8 Şubat 2012 Çarşamba

Bebeği Uyutmanın En Kolay Yolu Nedir? Bebek Hamağı - Çingene Beşiği


Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi güzel kızım hamakta uyumaya bayılıyor. Her koşulda ve her mekanda hamağında uyuyabiliyor. Hamaksız onu büyütmek gerçekten zor olabilirdi :) 

Kızım doğduğu ilk günden itibaren yakın teması reddetti. Kendisi izin vermeden dokunulmaktan kesinlikle hoşlanmıyor. Doğduğu gün kucağımıza aldığımızda doğru düzgün taşıyamadığı başını ve sırtını geri atarak kafasını omuzumuza dayama talebimizi reddetmişti :) Dolayısıyla kucakta veya ayakta sallama taleplerini de her zaman geri çevirdi. Yakın temasa dayalı hiçbir şekilde kendisini uyutamadık. 2. ayında odasını ayırdım (bu şekilde daha derin ve uzun uyuyordu). 4. ayda gece beslenmesini kestim. Keyfi gayet yerindeydi.

6. ay civarında ilk dişlerini çıkardı. Dokunsan ağlayacak kadar hassastı ve huysuzluğu hat safhadaydı. Sinirinden saçımı başımı yoluyordu :) Gece uyuyamadı. Her türlü uyutma girişimimiz geri tepince en son hiç denemediğimiz battaniyede uyutmayı denedik. Kızımı bir battaniyenin içine yatırıp eşimle karşılıklı uçlardan tuttuk ve "evroka", işe yaradı! Kızım uykuya daldı ama yerine yatırır yatırmaz uyanıyordu. Sabaha kadar onu sallamaktan kollarımız koptu. Ben de ertesi gün evimize misafir gelecek olan akrabalarımıza "bebek hamağı" siparişi verdim (yüzsüzüm, evet). İşte, hamağımız o gün hayatımıza girdi ve kızımın 29 aylık olduğu bugün de hala hayatımızda olmaya devam ediyor.

Hamağımızın ilk geldiği gün kızım kendini güvende hissetsin diye emzirme yastığının içinde oturarak sallanıyor.


Kışın kızım üşümesin diye hamağın altına polar battaniye seriyorum.

Kızım 21. ayına kadar gündüz uykularına hamakta sallanarak, gece uykularına ise yatağında kendi kendine daldı. Misafirlikte ya da dışarıda (piknikte, plajda vs) olduğumuz zamanlar hamağında uyudu. 21. ayında gündüz uykularında sallanmayı bıraktı; kendi yatağında kendi kendine uyumaya başladı. 23. ayında bizim yatağımızda, anne ve baba ile birlikte uyumayı tercih etti. Ama hamak hala hayatımızdaydı. Geldiği ilk günden itibaren kızım burnunun tıkalı olduğu günlerde sadece hamakta uyudu, hala da hasta olduğunda hamakta uyumak ilk tercihi. Büyüme atakları geçirdiği dönemlerde uyumaya ikna etmek zordu ve hamak bu konuda da kurtarıcımız oldu. Hala anne ve baba ve eş, dost, akraba ile heyecanlı aktiviteler yapıldığı hafta sonları ancak hamakta uyumaya ikna oluyor. Artık dizlerini kırmadan yatamıyor hamağında ama yine de içinde çok mutlu :)

İşte piknikteyiz ve kızımın hamağı hemen yanımızda.


Yaz tatilinde oteldeyiz ve hamağımızın ucu resmin sol yanında görünüyor :) Kızım gündüz hamakta, gece portatif yatakta uyuyor.

Kızım 2 yaşında ve biz plajdayız. Kızım hamağın içinde uyuyor.

Bizim hamak hediye geldiğinden nereden alındığını tam olarak bilemiyorum. Levent'in ara sokaklarından birinden alındı sanırım. Ama artık internet üzerinden de çeşitli hamaklar bulmak mümkün.

Hamak portatif. Kurması, bozması 5 dakika sürmüyor. Ama ağır ve demirleri uzun. Ayakkabı bölmesi olan büyükçe bir spor çantam vardı evde. Ayakkabı bölmesini dışarı doğru çıkartıp demirleri ancak o şekilde sığdırabiliyorum. Yine de arabayla gitmediğimiz hiçbir yere götüremiyorum çünkü ciddi ağır, uzun süre taşıyamıyorum. 40 kilograma kadar taşıyabiliyormuş. Ben oturdum içine, taşıyor cidden :) Kızım 90 cm civarında ve artık dizlerini bükmeye başladı yatarken. Enini boyunu tam ölçmedim ama 1 metreye, 50 cm kadar bir yer kaplıyor odada. Yani çok küçük değil. Küçük boy portatif yatak gibi düşünmek lazım. Ayrıca hamağın kumaşı ketene benzer hafif bir kumaş, bebeği uyurken terletmiyor ve makinede de yıkanabiliyor.

Hamağın içinde bebek hareket ederse düşmesin diye yapılmış özel bir kemeri var. Altında da bebek uyuduktan sonra hamağın hareket etmesini engellemek için yapılmış bir kilidi var. Böylece bebek hareket etse bile hamaktan kalkabilmesi mümkün olmuyor.


Kızım ilk kez hamakta sallanırken altına da yastık koymuştum korkmasın diye belinden kemerle sabitlemiştim.

Kızım biraz daha büyümüş. Altında kuzu postu serili ve belinde de kemeri takılı. Kızım artık hamağına yatınca kemerini kendi kendine bağlıyor :)


Benim kullandığım, Pasha Hamak'ın şuna benzer bir modeli: http://www.pasahamak.com/default.asp?git=9&urun=275393


Başka markalar da var tavsiye edilen:


Hamak kullanmanın sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Hamağı almadan önce biraz araştırma yapmıştım ve şöyle bilgiler bulmuştum netten:

Öncelikle hatırlatmak isterim ki belki biz ya da annelerimiz değil ama anneannelerimiz ve onların öncesindeki kuşakların hepsi sallanır beşiklerde uyuyorlardı.

Daha sonra belirtmek isterim ki, özellikle batılı ülkelerde bebeği hamakta uyutmak gittikçe yayılan bir trend. Yabancı diliniz olmasa bile google'a "baby hammock" yazıp, görseller bölümünde aratırsanız Amerika menşeli pek çok hamak markası olduğunu göreceksiniz. Yüksek tazminat ödemek zorunda kaldıklarından, Amerikalılar riskli hiçbir işe girmezler biliyorsunuz. Amerikada hamak üretimi serbest ve kullanımı da yaygın.

Ayrıca hamağın faydalarını kısaca saymam gerekirse:

1. Hiçbir bilimsel istatistik vermeme gerek olmadan her anne bilir ki özellikle kolik sancısı çeken çocuk sallanarak daha rahat uyur. Hamakta uyumanın uyku süresini uzattığı bir gerçektir.

2. Hamakta yatış pozisyonu, bebeğin rahim içi duruşunu taklit ettiği için psikolojik açıdan da rahatlatıcıdır. Hangimiz hamakta uyumayı sevmeyiz ki?

3. Ayrıca hamaktaki yatış pozisyonu omurganın doğal duruşunu da destekler.

4. Hamakta yatarken dönemeyiz. Doğru. Ama zaten bebekler kendi kendilerine dönemiyorlar. Hamakta değil de yatakta da yatıyor olsalar sağa sola dönemeyecekler. Biz zaten ani beşik ölümü sendromu korkusuyla bebeklerimizi sırt üstü yatırıyoruz. Bu durumda da bebeklerimizin kafasının arkası düzleşiyor. Hamakta yatan bebeklerde bu kafa düzleşmesi sendromu yaşanmıyor (flat head syndrom)

5. Duruş pozisyonundan dolayı, ani bebek ölümü sendromuna karşı da güvenlidir. Hamakta uyuyan bebeğin oksijensiz kalması ya da kendi kusmuğunda boğulması yatış pozisyonu itibariyle mümkün değildir.

Hamağın dezavantajları:
  1. Bebekler küçükken hamağa alışırlarsa sorun yok. Ama belli bir aydan sonra, sanırım 9. aydan sonra korkuları başlıyor ve hamaktan da korkup, içinde yatmayı reddedebiliyorlar. Benim rahatlığımı gören arkadaşlar kendi bebeklerini de bizim hamakta uyutmayı denediler ama en cesaretli ve en sallanarak uyumayı seven bebek bile reddetti. Dolayısıyla bebeğiniz 9. aydan büyükse hamağı denemeden almayın.
  2. Bebeğinizi sadece hamakta uyutursanız, yatakta uyumakta zorluk çekebilir. Bebeği hamaktan alıp, yatakta yatmaya alıştırmak da zorlu bir dönem oluyormuş. Ben böyle bir zorluk yaşamadım. Çünkü sadece gündüz uykularında hamakta uyutuyordum. Gece uykularında ise kızım kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmişti. Dolayısıyla hamağı kullanırken bu hususa dikkat etmekte fayda var.
  3. Bebeklerin yüzükoyun yatması sırt kaslarının gelişimi açısından önemli. Dolayısıyla hamak içerisinde yatmak omurgasını desteklese bile sırt kaslarını çalıştırmasını engelliyor. Eğer bebeğin sırt kasları konusunda endişeliyseniz hamağın içerisine, bebek beşiklerine konulan türden bir şilte serebilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi sadece gündüz uykularını hamakta uyutup, gece uykularını yatakta uyutabilirsiniz. Ayrıca hamağı sadece uyutmak için kullanıp, uyanık olduğu dönemlerde oyalama aracı olarak hamağı kullanmamak da bir çözüm. Eskiler evin yaşlısını beşiğin başında bırakıp bebeği gün boyu sallatırlarmış mesela... Ben hamağı sadece uyku süresince kullandım, bu nedenle kızımın kas gelişiminde olumsuz bir etkisini görmedim. Yukarıda link verdiğim hamakların bir kısmı da normal yatak şeklinde, şilteli hamaklar. Onların da sallanma özelliği dışında normal yataklardan bir farkı yok aslında.

Hamağın zararlı olup olmadığında çok tereddüt eden oluyor. Doğruluğunu bizzat teyit etmedim ama okuduğum bir yazıda şöyle diyor:



İsviçre
İsviçre’deki doğum servislerinde temiz plastik bebek beşiklerinin yerini Hängematte adı verilen ve değişik şiddetlerde sallanabilen bebek hamakları almış durumda. Bu hamaklar zor bir yolculuktan geçip dünyaya gelen bebecikler için biçilmiş kaftan. Üstelik gece ciyaklamalarını yatıştırmada bire bir.

http://uzuncorap.com/2012/04/24/ulkeler-ve-bebek-yetistirme-rituelleri/

58 yorum:

  1. merhaba, biz de paşa hamağın linkini verdiğiniz ürününü kullanıyoruz. kızım 10 aylık. 3.ayını doldurduğunda almıştık. kolik sancıları nedeniyle uyku sorunumuz vardı. bir gün çaresiz kaldık elimizde salladık uyuyakaldı. tek başıma olduğumda battaniyede sallayamadığım için de bu ürünü aldık. hamak maceramız böylece başlamış oldu. bazen hamakta müzik dinleyerek uykuya dalıyor, bazen elimizde sallıyoruz uykuya dalmak üzereyken hamağa geçiriyoruz. gündüzleri hamaktai geceleri önce hamakta sonra uykusu derinleşince yatağında yatıyor. sabaha kadar hamakta kaldığı da oldu. özellikle hastalık ve diş çıkarma dönemlerinde kızım öyle uygun gördü:) şu anda kara kara düşünmekteyiz yatağında yatmaya nasıl alıştıracağız diye. üstelik bizim kızımız yan yatıyor. öyle nasıl rahat ediyor, omurgası zarar görüyor mu bilmiyorum ama yatağında yatmak istemediği çok net. almayı düşünenler olursa bizimki portatif, profilleri sağlam ve fazla ağır değil. kolay katlanıyor, çantasında taşınabiliyor. uzunca kalacağımız her yere götürüyoruz. ihtiyacı olup da almaya kararlı olanlar için kesinlikle tavsiye ederim ama henüz acaba diyenler bunun vazgeçilemeyen bir alışkanlığa dönüştüğünü göz önünde bulundursunlar derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımda da yazdığım gibi kızım da alışkanlığa dönüşmedi bu hamak işi. Ama böyle bri risk var elbette. Yine de bence kafanıza takmayın. Hamağın omurgaya zararı değil, yararı olduğu kesin. Sadece bebeklerin hareket etmesini engeleldiğinden sırt kasları için sorun olabilir deniyor. Ama biz de bütün gün hamakta tutmuyoruz zaten çocuğu... Bence o konuda da sorun olmaz.

      Alışkanlık hususunda da endişelenmeyin bence. Kızınız rahat ettiği sürece hamakta yatmaya devam etsin. Nasıl olsa bir gün hamağa sığmayacak ve rahatsız olduğu için yatağında uyumak isteyecek. Henüz 10 aylıkmış, keyfini sürsün biraz hamağın :)
      Benim kız, hamağı düzenli olarak kullanmaktan 21. ayında vazgeçti. Şimdi o değil de ben zaman zaman rica ediyorum hamakta yatması için çünkü uyumaya ikna etmek kolay olmuyor 2 yaşından sonra. Yani hamakta uyuduğu günleri mumla aramaya başlayabilirsiniz 1 sens sonra :)

      Benim kızın da ilk senesinde diş çıkarma ve hastalık dönemlerinde sabaha kadar hamakta yattığı geceler oldu. Demek ki hamakta gerçekten rahat ediyorlar. Bu hafta gene burnu tıkalı ve hastalığın en yoğun olduğu 1. gününde gene gündüz uykusunu hamakta uyumak istedi. Ama diğer günler hastalık hafifleyince yatağında yatmaya dvam etti. Endişe etmeyin yani, su akıyor, yolunu buluyor :)

      Sil
    2. bende bu hamaktan arıyorum ama ikincielini satan olursa iletişime geçerse sevinirm

      turkiye_istanbul@live.com

      Sil
  2. PASAHAMAK BU KONUDA GERÇEKTEN ÇOK İYİ BEN MAGAZASİNA GİTTİM BASKA MODELLERİ DE VAR BENDE KİZİMİ HAMAKTA BUYUTTUM SİMDİDE AYNİ HAMAKTA KUZENİMİN OGLU KULLANİYOR...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Yorum bana biraz reklam kokuyor gibi geldi ama olsun hakkediyor :)

      Sil
  3. Biz 6 ay kadar bir Güney amerika seferi yapmıştık bu dönemde pek çok evde insanlar (öellikle Meksika'da ) geceleri hamakta uyuyorlar. Odada bir sürü kanca var, gece olunca hamaklar asılıyor, sabaha kaldırması da pratik. Ben de bir tane Brezilya'dan getirdim (onlar bu işin piri sayılıyor) ama hiç bebek uyutmak aklıma gelmemişti, üşenmeyip yarın eve kanca takayım da bakalım noelcek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah, konuş arkadaşım, anlat bildiklerini. Bence de hamakta uyumak son derece keyifli ve sağlıklı. İkinci bebeğimi ilk günden hamağa yatıracağım. Yerlilerin ve eskilerin dünya hakkında bildikleri kesinlikle bizim bildiklerimizden daha derin.

      Sil
  4. merhaba
    ben de bir kac yazinizi okuduktan sonra blog takipciniz olarak buldum kendimi :)
    kizim 5,5 aylik
    uyutmak artik beni cok yoruyor
    turlu turlu yontem deniyorum her seferinde
    hamak almaya niyetlendim
    bliss ile pasahamak arasinda kaldim
    pasahamak'in boyu 1 metre derken bebegin yatabilecegi alan olarak mi, yoksa toplam mi onu merak ettim
    bilgi verirseniz sevinirim
    tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplam uzunluğu 1 metre. Ama 30 aylık kızım da 90 cm olmasına karşın içinde hala yatabiliyor (biraz dizlerini bükerek tabii ki) :)
      Haftasonu misafirliğe gittik. Kızım orada gene hamağında uyudu. Diğer çocuklar da heves edip yattılar. Kızımdan 1 yaş büyük bir erkek çocuğu ile 2 yaş büyük bir kız çocuğu da yatabildi içine.
      Başıyla ayak tarafından demirleri var. O demirler hamağın oda içinde kapladığı uzunluğu bir 10-15 cm kadar daha uzatıyor.
      Çok küçük bir şey değil anlayacağınız ama bebek uyusun da nasıl uyursa uyusun noktasına geldiyseniz tavsiye ederim :)

      Sil
    2. Maalesef sevmedi bizim prenses pasahamagi, geniş geniş yatmaya alıştığı İcin basti çığlığı her yatırdığımda, belki ılerde yatmak ister...

      Sil
    3. Tüh, üzüldüm şimdi. Gereksiz bir öneride bulunmuş oldum size. Acaba korkuyor ve kendini güvensiz hissediyor olabilir mi sizin prenses? Eğer hamağın içine yatırırken tedirgin davrandıysanız anında anlıyorlar o tedirginliği. Belki bir kere de hafif uykulu ve gözleri kapanmak üzereyken deneseniz? O posizyonda hamakta yattığını anlayamaz belki?
      Benim kızım da dar alanalır hiç sevmez. Hatta hafif bir klostrofobik durumu var. Sıkıntı basıp bağırmaya başlıyor. Ama uyurken de çok sağa sola dönüp yuvarlanmaz. Belki onun için mi hamakta rahat ediyor bizimki acaba? Ama eskiler de hep bebekleri beşiklerde uyuturlardı?
      Çıkamadım ben işin içinden :) Eğer ileriki denemelerinizde olumlu sonuç alırsanız haber verin bana ama, olur mu?

      Sil
  5. Yok yok üzülmeyin, biz herseyi deniyoruz zaten :) sadece 1 kere sizin de dediğiniz gibi asiri uykusu varken dayanamayp uyudu kaldi icinde. Ama bir daha asla olmadı. Bzmki de uyurken hic dönmez zaten kendi donemiyor. Şimdilerde pusetinde ileri geri yaparak uyuyor, sanırım dişler de geliyor. Bakalım sıradaki uyuma metodumuz ne olacak, belki de hamak olur :)
    Acaba diyorum hamayın icine hamagin genişlemesini sağlayacak bir silte koysak nasıl olur, prenses kollarını açabilir mı? Böyle bir silteyi nerden edinebiliriz? Bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de kızımı ilk yatırdığımda kollarının altına emzirme yastığını altına da normal bir yastık koymuştum. Alttan ikinci resimde görünüyor.

      Bizim sepetimiz vardı, hani 6. aya kullanılanlardan? Onun şiltesi de konulabilir hamağa. Ya da normal bir bebek yorganı da dörde katlanıp konulsa, şilte görevi görebilir. Alt değiştirme süngerleir vardır ya hani? Onu serip üzerine polar bir battaniye filan örtseniz, o da şilte görevi görebilir belki?

      Sil
    2. Tekrar merhaba, hamaga yatirinca feryadı basan kızım simdi hamak harici bir yerde uykuya dalmak istemez oldu, sevinsem mı üzülsem mı bilemedim :) uykuya dalışı kısaldı sayılır , yine bir sure debeleniyor tabii :)
      Nasil oldu derseniz, Parkta sallanmanın tadını alınca hamagina da ısındı kuzum :) sicak yaz gunu olması hasebiyle hamagi hep balkonda, orda uyuyor prenses, gece yatagina alınca basıyor çığlığı, 9,5 aylik olduk, dis derdimiz de var , iyi geliyor balkonda hamak sefası snrm. Sallamak beyne hasar veriyor diyor millet, bu da canımı sıkıyor :(

      Sil
    3. Offff, nasıl bir yük kalktı omuzlarımdam anlatamam :) Tekrar bu sayfaya uğrayıp beni haberdar ettiğiniz için çok çok teşekkür ederim.

      Hamakta uyutmayı dert etmeyin. Hamağın içine sığamayacak kadar büyüdüklerinde, kendiliklerinden vazgeçiyorlar. Benim kızım da düzenli olarak hamakta uyumasına rağmen, 21. ayında evde hamakta uyumayı kesmişti; sadece dışarıdaysak hamakta uyuyordu. Şu anda 33 aylık. Hala hamakta yatabiliyor. Ama artık dışarıdaysak ya kendi kendine uyumayı ya da uyumadan günü geçirmeyi tercih ediyor. Dolayısıyla hamak kullanımımız çok azaldı.

      Zeka doğuştan gelen bir özelliktir. Doğuştan gelen özellikleriyle övünen insanları sevmem. Bu nedenle kendi zekamdan ya da kızımın zekasından bahsetmek de istemiyorum. Ben kendim ayakta sallanarak uyurmuşum. 9 yaşına kadar sallandığımı hatırlıyorum. Şu kadarını söyleyeyim, genel zeka testi taramalarında %1'lik bölüme giriyorum. Kızıma zeka testi yaptırtmadım, yaptırmayı da düşünmüyorum. İleride kendi merak ederse gitsin yaptırsın. Zira zeka kendi başına hiçbir işe yaramaz. Ama beyninin herhangi bir şekilde zarar görmediğine eminim. Son derece algıları açık bir çocuk.

      Ayrıca size beyin hasarından bahsedenlere, Anadolu köylerinde çocukların doğar doğmaz beşiklere yatırılıp sallandığını; hatta evin yaşlısının gün boyu beşik salladığını hatırlatıp muhtemelen kendi anne babalarının, ya da dede ve ninelerinin bu şekilde büyümüş insanlar olduklarını da söyleyebilirsiniz.

      Beyin hasarı sallanmaktan değil, sarsılmaktan oluşabilir. Eğer çocuğa kızıp da şiddetli şekilde sarsarlarsa, işte o zaman bir beyin hasarından korksunlar. Yoksa hamakta sallanan insanın beyninde hasar masar olmaz.

      Sil
  6. Merhaba hamak ureticisi olarak mutlaka her bebgin bir hamak sahibi olması gerekli saglık bir uyku için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebeği bilmem de annenin kesinlikle sağlıklı bir uyku için bir bbe hamağına ihtiyacı oluyor :)

      Sil
  7. Hamak demek can demek mutluluk demek :))

    YanıtlaSil
  8. merhaba,hamak araya araya bir hal oldum,internetten araştırdım araştırdım ama hala karar veremedim.oğluşum hala karşılıklı çekyat kollatına bağlanmış çarşaf içinde sallanarak uyuyor.aslında ayağımda sallayarak uyutuyordum kendisini lakin isyan bayrağı çekerek red etti bunu,çarşa içinde uyumayı seçti...

    YanıtlaSil
  9. sizin sihirli hamağınız sanki yatak gibi çarşaftan ziyade... derin mi çok içi yoksa siz bir şeyler mi koydunuz altına sanki paşa hamak diye bir marka var o hamaklardan...ne yapsam ne yapsam bir hamak alsam:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bizimki Paşa Hamak. Siz söyleyince baktım resimlere, gerçekten de tüm resimlerde altında bir şeyler var kızımın :) Ama aslında çoğu zaman altına hiçbir şey koymuyordum, hamağın çok güzel bir kumaşı var zira. İz bırakmıyor, hava alıyor, bunaltmıyor. İçi de çok derin ve 40 kiloya kadar da taşıyabiliyormuş. Gerçi 70 kilo halimle deneme amaçlı oturduğumda beni bile taşıdı :) Bu hamakta bebek aynen çarşafta sallanıyormuş gibi duruyor. Hamağın kumaşı bebeğin tüm vücudunu sarıyor yani.

      Sil
    2. Hamak araştırması yaparken bloğunuzdan fikir almak iyi geldi. Hangi hamaktan alacağıma karar veremiyordum. Sizdeki hamağın paşa hamak olduğunu öğrenince ben de ondan almaya karar verdim. "Eğer o önerdiyse vardır bir bildiği, hatta çokbildiği :)" dedim. teşekkürler...

      Sil
    3. Umarım güveninizi boşa çıkarmam :) Diğer hamakları denemiş değilim ama kızım 38 aylık ve 6. aydan bu yana kullanıyor hamağı, sapasağlam ikinci bebeği bekliyor alet :) Bu markanın bir de duvara montelenen hamaklarından aldık. Çocuk hamağı güya ama balkona astık, biz de sallanıyoruz içinde 90 kiloyu çekiyor. Satıcıları da son derece kibar ve ilgili insanlar.
      İkinci bebeğimi ilk günden hamağa yatıracağım, kısmetse...

      Sil
  10. Bu hamak olayı bebeklerin kaslarını gelişiminde bir sorun teşkil ediyor mu? Yukarıda biraz bahsetmişsiniz ama uzmanlara danıştınız mı hiç bunu sormak istedim de ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda bilimsel bir araştırma yapılmamış. Bu nedenle kimse net bir şey söyleyemiyor. Ama Amerika'da bir trend olmuş bebek hamakları. Orada belki bir araştırma yapılmıştır yakın zamanda...

      Sil
    2. Hamakda bizim buluşumuz diye atlamasınlar ortaya şimdi ;) Neyse ilgi alakanız ve vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.

      Sil
  11. Bizim beşiğimiz de aynı prensipteydi
    http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/09/alnmas-gereken-tek-besik-yonca-bambam.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hey, kedili ve hamaklı bir anne daha... Tanıştığımıza çok memnun oldum Melis :)

      Sil
  12. Merhaba... Blogunuzdaki ve nurturia daki yazılarınızı yakından takip ediyorum. Benim kızımda 10 aylık. 9 ay boyunca kucagımda ayakta sallayarak uyuttum ve 3 tane fıtık edindim. :)) Şimdi ayakta sallamaya alıştırmaya çalışıyorum. Hamak kucağa benzediği için sever mi emin olamadım. Hak verirsiniz ki emin olamadığım bir şeye o kadar para vermek istemıyorum. Fakat ikinci el düşünüyorum. Sizde yardım ederseniz seviniriim. Bebeğim bütün gece hareket halinde yatakta dönüp duruyor. 4 -5 kere uyanıp kucagıma almamı istiyor. Uykuzluk beni mahvediyor artık. belki hamakta geceleri kesintisiz uyur. ne dersiniz?

    afrasevil@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin bir yanıt veremeyeceğim bu sorunuza. Çünkü benim gördüğüm kadarıyla ilk aylarda hamakta yatmaya alışmamış bir bebek büyüyüp bilinclendikce hamakta yapmaktan korkar hale geliyor. Hiç çarşafa saklama metodunu denediniz mı? Eğer o sekilde saklanmayı kabul ediyorsa, hamada sallanmayi kabul etme ihtimali yüksek.

      Ama temel olarak sunu söyleyebilirim, eğer gece uykusunda uykuya dönebilmek icin herhangi bir alışkanlık edindiyse, ki bu meme emmek olabilir, emzik almak olabilir, ayırdığına sarılmak, anne sacı ile oynamak ya da annenin kucağında uyumak vs vs olabilir. Tüm bu alışkanlıkları kırmadan soruna kökten çözüm bulmak mümkün değil. Eğer dışınızı sıkar ve 1 hafta 10 gün kadar geceleri asla kucağınıza almaz ve kendi kendine uyumasını sağlayabilirseniz, 1 ker bile kendi kendine uyusa, kendine kendine uykuya devam etmenin mantığını çözecektir. Ama tabii bu süre icinde çok ağlama dinleyecek ve çok uykusuz kalacaksanız. O nedenle fizikden ve Ruşen dinlenmiş bir zamanda yapın bu denemeyi. 9 aylık bebek artık Laftan da anlar. "gece oldu, karanlık oldu, aydede çıktı, gece kucak yok, gece anne uyuyor, baba uyuyor, teyze uyuyor, Mehmet abi uyuyor, bak dışarıda havyara uyuyor" vs vs diye diye sakinleştirip yatağa geri koymalısınız. Siz de yanına yatın, istiyorsa kucaklayın, ama 1 kere bile pes edip kucağınızda uyutursanız ertesi gece çok daha yüksek seste ve çok daha uzun uyuyacaktım. Yani pes edecekseniz hica başlamamaniz daha hayirili. Kolaylıklar diliyorum size, 1 yasından küçük bebek bakmak gercekten fiziki olarak çok zorluyor insanı.

      Sil
  13. ne güzel detaylı anlatmışsınız :))

    Gece sağa sola, sağa tekrar sola, ıkı adım one emekleme, üç adım geri sonra tekrar üç adım öne, sonra tekrar sağ sol arada gözünü açıp benide kontol ediyor :D Bunları yaparken çok hafif mızmızlanıyor. Ama beni görmezse ağlıyor. Bu şekilde 1 saat dayanmaya çalısıyorum. Ellerimi çeneme koyup izliyorum ama taş olsa çatlar :) uykusuzluğa daha fazla dayanamayıp kucağıma alırken DAHA UYKUYA DALIYOR. hemen yatırıyorum. bu süreç 2 den 4 e kadar böyle. Dörtten sonra şekil değiştirip ağlamalar başlıyor. Daha fazla dayanamayıp ayağıma alıp 8 e kadar ara ara sallayarak uyutmaya çalışıyorum.. Daha doğrusu sürünüyorum..

    Gerçekten zor bir süreç benim için. Bir kere battaniyede sallamaya çalıştık kıkır kıkır gülmeye başlamıştı. Hamak sorunumu çözer mi diye umut etmiştim... Allah yardımcımız olsun.. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle şunu söyleyeyim, anlattığınız durum kesinlikle geçici. Ama yine de bir uyku sorunu yaşadığınız belli. Eğer bebek küçükken o uyku sorununun üstesinden gelmezseniz, büyüdüğünde şekil değiştirerek uykuya dair sorunlar devam ediyor.

      Bebeğin yaşına, beslenme durumuna göre de değişir gece uyanmalarının nedeni... Bu konularda da yazılar yazmayı düşünüyorum, daha ayrıntılı.

      Umarım hamak almaya karar verirseniz, pişman olmazsınız.

      1 yaşına kadar bebek bakmak, gerçekten fiziken çok zorluyor anneyi. 1-2 yaş arası biraz daha hafif, 2-3 yaş arası daha da hafif, 3 yaşından sonrası rahat oluyor. Çocukları 3-4 yaşında olan anneler ikinciyi düşünmeye başlarlar zaten :)

      Sil
    2. Evet sanırım geçici... Mutlaka yazın. Yazın ki bizde öğrenelim.

      Şöyle anlatayım benden sonra eşimde fıtık olunca 1 hafta önce yatağı eşime devredip (kızım çok deli yattığı için sadece kızımla yatıyorduk) yerde yatmaya karar verdim. çünkü kızımın düşme derdi olmayacak bende rahat uyuyacaktım.

      İlk günlerden sonra bende alıştım rahat uyumaya kalktığımda kızımı parkede uyurken buluyordum. Yine 3 4 defa uyanıyordum ama cok ugrasmıyordum alıp yerine yatırıyordum. tek derdim vardı üşümemesi. uyku tulumuda aldım. onuda kullanmaya yakında başlayacagım.

      Kızım iştahsız ve atıştırmacı bir bebekti. bu nedenle tracy den aldığım öğütle ara öğünleri azaltıp ve tecrübesizlikle süt içirmeyip ana öğünlerine yogunluk verdim. Sanırım artık biraz aç kalıyormuş. Dün 2 öğle uykusundada (en fazla 100 ml süt içebiliyor) 80 ml dondurulmuş sütümden verdim. gece uyurken 21:30 da 100 ml içip yattı. ve çok güzel uyudu. 05:30 a kadar uyanmadı. Sonra uyanıp 80 ml sutunu ıcıp tekrar yattı. 08:00 de uyandı. gerçekten müthişti. ama böyle devam eder mi? Bilmiyorum....

      Sil
    3. Kesinlikle eder. Bazen geri adım atsa da siz istikrarlı davranırsanız, o da istikrarlı tepkiler verir. Aynı saatlerde, her gün düzenli olarak beslemeye devam edin. O da bu düzene alışacaktır. 21.30-5.30 gerçekten müthiş bir uyku süresi. Umarım hep böyle gider.

      Sil

  14. bebek hamagi tanitim videosu


    http://www.youtube.com/watch?v=p3D9rGEnaa4

    YanıtlaSil
  15. acaba ikinci el hamak satmayı düşünen var mı.

    YanıtlaSil
  16. Ben Paşa Hamağımı satıyorum, isteyenlerin dikkatine. E-mailim: sunthing@gmail.com

    YanıtlaSil
  17. Merhaba
    Hamak ile ilgili paylaşımınız çok faydali olmuş. Ben bu yazınızı incelemeden önce bliss dikey hamak almıştım ama hiç memnun kalmadım geri iade ettim, birleşim yerleri tam oturmadığı için devrilecek gibi sallanıyor, çok kötü bir işçiliği var. Bu yazıyı inceledikten sonra paşa hamak aldım, gerçekten çok kullanışlı, ama kızım çok zor bir bebek olduğu için tam 1,5 aydır deniyoruz hala kabul etmiyor, bir hafta sonra 4 aylık olacak. İnşallah ilerleyen aylarda kabul eder, çünkü nerdeyse günün yarısını çarşafta sallamakla geçiriyoruz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba ben uzun suredir arastiriyorum bebek hamagini çunku oglum besikte yatmayi kesinlikle sevmiyor ne yaptiysamda alistiramadim ne gunduz nede gece yatiyor ,tam4aydir iki kapi arasinda carsaftan yaptigim hamak benzeri yatakta yatiyor bugun bende siparis verdim ama hala arastiriyorum pasa hamagi yeni gordum benim siparisini verdigim baska bir markaydi.Artik uyusunda markasi onemli degil.Yazilarinizi ve yorumlari okudum sadece ben degilmisim bu sikintiyi ceken bizim gibi olan herkese kolayliklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden de bebekler tahta beşiklerde sallanırlarmış. Bence modern döneme kadar bebeklerin hareketsiz uyumaya zorlandıkları başka bir dönem olmamış herhalde. Bebeklerim doğasında var sallanma ihtiyacı. Ki bizler bile hoşlanırız, kim sevmez hamakta şöyle pöfür pöfür sallanmayı? :)

      Sil
  19. Herkese merhabalar, http://ozancirpan.blogspot.com/2013/08/ogluma-yaptigim-sandal-besik.html adresinde oğluma yaptığım sandal beşik resimlerini görebilirsiniz. Beşiğin içine ne tür ekipmanlar koymalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek kelimeyle bayıldım beşiğinize. Ellerinize emeğinize sağlık. Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız inşallah.

      İlk aylar için beşiğin içine pamuk dolgulu minik bir yatak yaptırabilirsiniz. Ya da tercihinize göre sünger de olabilir. Yatağa çiş ya da kaka bulaşma ihtimali olduğundan pamuk dolgunun etrafına su geçirmez kumaştan astar yaptırıp, üzerine yıkanabilmesi için fermuarlı bir çarşaf kumaşından kılıf diktirebilirsiniz. Zaten küçücük oluyor ebatları.

      Yatağın yan taraflarına bebek hareket etmediği için pek çarpmaz. Ama kışın büyüyecek bebeğiniz. Sıcaklık olsun ve anne karnını anımsatsın diye ben olsam medikal kuzu postu ile yatağın yanlarını da yumuşak hale getirirdim. Bir de bebekler örtü ile yüzlerimi kapatabiliyorlar, riskli oluyor. Yorgan pike filan yerine uyku tulumu kullanmak daha güvenli.

      Sil
    2. Yorumlarınız için teşekkür ederim. Oğlum Rüzgar doğdu ama ben daha beşiği bitiremedim. En kısa zamanda bitirip, resimleri güncelleyeceğim. Şu aralar gaz çıkarmakla meşgulüm. :)

      Sil
    3. :) Eşinizi ve sizi tebrik ederim, sağlıkla büyütün inşallah.

      Sil
  20. merhabalar,
    benim oğlum da 20 aylık.Şu ana kadar emzirerek uyutuyorum beraber yatıyoruz. Bakıcısı battaniyede sallayarak uyutuyor. Emzirmeyi 2 yaşında kesince nasıl uyutacağımı kara kara düşünüyorum. Battaniyede sallanmayı seviyor. Bu nedenle bu paşa hamaktan alsam işe yarar mı diye düşünüyorum. Ama uzunluğu sebebiyle acaba kısa süre mi işi mi görür bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızım 4 yaşında, dizlerini kıvırsa da hala sığıyor hamağa. Ama yazımda da belirttiğim gibi, hamağa alışkın olmayan çocuklar korkup yatmak istemeyebiliyorlar. Ben olsam denemeden almazdım. Bir de boşuna korkmayın. O aylard, ay bile fark ediyor. 2 yaşında çok akıllanmış olacak. Konuşarak halledebilirsiniz. Memeden kesen arkadaşlarımın hemen hepsi, korktukları kadar zor olmadığını söylediler.

      Sil
  21. Merhaba ,Nereden ve nasıl başlasam bilemiyorum hersey kızımın kolik sancılarıyla başladı artık dayanıılmaz birhal almaya başladı ve bende nasıl uyutur neler yapabilirimin arayışı içine girdim ve blogunuzla karşılaştım iyiki de karsılaşmısım allah razı olsun sizden isminizi bilmiyorum ama çok teşekkürler :) Yalnız bunun yanında bir sorunmuz da var hamak haricinde başka hiçbir yerde uyumak istemiyor !!! Gece gündüz hamakta anlıyacağınız düz biryerde veya yastıkla uyutuyrm bazen başını kaldırıp kalma çabası içinde gözleri kapalı bile olsa :)) hamakta bunu yapamıyor çünkü hamak onu sarıyor haliyle ne yapacağım yada ne yapmalıym bilemedim şuan 7 ay 18 günlüğüz omurgasına veya herhangi biryerine birşey olurmu endişeşi içindym de ayrıca sizin fikirlerinizi almak istiyorum tecrübe olarak şimdiden teşekkür ediyorum
    Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmihan merhaba,

      Yorumunuzu çok geç görmüşüm, öncelikle özür dilerim.
      Sorununuz halloldu mu bilmiyorum ama yine de cevap yazmak isterim:

      Bu konuyu çok araştırdım. Hamakta yatmanın omurgaya hiçbir zararı olmadığı kesin. Hatta kötü yatak ya da kötü yastık omurgayı zorlarken, hamağın zorlamadığı kesin. Bu konuda içiniz rahat olsun.

      Hamağa çok alışan bebekleri normal yatağa geçirmek için uyguladıklarını anlatan yabancı anneler var. Ama bizim kız hamak küçük gelmeye, içine sığamamaya başladığında kendiliğinden bıraktı. Yine de kırda bayırda bir hamak görürse hemen zıplar içine yatar :) Yani bana sorarsanız bu konuda da müsterih olun, rahatsız olmaya başlayınca kendiliğinden bırakacaktır.

      Sil
  22. Merhabalar
    Blogunuzda çok yararlı bilgiler var bunları bizimle paylaştığınız için teşekkürler:)Ah ah gazlı bebek insana herşeyi öğretir sabırı, hoşgörüyü anneliği dibine kadar yaşarsınız! Yaşayan bilir...
    Kızım 10 aylık olacak doğduğundan bu yana çarşafta sallıyoruz.İnternet bir hamak satın almıştık ama artık küçük geliyor.Bir de 7-8 aylıkken Pasha hamağı denedik fakat kızımona alışamadı.1.si çok derindi kızım içinde sıkılıyordu 2.si sanki bebeği poşete koymuşuz gibi oldu 3.sü boyu hiç iyi değildi ancak ayakta durunca rahat sallayabiyorduk.Bir hafta denemelerimiz sonucu yatağı geri verdik.
    Artık işe başlayacağım annemle çarşafta birlikte sallıyorduk.Ama annem yalnız kalacak:(
    Sizin hamağınıza ailecek bayıldık:)hem uzunluğu genişliği çok ferah gözüküyor.Tam bizim kıza göre:) Biz de aynısını istiyoruz.Hangi marka ve nasıl temin edebiliriz.Olmadı sizinkini satın bize:) Olur mu?
    Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler...
    Haberlerinizi bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ne yazık ki bizimki de Pasha hamak. Modeli mi farklıdır bilemedim. Yazıdaki son fotoğrafın altına kullandığım modelin linkini eklemiştim.
      Eğer aynı modeli kullanmışsak belki kızımın altına serdiğim kuzu postu, yastık vs gibi unsurlar hamağın daha açık görünmesine neden olmuştur.

      Sil
  23. Merhaba. Ikinci el, satmak isteyen varsa ilgileniyorum. 0531 522 01 96

    YanıtlaSil
  24. Merhabalar, öncelikle gazlı kızıma çözüm olan hamağı bulmamıza yardım ettiğiniz için çoook teşekkürler. Şimdi kızım 5.5 aylık ve bazen 1 saati bulan sallanmalarımız beni bunaltıyor. Tracy Hogg un yatır kaldır yöntemini denemek istiyorum tatilden gelince ancak kafamda bir takım sorular var sormak istiyorum size de:
    1) misafikte kızımı ayağımda sallayıp yatırıveriyorum güvenli bir yere, ama sallanmayan bebeği yabancı bir yerde nasıl uyuturum bilemedim
    2) aynı şekilde dışarıda olduğumuz zamanlar da bebek arabasını sallayarak uyutabiliyorum hemen, ama sallanmadan arabasında nasıl uyur bilmiyorum
    Aslında seyehat esnasında koltuğunda mecburen uyuyor ama araba da sallanıyor nihayetinde, biraz kolay dalsın diye emzik de veriyorum ağzına o zamanlar. (Bir de bir yerde oto koltuğunda terlememeleri için bir önerini vardı galiba, yün mü kullanıyorsunuz? ) işte böyle kafamda sorularla geziyorum, vaktiniz olur da düşüncelerinizi paylaşırsanız müteşekkir olurum.iyi günler

    YanıtlaSil
  25. Bebek sallanmamali zararlı,evet sarsmak çok tehlikeli ama
    sallamak da zararlı.isviçrede de sallanıyor olması ilginç ama
    okuduklarım beni çok korkuttu ve asla sallamadım bebeği.
    Ve sallamanın zararlı olduğuna inanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilakis yararı var. Dengesiz bir platformda büyütülen köpek yavrularının vücut becerilerinin daha ileride olduğuna dair bir araştırma var şimdi hemen bulamadım ama ararsam bulabilirim sanırım. Yavaş yavaş sallamanın zararı değil, yararı var. Ama sallanarak uyumayı her çocuk kabul etmiyor. Oğlum mesela asla sallanmayı kabul etmedi.

      Sil
  26. Hamak arayışı içindeyim günlerdir. Yazinizi bulduguma cok sevindim. Oglum ilk 5 ay kendi kendine uyurken 6. Ayimizdan sonra ne olduysa sallanmadan pışpışlanmadan uyuyamaz oldu. Kucukken kucakta kolay uyurdu git giderek buyuyorlar masallahida var. Ayaga aldik bu seferde artik benim ayak ve bel kaldirmaz oldu. Fitigim var ve bir as hastasiyim( eklem hastaligim var) gece uykusuna saatleri duzgun bi sekilde alistik fakat uyutma sirasinda oda bende cok hirpanlandigimizdan artik bana bir alet gerek dedim. Sizden ricam bana hamaginizin tam adini suan internette varsa linkini atabilirmisiniz. Arastirdim bir suru hamak var fakat oglum 11 aylik ve 11 kg boyu 79 cm iri bi bebek boyu uzun bir hamaga ihtiyacimiz var. Sizinki yatis alani kac cm lik bi hamak acaba cok soru sordum yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazinizin sonuna eklemissiniz linki sonradan gordum pardon :)

      Sil
    2. Kızım 4 sene kullandı bu hamağı da oğlum hiç sevmedi. Umarım sizinki sever,çünkü büyük rahatlık. Sallanarak uyuyan çocuk da büyük rahatlık aslında inanın.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats