15 Eylül 2011 Perşembe

Yaz tatilinde regl olmak tatilin sonu mu demek? (Tampon)


Yanıt: Tampon kullanmaya direnenlerden değilseniz, tatilde bile olsanız, hayatınızda hiçbir değişiklik olmadan, yüzmeye ve güneşlenmeye devam edebilirsiniz.

Diğer markaları bilmem, ben her zaman o.b. marka tampon kullandım ve çok memnunum, bu nedenle başka bir marka denemeye de kalkmadım.

Bana sıkça sorulan sorular genelde şunlardır:
  1. Tampon takarak havuza ya da denize girdiğinde sızıntı olması tehlikesi var mı? Bence yok. Hiç başıma gelmedi, ki 7 gün boyunca ve oldukça da yoğun kanamam olur. Bırak suya sızmayı, iç çamaşırım bile kirlenmiş değil bugüne kadar.
  2. Tampon takarak suya girdiğimizde tamponun şişerek sıkışması ihtimali var mı? Böyle bir ihtimal zaten asla yok. Çünkü kullananlar bilir ki şişmiş tampon daha rahat çıkar. Ayrıca deneyimlerimden biliyorum ki, kadınlar o bölgeye su almıyorlar. Öyle olsaydı tampon deniz suyu emmiş şekilde çıkardı. Oysa saatlerce suda kalmama rağmen öyle çıkmıyor. Zaten o bölgenize su girdiğini düşünüyorsanız, siz en iyisi hiç havuza girmeyin, çünkü diğer kadınlarda da öyle oluyor olsaydı, havuzlarda hijyeni sağlamak mümkün olmazdı!
  3. Tampon kaç saat kalabiliyor? Kullanma kılavuzunda 4 ila 6 saat arasında kalabileceği yazıyor. Zaten çocuklu bir anne de bu süreden daha uzun suda ya da plajda kalamaz :)
  4. Tampon takılıyken idrar yapmak tehlikeli midir? Biz kadınların vücudumuzu bu kadar az tanımamız da bazen beni düşündürüyor. İdrar deliği ile vajina girişi farklı noktalardadır. Bu deliklerden biri rahime, diğeri ise idrar torbasına bağlanır. Siz tamponu vajina girişine sokarak, rahimin ağzını kapamaya çalışıyorsunuz. İdrar deliğiniz ise açık ve tamponun bulunduğu yere erişimi yok. Bu nedenle tamponunuz takılıyken rahatlıkla tuvalete gidebilirsiniz.
  5. Tampon takılıyken rahat hareket edilebiliyor mu? Eğer yeteri kadar içeri doğru ittirebilmişseniz, varlığını bile unutuyorsunuz bir süre sonra. Eğer içeri ittirmeye korkmuşsanız, kımıldadıkça hissediyorsunuz ama acı ya da ağrı hissi vermiyor. Tamponun nasıl takıldığını o.b.'nin sayfasından görebilirsiniz. 
  6. Tamponun mavi ipi mayodan sarkmaz mı? Evet, böyle bir risk var. Her zaman dikkatli olmak lazım. Denemelerim sonucu şunu fark ettim: İpi öne doğru uzatarak mayoyu giyersen, sağdan soldan sarkma ihtimali daha az oluyor. En iyisi tampon kullandığınız zaman, çevrenizi haberdar edin ve olası bir mavi ip kazasında sizi uyarmalarını isteyin.
  7. Tamponun ipinin kopması riski var mı? Böyle bir riskin olduğu söyleniyor. Ben de her tampon takışımda bir elimle tamponu sıkıca tutup, diğeri ile ipini şiddetle çekiştirerek kontrol yaparım. Şimdiye kadar taktığım hiçbir tamponun ipi kopmadığı gibi yaptığım bu kontrollerde de ipi kopan tampona rastlamadım.
Aklımda kalan sorular bunlar. Sizin aklınıza gelen farklı sorular varsa o.b.'nin internet sayfasında cevaplarını bulabilirsiniz. Bulamazsanız bana sorun, bakalım biliyormuymuşum cevabı :)

Yıllardır tampon kullanırım, hiçbir rahatsızlık yaşamadığım gibi olumsuz bir durumla da karşılaşmadım. Rahatlıkla tavsiye ediyorum.

Sonuç: Yaz tatilinde regl olmuşsanız en yakın marketten ya da eczaneden bir tampon alarak, tatilinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

22 yorum:

  1. Şu eğitimli halimle cahil kalmışım sayende öğrendim:))) Tamponu az çok biliyordum ama az önce kullanımını siteden okuyunca nasıl bişey olduğunu anladım şahsen benim için imkansız. Almayım alana da mani olmayım canım;)))

    YanıtlaSil
  2. ben bu yaz tatilinde benim takvimle tatil takvimi çakışınca :) kullandım, hiç sorun yaşamadım tavsiye ederim..Sırf tatil için değil yoğun günlerdede kullanılabilir bence.

    YanıtlaSil
  3. @ Ben Kızımın Delisiyim: Öncelikle estağfurullah diyeyim. Annelerimiz kullanmadığı için bize de öneren olmuyor tabii, el yordamıyla öğreniyoruz bazı şeyleri. İnan göründüğü kadar korkutucu değil, hatta son derece rahat. Mesela lens kullanmak fikri de ürkütücü gelir ama alışan insanlar kolaylıkla takıp çıkartabilirler. Bence denemeden "imkansız" deme hemen.

    @ Seyhan: Bir kere kullanım kolaylığını görünce rahatlığına hemen alışıveriyor insan. Özellikle dışarıda işiniz olduğu günlerde umumi tuvaletlerde zaman harcamaktansa, tampon kurtarıcı olabilir.

    YanıtlaSil
  4. Ben yüzücü olduğum için 16 yaşımda başladım kullanmaya. Teyzem alıp vermişti ilk. Bizim yüzme camiasında da kullanan da vardı kullanmayanda..Ben hep o rahatlığı yaşadım..Beni de en çok (tabii erken yaşta başladığım için) "ay kızlık zarın ne oldu pekiii?" soruları bunaltırdı. "Valla bilmem kızlığımı tampax bozmuş olabilir!" diye cevap verirdim. Neyse ben hep tampax tercih ettim. Aplikatörle yerleştirmek her zaman daha kolay geldi. Ben kullanmaya başladığımda tr. de bulunuyordu. Sonra sanırım sağlık bakanlığı o.b ile anlaşınca piyasadan çekildi. O.b. yi denedim ama rahat edemedim. Bende yurtdışına ısmarlamaya başladım. Eşe dosta amerikalardan almanyalardan bana tampon taşımaktan gına geldi :)

    Kıssa: Markası ne olursa olsun, tampon candır canandır..Onsuz bir yaşam düşünemiyorum.

    Birde kullanmayanlara benden bir son söz: Pedden bin kat temiz ve hijyenik bir şeydir kendisi. Kan dışarı atılıp oksijenle birleşince kokar dolayısı ile tampon asla kokmaz, bir de ne kadar emici olursa olsun ped sürekli "bölge" ye temas eder, tamponda mis gibi temiz külodunuzdan başka hiç bir şey teninize değmez...

    Amma yazasım varmış bu konuda yahu! :)

    YanıtlaSil
  5. Hımmmm demek Tampax :) Hemen sipariş ediyorum yurtdışından birilerine. Denemekte fayda var.
    Ayrıca pedden daha temiz olduğuna katılıyorum. Eğer her tuvalete gittiğinizde pedinizi değiştirmiyorsanız, ister istemez pis bir yüzeyle temas etmek zorunda kalıyorsunuz. Ama yine de hiç kullanmamış biri için ürkütücü olabileceğini kabul etmek lazım :)
    Ayrıca teyzeni de ileri görüşlülüğü nedeniyle tebrik etmek lazımmış...

    YanıtlaSil
  6. kotexsinde tamponu varmış denemedim ama stoğum bitince denerim...bende yeni gördüm markette ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bir üründen memnun kalınca yenisini denemeyenlerdenim :) Siz deneyin, memnun kalırsanız haber verirsiniz, olur mu? :)

      Sil
  7. dün watsons da gördüm. tampax Türkiyedeilk defa watsons da diyordu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben getirtene kadar kendisi gelmiş desenize :) Teşekkürler haber verdiğiniz için.

      Sil
  8. selam. natracare diye bir tampon var; pamuktan üretiliyor, ve organik olduğu söyleniyor.
    ben ilk ondan kullanmıştım, sonra o.b'nin dokusu garip geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmm, demek natracare? Bilgi paylaştıkça çoğalıyor dedikleri böyle bir şey demek ki :) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Yine senin sayende tampon ile tanıştım, tatilim ziyan olmadı.ben artık ilk yogun günlerde stres yaşamaktan kurtuldum. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. benim de havuz dönemime denk gelebilir lise 2 deyim kullanabilirim hic denemedim korkarim ya :D acitir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lise döneminde arkadaşlarımın çoğu kullanıyordu. Küçük boy kullanın. Milyonda bir ihtimalle bekaret zarınız normalin dışında, vajenin çok ağzına yakın değilse, kesinlikle acıtmaz. Şüpheniz varsa basit ve aslında yapılması da gereken bir jinekolojik muayene ile hem şüphelerinizden kurtulursunuz hem de rahim ağzı kanseri vs gibi hastalıkları önlemiş olursunuz.

      Sil
    2. ben lise 3 öğrencisiyim ve tatile denk geliyor tamponu tanıdıgim insanlardan hiç biri kullanmiyor bu yüzden bilgisizim ve korkuyorum

      Sil
    3. Güvendiğiniz bir kadın doğum uzmanına başvurun.

      Zaten lise 3 öğrencisi olduğunuza göre kendisinize güvenilir bir kadın doğum uzmanı edinme zamanınız gelmiş. Bu yaştan itibaren sıklıkla kadın doğum uzmanına gitmeniz gerekecek. Şimdiden içinizin ısındığı, güvendiğiniz birini aramaya başlamanız yararınıza olur.

      Bir de eğer tampon kullanmaya çekiniyorsanız,sadece tatile çıkacağınız ay doğum kontrol hapı kullanarak regl zamanınızı ileri atabilirsiniz. Ama bunu da kadın doğum uzmanına danışmadan denemeyn lütfen, neticede dışarıdan hormon almış olacaksınız.

      Sil
  11. Merhaba bende 1 yıldır kullanıyorum ama tuvalete gittiğim zaman tampon varken yapınca akabinde çıkarıyorum ve tampon ıslak oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki tamponu çok derine itmiyorsunuzdur ya da belki yapısal olarak rahime giden bölge kısadır, olabilir.

      Sil
  12. Ben 13 yaşındayım yaklaşık 10 aydır adet görüyorum ve 9 gün sonra tatile gidicez bende büyük ihtimalle hasta olucam sizce denize gitmeme bi sakinca varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende 13 yaşındayım yüzme kursuna gitcem kulanırsam bi sakıncası olurmu

      Sil
  13. Ben şuan tatil deyim dün ilk defa tampon kullandim 6 saat gündüz takılı kaldı denize girdim rahattı. Eve geldik çıkardım gece fazla uyuyamadim sabah 9 da uyandım mutfakta başım döndü eşim lovaboda idi ona seslendim lavobonun önünde bayıldim gözü mu açtım eşim bayıldın dedi çok korktum doktora gittik tansiyonum düşük çıktı doktor tampon la alakali değildir dedi ama ben korktugum icin kullanmaya korkuyorum hala başım agriyor

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats