24 Ekim 2011 Pazartesi

Kefir nasıl yapılır? Kefir mayası nereden temin edilir?


Kefiri evimde kendim mayalıyorum ve ailecek içiyoruz. Mayalayan ve içen birinden, ilk elden tecrübelerini öğrenmek isteyenler için paylaşıyorum:

  • Kefir  nedir?
Kefir sütün mayalanması ile elde edilen bir içecektir, aynen yoğurt gibi. Süt yoğurt mayası ile mayalandığında kaşıkla yenilebilecek katılıkta yoğurt oluşur; kefir taneleri ile mayalandığında ise dilerseniz kafaya dikip içebileceğiniz, dilerseniz de bebeğinize kaşıkla içirebileceğiniz kefir oluşur. Kıvam olarak boza gibi yoğun, tat olarak da ekşi-tatlı bir ayrana benzetebiliriz. 


  • Kefirin bebeğime ya da bana bir zararı olur mu?
Yukarıda da söylediğim gibi: Kefir, sütün mayalanmış halidir, tıpkı yoğurt gibi. Yoğurdun herhangi bir zararı olmadığına göre, kefirin de yoktur.  Ayrıca bazı insanlar süt içince hazım güçlükleri yaşarlar. Bu kişilerde laktoz intoleransı vardır. Yani süt şekerini sindiremezler. Kefirde ise laktoz, laktik aside dönüştüğünden intolerans sorunu yaşanmıyor. Dolayısıyla süt içmekten hoşlanmayan bazı bebekler, kefiri keyifle içebilirler. Denemekte fayda var :) Yoğurt ve süt ürünleri nasıl tüketiliyorsa, kefir de bir besin maddesi olarak aynı şekilde tüketilebilir. Ayrıca saçma bir fikir gibi gelebilir ama ben hayvanların içgüdülerine çok güvenirim :) Kefiri kedime verdiğimde (ki sanılanın aksine kediler de sütü sindirmekte zorlanır ve normal inek sütünün kedilere sulandırılarak verilmesi tavsiye edilir) kesinlikle süt içmeyen kedim, kefiri yalanarak içiyor (yoğurdu da aynı şekilde keyifle yiyor) :)





  • Kefirin ne faydası var?
Sindirim sisteminde zararlı bakteri ve mayaların bulunduğu ortamı temizleyerek barsakların direncini arttırır. Bu sayede hem sindirim hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmiş olur. Eczacıbaşı, kefirin içerisinde bulunan bir bakteriden besin takviyesi üretti. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi olduğunu söylüyorlar: BioGaia. Değişik yerlerde kefirin bir çok faydası olduğu söyleniyor. Ama neticede bir gıdadır, hiçbir gıda tek başına mucizeler gerçekleştiremez. Ama gözle görünür faydaları da yok değil kefirin: Annem süt içmekten hoşlanmıyor (tahminim laktoz-intolerant olduğu yönünde). İleri düzeyde kemik erimesi çıkınca süt yerine kefir içebileceğini söyledi doktoru. Ayrıca barsakları düzenlediğini ve kabızlığa karşı çok işe yaradığını da eklemeliyim.

  • Kefir nasıl mayalanır?
 Kefir mayalamak, yoğurt mayalamaktan çok daha kolaydır. Sütün içine kefir tanesini atın ve oda sıcaklığında (güneş almayan bir yerde) 24 ila 48 saat arası bekletin. Kefiriniz mayalandı bile! Ben çoğunlukla kaynatılmış çiğ sütü bir cam kavanoza koyup, ağzını bir örtü ile kapatıp, mutfak dolaplarından birine koyuyorum. Bazen de normal kutu sütün kapağını kesip içine kefir tanelerini atıyor ve kapağını kıvırarak kapayıp, buzdolabı kapağına koyuyorum. Her iki şekilde de mayalanma gerçekleşiyor. Kefiri az mayalarsanız tatlı, uzun mayalarsanız tadı ekşi oluyor. Uzun mayalanırsa ayrıca peynir altı suyu gibi bir su oluşuyor. Ama kefiri süzerken süt gibi olan kısımla, su gibi olan kısım tekrar karışmış oluyor.



  • Nereden kefir tanesi bulabilirim?
Ben ilk kefir tanemi Kefir Taneleri yahoo grubunun kurucusu İsmail Hakkı Seymen'den almıştım. Kendisi hala ücretsiz kefir tanesi gönderiyor. Grubun ana sayfasında adresi ve cep telefonu da var. Ayrıca gruba kefir tanesi istediğinizi belirtir bir e-posta yolladığınızda size yakın yerlerde oturan üyelerden de gönderen çıkıyor muhakkak. Ayrıca çevrenizde kefir ile mayalama yapan varsa, kefir tanelerinden birazını size vermesini de talep edebilirsiniz. Bazen kefir taneleri o kadar çoğalıyor ki azaltmak için taneleri yemek zorunda kalıyoruz :)


    • Kefiri mayalarken nelere dikkat etmek lazım?
    Öncelikle kefir tanelerini küstürmemek lazım. Çünkü bu tanecikler canlı! İlgi gördükçe büyüyor, çoğalıyor, tombullaşıyorlar. Yeterli ilgiyi görmediklerinde ise sönüyor, azalıyor, küsüyor ve yaptıkları kefirin tadı da ekşimsi oluyor.
    Kefir tanelerinin bakımı kolay aslında, dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta var sadece:
      • Kefir tanelerini mümkün olduğunda metal ile temas ettirmeyeceksiniz. Kefiri süzerken plastik süzgeç ve tahta (ya da plastik) kaşık kullanmak (ya da kaşık yerine parmaklarınızı da kullanabilirsiniz) kefir tanelerini mutlu ediyor.

          • Kefiri süzdükten sonra kefir tanelerini yıkıyorum. Yıkarken klorlu su yerine temiz su kullanırsam, kefir tanelerim çok seviniyorlar bu işe :)
          • Kefir yapmayacağınız zamanlar, taneleri bir kabın içindeki suya atıp buzdolabında ya da uzun bir süre kullanmayacaksanız da derin dondurucuda bekletmek gerekiyor. Eğer kefir tanelerini oda ısısında bırakırsanız küsüyor ve ekşiyorlar. Ben hiç derin dondurucuya atmadım ama buzdolabında, su dolu bir kavanozda aylarca bekledikleri oldu. Hiç de bozulmadılar bu işe :)
          • Kefiri nasıl tüketebilirim?
          Kafaya dikip içebilirsiniz :) Ya da yoğurt kullandığınızda her yerde kullanabilirsiniz:
          İçine biraz tuz atıp ayran gibi içebilirsiniz.
          İçine salatalık doğrayıp cacık gibi içebilirsiniz.
          Keklere, böreklere, kreplere (akıtmalara) katabilirsiniz.
          Tarhana yapımında kullanabilirisiniz.
          İçine muz, bal ve hatta biraz mısır ekmeği doğrayıp bebeğinize yedirebilirsiniz.


            NOTLAR:
            1. Nasıl ki yoğurt ya da ılık süt hafif uyku yaparsa, aynı şekilde kefirin de sakinleştirici ve gevşetici bir etkisi var. Bunun içindeki yüksek magnezyum ve kalsiyum oranından kaynaklandığı tahmin ediliyormuş.
            2. Kefir yapmak, sütü uzun süre saklamanın bir yöntemidir. Dolayısıyla normal süt gibi 3 gün içinde tüketmeniz gerekeceğinizi düşünmeyin. Yeni yaptığınız kefiri eskisinin üzerine ekleyerek içmeye devam edebilirsiniz. Yıllardır kefir yapıp saklıyorum, henüz bozulma ya da küflenme filan görmedim kefirde. Ama tabii buzdolabında saklamanız gerekiyor. Uzun süreli saklamalarda da tadı ekşimsi oluyor.
            3. Kefirin içinde az miktarda etil alkol var. Tıpkı boza gibi. Eğer boza içmekten sakınan biriyseniz, bu konuda sizi uyarmak isterim.
            4. Kefirle ilgili daha ayrıntılı bilgileri şu sayfalardan bulabilirsiniz: 

            280 yorum:

            1. Biz de ailecek tüketiyoruz kefiri uzun süredir,yazmıştım bi ara blogda.
              Pınar Hanım'ın sütüyle mayalıyorum ben de.Aliş 6 aylıkken başlamıştı azar azar içmeye,epeydir günde 2 bardağa yakın içiyor,süt içmesine de gerek yok zaten bu durumda.Bağışıklığı müthiş güçlendiriyor,bu gözle görülür bir gerçek.25. ayımıza sıfır ilaçla geldiysek bunda önce anne sütünün,sonra kefirin yeri büyüktür.Ben birkaç gün mayalamayacaksam su içinde buzdolabına,ama uzun süre mayalamayacaksam ya da çoğalan mayaları saklayacaksam küçük bir kavanoza koyup,bu sefer su yerine sütle derin dondurucuya koyuyorum.O kadar çok birikti ki isteyenlere seve seve gönderirim.(mail adresim:oyku1979@hotmail.com)

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Buldum kefirle ilgili yazını ve link verdim hemen. Ben de çiğ sütten mayalıyorum çoğunlukla. Olmazsa da günlük sütten. Lezzeti çok fak ediyor. Bir de günlük sütteki o bir parmak yağı emiveriyor kefir, kefiri koyduğum kap tamamen yağsız oluyor. Çok şaşırıyorum bu işe. Benim kız da 25. ayına hiç ilaç kullanmadan geldi. Kefirin bu işte parmağı var mı dersin? :)

                Sil
              2. Mrb lar ben zonguldak'ta yaşıyorum kefiri nerden temin edebilirim

                Sil
              3. Artık kefir mayası her yerde satılıyor. Aktarlardan filan bulabilirsiniz sanırım. En kötü ihtimal: http://health.groups.yahoo.com/group/kefirtaneleri/ adresine üye olup mesaj atarsanız, size yakın oturan bir üye kendi kefir tanelerini paylaşır muhakkak. Ben 2 defa bu siteden kefir mayası temin ettim.

                Sil
              4. Öykü hanım eşimin rahatsızlığı nedeniyle acil olarak kefir mayasına ihtiyacım var ,mail adresim kom.prs.cvs@hotmail.com iletşim kurarsanız minnettar kalırım şimdiden saygı ve hürmetlerimi sunarım..

                Sil
              5. banada gönderirmisiniz gazi mah. celal bayar cad. leyla şimşek apt.51-B SİLİFKE TALİHA GÜLEÇ

                Sil
              6. Merhaba,

                Benim de kefir tanelerine ihtiyacım var. Mısır çarşısından aldım ancak bir türlü çoğalmıyorlar. CUMHURİYET MAH. BİZİMKENT EMLAK BANKASI KONUTLARI B4-04/A KAT 3 DAİRE 7 - BEYLİKDÜZÜ - İSTANBUL. ÖDEMELİ OLARAK YUKARIDAKİ ADRESE YOLLAYABİLİR MİSİNİZ. ÇOK TEŞEKKÜRLER

                Sil
              7. ilknur hn merhaba
                size cok yakin bir yerdeyim, henuz kefir bulamadiysaniz bende gonderebilirim

                Sil
              8. Merhaba ne denediysem bir türlü süt içeremediğim 2 yaşındaki oğlum için birde kefir denemek istiyorum. Banada tanelerini ve nasıl mayaladığınızı yazarsanız sevinirim. sultan arslan adresim: namık kemal mah. adile naşit bulv. rodi iş merkezi haramdere istanbul Şimdiden teşekkürler

                Sil
              9. merhabalar benimde kefir tanesine ihtiyacım var.izmirde oturuyorum nasıl temin edebilirim.

                Sil
              10. slm öykü ben nuriye. kefir mayası kullanmak istiyorum. yardımcı olabilir misin. mersin anamurdayım. cevap bekliyorum. nuriyebaser@hotmail.com

                Sil
              11. Slm, yazınızı okudum ve çok beğendim. Ben daha önce hiç araştırmamıştım bu konuyu. Şimdi bende yapmak istiyorum. Elinizde var mı hala kefir taneleri. Nasıl alabilirim yardımcı olurmusunuz? Ben İstanbul'da oturuyorum. Şimdiden teşekkürler. rezzan_akyuz@hotmail.com

                Sil
              12. Bende kefir tanesi istiyorum.Paylaşmak isteyen olur ise;1712 SOKAK NO 16 DAİRE 15 KARŞIYAKA İZMİR.,ALİ ÜNAL ADINA ÖDEMELİ GÖNDEREBİLİRSİNİZ.TEŞEKKÜRLER...

                Sil
              13. kefir mayasına ihtiyacım var.daha önce kuru maya kullandım ama çabuk bozuldu.çok sevinirim yardımcı olan olursa.kucukkorpe@hotmail.com

                Sil
              14. merhabalar bende kefir mayası istiyorum adana da ikamet ediyorum 0539 981 88 48

                Sil
              15. bana da kefir mayası lazım,gönderen olursa çok sevinirim İstanbul Beylikdüzünde oturuyorum melekemir74@gmail.com

                Sil
              16. Merhabalar bende denemek istiyorum kefir mayalamayi eğer üretmiş olan ve paylaşmak isteyen olursa lütfen bana da ulaşır mısınız? sağlık24@gmail.com

                Sil
              17. Mail adresim sağlık değil yanlış olmuş ezgiok24@gmail.com olacak.

                Sil
            2. Merhabalar,

              Geçen gün tavuk göğsünü parmak kalınlığında uzun uzun kestim, bir gece kefir içinde beklettim, ertesi gün ilk önce yumurtaya sonra tuz karabiber ve kırmızı biberle karıştırdığım galeta ununa bulayıp kızarttım. Kefir tavuğu çok güzel yumuşatmıştı. İçi sulu dışı kıtır harika bir yemek oldu tavsiye ederim. Kefir tavuk etini çok güzel yumuşatıp lezzetli yapıyor

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Ben de tavuğu yoğurtla marine ederim genellikle. Kefirin tadını çok sevdiğimden, tavuk marine etmek için kullanmamıştım hiç :) Biraz fazla mayaladığım bir gün deneyebilirim. Teşekkürler fikir için.

                Sil
              2. merhaba arkadaşlar kefir mayası temin edebilirmiyim mumkunse teşekür ederim

                Sil
              3. banada kefir mayası yollarsanız sevınırım ankarada yaşıyorum

                Sil
            3. teşekkür ederim deneyeceğim

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Umarım sen de bizim gibi seversin kefirin tadını.

                Sil
            4. O 48 saatlik olan peynir gercekten de, kefir peyniri :) Ben ilk gordugumde hah bozdum garibani eyvah demistim. Senin de kaynak gosterdigin Basit Bir Yasam, Evren'den ogrendim ki, peynir yapmisim :) Onun guzel tarifleri var, kefirli ekmek de yapti. Kesinlikle kefir yazilarini oneririm ;-)

              Pinar'in(kulubesi olan :) ) da kefirli cacik onerisi super!

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Kefirli ekmeğin tarifini not almıştım Evren'in yazısından ama henüz deneyemedim. Sen aklıma getirmişken deneyeyim bu haftasonu bari.

                Pınar'ın cacık tarifini kaçırmışım ama zaten bizim evde cacık hiç içilmez :( Kızıma da kefiri meyveli içiriyorum. Belki kızım biraz daha büyüdüğünde köftenin yanına yaparım kefirli cacık. Ben bayılırdım köfte yiyip, cacık içmeye küçükken.

                Serbest çağrışım diye de buna diyorlar sanırım. Neler getirdin aklıma şimdi durduk yerde :)

                Sil
            5. Ben de kefir mayalamak istiyorum.Fransa'da oturuyorum.Turkiye'den nasil getirtebilirim,buradan almak icin guvenilir bir yer bulmadim.tesekkurler

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Biri Türkçe, diğeri İngilizce iki tane yahoo grubu var. Belki aratırsanız Fransızca da bulabilirsiniz. Bu gruplara yazarsanız, size yakın oturan biri kefir tanesi gönderir:
                http://health.groups.yahoo.com/group/kefirtaneleri/
                http://groups.yahoo.com/group/Kefir_making/

                Sil
            6. meraba benm oğlumnda rinit allarji var sürekli antibiotk kullanmk zorundaym buyüzden bağışklk kazanamadı sürekli hasta lütfen bana yardmcı olurmusunuz oğluma kefir kullanmak istiyorum uşakta oturuyorum nerden temin edebilirim şimdiden teşekkür ederim

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Siz de kefirtaneleri grubuna yazarsanız, Uşak'ta oturan birini kesin bulursunuz. Kefir bağışıklık için çok faydalı olduğu gibi antibiyotiğin bozduğu barsak florasını da düzeltiyor. Antibiyotik kullandığınız dönemlerde içmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

                Sil
            7. Yorumunuzu görür görmez girdim linke.
              Ne güzel, siz de keşfetmişsiniz.
              Detaylı güzel bir post yazmışsınız.
              Kedi olayı çok ilginç geldi.
              Fotoğrafı harika :)

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. 1996 senesinde 1 yıl Rusya'da yaşadım. Orada sürekli kefir içilir. Döndükten sonra da o tadı aradım. Sonunda bir yerlerde kefir tanesi buldum ve o gün, bugündür içerim. Misafir gelişinize de çok sevidim, yine beklerim :)

                Sil
            8. benim elimede bugün geçti,sevinmiştim önce sonra onların canlı olduğunu öğrenincede çok korktum .ya basaramazsam ne olacak,ölürse falan ne yaparım? burayı okuyunca biraz ferahlarım korkmam dedim ama nafile ,gerimi versem ne yapsam bilemiyorum.hoşca kalın

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. :) İlahi :) Canlı dediysek, bitki gibi düşünün. Eşiniz size canlı çiçek hediye getirince de bu kadar heyecanlanıyor musunuz? "Ölür" demek de yanlış aslında, "canlılığını kaybeder, üreme yeteneğini kaybeder" demek daha doğru olabilir. Yoksa sizin anladığınız anlamda ölmüyorlar :)

                Sil
            9. ailemde de hemen herkes yıllardır içiyor, faydalarını da biliyorum ama nedense ben ağzıma alamıyorum ben de içmek isterdim var mı acaba bir kolay yolu :) sevgiler

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Tadını mı sevmiyorsunuz?

                Soğuk kefirin içine muz, çilek ve bal koyup içmeyi denediniz mi?

                Hatta buzlukta muz dondurun. Donmuş muz ile kefiri karıştırıcı ile karıştırın, yaz günlerinde dondurma niyetine yiyin.

                Sil
            10. evet o ekşimsi tad beni rahatsız etmekte :)
              verdiğiniz fikirler çok hoş, kefir özelliğin yitirmez ise mutlaka denemeliyim teşekkür ederim .

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Damak tadınızı kandırmak adına kefir cacığı yapabilirsiniz. İçine salatalık ve nane koyup, üzerine de biraz zeytinyağı gezdirirseniz lezzetli bir cacık oluyor. Benim kız bayılıyor :)

                Sil
            11. bayıldım, mutlaka yapacağım sevgilerimle... :)

              YanıtlaSil
            12. seker ve kolestrol hastası olan babam için kefir arıyorum siteler baktım fakat kaldırmışlar ürünü istanbul levent tarafında oturuyorun yardımcı olabilirseniz çok sevinirim:(

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Elimde dağıtacak kadar çok kefir tanem yok ne yazık ki :( kefirtaneleri yahoo grubuna yazarsanız, muhakkak bir gönderen çıkıyor. Kimsenin elinde olmasa bile site sahibi gönderiyor. Ben 3 defa aldım oradan ayrı ayrı kişilerden. Hepsinden de memnun kaldım.

                Sil
              2. ben girdim ve üye oldum ama mail atamadım olmadı anlamadım bnde :\

                Sil
              3. Neden öyle oldu acaba? Ben ara ara çıkıp, sonra gene giriyorum gruba. Pekçok kişi de öyle yapuyor tahminim. Hiç de sorun yaşamamıştım. Elimde olsa inanın vermek isterdim ama şu anda üretim aşamasındayım :) Sağa sola verdikçe azalıyor, çoğaltıp gene veriyorum birilerine.
                Yani size de vermek isterim ama nerden baksanız bir 6 ay filan beklemeniz lazım :(

                Sil
              4. Kadıköy Çarşıdaki bazı aktarlarda bulabilirsiniz.

                Sil
            13. benim kefir tanecikleri minik minik,ben şöyle parmak parmak olsunlar istiyorum. Yıllardır yaparım,hep de kapımıza köyden soğutucu arabalarla gelen sütten yapıyorum ama zaman zaman eriyip kayboluyorlar sanırım bu 7. mayam .gruba yazmaya kalkıştım ama beceremedim.yahoogrup olduğundan mı acaba benim sadece gmail adresim var googlecuyum yani:))

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Eveti yahoo adresi gerekiyor sanırım.
                O erimenin nedeni de klor ya da metal olabilir. Musluk suyu ile yıkıyorsanız ya da metal süzgeç ya da metal kaşık kullanıyorsanız, küsüyorlar.

                Sil
            14. KEFİR konusunda sormak istediğiniz herşeyi sorabilirsiniz.FİTOTERAPİST ECZACI AHMET İDRİS ULUTAŞ.MAİL:ahmetidrisulutas@gmail.com

              YanıtlaSil
            15. uzun suredir taze inek sutu ile kefir yapip kullaniyrum.cogaldikca arkadaslarima dagitmaya basladim, zamanla olay kefir mayasi satisina donustu, isteyenlere gonderebilirim.kucuk kavanozlarda sutu ile birlikte gonderiyorum, aldiginiz maya ile 0.5 lt sutu mayalayabilirsiniz.
              irtibat tel:05426253922

              YanıtlaSil
            16. Ankaradaki kardesim bana 3 ay önce kefir icirmis. bende ayran sanmistim. sonra dediki, abla bu kefirde fark etmedin. ama tadi o kadar hosuma gittiki. bayildim. bana ufak bir kavonozda mayalamak icin kefir verdi. istanbulda geldim. halen mayalamaktayim, öyle cogaldilarki, bende ese dosta dagitmaya basladim. bir tek sorun var, kefiri ictikten kisa bir müddet sonra ufak bir mide bulanditi olusuyor bende. Neden acaba?
              herkese iyi bayramlar :-)
              Ümmühan

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Hiç böyle bir sorunla karşılaşmadığım için nedenini bilemiyorum. Gastritiniz var mıydı? Yemek sonrası şişkinlik filan gibi şikayetleriniz var mı?
                1 sene düzenli içtiğinizde bulantı şikayetinizin bitebileceğini düşünüyorum.

                Sil
              2. gastriti olanlar içebililir mi

                Sil
              3. Bildiğim kadarıyla kefir, mide ve bağırsak hastalıkları olanlara özellikle tavsiye ediliyor.

                Sil
              4. ben ankaradayım bacil kefir mayasına ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim

                Sil
            17. Benim günlük süt bulma şansım yok malesef, hazır sütlerden yapıncada kefir yapabilyor muyuz?

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Elbette. Yoğurt yapabildiğiniz tüm sütlerle kefir de yapabilirsiniz.

                Hatta su kefiri ya da meyve suyu kefiri yapmak bile mümkün :) Ama ondan sonra kefirin mayasını atmak gerekiyor, bir daha süt kefiri yapmak için kullanılamıyor.

                Sil
            18. Su kefirinin mayasi ayri Cok Bilmis! O baska bir tur, sutte kullanilan degil. Seffaf onun gorunumu.

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Ciddi mi? Öyle bir maya türü mü var? Ben de merakımdan heder ettim kaç tane mayamı :) Bileydim mayalarımı küstürmez, su kefiri mayası bulurdum.

                İlk defa duyuyorum su kefiri mayasını.

                Hem gecenin bu saatinde nasıl fark ettin girdiğim yorumu ya hu? :)

                Sil
            19. Yorum gelince maille haber eti tiklamisim! Mail geldi :)

              Seni su gruba alalim :) https://www.facebook.com/groups/204466182958812/

              Orada var su kefiri, neye benzedigi vs...

              YanıtlaSil
            20. he he he hemen katıldım gruba :)

              YanıtlaSil
            21. Üniversitede üretilmiş Tarım bakanlığından izinli kefir mayasını http://www.kefirtanesi.com adresinden temin edebilirsiniz.Kefir yararlı bakterilerden oluşan bir topluluk mayalayan kişi temizliğe dikkat etmiyorsa içine zararlı bakterilerde karışabilir.Bu yüzden kefir mayasını sadece güvenilir yerlerden temin edin aksi halde bilmeden yarar yerine zarar görebilirsiniz.

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Kefir mayası bulabileceğimiz yerlerin artması çok sevindirici.
                Mayalayan kişi (ki bizim evde bu kişi ben oluyorum) süzerken kullandığı alet edavatın ve mayalandırmayı yaptığı kabın temizliğine dikkat etse yeterlidir herhalde değil mi?
                Ne tür zararlı bakteriler karışabilir mayaya?

                Sil
            22. Kefirtanesi, temizlik ile ilgili kriterler ve bulasabilecek riskli bakteriler hangileridir?

              Evde kullandigim taneciklerde her gun duzenli olarak sut degisimi yapamiyorum mesela. Buzdolabinda duruyorlar ve uzeri pembe bir hale gelmiyor ama beyaz kalin bir tabaka olusabiliyor(bu sutun cok kaymakli olmasindan diye dusunuyorum, cunku kefire konmayan kavanozlar da benzer halde) Atilmalik hale gelen kefir kriteri nedir, ben de en cok bunu merak ediyorum.

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Ben de çiğ süt ile mayaladığımda o kaymak tabakası oluşuyor. UHT sütte olmuyor pek ama.
                Atılmalık kefir derken mayasını mı, içeceğini mi soruyorsun acaba? Bizim evde atılmalık hale gelen içecek hiç olmuyor da acılaşan, küflenen mayalarımız oldu. Attık mecburen :(

                Sil
              2. Iste bende acilasan ya da kuflenen olmadi ama 3 hafta gibi uzun sure kalan oldu. Onu icmeyip dokuyorum, yeniliyorum ama bu zarar midir, maya bozulmus mudur onu ogrenmek istiyorum.

                Sil
              3. Ben de şimdi hiçbir bilgim olmadan çıkarsama yaparak konuşuyorum, yanlış bir şey de söylüyor olabilirim ama şöyle düşündüm: Kefirle süt mayalama aslında, buzdolabının olmadığı günlerde bir tür süt saklama yöntemi olarak kullanılırmış Kafkasya'da. Yani bence kefirin tadı bozulmamışsa, kefir de mayası da bozulmamış demektir.

                Sil
            23. Ayni sekilde dusunuyorum Cok Bilmis ama bir bilene de danismak istedim. Dogru mu dusunuyorum, yanlis mi?

              YanıtlaSil
            24. Kefir mayaladığınız kaplar steril halde olmalı yani bakterileri öldürecek derecede sıcak su ile temizlenmeli deterjan vs ile yıkasanız bile mutlaka durularken yüksek sıcaklıktaki su ile tekrar temizleyin çünkü kefirin içindeki bakterilerin bir kısmının kimyasallara karşı duyarlılığı olabilir.Kaynağı belli olmayan mayalar ile üretim yapmayın.Kefirin tadının ve kokusunun bozulması en son aşamadır.Bilmeden uzun süre zararlı bakteriler içeren kefiri tüketmeniz mümkün çünkü kefir genelde elden ele geçerek paylaşıldı zincirdeki en küçük bir problem size ulaşan mayanın kalitesini etkiler.Kefire kendine özgü tadını ve kokusunu veren baskın bakteriler dışında yararı olan ama tadı ve kokusu baskın olmayan binlerce bakteri var.Bunlar ancak laboratuar koşullarında ve uzun süren deneyler sonucunda belirlenip mayanın kalitesi ortaya konulabilir.O yüzden kulaktan dolma değil bu konuda 20 yıldır çalışan ve Prof Dr. Zeynep Seydim'in ürettiği mayayı tavsiye ederim www.kefirtanesi.com

              YanıtlaSil
            25. uzuuunca süredi rkefir arıyorm ve bu siteyi bulduıumm bende adres versem banada yakın kişiyi bulurmusunz nasıl oluyor bu işş anlamadım.zlskrt@hotmail.com

              YanıtlaSil
            26. Kefir ve kefir mayası isteyenlere gönderilir. FİTOTERAPİST ECZACI AHMET İDRİS ULUTAŞ-ADANA-05379353475

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. rica etsem bana gönderme zahmetinde bulunur musunuz acaba? ak_yurekli@hotmail.com

                Sil
            27. Merhaba ben hiçbiryerde bulamadım temin edemedim.Kefirimin olmasını cok ama cok istiyorum.Lütfen bana yardımcı olursanız çok sevinirim.İstanbul büyükçekmece'de Mimaroba'da oturuyorum.

              YanıtlaSil
            28. merhaba bende arıyorum bulamıyorum ,,, erman_9@yahoo.com


              kimde varsa istiyorum lütfen

              YanıtlaSil
            29. merhabalar. bende istiyorum lütfen yardımcı olun.. summm@windowslive.com lütfen iletişime geçin benimle. şimdiden tşkler..

              YanıtlaSil
            30. beylikdüzünde ikamet ediyorum nereden temin edebilirim. hasancelikel@gmail.com

              şimdiden teşekkürler.

              YanıtlaSil
            31. Bende 2 ay önce migros marketlerden aldım.Endanem kuru kefir mayası tanelerimi büyütmeye çalışıyorum.Hoş başta tane bile demek mümkün değildi.Bulamayan arkadaşlar büyük marketlerden temin edebilirler.

              YanıtlaSil
            32. Teşekkürler, güzel açıklayıcı anlatmışsınız. Deneyeceğim.

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Ben teşekkür ederim, vakit ayırıp yorum yazdığınız için.

                Sil
            33. Merhaba
              Aktarlarda kefir mayası bulamıyorum, ataşehir-istanbulda yaşıyorum,
              snysrtce@hotmail.com
              yardımcı olursanız çek sevinirim.
              Şimdiden teşekkürler

              YanıtlaSil
            34. Site Yönetimine Çok Teşekkürler hastalığımdan dolayı Benim de kefir mayasına ihtiyacım var.bu siteyi inceledim yorumları okudum biraz da olsa bilgi sahibi oldum.
              sevda-45-45@hotmail.com

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Geçmiş olsun.Ben fitoterapist eczacı ahmet idris ulutaş.Bir alman doktoru hastalığa özel kefir mayalama şeklini gösterdi. Ben bu şekilde üretim yapıyorum.1- klasik kefir mayalama.2- hastalığa göre mayalama. Bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.Mail:ahmetidrisulutas@gmail.com-05379353475-

                Sil
            35. www.kefirtanesi.com adresinden kefir ile ilgili bilgi ve kefir mayası temin edebilirsiniz.

              YanıtlaSil
            36. kevseryakutt@gmail.com
              istanbul ümraniye de oturan arkadaş varsa banada ulasabılır mı?bende ıstıyorum

              YanıtlaSil
            37. Istanbul adalar bostancı kadıköy civarında oturup elinde fazla kefir mayası bulunan ve paylaşmak isteyen arkadaşlar lütfen mail atiniz. husema@hotmail.com çok teşekkürler

              YanıtlaSil
            38. kardeşlerim benimde kefir kullanmam gerekiyor gaziantep şahinbeydeyim..yakında olanlar veya kargoyla gönderebilecek varmı lütfen yardımcı olun.yesk-26@hotmail.com

              YanıtlaSil
            39. benim de kefir mayasına ihtiyacım var bebeğim için ama yorumları okuyunca kafam karıştı :S başkasından temin edilen mayanın sterilliği ne kadar güvenilir olabilir? en iyisi kuru olandan alıp çoğaltmak mı acaba ??

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Sterilizasyon ne kastedildiği benim de kafamı karıştırıyor. 2 defa tanımadığım kişilerden, iki defa annemden maya aldım. En son ben de kuru maya aldım. (evet, sürekli mayalarımı öldürüyorum :))

                Arada belirgin bir fark göremiyorum. Kuru mayanın tadı farklı gerçi, daha gazozlu gibi bir kefir yaptı. Faydası açısından bir fark var mıdır bilemiyorum. Steril olmazsa etkisi nedir, onu da bilemiyorum.

                Faydalı olamadım, üzgünüm...

                Sil
            40. Kefir mayasinin içine başka bakteri karisirsa bilmeden onuda tuketirsiniz evinizde laboratuvar yoksa bunu anlamaniz mümkün değil :-) o yüzden aktar yada komşulardan kefir almaniz tavsiye edilmiyor.Yani probiyotik alicam derken kötübiyotik almayin sonrada kefire suç atmayin :-)

              YanıtlaSil
            41. Ben bi türlü bulamiyorum kefir tanesi istiyorum
              gönderen olursa cok mutlu olurum zelo_neso23@hotmail.com dan ulasabilirsiniz

              YanıtlaSil
            42. Merhaba arkadaşlar elinde kefir olan varsa yardımcı olursanız çok memnun olurum. değişik sitelerde satılıyor ama ne kadar güvenilir bilemiyorum. şimdiden teşekkür ederim. Alim akçakaya konya beyşehir 5462534480 akca9@hotmail.com

              YanıtlaSil
            43. merhaba arkadaslar ızmırde oturuyorum. Kefır mayası temın edebılecek olan varsa sevınırım sertanunalan@hotmail.com

              YanıtlaSil
            44. merhabalar..İzmir Selçuktayım kefir mayası temin edebilecek varsa tarikgokdemir@hotmail.com..teşekkürler...

              YanıtlaSil
            45. KEFİR mayası ve KOMBU mantar starteri isteyenler benimle irtibata geçsin.FİTOTERAPİST ECZACI AHMET İDRİS ULUTAŞ.05379353475-

              YanıtlaSil
            46. merhaba arkadaşlar kefir mayası temin etcek arkadaş varmı ankarada oturuyorum omer_sarikaya45814581@hotmail.com yada telime msj atabilirmisiniz 05349104025 cok tesekkur ederim allah razı olsun

              YanıtlaSil
            47. bi kefir mayası bulamadık :(((

              YanıtlaSil
            48. Kefirle hala pek çok şey yazıyorum öğreniyorum elimde kefir tanesi yok aslına bakarsanız ihtiyaç da duymadım marketten bir şişe sade kefir aldım ve kendim yaptım. İlk denememde tuttu ve koca bir kavanoz kefirim oldu kendim mayaladığım için ve mayalanma süresini 24 saatte tutuğum için gayet tatlıydı.
              Peki kefiri evde nasıl yaptım; çok kolay
              Marketten sade aromasız küçük bir şişe kefir aldım, bir kavanoz yaklaşık 1 litre sütü ocakta ısıttım evde yoğurt yapanlar bilirler serçe parmağınızı süte hafif daldırınca yanmayacak şekilde sıcaklığı olması lazım ben öyle yapmadım biraz daha sıcak şöyle parmağı hafifçe yakacak derecede olmalı tabi çok sıcak olmamalı bu şekilde ısıtılmış süte 1 çay bardağı kefir ekledim ama önce bir fincan içinde sütten aldığım iki kaşık sütle çırptım karışması kolay olsun diye sonra kefirli karışım süte döküp karıştırdım kavanozun ağzını kapattım. Bir havluya sarıp meraklı çocukların hışmından korumak için elbise dolabına koydum :)) Karanlık soğuk olmayan bir her uygundur. Bir gün sonra aynı saatlerde kefirin olması boza kıvamında tatlı bir içecek olacaktır. Daha ekşi ve farklı kıvamda isteniyorsa 48 saatlik mayalanma daha uygun


              http://www.annekaz.com/evde-kefir-yapimi/

              YanıtlaSil
            49. Marketten aldığınız kefir kefir kültürü ile üretilmektedir ,kefir kültürü kefirin içindeki bir kaç bakterinin yapay olarak çoğaltılması ile üretilir ve kefir mayası ile üretilen kefire göre çok daha az yararlıdır.Kefirden gerçekten fayda görmek istiyorsanız kefir mayası ile üretin ve mayanın kaynağına çok dikkat edin mümkünse üniversite kaynaklı olsun.

              YanıtlaSil
            50. bende kefir yapmak istiyorum.yarın marketlere bakayım maya bulabilecek miyim?

              YanıtlaSil
            51. içinde etil alkol var. Bu da dinen haram arkadaşlar. Ramazan da orucunu
              kefir ile açan da vardır herhalde bilmeden. Lütfen dikkat !

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Gazlı içeceklerin de hepsinin içinde etil alkol var: http://www.gidaraporu.com/mesrubatta-etil-alkol_p.htm

                Sil
              2. Bir şeye haram derken dikkatli olun insanları yanıltmayın.
                İlahiyat profesörleri ne demiş okuyun.
                http://www.kefirtanesi.com/kefir-caiz-mi-prof-dr-abdulaziz-bayindir-cevapliyor/
                http://www.kefirtanesi.com/diyanetten-kefir-fetvasikefir-icilmesinde-sakinca-yoktur/
                http://kefirnedir.gen.tr/kefir-caiz-mi/

                Sil
            52. KLASİK KEFİR VE HASTALIK CİNSİNE GÖRE KEFİR MAYASI İSTEYENLERE GÖNDERİLİR.FİTOTERAPİST ECZACI AHMET İDRİS ULUTAŞ-MAİL:ahmetidrisulutas@gmail.com-05379353475-

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. mrb Ahmet bey,
                klasik kefir mayası istiyorum. gönderebilir misiniz?

                Sil
              2. EVET GÖNDERİRİM.

                Sil
              3. EVET GÖNDERİRİM.

                Sil
              4. ahmet bey rica etsem bana da gönderme zahmetinde bulunur musunuz acaba ak_yurekli@hotmail.com

                Sil
            53. Ben de kefir mayası istiyorum. Gönderebilecek arkadaş var mı? Ücret ne kadar?
              hocam69@mynet.com
              UŞAK

              YanıtlaSil
            54. Merhaba.Kefir mayasına ihtiyacım var İzmire göndericek birileri çıkarsa çok memnun olurum.
              alabey35@mynet.com

              YanıtlaSil
            55. neden bilip bilmeden haram vs diyerek insanların kafasını karıştırıyorsunuz ki o kadar alkol elmada da var ekmekte de var içine şeker konan mayalanan her gıdada bulunuyor.ancak dinimizde kendiliğinden oluşan alkol haram değildir.sarhoşluk verenler haramdır.eğer içinde alkol olan hiç bir şeyi tüketmiyorsanız hemen hemen hiç bir şey yememeniz içmemeniz lazım.meyvelerin hemen hepsi alkol içerir mesela.

              YanıtlaSil
            56. kefir mayalıyorum fakat son iki seferdir kıvamı yoğurt gibi olmaya başladı nedenini bilen var mı?

              YanıtlaSil
            57. Mayaladığınız ortam daha sıcak olabilir mi?

              YanıtlaSil
            58. cam kavanozu aluminyum folyoya sarıp rafa kaldırıyorum hazır sütle yaparken bu şekilde olmuyrdu ama sütü pazardan alıp yapmaya başladım kıvamı çok katılaştı

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Cunku sutunuz gercek sut :) Tanecikler de mutlu :)

                Sil
            59. kefir yapmak için aldığımız çiğ sütü kaynatmaya gerek varmıdır?

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Cig sut eger cok cok guvendiginiz bir ureticiden degilse ve sagilir sagilmaz size gelmiyorsa icinde hemen bakteri uretmeye baslar. Ayrica sagim sirasinda hijyene ne kadar dikkat ediliyor, ortamin temizligi nasil, hayvanlarin hastaliktan ari sertifikasi var mi gibi sorularin da cevabini biliyor olmaniz gerekiyor. Ben riske atmaz illa kaynatirdim. Neticede kefir bakteri olduren bir organizma olmadigi gibi, yabanci/zararli bakteriler ortama girdiginde tehlikeli olabilir.

                Sil
            60. selamlar, Ankara'da bulunuyorum kefir mayası paylaşmak isteyen olursa, mail ile ulaştığınızda gelip alabilirim. cavsin@mynet.com

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Ankara'da oturuyorsaniz sanslisiniz, kefir mayasini Ankara Universite'sinden temin etmeniz mumkun(satis yeri varmis) Benim kefir taneciklerim oradan gelmis idi :)

                Sil
              2. Canım Berceste, harikasın sen :)

                Sil
              3. kefir mayası istiyorum bana kargolamanız mümkün mü?

                Sil
              4. kefir mayası istiyorum bana kargolamanız mümkün mü?

                Sil
            61. teşekürler bilgi için, oradan temin etmeye çalışıcam.

              YanıtlaSil
            62. Selam arkadaşlar,şimdiye kadar kefiri hazır olarak içiyordum fakat bu yazıları okuduktan sonra evde kendim yapmaya karar verdim süt kefiri mayası gönderebilecek olan arkadaş varsa şimdiden teşekkür ederim Zakir USLU Saruhanlı Belediye Başkanlığı Saruhanlı/MANİSA zakir_uslu@hotmail.com
              den

              YanıtlaSil
            63. Selamlar bende kefir yapmaya karar verdim aktardan sıvı içinde satılan kefir mayasından aldım mayaladım yaklaşık 35 saat sonunda süzdüm zehir gibi bir tadı vardı bir yudumdan fazla içilmiyecek kadar acıydı bunun sebebi ne olabilir anlayamadım...

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Sanırım mayanız bozuk. Aktarlardan alınanlar genellikle bozulmuş oluyor zaten :(

                Sil
            64. Hanife hanim mayanizi birkac defa calistirin. Sutle birkac defa mayalayin yani. Hala aci ise Cok Bilmis'in dedigi gibi sorun vardir. Bazen suda saklanan mayalarda acilasma olabiliyor ilk birkac defada sonra eski tadina kavusuyor. Bizi de haberdar ederseniz, hepbirlikte ogrenmis oluruz :)

              YanıtlaSil
            65. merhabalar kefirle yeni tanıştık 2 aydır kullanıyoruz ancak satın alıyoruz ve üretilen yerdeki ortamın hijyeni konusunda süphelerimiz var bizde kendimiz üretmek istiyoruz ancak kefir mayası bulamıyoruz nasıl temin edebiliriz satan veya gönderebilecek olan varsa akdere mutlu mahallesi 724 sokak 77/8 Mamak/ANKARA adresine göndereceklere minnettar olurum

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. marketten aldığınız kefiri bir bardak ayırıp 1 lt yarım yağlı sütün içinde 2 gün dışarda bekletin mayalanıyor

                Sil
              2. Oluştuktan sonra tel süzgeçten geçirin metal kullanmayın ve tanecikleri narin bir şekilde yıkan su içinde cam kavanozda buz dolabında saklayın

                Sil
            66. kefir mayası istiyorum bana kargolamanız mümkün mü?
              gokhanhancer1986@hotmail.com

              YanıtlaSil
            67. ücretsiz kefir mayası ve kombu çayı mantarı gönderebilirim mail atmanız yeterli zemlacoste@hotmail.com

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. bende istiyorum cok sevinirim gonderirseniz istanbul k cekmecedeyim kombu cayi nedir acaba ..mail adresim zeynep_oozer@hotmail.com

                Sil
            68. Benim kefirlerim ozgur takiliyor tanecik halindeler. Resimdeki gibi topakcik degiller bisey fark edermi?

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Sanırım etmez. Hani bu konuda bilimsel bir bilgim yok. Ama şimdiye kadar 5-6 farklı maya kullandım. Sadece bir tanesi böyle resimdeki gibi topak halindeydi ve çok hızlı gelişiyorlardı. Geriye kalanların hepsi tanecikler halindeydi, birleşmediler ve çok çok yavaş büyüdüler. Besinsel açıdan bir fark var mıdır bilemiyorum ama kefirin tadı ve yoğunluğu açısından hiçbir fark yaratmamıştı.

                Sil
              2. bende istiyorum istanbul k.cekmecedeyim yakin olan birileri varmi..zeynep_oozer@hotmail.com

                Sil
            69. Çok bilmiş sayende kefirle tanıştım teşekkür ederim. Duyuyordum ama nasıl yapılır hiç bilgim yoktu, pekte önemsememiştim. Hem yazını okudum hemde netten araştırdım kesinlikle tüketilmeli. Bir üniversitenin yaptığı kuru kefir tanelerini aldım, kefir tanelerim büyümeye çalışıyor bizde keyifle kefir tüketiyoruz , 7 aylık kızımda dahil. Tekrar teşekkürler.

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Eğer gerçekten ben vesile olduysam çok mutlu oldum. Hayıra vesile olmuşum. Kızınızın sağlığına da çok olumlu etkisi olacak, inşallah ilaç kullanmak zorunda kalmayacaksınız, olur da antibiyotik kullanmak zorunda kalırsaniz bile antibiyotiğin olumsuz etkilerini en aza indirgeyebileceksiniz.

                Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için çok teşekkür ederim.

                Sil
            70. Bu arada komşularımda kefillerimin büyüyüp çoğalmasını bekliyorlar:))) barsak enfeksiyonunda reflor içmeye gerek yok kefir için yeter, aynı prebiyotik bakteriler.

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Benim bir üniversiteden aldığım kuru mayalarım hiç büyümediler. Umarım sizinkiler büyür.

                Sil
              2. 3. Kez mayaladım, sanki hafif büyüme var gibi, bekleyelim bakalım:)) yorum bıraktımki başka okuyanlarda merak edip kefir denesin. Ben bu yazı olmasaydı almazdım. Teşekkürler

                Sil
            71. ben aksarayada oturuyorum. burada nereden alabılırm acaba bılen var? merveg2003@yahoo.com

              YanıtlaSil
            72. Bana da yollamak isteyen olurmu acaba tsk YENİDOGAN mh. Sert SK NO 28 d4 BAYRAMPAŞA tlf 05343929794=

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Özlem avcı

                Sil
              2. Merhba kefir mayasi nerde bulabilirim diye arastirirken bu siteyle karsilastim siz bulabildiniz mi bana da yardimci olursaniz sevinirim gungorende oturmaktayim.zeynepkavak_2007@hotmail.com burdan ulasabilirsiniz.

                Sil
            73. Merhaba,
              İlk yazınızda Eczacıbaşı nın BioGaia adlı ürününden de, kefir bakterisinden elde edilmiş bir probiyotik ürün olarak sözetmişsiniz.
              Tecrübemizi paylaşmak istiyorum, çünkü cok uç bir örnek ve istisnaların olabilecegini hepimiz bilmeliyiz.
              Kızım 2,5 aylıkken doktoru (kolik bir bebek olmadıgı halde) bazı geceler gaz sikayeti oldugu icin ona BioGaia önerdi. Biz de dogal olandan yana oldugumuz icin, böyle bir cözüm olduguna sevinerek, her gün 5 damla olarak verdik ona.
              Bu günlerden bir sabah bez değistirmek üzere kızımın altını actıgımızda kanlı bir kaka ile karsılastık!
              Bir-iki kez daha tekrar edince doktoruna danıstık ve kimi allerjik bünyeli bebeklerde annenin sütünden (bebek yalnızca anne sütü alıyordu) gecen allerjenlerin bebekte buna sebep olabilecegini ögrendik. Coklu kaynaklar da bunu dogruluyordu. Emziren anne çare olarak belli bir diyete sokuluyor, cok ileri vakalarda anne sütü yerine formula ya gecmek mecburiyeti bile doguyordu!
              Önce allerjen olarak bildigimiz, cilek, cukulata,domates, tropik meyveler, süt ve ürünleri diyetimden çıkarıldı. Fakat iyileşmedi kızım, hatta kan miktarında artış oldu.
              Cocuk gastroenterologuna gittik. O da aynı fikirleri paylasıyordu.
              Arastırmaya devam ettik ve yabancı kaynaklardan da bu bilgileri dogruladık. Diyetin kapsamı büyüdü. Her türlü hayvansal gıda; et-balık-tavuk-yumurta ve süt iceren her türlü yiyecek cıkarıldı diyetimden. Geriye bakliyat, sebze, bazı meyveler ve pilav-bulgur-makarna kaldı.
              Emzirirken yeterli beslenmemek cok zorlu bir sürec. Yine de Tanrı nın mucizesi olarak kızım büyümeye devam etti:)
              Sonra ucakla tatile gittik. BioGaia ısıya dayanıklı degil; buzdolabında saklamanız gerekiyor. Gittigimiz yerde alırız diye yanımıza almadık ve gittigimiz yerde de bulamadık. Kızımın 5-6 gün BioGaia kullanmaması ile kanamasının kesilmesi aynı ana denk düstü!
              Önce eşim kuskulandı bu durumdan. Çocuk gastoenterologumuzla irtibata gectik. Prospektüste böyle bir yan etki yazılı değil. Doktoru, ilac olmadıgı icin ve hic bildirilmis vaka olmadıgı icin, sebebin bu olamayacagına karar verdi. Fakat gözlemek icin damlayı vermememizi söyledi.
              İki haftalık gözlemin sonucunda, kızımız tamamen iyileşti. Bir daha BioGaia vermedik. Bir daha asla tekrar etmedi. O günden beri diyet yapmadım, herşeyi yiyebiliyorum ve kızıma da hicbirsey dokunmuyor!
              Çocuk doktorumuz hala allerjik bir bünyesi olduguna ısrar ettiginde sunu sordum:" Her seye allerjisi olan bir bünye, iki hafta icinde tamamen iyileşir mi? Yani allerji kaybolur mu o bünyeden?" Cevabı hayır oldu.
              Bu tecrübemizi paylaşmaktaki amacım ürünü, firmayı kötülemek, ürünün maksadını, güvenirligini sarsmak asla degil.
              Kızıma dokunmayacagını bilsem, gereksinimi oldugunda yine ilaca degil, BioGaia gibi bir alternatif probiyotige gider elim. Kendi sorunlarımda da ilac almak yerine reflor, maflor gibi dogal mantıgındaki ürünlere basvuruyorum.
              Maalesef gercekten de ileri derece allerjik bünyeli bebekler var, süt intoleransından farklı bir durum bu, hem kaynaklar var hem de kliniklerde onlarca hasta bebek var. Ve gercekten tek care diyet yapmakta bu durumda. Yani amacım doktoru da hedef göstermek degil.

              Bizimki çok istisnai bir örnek. Mümkün oldugunu bilmeniz acısından paylaşmak istedim. Benzer sorunlar yaşayan olursa belki yardımı olur diye düsünerek.

              Tabii simdi bir diger soru da su: Kızım ev yapımı yogurt yiyor, henüz 10 yalık oldugu icin süt icmiyor. Ve yogurtla ilgili bir sorun yasamadık (hem keci hem inek sütü ile yapıyorum, mandadan yapılmıs yogurt ile de mayaladım bir kez). Kefir ona dokunacak mı? Belki biraz daha beklerim tattırmak icin.

              Uzun zamandır kefiri nerden bulurum, nasıl yaparım diye düsünürken bu yazıyı okuyunca sevindim. Evin büyükleri icin deneyecegim kesin.

              Selamlar

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Of of of, ucuz atlatmışsınız, çok geçmiş olsun. Dediğiniz gibi, büyümesini bile engelleyebilirdi...
                İşte bu yazdığınız nedenden ötürü vitamin de kullanmıyorum ben. Kızıma BioGaia ya da balık yağı ya da demir şurubu filan da vermedim. Çünkü çekiniyorum. Her bünye farklıdır neticede ama yapay hapların içeriği herkes için aynı. O içeriğin kime yararı, kime zararı dokunabileceği belli değil.
                Probiyotiğin barsağa olumsuz etkisi olacağını sanmıyorum. Bebeğiniz henüz çok çok küçükmüş o zamanlar, belki hapın içerisindeki başka bir bileşene tepki göstermiştir. Umuyorum ki doğal olan kefire karşı herhangi bir tepki geliştirmez. Ama kefiri sizin içmeniz bile ona dolaylı da olsa fayda sağlayacaktır muhakkak.
                Gerçekten çok geçmiş olsun... Zaman ayırıp burada paylaştığınız için de çok teşekkür ederim.

                Sil
            74. Merhaba izmir Torbalı da oturuyorum buradan kefir mayası temin edebilecegim yer varmı veya gonderebilecek olan Teşekkürler kerim-3561@hotmail.com.

              YanıtlaSil
            75. ben muhibe tekogul hatayda oturuyoruz kefir mayası aradım ama bulamadım bu siteye rastladım kargoyu benim ödemem şartıyla kefir mayası gönderen olabilirmi acaba

              YanıtlaSil
            76. tekogulmuhibe@hotmail.com

              YanıtlaSil
            77. kefir mayası isteyen arkadaşlar mail adresimden ulaşırsa yardımcı olurum
              tuncerr@yahoo.com

              YanıtlaSil
            78. KEFİR mayası isteyenler bana bu mailden ulaşabilirler.fitoterapist eczacı ahmet idris ulutaş-mail:ahmetidrisulutas@gmail.com

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Ben izmir karsiyaka da oturuyorum bana gönderebilir misiniz ? Bu mailden ulasirsaniz cok sevinirim. gray_can@hotmail.com

                Sil
              2. Ahmet bey neredesiniz acaba. savox1974@gmail.com

                Sil
            79. Merhabalar benimde kefir kültürüne ihtiyacım var gönderirseniz çok memnun kalırım
              Mail adresim ylcnugr@gmail.com
              Adresim Zümrütevler mahallesi Tülin Caddesi No. 100 / A Zümrütevler / Maltepe

              Şimdiden teşekkürler
              Uğur Yalçın

              YanıtlaSil
            80. Arkadaşlar mail atma sırasına göre her 3-4 Günde bir kişiye maya gönderebirim.Adres ve telefon bilgilerinizi yazmayı unutmayın.Bedelsizdir. stilend@hotmail.com

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. bende istiyorum
                yasenin çelik
                düziçi malmüdürlüğü
                80600 düziçi/osmaniye ycelik1@muhasebat.gov.tr

                Sil
            81. Merhabalar herkese. ...Ank.Univ.Ziraat Fak.Sut Tekn.mezunuyum ve kefirin yararli olduguna dair tum bilgilere katiliyorum...Fakat mayaya benim de ihtiyacim var.Kendi yogurdumu mayaladigim gibi kefiri de evimde uretmek istiyorum.Istanbul Moda'da oturuyorum...Kefir kardesi var mi acaba bana yardimci olabilecek :)) Simdiden tesekkurler...Sule Kaya

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Şule Hanım, henüz kefir mayası bulamadıysanız bana cokbilmis2010@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz, annem size elden verebilir belki :)

                Sil
            82. Sule hanim, bana e-posta gönderebilir misiniz? Moda'daki bir arkadaşıma yönlendirmeye çalışacağım sizi.

              YanıtlaSil
            83. Eskisehirde oturan yada gonderebilecek olan varsa bende kefir mayasi istiyorum fhsn1981@hotmail.com

              YanıtlaSil
            84. Yorumları tek tek okuyamadim ama kefir nedir acaba büyüyor cogaliyor derken kusura bakmayin hic bilgim yok

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Kefir de yoğurtun bir türü diyebiliriz. Yoğurt gibi, sütün mayalanması ile elde ediliyor. Yoğurttan daha sıvı ama, içiliyor. Bir de mayası içine karışmıyor. Karnıbahar gibi bir mayası var, her mayalanmadan sonra süzüp içinden almak gerekiyor. O karnıbahar gibi olan maya zamanla büyüyor, çoğalıyor.

                Sil
            85. izmir çiğlide oturuyorum kefir mayasını temin edemiyorum, yardımcı olur musunuz lütfen..

              YanıtlaSil
            86. Kefir mayası isteyen mail atsın. stilend@hotmail.com

              YanıtlaSil
            87. Merhaba çokbimiş. Bu arada ismine bayıldım ;) seni tebrik ederim. Harka bir blog ve ne kadar yararlı bilgiler paylaşmışsın.Bende uzun süredir yoğurt ve süt yerine kefir tüketiyorum.Bağırsaklarım düzene girdi. Kızım 1yaşında. Çok uzun süre kabızlık çekti yavrucak. Önce hazır kefir olduğundan şüphe ettim vermekte ama dr umuza danışarak verdim. Az da olsa kahvaltısına kattım. Devam sütüne katınca ekşi tadı gidiyor, yoğurt tadı oluyor. Bu şekilde verdim.derken şuanda bağırsaklar düzene girdi çok şükür. Bizde uzun süre biogaia kullanmıştık. Ama etkisini görmedim açıkçası. Dr umuz elde mayalaman daha sağlıklı ve tadı daha tatlı olur demişti ama ben mayaya güvenmiyordum. Biyoloğum. Ve steril olması çok önemli olduğunu biliyorum.kimseden güvenip alamadım. Dün kızım için başka birşey araştırırken tanıştım bloğunla. Eğer bana maya gönderme şansın olursa mayalamaya karar verdim. Yıllardır mayaladığın için sanırım güven verdin bana ;) bu arada ben şişe sütten yapacağım. Yoğurt mayalar gibi ılıtıp mı yapmam gerekiyor ? Herşey için teşekkürler. Sana ve yavruna bol sağlık dilerim. Tabiki mayalarına ve kedinede;)

              YanıtlaSil
            88. Bu arama mail adresim tatlidilg@live,com. Kucak dolusu sevgiler. Gözde

              YanıtlaSil
            89. İzmir CİGLİ deyim ve kefir mayasına acil olarak ihtiyacım var yardımcı olabilecek kimse varmı acaba 05075803820

              YanıtlaSil
            90. Ankarada yim kefir mayasi paylasacak arkadas varmı acaba.tesekkurler savox1974@gmail.com

              YanıtlaSil
            91. Merhaba, ben kefir mayalamıştım, bir gün mayalanma için yeterli olmayınca bir gün daha beklesin dedim. mayaları sütten ayırmadım. Ancak 2. gün de eve dönemeyince kefir 3 gün dışarıda maya ile birlikte beklemek zorunda kaldı. Tecrübeli arkadaşlar; kefirimin akıbeti ne olmuştur. Bozulmuş mudur?

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Bozulmamıştır ama ekşimiştir. Özellikle ekşitip, ekşi kefir içmeyi sevenler var.

                Sil
            92. EGE ÜNİVERSİTESİ
              TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

              Yrd.Doç.Dr. Cem KARAGÖZLÜ
              E.Ü. Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü

              Kefir; kefir taneleri ile elde edilen bir süt içeceğidir. Alkol ve gaz içerir. İçindeki karbondioksit nedeniyle köpüren kefir, ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana benzer. Anavatanı Kafkas dağlarıdır. Kafkasya’da uzun yıllardır kullanılmaktadır. Rusya, Asya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri ile Türkiye’de orijinal taneden kefir üretilmektedir. Son yıllarda ülkemizde beslenme ve bazı rahatsızlıkların tedavisini desteklemek gibi amaçlarla evlerde kefir yapılmaktadır. Bu nedenle kefir tanesine olan talep her geçen gün artmaktadır.
              Kefir Nasıl Yapılır?
              Kefir paslanmaz çelik tencere veya cam bir kavanozda yapılmalıdır. Kefir yapımında bakır veya alüminyum tencere kesinlikle kullanılmamalıdır. Kefir yapılışında çiğ süt veya pastörize süt kullanılır. Sütlerin mutlaka kaynatılması gerekmektedir. Kaynatılan süt bir kaba boşaltılarak, 20-25 °C
              dereceye kadar soğutulur (yoğurt mayalanmasından daha soğuk). Üzerinden kaymak tabakası alınır. İçerisine %3-5 oranında (1 litre süte 30-50 gram) kefir tanesi ilave edilir, karıştırılır. Kabın ağzı hava alacak fakat toz, sinek v.s. girmeyecek şekilde kapatılır. Süt, 20-25°C kalacak şekilde, bir yere bırakılır. Soğuk havalarda kabın etrafı bez ile sarılır. Sütün 20-25°C dereceler arasında olması sağlanır. Süt, kefir tanesi konulduktan sonra 18-24 saat içinde pıhtılaşır. Kefir içeceği meydana gelmiştir. Kefir, olgunlaşması için buzdolabına konur. Bir süre (bir gece) dolapta bekletilir. Olgunlaşan kefir buzdolabından alınarak, temiz bir süzgeç ile süzülür. İçindeki kefir taneleri çıkarılır. Hemen içilebileceği gibi, dolapta soğutulduktan sonra da tüketilebilir.

              • Temizliğe dikkat edilmelidir (kefirde fazla gaz, köpürme ve farklı ekşilik oluşursa temizlik sorunu vardır)

              Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü’nden kefir tanesi satın alınabilir.
              Süt Teknolojisi Bölümü
              Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi C Blok Kat:1 Bornova-İzmir
              Telefon: (232) 3880110/2733

              YanıtlaSil
            93. ANKARADA kefir tanesini paylaşabilicek varmıdır acaba?eray_0083@hotmail.com

              YanıtlaSil
            94. beeennn ....topcufunda@mynet.com

              YanıtlaSil
            95. Merhaba,
              Ben Bursa' da oturuyorum. Kefir mayası arıyorum.
              Elinde fazla kefiri olan varsa iletişim kurabilir miyiz lütfen!..
              E-Posta: moonlight_2384@hotmail.com
              Eylemmm

              YanıtlaSil
            96. istanbul kartaldayım. bende kefir mayası istiyorum. maya vermek isteyen olursa secilkenet@hotmail.com dan iletişime geçelim lütfen

              YanıtlaSil
            97. Merhaba.benimde kefir mayasına ihtiyacım var.gönderebilen olursa sevinirim
              Gaziosmanpaşa istAnbul
              ozzhan@hotmail.com

              YanıtlaSil
            98. merhaba :) ben de kefir mayası arıyorum paylaşmak isteyen olursa çok çok mutlu olurum. istanbul kadıköy'de yaşıyorum. çoğaltabilirsem ben de paylaşmak isterim devam eden süreçte. kuzuletta@gmail.com adresinden iletişim kurabiliriz. şimdiden çok teşekkürler :)

              YanıtlaSil
            99. banada kefir mayası gönderirseniz sevinirim veysel_srk@hotmail.com

              YanıtlaSil
            100. Ahmet Idris Ulutaş Evde kefir yapmak isteyenler kefir mayası paylaşılır. Fitoterapist eczacı ahmet idris ulutaş.mail:ahmetidrisulutas@gmail.com-cep- 05379353475-ADANA-

              YanıtlaSil
            101. kombuchakulturu@gmail.com evinizde kombucha yapmak isterseniz mail atmanız yeterli

              YanıtlaSil
            102. TÜRKİYE'NİN HERTARAFINA KOMBU ÇAYI VE MANTARI GÖNDERİLİR. MANTAR ÜCRETİ 50 TL.FİTOTERAPİST ECZACI AHMET İDRİS ULUTAŞ İLETİŞİM.-05379353475-

              YanıtlaSil
            103. Kefir mayası isteyenlere yardımcı olurum (ücretsizdir). stilend@hotmail.com

              YanıtlaSil
            104. Bebeğinize kaç aylık olduğundan beri veriyorsunuz?

              YanıtlaSil
            105. Merhaba arkadaşlar kombu mantarı satıyorum tamamen doğal ve hijyenik ilgilenenler için ilanım : http://urun.gittigidiyor.com/spor-outdoor/kombu-cayi-mantari-tamamen-dogal-144847834 iyi günler :)

              YanıtlaSil
            106. Biz de kefir mayalamaya başladık. İlk acemilikle, ilk bulduğumuz yerden kazık yiyerek kefir tanesi aldık. http://www.kefirtanesi.com/kefir-mayasi/ sitesinden. 0.5 gr kefir tanesini 40 TL'ye sattılar, üstelik kendi imalatları. Sonra biraz araştırınca, aynı ürünün Migros marketlerde 26 TL olduğunu gördük, bir başka yerde 22.90 TL idi. Ama üründen memnunuz, ihtiyaç olduğunda Migros'tan almayı düşünüyoruz. Henüz iki kez mayalama yaptık, henüz bir çoğalma olmadı. Mayalama ile ilgili fikir isteyen olursa tecrübemizi paylaşırız.

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. Eğer çoğaltmak istiyorsanız, tanelerinizin bir kısmını bir parmak sütün içinde bekletin. Buzdolabında bile bekletseniz, o beklettiniz taneler, kefir mayalattığınız tanelerden daha çabuk büyüyecektir.

                Sil
            107. Kefirle ilgili bu güzel makale için hem tebrik hem teşekkür ederiz. Kefir ile ilgili akademik boyutta çalışmalar yürütüyor ve kefir tüketimi için halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Her gün 1 bardak kefir, sağlık için birebir :)

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. En son kefir tanelerimi sizden satın aldım, memnunum, ben teşekkür ederim.

                Sil
            108. Merhaba.
              6 aylık bebeğim var . Bizim de kefir mayasına ihtiyacımız var.gönderebilen olursa sevinirim.

              Fatmabati@gmail.com
              küçükçekmece - istanbul

              YanıtlaSil
              Yanıtlar
              1. ***** Öncelikle herkese selamlarımı sunarım. Eğer şu an buradaki site veya benzer bir sitede araştırma yapıyorsanız KEFİRİN GİZEMLİ ve MUCİZEVİ DÜNYASININ çekim alanına adım atmışsınız demektir.
                Forumda okuduğum kadarı ile kefir temin etmekte zorlanan arkadaşlar var. Arzu edenlere ister kargoyla isterse elden cuzi bir fiyat karşılığında kefir gönderebilirim. Sahip olduğum kefir mayası kesinlikle endüstriyel olmayıp, Kars Kafkas Üniversitesi laboratuar analizinden geçmiş doğal kefirdir mayasıdır.

                İsmim Sinan SATIR.
                Batıkent/ANKARA da ikamet etmekteyim.
                Telefon numaram 0507 783 52 00

                Tekrar selamlarımı sunar, esenlikler dilerim..

                Sil
            109. Balıkesir de ikamet ediyorum üç buçuk yaşında yeğenim böbreklerinden rahatsız doktoru kefir içereceksiniz dedi kefir doğal mayasına ihtiyacımız var acil yardımcı olabilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler. Yanıtınızı aysemese_10@hotmail.com adresine yazabilirsiniz

              YanıtlaSil
            110. DEVE VEYA EŞEK SÜTÜ İLE MAYALANINCA üst solunum yolları hastalıklarında fayda sağlıyor.Kefir, mutluluk hormonu serotonin ile uyku hormonu melatoninin yapımında kullanılan tritofan maddesi sayesinde uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Yatmadan en geç 2 saat içinde 1 bardak kefir içmeyi alışkanlık haline getirin. ahmet idris ulutaş.

              YanıtlaSil
            111. Kefir mayasi ariyorum yardim ederseniz sevinirim.
              ece.egem83@gmail.com

              YanıtlaSil
            112. Merhabalar,
              Kefir mayası arıyorum. Paylasabilecek olan varsa iletisime gecebilir mi. Kubraagirbas@hotmail.com

              YanıtlaSil
            113. Kefirinizi yapabilmek için http://www.diyaron.com/erciyes-kefir-mayasi-50ml adresinden kefir mayanızı almayı unutmayınız.

              YanıtlaSil
            114. Merhaba ücretsiz olarak kefir taneleri gönderebilecekler iletişime geçerse sevinirim. alp_1147@hotmail.com

              YanıtlaSil
            115. Merhaba Cokbilmis :) Harika bir siten var paylasimlarin icin tesekkurler. Kefirle ilgili yazilarini okudum ve bir konuda kafam karisti sen kabizligi tedavi ediyor demissin bende kabizligim icin de icmeye baslamistim ama baska bir sitede uzun mayalanan eksi kefirin ishali tedavi ettigini okudum bende eksi seviyorum, acaba kabizligim artarmi bilemedim, biraz endiselendim ama ishali tedavi ederken kabiz ederek tedavi etmiyordur heralde oyle deyilmi? Tesekkur ederim.
              Ferya OZEL ( siriusozel@yahoo.ca )

              YanıtlaSil
            116. istanbul avcılarda oturuyorum . kefir tanelerine ihtiyacım var. kefir tanesi vermek isteyenler benimle iletişime geçerlerse sevinirim. tel : 0535 937 79 94

              YanıtlaSil
            117. Eğer biliyorsanız, bugün kemik iliği donörü olmak acilen böbrek donör ihtiyacı olan acil olarak benim hastaneye kemik iliği satmaya hazırız.
              SADECE sadece sağlıklı% 100 uygun kişiler.
              İsteğinizi Yazın: sadikmoneyorg@gmail.com
              hemen irtibata geçilecektir

              Dr sadik.

              YanıtlaSil

            Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

            Instagram

            Instagram

            Twitt'le

            Translate

            İstatistiklerim


            View My Stats