makinesi yokken, yani bundan 20 sene evveline kadar zaten bulaşıklar elde ve en fazla 35 derece sıcaklıkta yıkanıyorlardı. Bardak programı çok da kısa olduğundan, elektrik sarfiyatı da az oluyor.

Senelerdir bulaşık makinesi tuzu ve parlatıcı kullanmıyorum. Hiçbir sorunla karşılaşmadım, makinem hala pırıl pırıl yıkıyor, herhangi bir arızası da olmadı. 6 aydır da deterjan yerine limon tuzu koyuyorum. Tavsiye ederim...



Limon tuzu nedir? Sitrik Asit:
http://beta.eksisozluk.com/limon-tuzu--73373?p=1
http://www.genetikhastaliklar.com/sifali-bitkiler/limon-tuzunun-faydalari.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Trisodium_citrate
http://tr.wikipedia.org/wiki/Sitrik_asit
http://www.merakname.com/sitrik-asit-nedir/

Yazıma gelen sorular oldu, hemen onları cevaplamak isterim:
  1. Pahalı değil mi? Ben kilo ile alıyorum. Kilosu 10 TL. Yarım kilosunu 2 aydan fazla süre kullanıyorum sanırım. Ki ben her gün çalıştırıyorum makineyi. Çin'den ithal limontuzunu kilosu 3,88 TL'den satıyorlar (http://www.kimyasalfiyatlari.com/index.asp?git=d&id=55). Gıda hammaddesi olarak da kilosu 7 TL'den satılıyor (http://www.gidahammaddeleri.com/urun/limon-tuzu-parca-1kg/465). Doğal ürün pazarında ise kilosu 14 TL'den satılıyor (http://www.sadepazar.com/LIMON_TUZU_250_gr_U4309.html).
  2. Arapsabunu veya boraks ve karbonat karışımı kullansak olur mu? Her makinede farklı sonuç veriyor olabilir gerçi ama benim makinemde limon tuzu haricindekilerin hepsi camlarda matlık ve/veya metallerde su izi yaptı. Ayrıca arapsabununda, diğer tüm sabunlarda olduğu gbi kostik var, sık kullanılmasa iyi olur (Kostiksiz un üretiminin mümkün olmadığı hakkında bkz: http://sabunagaci.com/2012/04/17/kostiksiz-sabun-olur-mu/) (Kostik riskleri için de bkz.: http://www.kostik.gen.tr/kostik-tehlike.asp. Ancak unutmamak gerekir ki tüm sabun çeşitlerinde kostik var ve insanlar vücut temizliklerini yüzlerce yıldır kostikle üretilmiş sabunlarla yapıyorlar: http://www.kostik.gen.tr/kostik-tehlike.asp ve http://www.kostik.gen.tr/kostik-tarihi.asp). Boraks zaten tehlikeli bir madde, çocuklu evde bulunmasa daha iyi olur. Ben yenilebilir ürünleri kullanmayı terci ediyorum.
  3. Makine bozulmuyor mu? 5-6 senedir tuz yerine limontuzu, parlatıcı yerine de sirke kullanıyorum. Makinem hala taş gibi. Deterjan yerine limon tuzu kullandığım son 6 aydır da herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Karşılaşsam da önemli değil ayrıca. Tamir ettiririm, yedek parçasını değiştiririm; olur biter. Yeter ki bende sağlık sorunu olmasın. Makinenin bozulacağı şeklindeki ifadelerin şehir efsanesi olduğunu ve kimilerinin işine geldiğini düşünüyorum.
  4. Limon tuzunu makinenin neresine koyuyorsun? Bulaşık makinesi tuzu yerine kullandığım zaman, tuz bölümüne dolduruyorum. Bulaşık deterjanı olarak kullandığım zaman da her yıkamada deterjan gözüne koyuyorum.
  5. Limon tuzu dediğimiz, turşu tuzu mu? Evet, turşu yapımında da kullanılıyor. Ama turşu tuzu ile kastedilen kaya tuzu filansa, hayır, limon tuzu, normal tuzdan farklı. Yukarıdaki linklere bakabilirsiniz. Limon tuzu, yani aslında sitrik asid, E330 kodu ile koruyucu olarak pek çok gıda maddesinde kullanılıyor. Reçel yapımında da geleneksel olarak kullanılmaktadır. Doğu yörelerimizde ekşili dolma yaparken ya da salatalarda limon ve tuz yerine suda eritilerek kullanılır.
  6. E330 kanserojen değil mi? Hayır, değil. Bu da sık duyduğumuz için doğru zannettiğimiz şehir efsanelerinden biri. Ben zaten paketli ürün yememeyi tercih ediyorum. Sitrik asit de neticede bir kimyasal ve yemeklerin içine eklenmesinden hoşlanmıyorum. Ama az miktarda gıda olarak tüketildiğinde herhangi bir zararı olacağını düşünmüyorum. Yine de Doğu illerine yaptığımız geziler haricinde, limontuzunu hç gıda olarak tüketmedim. Bulaşık makinesinde kullanmanın ise zararlı olacağını düşünmüyorum. Bu konuda bir tartışma için bkz.: http://www.klasikyoga.com/forum/index.php?action=printpage;topic=2630.0 ve genel bir açıklama için bkz.: http://www.ggd.org.tr/sehir_efsaneleri2.php?id=47
  7. Benim makinemde deterjan olmazsa bulaşıklar yağlı kalıyor? Makinenizin içinin temiz olduğundan emin olun. Bazen yemek artıkları, su püskürten pervane üzerindeki delikleri tıkayabiliyor. Bu durumda o delikleri bir kürdan yardımı ile açmanız gerekiyor. Eğer delikler tıkalıysa, deterjanın kimyasal özellikleri yağı söküyor ama aslında susuz yıkanmış oluyor, az suyla yani. Deterjan koymayınca da yıkanmadığı belli oluyor. Bir de makinenin en altında bir süzgeci vardır. Onu da arada çıkarıp fırçalamak, deliklerini açmak ve sirke ile yağda arındırmak gerekir. Yine de yağlı çıkıyorsa, bence servisi çağırın, belki makine ile ilgili başka bir sorun vardır. Çünkü limon tuzu koyup da 70 derecede yıkanan bulaşıkların yağlı çıkmaması gerekir. Düşünsenize, sitrik asit... Muhakkak tertemiz yapması gerekir, hem makinenin içini hem de bulaşıkları.
  8. Bulaşık makinesi için koku giderici ürünler var? Onlar yerine de suyunu sıktığınız limonun kabuklarını tavsiye ediyorum. Ben çatal bıçak sepetine koyuyorum. Sizin için makinede uygun olan neresi varsa, oraya koyabilirsiniz. Gerçi limon tuzu kullanınca zaten hiç koku olmuyor ama ekstradan limon kokusu isterseniz, aklınızda bulunsun... Portakal, mandalina ve elma kabuğu kullananlar da varmış. Önce kokuyu gidermeyen deterjan yapıp, sonra da koku giderici ürün pazarlıyorlar. Akıl alır gibi değil!
  9. Evde enzim üretmek ve her türlü temizlikte onu kullanmak mümkün. Ama ben tembelim :) Enzim üretmekle uğraşamıyorum. Sabun cevizini zaten her türlü temizlikte kullanabiliyorum. Limontuzu da kolay temin edilebilir, her zaman bulunabilir bir madde. Ayrıca enzimle temizlik için, baştan deneme yanılma yolu ile yıkama yapmam ve oranları belirlemem lazım. Kim uğraşacak? Ben sabun cevizi sıvısı ve limontuzu ile rahatım şimdilik.
  10. Limontuzu farklı kalınlıklarda oluyor, robotta çekip inceltmek gerekir mi? Kesinlikle hayır! En kalınını bile kullandım, böyle bir parmak boğumu kadardı her bir tanesi; yine de suyla temas edince çözüldü. Ne temizlikte, ne de makinede sorun yaratmadı. Camları filan da çizmedi. Robotta inceltmekle uğraşmaya değmez.
  11. Camlarda matlık yaptı? Bu durumun çeşitli nedenleri olabilir. Bulaşık makinesinin tuz ve parlatıcı bölmelerinin dolu olduğundan emin olun öncelikle. Sonrasında bulaşık makinesi pervanesinin üstündeki deliklerin açık, makinenin alt tarafındaki süzgecin de temiz, yağsız ve gözenekleri açık olduğundan emin olun. Limontuzu olmadan yüksek ısıda çalıştırmayı deneyin. Eğer yüksek ısıda çalıştırdığınız halde yağlar arınmıyorsa, makinenin servisini çağırın. Eğer servis de herhangi bir sorun tespit edemediyse, makineniz iyi yıkamıyor demektir. Bu durumda deterjansız yıkama yapmak, sizin makinenize uygun değildir.
Son olarak denemelerim sonucu yemeklik olarak satılan, saydam görünümlü ve ince olan limontuzundan ziyade, turşuluk olarak satılan, mat görünümlü ve kalın taneli limontuzunun daha etkili olduğunu da tespit etmiş bulunmaktayım :)

Güncelleme: Birkaç yıkamadan sonra camlarım matlaşmaya başlamıştı. Ben de deterjan gözüne limontuzu ile birlikte sirke koymaya başladım (sirkeyi evde yapıyorum ama markette satılan sirkeyi de denedim, aynı sonucu aldım).Sirke ile karıştırdığım limontuzu hem çok iyi temizliyor, hem de camlarda matlık olmuyor. Hatta matlaşmış camları bile bu şekilde parlattım.
Güncelleme: Limontuzu emayeye ciddi zarar veriyor. Eğer emaye kaplarınız ya da emaye kaplama tencereleriniz varsa, onları elde yıkamanızı tavsiye ederim.

232 yorum:

  1. ay ne kadar sevindm deterjana alternatif bir şey kullanan birini bulduğum için :) tuz yerine limon tuzu kullanmayı hiç duymamıştım. ben de 2 senedir falan parlatıcı yerine elma sirkesi kullanıyorum. onları da deneyeceğim kesinlikle ve kesinlikle. yalnız bir de boraxlı bir tarif duymuştum da uygulamamıştım. biraz zor gelmişti. bu çok kolaymış. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boraks madde olarak zararlı olduğundan evde bulundurmaya korkuyorum. Malum çocuk var, yemeye filan kalkar; düşünmesi bile fena...

      Sil
  2. bende 1 sene kadar kullanmadım kimyasal içerikli deterjan.markası yeşil köpük olan zararsız bir deterjandı benim kullandığım.ama oda hem iyi temizlemedi hemde bardakları matlaştırdı.bi süredir vicdan azabıyla birlikte normal deterjana dönmüştüm.çok sevindim limon tuzuna.hemen başlıycam bende.çamaşır deterjanında sabun tozu kullanmıştım bi süre ama bu ara onuda bıraktım.çünkü kokusunu hiç sevemedim.dolabımın içi bile tuhaf kokuyordu.şimdi sizin kullandığınız sabun cevizi olayına girmeyi düşünüyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabun tozu, granül sabun ya da sabun artıklarından yapılan sabun tozlarını ben kullanamıyorum. Çünkü sabun tahriş edici bir madde ve benim hem eşimde, hem de kızımda egzama var. Cilt doktorumuz sabun türevli yıkayıcıların ne yaparsak yapalım tam durulanmayacığını, ipliğe yapışık kalacağını ve bunun da bebek cildi gibi hassas ciltlerde egzamaya veya tahrişe neden olabileceğini söyledi. Özellikle bebek elbiseleri ve hassas cilti kişilerin elbisesinde sabun türevi kullanılması tavsiye edilmiyor.

      Bir de sabunların çoğunda ve hatta arapsabununda kostik var. O da zararlı bir madde. Yani sabunlar da saf değiller. Kostik kullanılmadan yapılmışını bulmak lazım. Ben sabun olarak da sabunagaci.com sitesinin sahibi, kimyager bir anne olan Esra'nın yaptığı sabun cevizi sabunlarından kullanıyorum. Kostik içermediğinden eminim. Kullanınca insan derisindeki farklılığı zaten hissediyor...

      Sil
    2. çok bilmiş bende sayende şu an haberdar olduğum sabunagaci.com sitesini inceledim ama onlardan temin etmek mümkün değil sanırım sen nereden buluyorsun o sabunu özellikle çamaşırlarda kullanmak istiyorum yardımcı olursan sevinirim

      Sil
    3. Bende bahsettiğiniz ürünü kullanıyordum. Yeşil köpük ten almıştım. defne yağı ve palmiye yağı içeriyordu. ilk bir iki yıkama da limon tuzu + yeşil köpük katkısız deterjanı + sirke denedim.. sonuç harika oldu.. bardaklar ışıl ışıl koku yok.. üstelik doğal.. katkısız..
      Sonra işler tersine döndü.. şu anda bardaklarım bembeyaz buğulu ve ne yaptıysam geçiremedim. çatal kaşıklar içler acısı lekeli.. beyaz tabaklarım ise kahverengi bir hare ile kaplanıyor. muslugun altına tutunca gidiyor. ( sanıyorum elma sirkem cidden kalitesiz.)Bunaldım artık... ve çok bilmişe sordum...

      Sil
    4. Unkown, ben hala temin edebiliyorum. Eğer denemek için istiyorsan aldığım fiyattan sana da yollayabilirim. Sürekli kullanmak istersen de bir hal çaresi düşünürüz :)

      Sil
    5. Elif H., eğer deterjan gözüne 3 ürünü birlikte döküyorduysanız, şimdi sadece limontuzunu deneyin.

      Bende de başka her türlü ürün matlık ve su lekesi yapmıştı. Limontuzunı tek başına kullandıktan sonra hiç öyle bir sorun yaşamadım.

      Sil
    6. Bende sabun cevizi kullanmak istiyorum ama fiyatlar biraz pahalı benim için. Aldığım fiyattan yollayabilirim demişsiniz Elif Hanıma, aradaki fark ne kadar acaba öğrenmem mümkün mü. ben de bütçemi ona göre ayarlayacağım. Bu arada verdiğiniz bilgiler gerçekten harika, kendi adıma teşekkür ediyorum. burcu_ozkan.ist@hotmail.com, mail adresimden de ulaşabilirsiniz bana.

      Sil
    7. Burcu Hanım, ben teşekkür ederim... O yorumu yazdığımda piyasada sabun cevizi yoktu ve ben yardımcı olmak istemiştim. Ama artık sabun cevizi bulmak mümkün. Şu sitenin iletişim adresinden fiyat ve diğer merak ettiğiniz konularda detaylı bilgi alabilirsiniz: http://www.sabuncevizi.net/Iletisim.html

      Sil
    8. uzun zamandır lımontuzunu denemeyı bende düşünmüştüm içine bırazda karbonat ekleyerek sirke ise zaten evde kendim üretıyorum ama tembellık işte bugun yarın derken gectı gıttı yalnız denedıgım şu yontemıde aktarmak isterım pahalı olan ve uzun süre dayanmayan bulaşık makıne tuzuna alternetif aramistım ve buldum sıkıştırılmış tuzlar var tablet halınde sanayıde kullanılıyor fiatları cok uygun bulaşık makınasının tuz bölümüne eklıyorum arada bır ve agzına kadar doldurmuyorum ayrıca çamaşır makınasındada kullandım sonuç harıka oldu yumusatıcı yerıne makınanın içine özellıkle beyazlarda 6 yada 7 tane atıyorum suyu yumuşattıgı için yumusatıcıya gerek kalmıyor .....lutfen karbonatı da unutmayın her ıkısındede deneyın

      Sil
    9. Sıkıştırılmış tuzu biri daha önermişti. Şİmdi sizden duyunca yine düştü aklıma. Yalnız benim sorunum, yumuşatıcı hiç kullanmıyor olmak. Annem de hiç kullanmazdı. Ben ömrümde yumuşatıcı kullanmadım. Yumuşatıcı kullanınca ne fark ediyor bilemiyorum. O nedenle yumuşatıcı etkisi yaratan maddeleri de kullanınca, aradaki farkı anlayamıyorum. Yine de bulaşık makinemdeki tuz bitince şu sıkıştırılmış tuzu bir deneyeceğim.

      Sil
  3. Parlatıcı yerine ben de sirke kullananlardanım çok da memnunum sanırım 4 yıl oldu bardaklarda vs hiçbir problem olmadı
    Sirkeyi kireç çözücü olarak da tavsiye ederim biraz çaydanlık veya su ısıtıcısı içerisine koyup bekletince pırıl pırıl çıkıyor
    Ayrıca yer silme suyuna da ekliyorum ben evde örümcek ağı vs olmuyor özellikle uzun süre evde olmayacaksam silip çıkıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohhhhh, anlatın böyle işte ya!

      Her türlü temizlik için ayrı deterjan yaratmışlar. Yok bulaşık için ayrı, yok çamaşır için ayrı, yok yer silmek için ayrı, yok cam silmek için apayrı... Anlatın işte aynı madde ile her türlü temizlik oluyor. Üstelik hijyenik oluyor. Üstelik bunlar yenebilen maddeler ve çok sağlıklılar. Üstelik deterjanların yapamdıklarını bile yapabiliyorlar (böcekleri uzak tutmak gibi)...

      Resmen soyuyorlar bizi. Aptal yerine koyup, hem paramızı hem de sağlığımızı çalıyorlar. Çok sinirleniyorum!

      Sil
    2. bende sirke kullaniyordum ama makinayi kuran kisi bulasik makinasinin lastiklerini bir sure sonra sirkenin yiyceni ve garantiyede girmez kesinlikle kullanmamam gerektigini soyledi

      Sil
    3. Ben bu tamircilerin bu şekilde korkutarak ne gibi bir kar elde ettiklerini anlayamıyorum.
      1. Tamire gelen hiç kimse parlatıcı olarak kimyasal deterjan mı kullanıyorum, sirke mi kullanıyorum kontrol de etmedi, fark da etmedi. Tamire gelen hiç kimse açıp da parlatıcı gözüme bakmadı içinde ne var diye.
      2. 5 senedir sirke kullanıyorum, makinemin lastikleri taş gibi duruyor. Hiç sorun yaşamadım. Nasıl bu kadar emin konuşabiliyorlar sirke lastikleri kesinlikle yer diye?
      3. Sirke lastiklerimi yese bile, lastikleri sirkenin yediğini anlayıp da garanti kapsamı dışında bırakanı duymadım. Öyle bir durum olsa bile bu lastikler kaç para ki? 5 sene boyunca parlatıcıya vermemiş olduğum parayı, garanti kapsamına girmeyen lastiklere veririm, aynı hesap değil mi?

      Zaten benim makinemin garanti süresi de doldu, hala sorunsuz çalışıyor. Deterjan da, parlatıcı da, tuz da kullanmıyorum 5 senedir, en ufak sorun yaşamadım.

      Böyle konuşana: Nasıl bu kadar kendinden emin olduğunu sorun. Çok merak ediyorum neye dayanarak böyle konuştuklarını.

      Sil
  4. Limon tuzunu ve sirkeyi ben de uzun süredir kullanıyorum ama deterjan olarak limon tuzunu hiç denemedim. Kül suyu kullanıyorum, bazen de organik deterjan. Limon tuzunu da deneyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben elimin altında en kolay ne bulabiliyorsam, onu kullanıyorum. Kül suyu çamaşırlar için de süper diyorlar. Hatta kabartma tozu olarak da harikaymış. Ama ulaşması zor. Ekmek fırınına filan gidip istemem lazım, deli muamelesi yaparlar herhalde :)

      Sil
    2. Kül suyu kostik zaten !

      Sil
  5. Bende sirke kullanmıştım parlatıcı yerine, ama kokusundan rahatsız olmuştum. Uzun zamandır klar ve sonett kullanıyordum içim rahattı ama, limnotuzunu bende ilk defa sizden duyuyorum.Hemen deniycem. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Verdiginiz tum bilgiler icin cok tesekkurler...limon tuzunu bulasik makinesi tuzu olarak kullandiginizda yaklasik 500-750gr kadar limon tuzunu makinenin tuz bolmesine mi dolduruyorsunuz?
    Tesekkurler,
    Bahar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makinenin tuz bölmesini ağzına kadar dolduruyorum. Ne kadar aldığını inanın ölçmemişim.

      Sil
  7. Bunu mutlaka deneyeceğim.Kimyasallardan hızla uzaklaşmamız gerektiğine inanıyorum.Bunu yapmak pek kolay olmuyor ama.Adeta genlerimize işlemiş onlarsız olmaz düşüncesi.Annem bile bana geldiğinde söylene söylene gidip deterjan alır.Beyazlatmıyor kızım görmüyormusun der birdeZemin temizleyecilerinden ve oda parfümlerinden tamamen kurtuldum ama çamaşır ve bulaşık makinesi için tam doğal moda geçemedim henüz.Çamaşır için bitkisel deterjanlar var onlardan kullanıyorum ama bulaşık makinesi için tarifim olmasına rağmen üşengeçliğimden yapamadım. Dediklerine katılyorum aslında evde çokta ağır leke çıkarıcılara ihtiyaç duymuyoruz ama hep en güçlüsü en iyisidir diye bir algımız var.Paylaşım için teşekkürler.Bu arada yorum yazarken sil tuşuna basınca bütün mesaj kayboluyor.En sonunda ‘’Word’’ belgesi olarak yazdım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence herkes üşeniyor ve sırf bu üşengeçlikten doğal malzeme kullanılmıyor. O nedenle ben karmaşık enzim tarifleri ile filan uğraşmıyorum. Bir de cam işin şu ürün, fayans için bu karışım filan... Beni zorluyor.

      Ama sabun cevizi sıvısı ve limontuzu ile rahata erdim.

      Artık markete gidip derterjan almaya üşenirim sanırım :)

      Sil
  8. Merhaba,

    Çevreci düşünceleri olan birileri ile karşılaşmak ne güzel. Size ön yıkama ile ilgili kendi yöntemimi önermek istiyorum naçizane:

    http://mine.ertgrl.com/yazdiklarim/cevre/item/46-bulasik-makinesi-nasil-su-tasarrufu-saglar.html

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek kelime ile harikasınız :)

      Eskinden bulaşık makinesi yokken, babaannemi hatırlıyorum, bir leğenin içine köpüklü sıcak su doldurur, tüm bulaşıkları onunla yıkardı. Şimdi aman o ona değmesin, her şey ayrı suyla yıkamazsak hijyenik olmaz filan gibi takıntılar başladı bolluktan, rahatlıktan...

      Sil
  9. Daha bugün makineyi çalıştırırken düşündüm ne yapılabilir diye. Ben iyiden iyiye sizinle yaşar oldum. Kesinlikle deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  10. ben amway kullanıyorum, tuz ve parlatıcı gerektirmiyor.
    ama tabi ki limon tuzu kadar doğal mı, onu da bilemiyorum..
    deneyeceğim kesinlikle. zaten ben bulaşıkları neredeyse yıkayıp koyuyorum, aksi halde makinem hemen tıkanıyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal malzemeleri kullanmayı ben şu nedenle seviyorum aslında :) "Kontrol bende" duygusu veriyor bana. Yani içinde ne olduğunu, nasıl üretildiğini bilmediğim kutulu bir ürün almaktansa, köylü pazarından aldığım limontuzunu kullanmak daha çok içime siniyor. O nedenle doğal içerikli olduğu iddia edilen deterjanları hiç incelemedim. Doğal malzemelere heves ettiğimde, ilk başlarda Klar kullanmıştım.

      Sil
  11. Bu fikre bayıldım, hemen deneyeceğim! Aklınıza ve kaleminize sağlık, bu güzel bilgiler için çok çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit ayırıp da yorum bıraktığınız için ve ayrıca güzel sözleriniz için ben teşekkür ederim...

      Sil
    2. Dün gece ilk işim yazdıklarınızı eşimle paylaşmak oldu. O her yeni fikre şüpheyle yaklaşır ben ise "süpermiş" demesini beklerim. Sonra beni tekrar düşünmeye iter ki yine öyle oldu. Geçmişte limon tuzunu su ısıtıcıda kullandığımızı hatırlattı. Evet ağzı dar olduğu için içini temizlemek zor oluyordu ben de ara sıra limon tuzu kaynatıyordum tertemiz oluyordu ama limon tuzunun gücü bazı malzemeleri de delmiş ve tabandan su sızdırmaya başlamıştı. Su ısıtıcı değiştirmek kolay iş ama aynısı ya bulaşık makinasında da olursa diye uyarmak istedim. Bir de Rusya'da deterjan kullanılmıyor demişsiniz ya öyle mi denesek ne yapsak, deterjanla büyümüş bünyem hiçbir şey kullanmama fikrini pek kanıksayamasa da deterjanı hayatımızından çıkarmak en doğru şey diye düşünüyorum...

      Sil
    3. Çok şaşırdım yazdıklarınıza. Ben de su ısıtıcimi ve çaydanlığımı yıllardır limontuzu ile temizliyorum, hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım. Limontuzu nasıl olur da metali delebilir? Yani ya yarım saat kaynaşıyorum ya da bir gece bekletiyorum. Bu süre zarfında metalin delinebilecegi aklıma bile gelmemişti, çok şaşırdım.

      Eğer delinen aksam plastik ise onu da düşündüm. Makinemin icinde sadece pervaneler plastik. Asinirsa pervaneleri yedek parça kapsamında değiştirebilirim.

      Ama inanın 6 aydır düzenli olarak her gün kullanıyorum. Daha onceleri de ayda 1-2 kere bulaşık makinesini temizlemek icin boş olarak icine limon tuzu atıp çalıştırdım, yıllardır. Makinem 8 senelik ve tas gibidir. Evimde her kalan "senin makine çok iyi yıkıyor" der.

      Eğer makinemde aşınma, delinme ya da herhangi başka bir hasar çıkarsa kesinlikle buradan paylaşacağım. Kimsenin benim yüzümden maddi zarara uğramasını istemem...

      Sil
    4. Bulasik makinenizin marka ve modeli nedir?

      Sil
    5. Bosch Electronic Aqua Stop

      Sil
    6. Bu arada makinemi kullanmaya devam ediyorum, herhangi bir sorun yaşamadım şu ana kadar.

      Sil
    7. Tuz yerina agzina kadar demissiniz peki Detarjan yerine ne kadar limontuzu koymam gerekir acaba ve ben bulasiklarimi 58 Dakikalik programa koyuyorum kac derecede yikiyo gostermiyo limontuzu erirmi peki

      Sil
  12. Ben de uzun süredir parlatıcı yerine sirke kullandım. Sabun cevizini de deterjan yerine kullandığımda pek memnun kalmadım ve yine sıvı deterjana dönmüş,elde ettiğim sabun cevizi sıvısını hazırlayıp pazarladığım bebe malzemelerinin kumaşlarını alıp dikmeden önce yıkarken kullanmaya başladım. Limon tuzu aklıma gelmemişti hemen deneyeceğim. Bir sorum var;limon tuzunu iri haliyle mi kullanmalı,robotla ufaltmalı mı?
    Bir ara kaya tuzunu robotlarken tuz yerine evdeki limon tuzu stoğumu ufalamıştım bi onu kullanacağım şimdi. Sağolasın izocam pardon çok bilmişim:))sevgiler yolladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim burada İstanbul'da hiç görmediğim irilikte limontuzları var, her bir tanesi bir parmak boğumu kadar neredeyse. Hepsi de makinede eridiler. Camlar çizilir demişlerdi, o da olmadı. Bence robotta çekmeye gerek yok hiç.

      Sevgilerimle :)

      Sil
    2. limon tuzu kaç derecede eriyor acaba mesela çamaşır makinesinde

      Sil
  13. Yukarıdaki yorumun devamı niteliğinde yazıyorum...
    Bunalmış bir haldeyken çokbilmişe yazdım.. sağolsun beni aydınlattı.. bu konuyu kamuya açman beni öyle mutlu etti ki anlatamam çokbilmiş... resmen savaş açtım bulaşıklara ve makineye.. ya çözülecek bu konu ya çözülecek..
    Tavsiyenle limon tuzu kullandım.. sirkemi evde yaptığım sirkeden doldurdum.. ilk denememde bile fark etti.. bardaklar buğulu olduğundan çok tesiri olmadı ancak.. çatal kaşıklarım parladı..
    bardakları atmayı düşünüyorum.. sil baştan yapacağım :)
    Toplumu kandıranlara çok kızgınım.. onlara kafa tutan senin ve bizim gibilere çok ihtiyaç var.. eline diline sağlık çokbilmiş..

    Bu arada sabun cevizleri için bir site var. Bu adresten bulabilirsiniz. Ancak ben daha önce alışveriş yapmadım. Güvenilir mi bilmiyorum. ve tabi ecocert li mi bilmiyorum. Esra hanımdan alırken ne güzeldi.. :(

    http://www.greenspot.com.tr/ekonat/ekonat-meyve-kabugu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa, sabun cevizi satan başka bir site daha varmış, ne güzel. Soran olursa söyleyeyim...

      Esra'dan aldığım fiyattan size de yollayabilirim, isterseniz aklınızda bulunsun. Esra bu işin ticaret kısmından sıkıldı. Bir arkadaş şimdi Esra ile görüşmeye çalışıyor, ticaret kısmını yüklenmek için. Belki tekrar satışa başlarlar..

      Cam malzemelerin üzerinde parlaklık sağlayan bir cila var. Hatta o cilanın bile sağlıksız olduğu söyleniyor aslında. Her neyse, parlatıcı o nedenle kullanılıyor. Cİlanın sökülmesini önlüyor. Eğer camlar matlaşmışsa, cilası sökülmüş demektir. Bir daha da parlamaz artık.

      Limontuzu kullanınca o cila silinmesi olayı olmadı. Bir de kristal kullanmaya başladım bardaklarımı, kendiliklerinden parlaklar. Elde yıkayın deniyormuş kristalleri. Makinede yıkamama rağmen sorunsuz yıkanıyorlar, demek ki limontuzu elde yıkama etkisi yapıyor :) Tahta kaşıkları filan da makinede yıkıyorum artık. Asitle yıkıyorum neticede, içine mikrop işler karkum kalmadı.

      Evde sirke yapmanı çok kıskandım. Bu haftasonu annem sirke anası (mayası) bulmuş, gidip onu alacağım ve ben de yapacağım. Sonra da burda havamı atarım artık :)

      Sil
  14. hay çokbilmiş sen çok yaşa:)bulaşık makinasında yıkanan bulaşıklar içime dert olmuştu bi süredir. bebek olduktan sonra insanın farkındalığı artıyor ve normalde dikkat etmediği detayları farketmeye başlıyor.bebeğime deterjan yediriyormuşum gibi geliyordu.
    dün ilk kez limontuzu kullandım ve bulaşıklar tertemiz oldu.üstelik 3 adet gayet yağlı tencere vardı.
    diğer temizliklerimde de kimyasalları atmak istiyorum. sabuncevizi temini konusunda bana da yardımcı olabilir misin acaba?
    tekrar teşekkürler:)
    filiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok çok teşekkür ederim, vakit ayırıp da kendi tecrübeni yazdığın icin.

      Sil
  15. Çokbilmiş,vallahi bu kadar denk gelir bu konu.ben de uzun zamandır parlatıcı yerine sirke kullanıyordum.Deterjanların zararını okudukça Ersağ adlı bitkisel ürünlerden sıvı bitkisel bulaşık makinası deterjanı aldım içim çok rahatlamıştı ama bir baktım ki bulaşıklar matlaştı,hem de artıkları tam olarak çıkarmıyor hem de 60 derecede yıkadığım halde...bu limon tuzunu hemen deneyeceğim.bir de çamaşır makinası için granül sabun kullanıyordum,onun yerine neler kullanmalı bunun için de ayrı bir post yazarsan sevinirim.Hatta tüm ev temizliği,tüm doğal ürünler için yazarsan süper olur :)sevgiler asuman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de cocuktan sonra bir aydınlanma yasadım. Hayatımı kökten değiştirdim hatta. İyi ki cocuk sahibi olmusuz :)

      Çamaşır makinesinde ve tüm ev temizliğinde sabun cevizi kullanıyorum. Bu konuda da bir yazım var: sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/05/sabun-cevizi-nasl-kullanlr-soapnut.html?m=1

      Sil
  16. yazıyı okuyunca içim açıldı. nasıl rahatladım anlatamam. bulaşık makinesinde koku için limon kabuğu kullanıyordum ve hatta parlatıcı olarak da sirke ancak deterjana alternatif bulamamıştım bi türlü.bu limon tuzu bilgisi süper oldu. çok sevindim.
    bir de sabun cevizi verebileceğini okudum yukarıdaki bir kaç yorumda. eğer bu konuda yardımcı olabilirsen bana da mutlu olurum.
    sevgiler...
    Serap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsteyene denemesi icin göndereyim dedim ama insanlar piyasada sabun cevizi bulamadıklarını söylediler. E, beğenip de devamını bulamazsa olmaz tabii. Sonra bir kisi bana ulaşıp sabun cevizi satışı yapmak istediğini ve yurtdışından ciddi bir miktar sipariş ettigini söyledi. Sipariş ellerine ulaşana kadar bir de web sayfası acarlar herhalde, ya da sahibinden.com'da mı satarlar bilemiyorum. Eğer aceleniz yoksa onları bekleyelim, ben sizi dogrudan onlara yönlendireyim.

      Sil
    2. o halde ben de beklemedeyim sabuncevizi için:)
      filiz

      Sil
  17. çok memnun olurum. biraz daha ertelerim çamaşır makinesi deterjanı değişikliği kararımı olur biter:)
    bünye bu kadar değişikliği birden hazmedemiyor ziyadesiyle. bulaşık makinesi için limon tuzuna yarın başlayacağım. varsın çamaşırlar da biraz geç olsun.
    ben sizden haber bekleyeyim o vakit.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. "Ki aslında bir insan elinin dayanabileceği maksimum sıcaklık zaten 40 derece."

    Tamamen yanlis bir bilgi. Kontrol etmenizi tavsiye derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh, o zaman şöyle değiştireyim "Bir insan elinin yanıcı bir sıaklık hissetmeden durabileceği maksimum sıcaklık 40-45 derece arasındadır."

      Hani yoğurt mayalarken parmağımızı içine sokar, parmağımızı yakmayacak sıcaklıkta mayalarız ya? O sıcaklık 43-45 dereceye tekabül eder.

      Bir de insanın kıpırdamadığı sürece 65 dereceye kadar suyun içinde durabilir belki (ben asla duramam, bir termalde 50 dereceyi denedim, kesinlikle giremedim suya) ama akan suyun sıcaklığı 40, hadi bilemediniz 45 dereceyi geçti mi, çok zorluyor insanın tenini...

      Yine de düzeltme için teşekkürler...

      Sil
  19. Teşekkürler. Bu fikri deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonucu da paylaşırsanız çok sevinirim...

      Sil
  20. Çok güzel bilgiler, teşekkür ederim. Hangi sirke kullanıyorsunuz? Elma veya üzüm fark ediyor mu acaba?Sabuncevizi satışa sunulur ise ben de memnuniyet ile deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elma sirkesini tercih ediyorum, çünkü koku yapmıyor.

      Elma sirkesi yoksa evde, üzüm sirkesi de kullanıyorum. Makineyi ilk açtığımda hafif bir sirke kokusu geliyor, üzüm sirkesi kullandığımda ama makinenin buharı ile birlikte o koku da uçuyor.

      Eğer sirke kokusuna hassasiyetiniz varsa, elma sirkesini tavsiye ederim.

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Zaten deterjan kullanıldığında da makineyi açtığımda deterjan kokusunu alıyorum, sirke koksun daha iyi ))
      Bu arada Rusya'da deterjan kullanmadığımız zamanlarda bardaklardaki çay kahve lekeleri için ve de kaşıkları parlatmak için karbonat kullanırdık (elle yıkarken), pırıl pırıl oluyor.

      Diğer yazılarınızı da zaman buldukça okuyorum, blogunuzu çok sevdim

      Sil
    3. Rusya konusunda beni destekleyen bir yorum gelmiş olmasına çok sevindim :) Ruslar gerçekten de hala deterjan ve ilaç kullanma konusunda çok çekimser davranıyorlar.

      Sil
  21. Merhaba,

    Uye oldum.
    Yazı için ve paylaşım için çok teşekkür ederim.
    Tam da böyle bir yazı yı kendi ''blog'' umda yazmak için hazırlıklar yaparken, armut piş ağzıma düş oldu. Çok şanslıyım.
    Aysun dan süt alıyorum ve oradaki bir yazışmadan sonra ''blog'' unuza geldim.
    Hoşgeldim.
    Mutlu anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç gerçekten. Aysun'dan hiç süt almadım ama yaptığı işi çok takdir ediyorum. Geçen bir tanıdığım Aysun'un havlu ve nevresim ihtiyacı olduğunu söylemişti, doğm yapan hayvanlar için kullanıyormuş. En son yaptığım temizlikte bir miktar havlu ne nevresim fazlalığı tespt edip, bunları ne yapsam diye düşünüyordum tam ve sizin yorumunuz da tüm bunların üstüne geldi :)

      Blog hakkında iyi bir şeyler duymasanız gelmezdiniz herhalde. Demek blogun gıyabında iyi bir şeyler söylenmiş. Hepinize teşekkür ediyorum...

      Sil
    2. Bugünde size link verdim.
      Evet, evet iyi şeyler, bilgilendirici ve yönlendirici.

      İmza; kopyacı anne

      Sil
    3. İstediğiniz kadar link verebilirsiniz.

      Ben de yazılarımın içinde sürekli başka yazılara link veriyorum zaten.

      Bilgi paylaşılmadıktan sonra ne işe yarar?

      Sil
  22. merhaba,

    Sizi gerçekten de büyük bir takdirle takip ediyorum. Her ne kadar ben bu tip konularda kolaya kaçsam da, süper konulara ilgi gösteriyorsunuz, bravo.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takdir ettiğim bir blogcudan övgü almaktan ayrıca gurur duydum.

      İnanın benden daha tembel ve her işin kolayına kaçan bir insan olamaz (ev işi konusunda, yoksa işim konusunda titizimdir :). Eğer ben yapabiliyorsam, kesinlikle herkesin kullanbileceği kadar kolay bir şeydir o.

      Markete gitmek benim için eziyet. Kızımı o tür yerlerde zaptetmekte zorlanıyorum. Onu mu idare edeyim, elimdeki listedekileri mi bulmaya çalışayım şaşırıyorum. O nedenle marketten almam gerekenlerin sayısında azalma olması beni çok rahatlatıyor.

      Şu anda marketten sadece arap sabunu ve tuvalet kağıdı alıyorum sanırım. Bir de egzantirik bir şey gerekirse onlar için uğruyorum. O nedenle, marketten alınmasına gerek olmayan her türlü malzeme benim için işin kolayına kaçmak oluyor :)

      Sil
    2. Nazik sözleriniz için çok teşekkür ederim.

      Ancak lütfen kendinize tembel demeyin, çünkü siz tembelseniz eğer benim için sözlükte bir tanım yok demektir. :)

      Yemek yapmaktan nefret ederim, ütüden tiksinirim, temizlik desen en büyük kabusum (gerçi yapıyoruz elimiz mahkum)

      Bulaşık makinasında deterjan kullanmamayı ben de denemek istiyorum ancak makinam 15 yıldan eski ve deterjanla bile çok zor temizliyor. Yeni bir makine alır almaz hemen deniyeceğim.

      Sil
    3. Bir de mantar temizleme olayına el atarsanız çok sevinirim.

      Ben bütün yabancı yemek programını seyreden bir insan olarak yıllardır mantarları yıkamıyorum sadece ıslak bir bezele silip, eğer işim uzunsa limonlu suda bekletiyorum.

      Ancak buna karşın hayır mutlaka yıkanmalı hatta kabukları soyulmalı şeklinde tepkiler de almıyor değilim.

      Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?

      Bir de geçen gün mantarlar gübrede yetişir mutlaka çok fazla yıkanıp soyulmalıdır diye okudum ama dediğim gibi yıllardır gerek Jamie Oliver olsun gerek diğer sefler mantar ıkanmaz diyor. Hayır onların mantarları farklı topraklarda mı yetişiyor?

      Sil
    4. Mantarıhiç soymadım ama yıkarım.

      Suda bekletince, su çekebiliyor. Ama akan suyun altında ovalayara yıkayınca tadını kaybettiğini düşünmüyorum.

      Bir de artık çok fazla kültür mantarı tüketmiyorum. Burada yöresel mantar çeşitleri var, onların tadını alınca, kültür mantarı yavan gelmeye başladı :) Buradaki türleri de öyle yıkamamak mümkün değil. Çünkü doğal ortamlarında yetişiyorlar, böceğidir, parazitir her türlü nesne var üzerlerinde. 1-2 saat tulzu suda filan bekletip, böceklerinden arındırmak gerekiyor.

      Sil
  23. Merhaba;

    O kadar büyük bir hevesle denedim ki eve gider gitmez ancak çok büyük hayal kırıklığına uğradım. Limon tuzu ve parlatıcı olarak da sirke kullandım. Program bittiğinde yağlar boncuk boncuk duruyordu, bardakların bir kısmının üzerinde koca koca çizikler vardı ve bütün bulaşıklar rakı beyazı şeklinde mat çıktı. Çok büyük bir hata yaptım sanırım ama nerede bilemiyorum.65 derecede 1saat 5 dakıkalık programdı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanıp memnun kalanlar kadar, matlıkla ilgili sorun yaşayanlar da çok oluyor sanırım. Çok soru geldi. Matlıkla ilgili önerilerim olacak da çizikleri bilemedim. İlk defa duyuyorum. Limon tuzu, suda eriyen bir madde çünkü. Çizikler neden kaynaklanmış olabilir bilemedim.

      Öncelikle şunu söyleyeyim, camlardaki matlığın iki sebebi oluyor. Biri camın üzerindeki cilanın sökülmesi veya üzerinde kireç birikmesi. Limon tuzu zate doğal kireç çözücü, cilanın silinmesine ise yapacak bir şey yok. Makinede yıkanan cam eşyaların cilası zamanla sökülüyor, hangi deterjanı kullanırsak kullanalım. Bu cila söküldü mü de cam eşya yeniden parlamaz.

      Camlardaki matlığın ikinci sebebi üzerine bir şeylerin yapışmasıdır. Mesela arap sabunu ile yıkama yapıp da iyice durulamazsanız, camların üzerine yapışır bir katman ve mat bir görüntüye sebep olur. Ama iyice durulandığında gider bu matlık. Sizinki tahmin ediyorum böyle, bardaklar durulanınca tekrar parlamıştır muhtemelen.

      Sizdeki matlığın sebebinin yağlar olduğunu tahmin ediyorum. Herhalde yağ yapıştı camların üzerine. 65 derecede 1 saat yıkanan bulaşıklarda yağ kalması esasen imkansız. Deterjan kullanmasanız bile temzilenmesi lazımdı. Muhtemelen pervane üzerindeki deliklerde ya da makinenin altındaki süzgeçlerde tıkanıklık olduğunu tahmin ediyorum. Deterjanla yıkama yapıldığında, deterjanın kimyasal etkisi ile yağlar arınıyor ama aslında tıkanıklık sebebi ile bulaşıklar suyla az temas ediyor, iyi durulanmıyor ve insan bunu fark edemiyor. Ben olsam pervaneler üzerindeki delikleri ve süzgeci bir daha kontrol ederdim.

      Eğer onlar tıkalı değilse ve temizse (yağlı filansa diş fırçası ile iyice temizleyin), yine de böyle yağlı kalıyorsa bulaşıklar, ben olsam servisi çağırırdım. 65 derece sıcaklıkta ve 1 saat yıkamada bile temizlemeyen alette bir sorun vardır.

      Bir de bulaşıkları makineye koymadan önce iyice fırçaladığınız varsayıyorum. Yani mesela söylemesi ayıptır sucuk, köfte, kavurma pişmiş tenceleri eskiden olduğu gibi atardım ben makineye. Kimyasallar temizleyiverirdi. Şimdi arapsabununa batırdığım fırça ile bir üstünden geçip, makineye öyle atıyorum. Yoksa ağır geliyor o kadar yağ makineye...

      Bir de bulaşık makinesi tuzunun da dolu olduğunu varsayıyorum. Tuzu eksik olunca da camlar üzerinde matlık oluyor, çünkü o tuz kireci önlüyör.

      Ama her türlü denemenize karşı olmuyorsa da makineler arasındaki farklılıklara yormak lazım sanırım bu durumu. Umarım denemeleriniz sonucunda, uygun yöntemi bulursunuz da deterjanlardan kurtulursunuz...

      Sil
  24. Bu konuyu anlatış biçimin çok hoşuma gitti. Yalnız olmadığımı bilmek çok güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de blog yazmayı en çok bu nedenle seviyorum. Gelen yorumlardan yalnız olmadığını anlıyorum, hoşuma gidiyor :)

      Sil
  25. limontuzu olayına bayıldımmm. sinir oluyorum şu deterjan işine :( bir kere arapsabunu denemiştim üstüne 3 yıkama daha yapmak zorunda kaldım normale donsun diye:( sirkeyi denemişliğim var. ama sonunda makina girişine kireç önelyici aparat taktım, parlatıcı falan kullanmıyorum. hatta bir keresinde bulaşık makinesi deterjanı yerine normal bulaşık deterjanı koyup çalıştırdım. guzel yıkıyor ama ya ben miktarı cok koydum yada çok köpürüyor:P bayaa bir durulama yapmam gerekmişti:)
    Dediğim gibi limon tuzu da en kısa surede denenecek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulaşık ve çamaşır makinesi deterjanlarının, normal deterjanlardan tek farkı, içeriklerinde köpürmeyi baskılayıcı madde bulundurmaları.

      Sirke de hem parlatıcı görevini görüyor hem de hastahane temizliğinde dahi kullanılabilecek kadar güvenilir bir mikroptan arındırıcıdır. Sırf bu nedenle bile bulaşık makinesinde kullanabilirim.

      Umarım deterjan haricinde kullanabileceğiniz bir şeyler bulursunuz makineniz için.

      Sil
  26. Peki elde yıkama da ne yapıyorsunuz? Arap sabunu mu yoksa başka bir şey mi???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben arap sabunu kullanıyorum. Ama her tür sabunun içinde kostik olduğundan arap sabunu ile yıkadığımda iyice duruluyorum.

      Sıvı sabun cevizi sabunu yapıyordu bir ara sabunagaci.com sayfası ama artık yapmıyor :(

      Yalnız sıvı arap sabunlarının içinde katkı maddesi var (içindekiler kısmında okudum), o nedenle katı arap sabunu kullanıyorum.

      Sil
    2. kostik sabun yapımında maya olarak kullanılır o olmassa sabun elde edılemez zaten mecburen var

      dılersenız külsuyundan dogal deterjan yapabılırsınız emınım karbonat limontuzu ve sırke eklenınce herseye çözüm olacaktır

      TC dilek pehlivan (facebook)

      Sil
    3. Külden elde edilen doğal kostik de çözüm olmayabiliyormuş sanırım. Çünkü külün içinde ne olduğunu bilmeniz için külü de kendiniz elde etmeliymişsiniz. O nedenle doğal kostik kullanılmasını aramıyorum artık sabun alırken, aklı başında kullansınlar yeter diyorum.

      Sil
  27. selam;
    paylasiminiz icin cok tesekkur ederim. limon tuzunu denedim; matlik ve lekeler oldu, tam temizleme de olmadi maalesef.. makinanin deterjan bolumune ek olarak tuz bolumune de limon tuzu koymanin faydasi olur mu sizce ? bir de limon tuzunu deterjan bolumune kac kasik koyuyorsunuz ? cok tesekkur ederim. Sevgiler. Pinar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makineden makineye fark ediyor olabilir belki? Ben 6 aydan fazladır limon tuzu kullanıyorum, ne metallerde ne de camlarda herhangi bir matlık olmadı. Gerçi matlık olmadı demek hata olur. Camlar normal düzeninde matlaşmaya devam ediyor aslında. Yani makinede yıkanan cam eşyalar bir süre sonra kesinlikle matlaşıyor. Bir de bazı markalar daha çabuk matlaşıyor. Mesela İKEA'dan battal boy ve minik boy bardaklar almıştım. Normal bardak boyutlarından büyük olanlar bardakların tümü birden matlaştı, atmak zorunda kaldım. Oysa onlarla aynı gün satın aldığım, normal boy bardaklardan daha küçük olan bardaklar hala pırıl pırıllar. Attığım bardaklar yerine de kristal olanlardan almaya karar verdim. Çünkü kristal bardaklarım yıllardır hç matlaşmıyorlar. Sanırım kristallerde cam cilası yerine, oyma yapılmak suretiyle parlaklık sağlandığından, cila çıkıp da matlık yaratmıyormuş. Ama bu tamamen kulaktan dolma bir bilgi, doğruluğundan emin değilim :)

      Ben yıllardır tuz bölümüne limon tuzu koyuyorum zaten. Zaten makine tuzunun içeriğini okursanız, normal sofra tuzundan pek de bir farkı olmadığını görürsünüz. Üstelik şu anda suları kireçli bir bölgede yaşıyorum ve ona rağman hiç sorun yaşamıyorum. Ayrıca makinedenin içini temizlemek için ekstra makine içi temizleyicisi, yok koku gidericisi filan kullanmak zorunda da kalmıyorum. Zaten limon tuzu kullanmaya başlamadan önce de ayda bir kere makinenin içine bir avuç limon tuzu atıp boş çalıştırırdım.

      Yani belki deterjan gözüne normal sofra tuzu ya da limon tuzu dökerseniz, ikisi birlikte daha etkili oluyordur...

      Deterjan gözünü de ağzına kadar dolduruyorum ben. Makinemi de hep tam dolu çalıştırırım zaten. 15-20 gr filan limon tuzu alıyor sanırım deterjan gözüm.

      Sil
  28. arapsabunu kullanıyordum. demek kostik var he. ufff

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kostik her türlü sabunun içinde varmış. Yani sabun üretimi en doğal koşullarda bile gerçekleşse kostik üremeden, sabun oluşmuyormuş. Dolayısıyla elimize ve vücudumuza kullandığımız sabunlarda da kostik var.

      Şampuanlar ise bir tür deterjan. Sıvı el sabunlarına zaten değinmiyorum bile, cilt kanseri bağlantısı ispatlandı.

      Yani deterjan mı, sabun mu ikilemindeysek; yüzyıllardır kullanılan sabunu ve dolayısıyla içindeki kostiki tercih ediyorum ben kendi adıma.

      Sil
  29. Ben de limon tuzunu hem yıkama bölümüne hem de tuz bölümüne koydum ama güzel temizlemedi.Bardaklarda tuhaf bir koku yaptı,hiç hoşuma gitmedi malesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep aynı şeyi sölüyorum ama gerçekten, belki de makineden makineye değişiyordur? Yine de pes etmeyin. Kendi makinenize uyan karışımı muhakkak bulabilirsiniz.

      Bardaklarda koku olması ilginç çünkü limon tuzunun kokusu yok aslında. Herhangi bir şeyle etkileşime girmiş olabilir mi? Ben parlatıcı olarak sirke kullanıyorum mesela. Eğer kimyasal bir parlatıcı kullanıyorsanız, onunla etkileşime girip koku yaymış olabilir mi?

      Ya da belki de sularınız çok klorlu olabilir mi?

      Ben evde limon tuzu olmadığında deterjan gözüne sirke koyuyorum, üzerine de 3-4 çay kaşığı karbonat döküyorum. Fokur fokur köpürür bu karışım. Tuvalet temizliğinde ve lavabo-aç olarak da bu karışımı kullanırım zaten. Köpürürken deterjan kapağını kapatıp makineyi çalıştırıyorum. Böyle de gayet güzel yıkıyor. Ama sadece fazladan iş çıkarmadığı için, yani tek hareketle dökülebildiğinden, yani sırf tembelliğimden limon tuzu kullanmaya devam ediyorum :)

      Sil
  30. hem tuz haznesine hem deterjan gözüne limon tuzu koyarak 65 derecede denedim matlık oluştu ve gıcır gıcır bir temizlik olmadı (önceden fırça ile elden geçirerek koydum)

    tuz haznesine turşu tuzu, deterjan gözüne de limon tuzu 65 derecede denedim temizlik konusunda daha iyi sonuç aldım ama bardaklarım gittikçe matlaşıyor.

    yine de zararlı kimyasal kullanmaktansa bu yöntemi tercih ediyorum ama eşyalar matlaşıyor (kaşıklar bile, ki kaliteli bir markadır) hem de öncesinden epey zaman harciyorum (tabii tümünü elde yıkasam daha çok zaman giderdi o ayrı).

    öte yandan bu parlaklığı sağlayan üstündeki kimyasallarsa onlar da gitse iyi olur diye düşünüyorum. ama sonuç olarak sağlıklı alternatif olsun, bulaşıkalrı gicir gicir temizlesin, hem de matlaştırmasın dediğim kesin bir sonuç bulamadım. şimdi bir de kristal bardak alıp deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda başka bir yoruma da yazdım, benim makinemde metaller kesinlikle matlaşmıyor, camlar da normal düzeyde matlaşıyor; yani yıkandıktan sonra mat çıkmıyor da, 1 sene içinde matlaşan oldu mesela. Zaten bulaşık makinesinde 1 kere parlatıcı olmadan yıkarsanız hemen gider camların cilası az çok...

      Bir de sirke ve karbonat karışımı deneseniz? Belki sizin makinede o karışım işe yarar...

      Bir de düşük ısıda deneseniz? Benim bulaşıklar 30 derecede bile pırıl pırıl çıkıyor. Elde yıkamada camlar matlıklarını kaybetmediklerine göre, herhalde önemli olan durulama sanırım. Çünkü mesela arap sabunu ile elde yıkayınca camlar pırıl pırıl oluyor ama makineye arap sabunu koyunca camlar mat çıkıyor. Sanırım makinede durulama işlemi, elde olduğu kadar iyi yapılamıyor haliyle, ovalama filan yok tabii...

      Sil
    2. evvvvet sonunda oldu:

      tuz yerine kaba tuz (turşu tuzu) ve deterjan gözüne 2-3 tepeleme tatlı kaşığı karbonat üstüne elma sirkesi sıkıp deterjan gözünü köpüklü kapatıyorum.

      makineyi düşük ısı 45 dereceye programlıyorum. gıcır gıcır matlaşmayan bulaşıklar çıkıyor.

      teşekkürler.

      anladımki benim makina yüksek ısıda bulaşıkların canını okuyormuş. düşük ısı kısa program en iyi sonucu verdi.

      sevgiler

      Sil
    3. Pes etmemişsiniz, harikasınız :) Ayrıa dönüp buraya tekrar yorum bıraktığınız için çok çok çok teşekkür ederim.

      Bu arada: Ben evde sirke yapmaya da başladım. Meğer ne kadar kolaymış sirke yapmak...

      Sil
  31. Yazınızı ve tüm yorumları okudum, en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonucu da yazarsanız nasıl da mutlu edersinz beni :)

      Sil
  32. merhaba,

    uzun zamandır ev yapımı bulaşık makinesi deterjanı yapmak için denemeler yapıyorum. karbonat ve limon tuzu karışımı ve oranları üzerinde çalışıyorum. parlatıcı olarak da sirke ve limon tuzunu deniyorum.

    sizin de tavsiyeniz üzerine deterjan olarak sadece limon tuzu kullanmayı tekrar denedim. çok üzgünüm sonuçta temiz ama buğulu ve su lekeli bulaşıklar çıkıyor. keşke bende de sizdeki gibi işe yarasaydı limon tuzu. üzerimden büyük bir yük kalkmış olacaktı.

    ben de işe yaramamış olabilir ama yazınızı okuyan herkesin mutlaka denemesini öneririm. çünkü herkesin makinesi ve su sertlik derecesi vs. farklı.

    hoşçakalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Sizi gördüğüme çok sevindim.
      İki üst yorumda sonimoni, sizin gibi limontuzundan verim alamayınca karbonat-sirke karışımını denemiş ve memnun kalmış. Bir de tabii yıkama sıcaklığını düşürmüş.
      Belki sizde de işe yarar?

      Sil
  33. Bende sayenizde sirke ve karbonat kullaniyorum.buyuzden de onceden makinede yikamadigim teflon,seramik,ahsaplari yikamaya basladim
    Acaba saglik acisindan yanlis mi yapiyorum.tesekkur ederim degerli paylasimlariniz icin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yıkıyorum ve sağlık açısından herhangi bir zararı olmadığını düşünüyorum. Çünkü tahta ve toprak kapların makinede yıkanmamasının nedeni, kapların içine deterjan işleyip de zehirli olmaması bildiğim kadarıyla. Biz zaten yenebilir malzeme ile yıkama yaptığımızdan, kabın içine işlemesinin herhangi bir zararı olamaz.
      Seramik kaplara zarar verir mi diye geçti aklımdan ama neredeyse bir yıl oldu, herhangi bir zararı olmadı.
      Yalnız emaye kaplı demir dökümlerin üst kısmındaki emayenin cilasını söktü limontuzu. Görüntüsü bozuldu tencerenin ama pek de önemsemedim.

      Sil
  34. Tesekkur ederim cevabiniz icin.benim işim sirke ve karbonatla kolaylasti.zamandan tasarruf ettim sayenizde,tesekkurler tekrar.herkesin deterjandan kurtulmasi dilegiyle...

    YanıtlaSil
  35. merhaba,

    öneriniz olan karbonat-sirke karışımıyla ilgili gözlemlerimi paylaşmak istedim.

    karbonat-limon tuzu karışımında karşılaştığım sonuçtan farklı değildi. sonuçta temiz ama su lekeli bulaşıklar çıkıyor. bu denemeleri ben hem 35 hem de 50 derecede denedim. sonuç aynıydı.

    ama benim şebeke suyunda sıkıntı var bence. çünkü denemek için o çok bilinen markanın jelini de kullandım, eskisi gibi çıkmadı bulaşıklar.

    sonuçları sizlerle paylaşmak istedim, şebeke suyu benimki gibi sıkıntılı olmayanların mutlaka her iki yöntemi de evlerinde denemelerini öneririm. çünkü başarı şansı var bence bu karışımların.

    yeni bloğunuz hayırlı olsun, wordpress'e hoşgeldiniz...

    YanıtlaSil
  36. :) Çok teşekkür ederim.

    Su buharı deyince siz aklıma iki düşünce geldi:

    Beni makinemin ayrı bir kurutma özelliği yok, yıkama yaptığı suyun, sıcak su buharı ile kurutma yapıyor. Bu nedenle yıkama bittiğinde bulaşıklar bir miktar nemli, hatta ıslak oluyor. O şekilde kaldırırsam lekeli kalıyor. Kimyasal deterjanlar veya parlatıcılar bulaşığın üstüne yapışığ o su buharını etkisizleştiriyordu herhalde eskiden. Şimdi yıkama bitince 1-2 saat makinenin kapağı açık şekilde bekletiyorum. Ancak bulaşıklar tamamen kuruduktan sonra çıkarıyorum.

    Bir de parlatıcı ve tuz ile de alakalı olabilir. Deterjanla ilgili ilk denemelerimde tuz ve parlatıcıyı kimyasal kullandığım zaman hep olumsuz sonuç almıştım. Ne zaman ki hem tuz, hem parlatıcı ve hem de deterjan olarak doğal ürünler kullandım, o zaman etkili bir sonuç alabildim.

    Böyle beyin fırtınası yapalım, belki bir çıkar yol buluruz sizin BM için :)

    YanıtlaSil
  37. hay sizden ALLah razı olsun !
    bir sonraki bulaşık yıkamamda kesinlikle deneyeceğim...
    matlaşsada bozulsada sorun değil en azından zehirlenmememiş olacağız
    sevinçle bloğunu gezmeden yorum yazdım
    çamaşır makinesi sabun için alternatif varmı bloğunu gezip geliyorum :)

    YanıtlaSil
  38. Umarım memnun kalırsınız. Limon tuzundan memnun kalmayıp da karbonat-sirke ikilisinden memnun kalanlar da var.

    Çamaşırda sabun cevizi kullanıyorum. Ama farklı alternatifler kullanlar da var. Mesela evde sıvı sabun yapıp kullananlar ya da evde enzim üretenler var.

    Eğer gerçekten istekliyseniz muhakkak siz de kendinize uygun bir yöntem bulabilirsiniz. Bol şans dilerim :)

    YanıtlaSil
  39. bir süredir çözüm aradığım bir konuydu.
    hemen deneyeceğim.
    çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer çözüm aramaya başladıysanız, muhakkak bulursunuz. Kısa zamanda bulabilmeniz için bol şans diliyorum...

      Sil
  40. sabun cevizi ve enzim yöntemleri ile ilgili linkler varsa paylaşır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulaşık makinesinde sabun cevizi ve arap sabunu kullanıp da memnun kaldıklarını söyleyenler var ama ben kullandım ve memnun kalmadım, zira ikisi de sabun bazlı ve sabun tabak çanağın üzerine yapışıyor. O nedenle öneremiyorum.

      Enzimi de evde üretip kullananlar var ama bulaşık makinesi ile ilgili özel deneyimlerini yazmamış hiçbirisi, memnun kalıp kalmadıklarını bilemiyorum.

      Sil
  41. Öğrettiğiniz için teşekkür ederim,başarılı oldu.
    Bugün ben de paylaştım,size link vererek,teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oleyyyyyy! Ne kadar sevindim anlatamam.

      Bir süre sonra camlarda matlaşma olursa sakın cilası attı sanmayın. Bardakları elde arapsabunu ile yıkayınca parlaklığı geri geliyor :)

      Sil
  42. merhaba cokbilmis cook hosuma gitti dogal urun kullanmaniz bende uzun zamandir dusnuyorum dogal temizliyici kullanmayi ama nerden basliaycam bilemiyorum camasirlar icin elde bulasik yikamak icin camlar zeminler muslugun ici ocak yagli tencere caydanlik butun bunlar icin neler kullanabilir ben frannsada yasiyorum bir ara boraks ve camasir sodasi aradim buralardan ama bulamadim ne eczanelerde ne marketlerde evimde 15 cesit deterjan var yani zehir bende artik dogal deterrjana gecmek istiyorum yardimci olursaniz sevinirim..tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çamaşırlar için sabun cevizi kullanıyorum. Fransa'da da vardır muhakkak. Soapnut ingilizcesi...
      Elde bulaşık için arapsabunu kullanuyorum. Castilesoap ingilizcesi.
      Camlar için özel dokuma mikrofiber bez kullanıyorum, deterjana gerek kalmıyor.
      Ocağımı da arap sabunu ve kendiliğinden telli mikrofiber bez ile ovuyorum.
      Yağlı tencerelerimi de ocağımı temizler gibi aynı yöntemle temizliyorum. Demir döküm ve toprak tencere kullandığım için telle de ovabiliyorum gerekiyorsa.
      Çaydanlığın içine limontuzu koyup kaynatıyorum, zaten kendiliğinden temizleniveriyor.

      Boraks da bir tür kimyasal olduğundan kullanmıyorum. Çamaşır sodasını da deterjan kullanırken, deterjan miktarını azaltmak için kullanmıştım. Artık sabun cevizi kullandığım için ona da gerek kalmadı.

      Saydığım tüm bu hususlara ilişkin yazılar da yazdım ayrıntılı. Blogun içinde gezinirseniz, bulabilirsiniz.

      eğer bu konuda kafa yoruyor ve çaba harcıyorsanız, ihtiyacınız olan bilgi geli sizi bulacaktır muhakkak :)

      Sil
  43. Geçenlerde bende şunu fark ettim makineye bulaşığı atıyorum ama deterjan fırlarken tabaklara takılıyor ve deterjan erimeden bulaşıklar yıkanıyordu hemde mis gibi oluyordu.65 derecelik programda 55 dakika yıkandığı düşünülürse zaten ne yağ kalıyor ne bir şey .Bende kendi kendime şunu sordum "E madem bu iş böyle çözülüyor ne demeye ben deterjana bir ton para veriyorum ve zehirleniyorum..

    Bir kanser hastası olarak benim için çok önemli bir bilgi..Başarılarının çamaşır makinesi için olanını da istiyorum sevgili Çok bilmiş

    YanıtlaSil
  44. Tez zamanda geçmiş olur dilerim... Bazen hayat insana "uyarı" veriyor bir şekilde...

    Ben de Rusya'da fark etmiştim onu. Orada sıcak su bedava, kaynar su akıyor musluklardan. Sıvı yağ da kullanmazlar. Katı yağ ile oldukça yağlı yemekler pişirirler (sanırım soğuktan korunmak için çok yağlı yiyorlar). Yemekten kalkan her aile üyesi tabağını çatalını kaynar suyun altına sokar, sonra da kurumaya bırakır. Deterjan filan hiç kullanmazlar.

    Ben hemen hemen kızımdan bu yana işte demek 4 senedir evde hemen hiç deterjan kullanmıyorum.

    Camları mikrofiber cam bezi ile sadece suyla temizliyorum.

    Yerleri, duvarları, klozeti buharlı makine ile temizliyorum: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/01/gun-24-saat-yetmiyor-mu-zaman-planlamas.html

    Lavaboları sabunladığım süngerle siliyorum.

    Elde bulaşıkta ve zorda kalırsam diğer her türlü temizlikte arap sabunu kullanıyorum.

    Makinede de sabun cevizi ve şimdilerde yeni yeni sabun otu kökünü kaynatarak elde ettiğim sıvıyı kullanıyorum. Bu şekilde kızımın ve eşimin egzaması iyileşti. Sabun cevizini ayrıntılı yazmıştım:
    http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/05/sabun-cevizi-nasl-kullanlr-soapnut.html

    Umarım işine yarar bir şeyler bulursun bu yazılarda...

    YanıtlaSil
  45. Kostik yararları ve zararları konusunda www.kostik.info.tr sitesinden detaylı ve güncel bilgiler bulunabilir. Diğer kimyasallarla tepkilemeye girme süreçleri ve kostiğin depolanma ve saklanması için gerekli ortam özellikleri detaylı bir şekilde anlatılmış.

    YanıtlaSil
  46. teşekkür ederim. ölümüne doğallık :)

    YanıtlaSil
  47. Verilen bilgiler için teşekkür ederim, makine bile bozulsa sağlığımızdan daha da değerli olduğunu düşünmüyorum. Makineye illaki ihtiyacımız varsa, ne olursa olsun en sağlıklısını kullanmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Limontuzu kullanalı 1 seneyi geçti ve makinem taş gibi duruyor. Neden bozulur diye korkutuyorkar bilemiyorum. Belki çok kireçli suyu olan bölgelerde risklidir...

      Sil
  48. Peki ya su tasarrufu? Hic iciniz acimiyor mu bulasiklar makinede yikamadan once bi tomar su altinda durularken akittiginiz sular? Parlatici ve tuz konusunda katiliyorum ama iyi durulandiktan sonra deterjanin sagliga hic zarari yok. Ancak atik suda cevreye zarari var ki tuketilen suyu dusunecek olursak tercih edilmesi gereken yontem yine deterjan kullanmak oluyor. Cocuklarimiza yeterli kaynak birakmak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığınız deterjanın üretimi ve paketlenmesi sırasında hiç su harcanmadığjnı mı düşünüyorsunuz? Deterjan ve paketleme ürünlenin üretimi fabrikada yapılıyor ve en büyük su israfı da fabrikalarda gerçekleşiyor. Bir de bu yönden düşünseniz?

      Sil
  49. Hay aklınla bin yaşa Çok Bilmiş. Bende uzun arayışlar içinde olarak defalarca deterjanı denedim. Bazen mat bazen parlak çıktı. Makinem 13 yıllık ve 2 programlı yaklaşık 6 yıldır parlatıcı gözüne elma sirkesi koyar arada da boş olarak üzüm sirkesi ile yıkarım. 2 yıldır tuz gözüne Kaya tuzu koymaktayım. Makinemin maşallahı var sorunsuz. Ben de Yeşil köpük firmasının tabletini aldım zaman zaman inanılmaz malikler yaşadım. Şimdi sizin önerinizde yeşil köpükle beraber bir kaşık limon tuzu attım sonuç pırıl pırıl.

    YanıtlaSil
  50. Çok teşekkürler, hemen deniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece limontuzu birkaç kullanımdan sonra camlarda matlık yapmaya başlamıştı. Ben de limontuzu ile birlikte deterjan gözüne sirke koymaya başladım. Artık camlarım da matlaşmıyor. Paylaşmak istedim.

      Sil
    2. Dün karbonat ve elma sirkesini denedim sonuç müthiş, hem eskisi gibi parlak , hemde makide oluşan koku yok. Sana ve arkadaşlara teşekkürler.

      Sil
    3. Eğer olur da camlarda matlık olursa diye yazıyorum (karbonat fazla kaçarsa matlık yapabiliyor): Ya elde yıkayabilirsin ya da limontuzu ve sirke ikilisi ile makinede yıkayabilirsin. Karbonat, bulaşık makinesi deterjanları gibi camın üstündeki cilayı bozup da kullanılmaz hale getirmiyor, parlatıcı bir madde ile yıkandığında eski haline geri dönüyor camlar.
      Ayrıca vakit ayırıp yorum bıraktığın için de teşekkür ederim. Bu yorumlar sayesinde deneyip de olumlu sonuç alamayanlar, tekrar denemek için cesaret buluyorlar.

      Sil
    4. Asıl ben teşekkür ederim bu gerekli paylaşımlar için, sana Bişey sorcam çok bilmiş ersağ diye yerli bitkisel temizlik ürünlerinden kullanıyor çoğu bayan, bilgin varmı bu konuda bende merak ettim ama insan hemen güvenemiyor. Fikirlerinizi merak ettim...

      Sil
    5. Doğaya saygılı deterjan üretimlerinin her birini destekliyorum. Deterjan kullanılacaksa bari daha sağlıklı alternatifler olsun.

      Ama ben ne bu markayı ne de başka bir markayı kullanmadım. Çünkü:
      - Limontuzu veya sabun otu kökü ya da arapsabunu ya da zeytinyağlı sabun gibi yüzyıllardır kullanılagelmiş, nispeten doğal ve çok kolay ulaşılabilen ürünler dururken, içindeki maddeleri tanımadığım bir deterjanı doğal bile olsa kullanmak istemiyorum.
      - Bu tür deterjanlar doğal olarak plastik kaplar içinde satılıyor. Evde sürekli onu bunun kabını poşetini atmaktan yoruldum. Kendi kullandığım ürünlerin kabı olmuyor. Doğaya daha az plastik atık yolluyorum.
      - Bu tür ürünler az tanınmış bile olsalar yine de belirli bir marka değerleri oluyor, o da bizim cebimizden çıkıyor. Misal pazardan açık zeytinyağı sabunu alıyorum. Yapan kişiyi tanıyıp güveniyorum. Aynı tür ürünü kullana kullana zaten ürünün kaliteli olup olmadığını da anlar hale geliyorum. Bu sabunun kalıbına da diyelim 2 lira veriyorum. Ama eğer bu sabun kalıbı bir marka ile etiketlenip poşetlenirse, yapım aşamasındaki kişiye değil de markanın denetleniyor oluşuna güvenip de sabun almaya kalkarsam aynı sabun kalıbı birden 5 TL oluveriyor. Niye durup dururken aynı sabun kalıbına 3 TL fazla ödeyeyim? Sadece sabun üreticisini kişisel olarak tanıma zahmetinden ben kurtardığı için mi? Üstelik sabun üreticisini denetleyenlere de güvenmiyorum artık, çok üzgünüm...
      - Butik üretimden satın almayı tercih ediyorum. Eğer bir kişi kendisini sabun üreticisi olarak tanımlıyor ve çoluğunu çocuğunu sabun üreterek geçindiriyor ve işini büyütmeye çalışıyorsa, ona da saygım büyük ama işi gerçekten büyürse ondan alışveriş yapmıyorum. Eğer çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını bağladığınız bir iş varsa, orada her türlü hile hurda döner. Burada kendi çocuğuna yedirdiği sebzeleri yetiştirdiği bahçesi için ayrı, satıp para kazanmak için yetiştirdiği tarlasındaki sebzeye ayrı ilaç kullanıyor insanlar. Ben mümkünse onun kendisi için yetiştirdiği sebzeden alıp yiyorum, tarlasından alışveriş yapmayayı tercih ediyorum. Deterjanlar için de aynı durum geçerli. Tam anlatabildim mi emin değilim ama?

      Tüm bu nedenlerle markalı ürün kullanmıyorum. Bu benim kişisel tercihim. Yoksa doğal ürün üreticilerinin, klasik deterjan üreticileri karşısında desteklenmeleri gerektiğini düşünüyorum.

      Sil
    6. Çok güzel açıkladın arkadaşım, umarım bu cevabı bir çok arkadaş okurda hem sağlıklı yaşam Yaşar hemde israftan kurtuluruz. Komşum satıyordu fikrini almak istedim, sağol. Bu arada senin sayende kefirle tanışacağız, kuru maya aldım yarın gelecek, kızım ve ailem için inşallah sağlıklı olacak:)))

      Sil
    7. Bi yazının yorumlarında nerde yaşadığını yazmıştın, asıl memleketim sana yakın bir ilçe şuan çoook uzakta olsamda. Pazarlarını çok iyi bilirim, yerli üreticilerin samimiyetinide. :))

      Sil
    8. Bizim ilçede köylü pazarı kuruluyor. Köylüler kendi ürünlerini satıyorlar. Her yerde olduğu gibi helal süt emmişi de var, çiğ süt emmişi de var. Bazen kötü niyete kurban gittiğim de oluyor ama bir daha ondan alışveriş yapmıyorum. Sürekli alışveriş yaptığım köylülerin evine gidip, kendi gözümle de görüyorum. Bir ara oralarda çektiğim fotoğrafları ve besinler hakkında, üreticilerden yani ilk elden öğrendiklerimi de paylaşayım. Şehirdeyken insanın yiyecekleri ile arasındaki bağ tamamen kopuyor.

      Sil
    9. Merhaba çok bilmiş, yerli bitkisel ürünler üreten bir firma hakkında sormuştum daha önce sana komşumun ısrarı üzerine aldım. Aslında çok uzun zamandır seninde tavsiyen üzerine sabun cevizi almayı istiyordum ama bir türlü karar verememiştim. Komşumdan aldığım ürünün içindekiler kısmını inceleyince gördümki tüm ürünlerinde sabun cevizi kullanmışlar ama parfüm vs katkı var, memnun kalırsam sabun cevizi almak istiyorum, önerdiğin bir yer varmı? Kullanım alanları olarak ekstra önerim varmı? O firma bulaşıktan şampuana her üründe kullanmış.

      Sil
    10. Sabun ceviz yazımda bildiğim tüm ayrıntılı bilgiyi yazdım sanırım: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/05/sabun-cevizi-nasl-kullanlr-soapnut.html

      Ama eğer sabun cevizi bulamazsanız çok değişik ve yerel alternatifler de var. Internet üzerinden külsuyu satışı bile başlamış :)

      Sil
    11. Evet kül suyu satan Siteyide inceledim, yanında emzim vs bir sürü şey almak gerekiyor. Annemler eskiden kül suyu kullanırlarmış anlatıyor , çamaşırlarımız tertemiz olurdu diyo:)) ama makinede kullanınca enzim vs gerekiyor demekki:)) yaşadığın ilçede istersen kül suyunu kendin yapabilirsin. Bir kere gelmişliğim var oraya akrabalarımız varda, dayımında önceden işletmesi vardı şimdi kapattı. Senin bloğunu takip ettiğimden beri düşünüpte yapamadıklarımı yapmaya başladım. Sağol çok bilmiş:)

      Sil
    12. Özelden yazarak bana külsuyunu nasıl yapabileceğimi anlatır mısın? Kulaktan dolma bilgimle meşe odunu yakmak gerektiğini filan sanıyorum. Beceremeyeceğimi düşünmüştüm.

      Aktardan çöven otu satın almayı da deneyebilirsin. Çöven otundan da sabun cevizi kadar memnun kaldım ben. Tek dezavantajı sabun otu kökü de denen bu çiçek kökünü kese içinde makineye atamıyorsun, biraz kaynatıp suyunu kullanmak gerekiyor. Ama etkisi sabun cevizi ile aynı. Ayrıca biri bundan şampuan da yapmış. Onu da deneyeceğim hayırlısıyla, sonucu yazarım buraya birkaç denemeden sonra.

      Sil
  51. Cidden çok mükemmel bir fikir bu Valla Allah razı olsun. Kafama yatıyordu bu deterjanlar ne yapsam ne etsem diye kara kara düşünürken sizin yazınız gördüm ilaç gibi geldi :) hemen deniyorum yarından itibaren. Limon tuzunuda aktardan kilo ile alsak olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aktardan kilo ile alıyorum. İnternet üzerinden de çok ucuza bulunuyor ama güvenilir midir emin olamıyorum.
      Kokulara karşı hassas bir dönem geçirdiğimden 2 hafta kirli bulaşıkları hemen makineye atıp, deterjanla yıkama yaptım. Bulaşıkların bir kısmı kirli kaldı, bir kısmı iyi temizlenmedi tekrar tekrar yıkamak zorunda kaldım. Gene limontuzu-sirke ikilime geri döndüm. Deterjandan daha rahatmış meğerse, deterjan kullanmak zorunda kalınca daha iyi fark ettim.

      Sil
  52. Yani şimdi; Makinanın tuz dökülen yerine limon tuzu, deterjan bölümüne limon tuzu ve karbonat, parlatıcı bölümünede elma sirkesi koyuyoruz dimi??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deterjan bölümüne limontuzu yada karbonattan birini tercih edeceksin, ben deterjan bölümüne karbonat ve elma sirkesi birlikte koydum.

      Sil
    2. Ben tuz bölümüne normal kaya tuzu koyuyorum. Eğer suyunuzun kireçli olduğunu düşünüyorsanız limon tuzu da koyabilirsiniz tuz bölümüne. Deterjan bölümüne limontuzu ve sirke birlikte koyuyorum. Karbonat ve sirke de tercih edebilirsiniz ama karbonatın miktarını iyi ayarlamanız lazım, aksi takdirde camlar biraz matlaşabiliyor. Ama matlaşsa bile deterjanın cam cilasını söktüğü gibi cilayı sökmediğinden, suyun altına tutunca tekrar eski parlaklıklarına kavuşuyorlar. Parlatıcı bölümüne de elma sirkesi koyuyorum. Her tür sirke olur aslında ama en renksiz ve kokusuz sirke, elma sirkesi olduğundan, onu tercih ediyorum.

      Sil
  53. sabun cevizi hakkında ayrıntılı bilgi verirmisiniz lütfen. Çamaşır makinası için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabun cevizi hakkında yazmıştım daha önce: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/05/sabun-cevizi-nasl-kullanlr-soapnut.html

      Sil
  54. Arkadaşlar cok ama cok güzel bir deterjan buldum.simdiyr kadar boylesini kullanmamistim. Ne leke ne koku nede matlik bırakıyor. Ustelik boraksli doğal. Siddetle tavsiye ediyorum herkese kullanan herkeste memnun. Silvapazarlama sitesinden bulabilirsin iz

    YanıtlaSil
  55. www.kulsuyu.com sitesi üzerinden Türkiye'de ilk defa külsuyu satışları başlamıştır.
    Çamaşırınızı yüzyıllardır kullanılan metodla yıkayın. Sevdiklerinizi kimyasallardan koruyun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumu keşke bulaşık makinesi altına değil de sabun cevizi yazısı altına koysaydınız...

      Sil
  56. SeEvgili çokbilmiş, dün akşam nihayatinde bulaşık makimanda limontuzu kullandım. Çok başarılı :) Bulaşık makinasına bulaşıkları koymadan önce suyun altında kirini akıtarak koydum . Bu güzel paylaşım için çok teşekkürler. Bir deterjanının daha üzeri çizildi böylece. sayenizde Benim de paylaşmak istediğim ev yapımı yüzey temizleyici tarifim var: cif yerine uzun zamandır arap sabunu ve karbonatı karıştırarak kullanıyorum. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer her seferinde limontuzunun içine biraz da sirke eklerseniz, camlarda buğulanma olmasının da önüne geçmiş olursunuz. Gerçi limontuzu camı buğulandırsa bile normal bulaşık deterjanları gibi camın üzerindeki cilayı sökmediğinden, camı arapsabunu ile elde yıkayıp tekrar eski haline döndürmek mümkün oluyor.

      Vakit ayırıp yorum yazdığınız için çok teşekkür ederim, denemek isteyenlere cesaret verecektir eminim.

      Sil
  57. Gerek yazı, gerekse yanıtlar içinde harika bilgiler var.
    Herkese teşekkürler:)

    Bulaşık makinesinde parlatıcı olarak sirkeyi ve koku giderici olarak limonu annem ve ablam kullanıyordu. Gayet de memnunlar.

    YanıtlaSil
  58. kaç derecede yıkıyosunız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulaşıkları yağlılık derecelerine bağlı olarak 35, 50, 60 derecelerde yıkıyorum. Hepsinde de olumlu sonuç aldım. Ama yukarıdaki yorumlarda düşük ısıda ya da kısa programda daha iyi sonuç aldıklarını söyleyenler de oldu.

      Sil
    2. 55 derecede yıka içerisine biraz saf zeytinyağı koy

      Sil
  59. Arkadaşlar SABUN CEVİZİ denilen bitki daha doğrusu ağaç,latince adı sapindus mukorossi.google dan gerekli bilgiyi edine bilirsiniz.Sadece şunu söylemek istiyorum,ülkemizde hammaddesi bu ürün olan bi firma var.Ve tüm belgeleriyle ve kullanıcılarıyla,memnun bir kitleye sahip.Eğer bilgi edinmek isterseniz mail adresim: oemrekurt@gmail.com tel no: 505 477 77 74

    YanıtlaSil
  60. Merhabalar yazılarınızı okudum ve çok etkilendim... Sabun cevizini şu an yeni öğrendim sayenizde Allahın iznile araştırıp bulup bende alıcam yalnız aklıma takılan sorular var kesenin içine 5 adet sabun cevizi attığımda tek yıkamalıkmı kullanıcam yoksa kendisi her kullanmada eriyip azalıyormu yani bitene kadar yıkanıyormu? 5 adet sabun cevizi ne kadar süre gidiyor bende sizin gibi 2 güne bir makina çalıştırırım.ßir diğer sorum 18 aylık bi kızım var ellerinizden öper kızımı ceviz sabunuyla yıkayabilirmiyim yada önerebiliceğiniz başka doğal bir sabun varmı bu yazışmalar baya bi önce olmuş umarım mesajımı görebilirsiniz şimdiden çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  61. tuz yerine limon tuzu kullanmayı hiç duymamıştım. ben de 2 senedir falan parlatıcı yerine elma sirkesi kullanıyorum. onları da deneyeceğim kesinlikle ve kesinlikle. yalnız bir de boraxlı bir tarif duymuştum da uygulamamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boraksa ben de güvenemedim. Yendiğinde zararı olmayacak bir şey kullanmayacaksam normal deterjan alıp kullanırım diye düşünmüştüm.

      Sil
  62. Merhaba.Bende makinede deterjan yerine limon tuzu kullanıyorum çok memnunum.Sizden de çok bilgi aldım.teşekkür ederim.Tuz yerine kaya tuzu kullanıyorum.Parlatıcıyı 6 yıldır hayatımdan çıkardım.kendi cif''imi kendim yapıyorum.çamaşırlarımı kül suyu ile yıkıyorum.yumuşatıcı olarak elma sirkesi kullanıyorum.camlarımı sirke,kül suyu,çamaşır sodası karıştırıp siliyorum.bu karışıma arap sabunu ekleyip yerleri temizliyorum.lavaboyu çamaşır sodası döküp sürtüyorum anında kireçler yok oluyor.banyo küvetine limon karbonat sirke karıştırıp bulaşık teli ile sürtüyorum iki dakika bekledikten sonra kirler yumuşayıp akıveriyor.klozetin içine gece yatarken limon tuzu sirke ve karbonat döküyorum .sabah kalkınca tuvalet fırçasıyla hemen fırçalayıp sifonu çekiyorum bembeyaz oluyor.mutfak lavabom granit ve çabuk sararıyor.külün tencere dibinde kalan balçıklaşmış halini koyup telle sürtüyorum beyazlatıyor.sıvı sabunumu kendim yapıyorum kızımın elindeki çok el yıkamaktan oluşan egzama türü rahatsızlıklar yok oldu.oda kokumu ve sirkemi kendim üretiyorum.bunlar iki aylık denemelerim.deneme yanılma yöntemi ile kendi deterjanlarımı bulmaya çalışıyorum.sadece elde yıkama bulaşık deterjanımı bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.ayrıca limon sirke karbonat karışımını halımdaki nar ve çikolata lekelerinin üzerinde denedim lekeden eser kalmadı.herkese zehirsiz hayatlarında mutluluklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh oh maşallah, ben bu kadarını yapamıyorum vallahi, buhar makinesi ile temizliyorum her yeri.
      Elde yıkama bulaşık deterjanı da kullanmıyorum. Zeytnyağı sabunu ile elbezimi sabunlayıp, onunla yıkıyorum elde yıkanması gerekenleri. İlla sıvı isterseniz, zeytinyağı sabununu biraz suda bırakıp eritirseniz, arap sabunu gibi bir kıvama geliyor, onu kullanabilirsiniz. Hatta içine biraz da limonsuyu ekleyebilirsiniz. Ya da en basiti arap sabunu kullanabilirsiniz.

      Bir de eğer sirke kullanıyorsanız temizlikte, sirkenizi de kendiniz yapıyorsanız (sirkenin oluşması uzun sürüyor ama yapımı çok çok basit), sirkenizin içine portakal kabuğu koyup bekleterek daha iyi bir temizleyici elde edebilirsiniz, kokusu da daha iyi oluyor.

      Bir de merak ettim, kül elde etmek için meşe odunu mu kullanıyorsunuz?

      Sil
    2. sirkemi kendim yapıyorum zaten.buhar makinesini bende düşündüm ama küçük çocuklarım var tehlikeli olabileceğini düşünüp vazgeçtim.dediğiniz sabunu ben sıvı el yıkama sabunu olarak kullanıyorum bulaşıkta çok memnun etmedi beni.kül suyuna gelince ne odunu olduğunu bilmiyorum ama yakınımızda sadece odun ekmeği yapan fırın var oradan aldım bu tür yerlerde genelde meşe kullanırlarmış daha uzun süre yanıyor diye ama ben çok memnunum çünkü eşimde ve bende alerji var hiç kokusunun olmamasıda bizim için ayrıca avantaj.mesela mutfakta tezgah silmek için kullandığınız bez kirli iken küçük bir tencereye kül suyu ve bezi koyup 5-10 dakika kaynatın.tertemiz olduğunu gözlerinizle göreceksiniz.bence herkesin bilinçlenip kimyasallardan uzaklaşması gerekiyor.merak eden eğer biraz araştırırsa 30 yıl sonra 150 evlenen çiftten sadece 5'inin çocuk sahibi olacağını,denizlerde atık kimyasallardan dolayı ileride balık kalmayacağını,kullanılan ilaçlar yüzünden topraklardaki hayvanların nasıl mutasyona uğradıklarını bunun gibi daha birçok bilgiyi öğrenebilirler.televizyon kanallarında bile artık herkes haykırıyor bu gerçekleri en basitinden kendi hayatımızı hastalıklarla hem kalitesizleştirip hemde kısaltıyoruz.

      Sil
    3. Meşe odunudur o zaman kesin, asıl kül suyu meşe odunundan oluyormuş. Fırına sormak iyi fikir, ben de sorayım.
      Aklınızda bulunsun sabun cevizi ve sabun otu kökünün de kokusu yok, ihtiyacınız olmaz ama olur da kül bulamazsanız aklınızda bulunsun.

      Doğrusunu isterseniz ben, benden sonra tufan diyenlerdenim. Zaten bir gün Güneş'in enerjisi bitecek ve dünya da yok olacak. Dünya'yı kurtarmaya niyetim yok. Ama sizin de dediğiniz gibi hayatımı kalitesizleştirmek istemiyorum.

      Deterjan üreticileri para kazanacaklar diye neden evde kolay yoldan ve daha da kaliteli temizlik yapabilmek dururken, evimden çıkıp markete gidip ağır paketleri evime taşıyacağım, üstelik eşim ve kızım egzama olacaklar, benim cildim kuruyacak, bu sefer ben cilt nemlendiricisi bulmaya çalışacağım, eşim ve kızım egzamalarını geçirmek için ilaç bulmaya çalışacaklar, yani deterjanın üstüne daha da kimyasal almaya devam edeceğiz vücudumuza. Sonra bu kadar kimyasal neticesi bağışıklık sistemimiz düşecek, daha fazla hastalanacağız. Hadi bu sefer hastalığı geçirmek için ilaç kullanacağız, hadi gene kimyasal girecek vücuda... Kısır döngü.

      Mis gibi sirke, karbonat, limontuzu ile her tür temizliğimi yapabiliyorken, üstelik deterjan kullananlar "Senin bulaşık makinen ne güzel yıkıyor ya, çok şanslısın" ya da "Beyaz çamaşırların ne kadar da parlak yıkanmış" diye bana övgüler düzerken, niye deterjan üreticilerine para yardımında bulunacakmışım ki? Anlamsız geliyor bana.

      Sil
    4. en ıyı kül suyu meşe odunundan elde edılıyor ondan sonra ıyı olan ise elma agacınınki
      ben denemedım lakın deneyecegım külsuyu ile kalburabastı tatlısı yabılıyormuş eskılerden kabartmatozu yerıne kullenıyorlardı sanırım denemekte fayda var olursa ne güzel olur degılmı dogal kabartma tozumuzda olmazmı

      Sil
    5. Evet evet, kabartma tozu olarak kullanılıyormuş külsuyu. Denerseniz sonucu haber verir misiniz? Ben bir ara çok heves ettim de 9 aylık hamileyken fazla dağılmayayım diyorum. Bildiklerimi yapıyorum şimdilik :)

      Sil
  63. Kesinlikle haklısınız ama bu dünya sadece bizim değil bizden sonra gelecek olanlarında yani torunlarımızında dünyası.şimdi yanımızda iken çocuğumuzun canı acısa nasıl üzülüyoruz.biz yokken bizim hatalarımız ve bencilliğimiz yüzünden onların sıkıntı çekeceklerini bilseniz üzülmeyecekmisiniz?
    hemde gerçekten bizi kendi paramızla zehirliyorlar.alışmışız köpürmeyen şeyler temizlemez algısına.aslında hiç alakası yokmuş.bunu anladım.yaptığım kül suyunun çamaşır makinesinde nasıl köpürdüğünü görseniz marketteki deterjan sanırsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masallah ne kadar ūretkensiniz kül suyu yapımını ayrıntılı yazsbilimisiniz cokbilmisi ve sizin gibi duyarlı kisileri seviyorum

      Sil
    2. Masallah ne kadar ūretkensiniz kül suyu yapımını ayrıntılı yazsbilimisiniz cokbilmisi ve sizin gibi duyarlı kisileri seviyorum

      Sil
  64. Yazınızı okuduk ve az önce limon tuzuyla ve sirkeyle yıkadık. Bulaşıklar temiz çıktı, sadece hafif bir koku var. Yalnız sonrasında oturup internette epey bir araştırdım. Limon tuzu sizin de dediğiniz gibi sitrik asit. Kullanım amacı suyu yumuşatmak (bu yüzden tuz bölmesine koymak gayet mantıklı). Deterjanların karışımında da kullanılıyormuş; suyu yumuşattığı için yağ çözücüler daha iyi işliyormuş. Yalnız burada sorun şu: Sitrik asit temizlik yapmıyor, sadece temizliği kolaylaştırıyor. Dolayısıyla limon tuzu koyduğunuzda aslında sadece sıcak suyla yıkıyorsunuz bulaşıklarınızı. Ha bu bir sorun mu, bence sonuçta deterjandan iyidir, ama bilmekte fayda var - limon tuzu deterjana alternatif değil. Bir de sonuçta bu bir asit, metallerle tepkimeye giriyor. Bir süre sonra metal çatal bıçakta sorun oluşturabileceğini düşünüyorum. Aynı şey sirke için de geçerli bu arada.

    Şimdi limon tuzunun yanına yağ çözücü doğal bir şeyler araştıracağım - karbonat bu işe yarıyor olabilir diye anladım dün ve bugün okuduklarımdan, ama tam olarak aradığım şey bu mu bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su yumaşıtıcı yani kireç çözücü olarak kesinlikle işe yarıyor. Bunu gözümle şu şekilde görüyorum: Su ısıtıcımızın dibi bir parmak kireç tutuyor bazen. Bir parça limontuzu eklediğim suyu kaynatıyorum ve kireç olduğu gibi sökülüyor 5-10 dk içerisinde.

      Yalnız sitrik asitin nasıl temizlik yapmadığını anlayamadım. Asit değil mi sonuçta? Temizlik derken kasıt ne acaba? Yağı mı çözmüyor kastettiğiniz? Yağı da sıcak su çözüyordur o zaman çünkü bulaşıklarım kesinlikle yağsız çıkıyor. Limontuzum bittiğinde karbonat ve sirke ile yıkıyorum, o da işe yarıyor. Belki arbonat yağ çözücüdür hakikaten. Ama inanın 30 derecede bile kesinlikle gıcır gıcır temzlenmiş çıkıyor bulaşıklar ki biz çok zeytinyağı tüketiriz, salata kaselerini filan hep yağlı koyarım. Hatta bilmiyorum kendi hüsnü kuruntum da olabilir ama ne kadar yağlı koyarsam, bulaşıkların o kadar iyi temizlendiğini hissediyorum. Yağın kendisinin de temizlik özelliği filan mı var, yoksa bulaşıklara cila atıyormuşum gibi bir durum mu oluyor, yoksa dediğim gibi kendim mi uyduruyorum emin değilim :)

      Metallerle tepkimeye girdiğinde sonuç ne oluyor acaba? Zİra gözle görülür hiçbir sonuç yok benim metallerde ki annem tüm tencereleri elde yıkar, ben hepsini makineye atıyorum. Tüm çatal bıçaklarım da makinede. En azından 1 senedir sadece limontuzu ile yıkanıyorlar, henüz gözle görülür bir etki olmadı. Gözle fark edilmeyen bir sonucu mu var acaba?

      Eğer koku sizi rahatsız ettiyse suyunu sıktığınız limon kabuğu atabilirsiniz makinenin içine. Benim bulunduğum bölgede her yer limon ağacı. Bir tanıdığım bütün kış sadece ikiye bölünmüş limonu makineye atarak yıkadı bulaşıklarını. Limonun da yağ çözücü etkisi var sanırım. Ayrıca sırf kabuğu bile çok güzel bir koku veriyor. Hem de makinenin içini temizliyor. Elma kabuğu da deneyebilirsiniz, o da güzel kokuyor. Eğer koku konusunda hassassanız bir tülün içine tarçın ya da karanfil koyup, ağzını bağlayıp, çatal kaşık bölümüne koyarak da kullanabilirsiniz.

      Umarım aradığınızı bulursunuz. İnsan içine sinen temizliği, kokuyu görüp hissedince çok tatmin olmuş ve mutlu hissediyor kendini. Bir takım şirketlere muhtaç olmadığımızı bilmek bile başlı başına tatmin edici bir his.

      Sil
    2. Merhaba çokbilmiş ,bi yerde yazmıştın ama hatırlayamadım, senin çamaşır makinanın modeli ve markası nedir.

      Sil
  65. Merhaba arkadaşlar,
    Bulaşık makinamın süzgecindeki yağları tam olarak temizlemeyi başaramadım. Yağ çöz ile boş çalıştırdım, yağ çözü süzgecin üstüne fıs fısla püskürttüm ve sıcak suyla yıkadım ama sonuç fazla değişmedi.
    Öneriniz var mı? pırıl pırıl olması için makinamın içinin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben süzgeci söküp, diş fırçası ile fırçalıyorum. Sizin süzgeciniz çıkmıyor mu olduğu yerden? Olduğu yerde temizlemek zor olur gerçekten.

      Sil
  66. Merhaba. Limon tuzu, sirke ölçü olarak verebilir misiniz? Yani, bulaşık yıkayacağım zaman parlatıcı bölümüne ve deterjan bölümüne sadece sirke, limon tuzu mu yoksa ikisini birden mi koyuyoruz? Deterjan bölümüne hangi miktarda koyacağız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parlatıcı bölümünü sadece sirke ile dolduruyorum, doluncaya kadar dolduruyorum yani. Sadece limontuzu ile de yıkanıyor ama sirke koyduğum zaman camlarım parlak çıkıyor. O nedenle sirke de ekliyorum her yıkamada.

      Deterjan bölümüne de normalde koyduğum toz deterjan miktarı kadar limontuzu koyup, kapağın ağzına kadar sirke ekliyorum limontuzunun üzerine. Benim makinenin deterjan gözü 30 gr. Her makinede değişiyordur sanırım.

      Sirke-karbonat koyacağım zaman ise önce sirkeyi koyup, 1-2 çay kaşığı karbonat koyuyorum. Zİra karbonatı az koymazsam camlarda leke yapıyor.

      Buraya gelen her yorumda, herkesin farklı uygulamalardan memnun kaldığını fark ettim. Mantıklı olan da bu aslında. Her çamaşır makinesinin yıkama tekniği, eni boyu, su fışkırtma düzeni farklı. Ayrıca suyun kireç miktarı, hatta suyun dairemize girişteki basınç miktarı bile fark yaratıyordur. Kimisi düşük derecede yıkamada memnun oluyor, kimisi kısa yıkamadan memnun oluyor. Deneye yanıla bulmak lazım.

      Sil
  67. iki bölümede koy limon tuzu

    YanıtlaSil
  68. MERHABA PAYLAŞIMINIZI ÇOK BEĞENDİM DOĞALLIKDAN YANA BİR ANNE OLARAK YORUMLARI OKUDUM ACABA ERSAĞ ORGANİK TEMİZLİK ÜRÜNLERİNİ DUYAN YADA KULLANAN YOK İÇİNİZDE BEN 8 AYDIR BU ÜRÜNLERLE TANIŞTIM HAMMADDESİ SABUN CEVİZİNDEN YAPILIYOR EVİN HER ALANINDA KULLANDIĞIM MÜKEMMEL ÜRÜNLERİ VAR VUDUTTAKİ EGZAMA SEDEF HASTALIKLARINI DAHİ İYİLEŞTİRMESİ BENİ ERSAĞA DAHA ÇOK BAĞLADI ARTIK KİMYASALLAR KULLANMAK ZORUNDA DEĞİLİZ ALTERNATİFİMİZ VAR DAHA GENİŞ BİLGİ İÇİN BANA ULAŞABİLİRSİNİZ white-lion15@hotmail.com 0541 737 24 39

    YanıtlaSil
  69. Günaydın. Tam benlik bir yazı olmuş. Bende parlayıcı yerine sirke koyuyorum tuz yerine limon tuzunu hiç denemiştim onuda deneyeceğim. Benim kizimda atopik dermatit. Çamaşırlarını sabun tozuyla yikiyorum çift durulama yaptırıyorum. Sabun tozunun çamaşırlarını yapıştıgini gördüm sıvı deterjana geçtim ama içim rahat değil. Ben yumuşatıcı yerine de sirke koyuyorum çamaşırlarda hiç koku yapmiyor.
    Benim size sorum sabun ağacı ceviziyle ilgili uzun zaman arastirdim egzamaya iyi geldiğini duydum ama eşini konuda bana çok destek cikmadigi için almaya cesaret edemedim. Bu konuda bana yardımcı olurmusunuz. Nerden temin edeceğim tek satışı yok sanırım paketle satılıyor. Elimde bir tane numune olsa deneyip sonucu görsem eminim eşimde ikna olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice Hanım, cokbilmis2010@gmail.com adresinden bana yazabilir misiniz?

      Sil
  70. Merhaba,
    ben ilk kez bulaşık makinesi kullanacağım. Yeni, sıfır bir makina aldım. Blogunuzu başından sonuna kadar okudum. Bulaşık deterjanlarının hastalıklara davetiye çıkardığı konusunda hem fikiriz. Karbonat ve sirke ikilisini hemen aldım. Yarın kurumu yapılacak makinamda deneyeceğim. Tereddütte kaldığım nokta ise makina tuzu. Marketlerde satılan makina tuzlarından mı kullansam yoksa sizin yaptığınız gibi limon tuzu ya da turşu tuzu, kaya tuzu mu? Buna karar veremedim. Bulaşık makinesi kullanan arkadaşlarım, karbonat-sirke-limontuzu uygulamalarının bir işe yaramayacağını, bulaşıklardaki lekeyi, kiri en iyi yüksek içerikli kimyasal deterjanların temizlediğini deneyimlediklerini söylüyorlar. Ben herşeye rağmen çok sevdiğim karbonat-sirke ikilisini makinemde denemek istiyorum. Bulaşıklara asıl parlaklığını veren tuz çeşidinde ne kullanmam gerektiğini söyleyip bana yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kaya tuzu kullanıyorum, turşuluk tuz da deniyor sanırım. Limontuzu çok çabuk bitiyor çünkü, kaya tuzu bayağı gidiyor. Tuz aslında kireci süzmesi için kullanılıyormuş makinede. Bizim buranın suyu da bayağı kireçli, çay demleyemiyoruz bulanık oluyor, o derece. Ona rağmen sorun yaşamıyorum. Yıllar var hiç makine tuzu kullanmadım.

      Sil
  71. Limontuzu ile yıkadım bulaşıkları bardaklar berbat halde çıktı.Tekrar elde yıkamak zorunda kaldım.Tuz bölmesinde tursu tuzu var.Parlatici bolmesindeki parlatici tamamen bittikten sonrami elma sirkesi koymak lazim simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sariye ...birde Meşe Külünü makinenin deterjan bölümüne doldur bir dene bulaşıkların fevkalade temiz ve ilk günkü gibi olduğunu göreceksiniz

      Sil
  72. bulaşık makinasını porçözle temizleyen var mı?

    YanıtlaSil
  73. Merhabalar.. Dün akşam tarif ettiğiniz şekilde yıkadım bulaşıklarımı.. Valla gıcır gıcır oldular:) eskisinden daha parlak üstelik.. Ben bu yöntemi tuttum çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süre sonra su lekesi olursa camlarda, arap sabunu ile elde yıkayın, deterjan gibi cilayı sökmediğinden tekrar parladıklarını göreceksiniz.

      Sil
  74. Ben de her alanda doğal malzemeler kullanmaya çalışan biri olarak, bugün ilk kez limon tuzu ve sirkeyi Bulaşık makinesinde denedim. Evet temizlik konusunda sıkıntı yoktu ancak cam ve çelik bütün malzemeler fena çizildi, herkesin bilgisine...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden çizilmiş olabilir acaba? Limontuzu sıcak su ile eriyor çünkü...

      Sil
  75. Limon tuzu ve sirkeyi denemek istiyorum. Fakat bulaşıcı hastalık mikroplarını öldürmede yeterli olur mu bilemedim. Limon tuzu sadece suyu yumuşatıyorsa az bir miktar sirke tüm bulaşıkları dezenfekte edebilir mi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulaşık deterjanlarının mikrop öldürücü etkisi mi var?

      Sil
  76. Benim makinanın tuz ayarı var.çok kireçli sularda yükseltmek için.ama hic işe yaramadı yükseltmek.karbonat sirke limon tuzu defalarca denemeler yaptım.ise yaramadı.bebek olunca denemelere ara vermek zorunda kaldım.evde kullandığım bir karışım var.o bitsin tekrar deneyecem.şimdi birci ki ekstra denetim var elimde örneğin karbonatı çok koyunca kötü yapar,parlatıcı ayarı yüksek olunca kötü yukar.ve evet limon tuzu çok çabuk bitiyor.Ama ben kaya tuzunu çaydanlıkta denedim neredeyse hiç önlemiyor kireci ve yine denedim suda günlerce kaldığı halde erimiyor nasıl işe yarıyor ki.Ben de şu an kaya tuzu kullanıyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi nasıl işe yarıyor bilmiyorum ama kesin yarıyor. Çünkü şu an kireç oranı çok yüksek bir yerde yaşıyorum bir yıldır. Su ısıtıcımın dibi bir parmak kireç. Ne yapsam tamamen çözemiyorum. Ona rağmen makinemde sorun yok henüz.

      Sil
  77. Arkadaşlar bende yıllardır alternatif ve olabildiğince doğal ürünlerle bulaşık makinasında temizleme çalışmaları yaptım. Arap sabunu direk kullanılamaz mat ve yağlı sonuç alınmasının arap sabununun çok köpürmesindendir. Oysa bulaşık makinalarında kullanılan kimyasalların köpükleri kontrollü veya sınırlıdır. Bu anlamda köpükleri ayarlanmış turmepa marka (migroslarda var) denizcilerin kullandığı mavi bulaşık deterjanını, veya frosch marka (elde yıkama) limonlu bulaşık detarjanını makinalarınızda kullanabilirsiniz tecrübemle sabit. Arapa sabunu konusuna gelince, arapa sabunu üreticisi bir firmanın kimya mühendisiyle görüşmüştüm, 1 arapsabununda köpük sınırlandırılmalı 2 makinada kullanım için sıvı akıcı olduğu için jel kıvamına getirilmeli, bu iki amaca uygun formülasyonu denediğimde kısmen başarıya ulaştım fakat başka bir sorun çıktı arapsabunu makinanın filtresinde sabunlaşıyor hatta öyleki silikon benzeri bir hal alıyor ve temizlemek güç oluyor.Birde arap sabunu ile denemelerinde mat çıktığını söyleyen arkadaşlara; arap sabunu üreticileri yağ olarak hayvansal yağ veya kullanılmış bitkisel yağ kullanıyorlar (koyu renginden ve kokusundan anlarsınız) muhtemelen sizin kullandığınız arap sabunları bu evsafta. yıllarıdır kullandığım hatta fabrikasına gittiğim iyi ürün çıkaran bir firmaya ulaştım izmirde 4 sanayide aka kimya markası sarmaşık tavsiye ederim. Bu arada ben elimdeki formülasyonu katı arap sabunu ile denemiştim, size önerdiğim sıvı arapsabunu ile denemedim aklıma geldi onuda deneyim. Bir başka konu çaydanlıklarınızda limon tuzuna gerek yokmuş daha zararsız yolunu buldum, tecrübeyle öğrendim limon tuzu sonuçta bir asit aşınıdırıcı etkisi var çaydanlığımın ek yerindeki kaynağı eritti kaynak yaptırmak durumunda kaldım onun yerine çaydanlıktaki kirece göre su ve elma sirkesi ekleyip kaynatıp sabaha kadar bekletin olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bilgiler, çok teşekkür ederim. Sarmaşık markasını inceleyeceğim mutlaka. Daha çok yazın lütfen, tecrübelerinizden istifade edelim.

      Sil
    2. Bu sarmaşık arapsabununun kokusuzu yok galiba? Keşke parfümsüz de yapsalarmış.

      Sil
  78. Merhaba. Bebeğim olduğundan beri bulaşık ve çmaşırları neyle temizleyeceğim takıntısı başladı bende. Yerleri silmek için sirke kullanıyorum. Bulaşık makinesinde sirkeyide kullanıyorum. Ama limon tuzunu denemesim sanki çizer gibi düşünmüştüm. Birde temizlikte buhar makineleri deterjansız hijyen için harika bir seçenek dediler ama iyi bir makine çok pahalı. Ben elde yıkanan bebeğimin bazı malzemeleri için yada tencere tava gibi elde ykanması gerekenler için ne kullanabiliri onu sormak istiyorum. Zaten sizide bu konuyu araştırırken buldum. Çok teşekkürler bilgilendirmeleriniz için. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben elde yıkamada konu komşunun evlerinde kendi zeytinleri ile hazırladıkları zeytinyağı sabununu kullanıyorum. Bir kaba koyuyorum, üstüne sıcak su ekliyorum. Sonra o suya sünger batırıp köpürterek kullanıyorum.
      Annem zeytinyağı sabununun az köpürdüğünü söylüyor ve arap sabunu kullanmayı tercih ediyor. Ama arapsabunu da çok köpürdüğünden iyi durulamak gerekiyor.

      Sil

    2. Çok ilginç sadece bende mi öyle oluyor.hem zeytinyağlı sabun hem de arap sabunu kullanırken bulaşık süngerinin üstünde zamanla bir yağ tabakası oluşuyor.ve en az 4 arap sabunu markası ve farklı kişilerden aldığım birçok zeytinyağı sabunu denedim.acaba neden öyle oluyor.sizde de oluyorsa nasıl bir çözüm buldunuz.

      Sil
    3. Sabunu deterjan ölçülerinde kullanmaya çalıştığınız içindir. Bol bol kullanın yağlı his gidene kadar.

      Sil
  79. Bizde limon tuzu denedik ama bardaklar çizildi. Şimdilik başka bir şey denememiz gerekecek

    YanıtlaSil
  80. Matlasan, bulaniklaşan bardaklar için bardak gozüne yarım limon koyunuz. Ben de yeni ögrendim sonuç harika, elimle yıkadigimda bile bardaklar böyle parlamiyor. Yarim limonu bardak sepetinde bir cubuga geceriyorum 2-3 yikamada bir degistirebilirsiniz:)

    YanıtlaSil
  81. merhaba, deterjan gözüne konacak sirke limon tuzu ve karbonat ölçüsü nedir.

    YanıtlaSil
  82. Ben diyaliz cihazlarınıda hastaya hazırlamak için; partükül için sitrik asit kullanıyoruz ayrıca dezenfektan olarakta bir çeşit toz çamaşır suyu kullanıyoruz sanırım limon tuzu ve sirke bulaşıklarımızı sağlıklı bir şekilde temizleyecek çok mantıklı geldi bana paylaşım için elinize ve yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  83. Bi sorun olacak ti makine tuzu yerine toz bulasik makine sabunu attım yanlışlikla onu nasıl boşaltma yapabilirim

    YanıtlaSil
  84. Merhaba, az önce Canan Karatay'ı dinledikten sonra temizlik maddelerinde de doğal olana geçmeye karar verdim ve nette dolaşırken burayı keşfettim. Bu konu başlığı altındaki her şeyi enikonu okudum. Başta limon tuzu deniyor (hani şu salatalarda limon yerine de kullanabildiğimiz ekşi kristaller) fakat sonlara dogru, bunun çabuk bittiği ve turşuluk tuz (eğer doğru biliyorsam kaya tuzu diğer bir deyişle iri tuz) kullanıldığı yazılmış. Ben doğru mu anladım acaba turşu yaparken kullandığımız tuz tadındaki tuz mu bu?

    YanıtlaSil
  85. Merhabalar. Benim limon tuzu ve karbonat kullanımıyla ilgili bir sorum olacaktı. Hangi yazıda olduğunu hatırlamıyorum o yüzden buraya yazıyorum. Karbonatı ve limon tuzunu birlikte kullandığınızı lavaboyu klozeti bu şekilde temizlediğinizi yazmıştınız yanlış hatirlamiyorsam. Acaba siz kullanırken de bu ikisi karışınca gaz çıkışı oluyor mu ve bu gaz sizi rahatsız ediyor mu? Benim solunum yollarım mi çok hassas? İncecik parçalar halinde limon tuzu aldım bu sefer. Çok sıkıntı yaşamıyorum. Ama iri parçalar halinde olduğu zaman ortaya çıkan koku beni çok rahatsız etti. Böyle benim gibi sıkıntı yaşayan ve çözüm bulan kişiler oldu mu acaba ?

    YanıtlaSil
  86. Oha ya binlerce yorum var okuyarak sonuna gelen alim olur heralde

    YanıtlaSil
  87. Verdiğiniz bilgiler çok güzel Her şey için çok teşekkürler benim makinenin tuz gozu Nerdeyse 3 aydır tuzu tüketmiyor ağzı ile bir dolu duruyordu. Ben oraya limon tuz attım yavaş yavaş azalmaya başladı. Normalde ayda bir bitiyordu Şimdi ben sadece limon tuzu kullanacak olursam ne kadar zaman arayla Ben limon tuzunu tuz bölmesi de dökücem bir de ağzına kadar mı dolduracağım. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats