14 Mart 2012 Çarşamba

Ali Yeşilırmak beni neden ağlattı?




Yetenek Sizsiniz Türkiye yarışması birincisi Ali Yeşilırmak'ı izlerken göz yaşlarımı tutamadım :) Ciddiyim. 

Ali Bey belli ki çok iyi bir köpek terbiyecisi ve köpeği ile kurguladığı şovlar da çok yaratıcı. Ama Ali Bey asla kendisinden bahsetmiyor, her zaman köpeğinin çok yetenekli ve aerodinamik açıdan da iyi olduğuna vurgu yapıyor. "Yarışmayı kazanacak mısınız?" diye sorduklarında bile "Max'e güveniyorum." diye cevap veriyor.

Köpeğine komut verirken ses tonunu değiştirmiyor. Köpeğine bağırmıyor ya da kaşlarını çatmıyor. Yani cezalandırmıyor. Ayrıca ödüllendirmiyor da... "Yaptığı hareketler karşısında ne ile ödüllendiriyorsunuz?" sorusuna "Tam olarak ödüllendiriyorum diyemem. Aferin diyorum, başını okşuyorum, sevdiği oyuncağı ile beraber oyunlar oynuyoruz" filan diyor. "Peki, yaptığı hareket karşısında ödül mama vermiyor musunuz?" sorusuna ise "Hayır, vermiyorum. Eğer verirsem bir dış uyarıcı almış olur ve sadece o ödüle ulaşmak için hareketlerini yapar. Oysa hareketleri kendisi istediği için yapmak istemesi benim açımdan önemli" diyor. Pes!

"Yemeğini bitirirsen sana çikolata vereceğim" diyen anne babalar bir kere daha düşünmeli bence... Adam bir köpekten bahsediyor yahu!

"Kazandığınız ödülle Max için ne yapacaksınız?" sorusuna "Onun için ne yapabilirim ki? Zaten en iyi mamaları, vitaminleri yiyor.Yaşadığı hayattan memnun." diyor. "Peki, yarışmadan sonra biraz dinlendirecek misiniz?" sorusuna "Max yorulmuyor ki? Benimle birlikte evde normal bir hayat sürüyor. Bu hareketleri oyun maksatlı yapıyor ve yaparken de eğleniyor." diyor. "Peki, evde de yapıyor mu bu hareketleri?" sorusuna ise "Evde canı ne isterse onu yapar. Evde asla komut vermem. Bu bir oyun sadece." diyor. Hala bir köpekten bahsediyor! Çocuğun sadece oyun oynarken bir şeyler öğrenebileceğini bazen ebeveynler olarak biz bile unutuyoruz. Diş fırçalaması, ortalığı toplaması vs için çocuğa komut verirken Ali Bey'in bu sözlerini hatırlamakta fayda var...

"Şimdi yüzündeki ifadeye bakın" diyor ve köpeğinin yanından uzaklaşıyor. "Ben gideceğim ama sen burada kalacaksın" diyor ve gerçekten de Max'in ifadesini görmeniz lazım. Sahibine kilitleniyor ve gözlerini ayırmıyor. Sahibi ile gitmek istediği öyle belli ki! "Bir yere gideceğiniz zaman Max'i ne yapıyorsunuz?" sorusuna "Her yere beraber gidiyoruz." cevabını veriyor. "Peki, kız arkadaşınızla yemeğe giderken?" "Evde yalnız bırakıyorum o zaman" diye cevap veriyor. İnanamıyorum ya, köpek bu bahis konusu olan bir köpek! Doğumdan önceki hayatımıza geri dönmek için çocuğu kişisel hayatımızdan dışlarken bir kere daha düşünmemiz lazım: Bırakın çocuk sahibi olmayı, köpek sahibi olmak bile artık hayatınızı yalnız geçiremeyeceğiniz ve sürekli bir başka canlının hissettiklerinden sorumlu olacağınız anlamına geliyor.

Max'a bakarken Ali Bey'in gözlerimde gurur yok, sevgi var. Öyle bariz görülüyor ki bu...

Ali Bey gibi bir ebeveyn olmak istiyorum. Umarım olabiliyorumdur. Ali Bey'in çok yakışıklı, çok akıllı bir köpek-oğlu var ve bence Ali Yeşilırmak harika bir BABA!

Not: Ali Yeşilırmak'ın bu konuşmalarını 13 Mart 2010 tarihli Saba Tümer'le Bugün programında izledim: http://tvarsivi.com/saba-tumer-ile-bugun-14-03-2012-izle-e_42215.html

15 yorum:

  1. Izlemedım ama merak ettim. Çok güzel bir gözlem olmuş canım, ders alınası gercekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya yemine ederim adamla köpeği arasındaki ilişkiyi görünce ağladım resmen köpeğin yaptığı şovları izlerken :) Hamile miyim acaba diye bile şüphelendim :))

      Sil
  2. ay coştum ayol okurken! adamı sevesim geldi benim de! :) yutub dan bulayım zira benim de konu ile ilgili zınık bilgim yok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarışmayı ben de izlememiştim. Eşim anlatıyordu köpeği ama bir türlü denk gelememiştik. Sonra Saba Tümer'le Bugün programına çıktılar ve orada tesadüf ettim bu konuşmalara: http://tvarsivi.com/saba-tumer-ile-bugun-14-03-2012-izle-e_42215.html

      Sil
  3. Yarismayi izlemedim ama goruluyorki sizin su bahsettiginiz seyleri bir cok insan fark etmis olmaliki birinci olmus....Degindiginiz noktalarhakikaten onemli....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten, acaba yarışmada oylar Max'in yeteneğine mi, yoksa Ali Yeşilışık'ın bir canlı terbiye etme konusundaki emeğine mi geldi acaba?

      Sil
  4. Yarışmayı izledim ve gerçekten de hak eden kazandı. çok sevindim. bende dikkat etmiştim ödül olarak mama verecekmi diye ama vermemişti. gerçekten kendisini tebrik ediyorum . tabiki max'ide ikiside harikalar !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Darısı başımıza! Bizim kıza hala ödül teklif ediliyor çeşitli hareketleri yapması için :)) Adem Güneş'in lafı geliyor aklıma "Koşullandırma ile ancak hayvan terbiye edilir, insan değil." diyordu. Ali Bey, hayvanı bile koşullandırma olmadan sadece sevgi bağı ile etrbiye etmeyi başarmış. Müthiş bir örnek.

      Sil
  5. Ben de yarışmayı izlemedim ama çoğunlukla söylediğim bir şey vardır: Çocuk eğitimi, köpek eğitimine benzer. Bunu duyanlar genelde dehşete kapılıp "aa o nasıl söz öyle" diye, sanki hakaret etmişim gibi tepkiler gösterirler. Oysa o kadar benziyor ki. Tam da senin yazdığın nedenlerden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi köpek eğitilebiliyor. Benim evde kedim var. Bilirsiniz kediler eğitilemezler. Ama onunla birlikte yaşamak bile bana çocuk eğitimi konusunda çok şey kattı. Çocuk sahibi olmak isteyenlere ben de öncelikle bir kedi almalarını öneriyorum :) Hatta iki çocuklu olmak ne demek kedim ve kızımla birlikteyken anlayabiliyorum. Şimdiden ön hazırlık yaptırıyorlar bana :)
      İnsanların tepki vermesi genellikle "İnsan en ulvi varlıktır, tüm hayvanlar ona hizmet için yaratılmıştır" anlayışından kaynaklanıyor. Oysa "çocuk eğitimini öğrenme becerisi geliştirebilmek" için bir köpeğin yardımını almak da bir hizmettir bana göre. Belki de kedi ve köpekler bu amaçla dünyamızdadırlar? Bizden aciz durumda olanalrla nasıl iletişim kurmamız gerektiğini bize öğretmek için yani... Olamaz mı?

      Sil
  6. ben de ali kırca'da izlemiş hayran kalmıştım, ne güzel anlatmışsınız. ufak bir not: ali yeşilırmak diye başlayıp yeşilışık diye bitirmişsiniz. :)

    YanıtlaSil
  7. Tv izlemem, o nedenle neden bahsettiğini tam bilemedim ama yazındaki gerçekler çok çarpıcı. Bravo bu adama ve köpeğine. Adam çözmüş olayı :)

    YanıtlaSil
  8. Son günlerde okuduğum en guzel yazı kesinlikle. Cok guzel yorumlamissinız:)Keyifle okudum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats