28 Mart 2012 Çarşamba

Kedi ve Köpek Tüyleri Nasıl Temizlenir? Furminator


Evinde hayvan besleyenlerin en büyük derdi tüylerdir. Hayvanların bize kattıkları yanında basit bir sorun aslında ama özellikle bizim ailede olduğu gibi evde her gün koyu renk takım elbise giymek zorunda olan yetişkinler varsa sorun olabiliyor. Ayrıca evi her gün süpürmek zorunda kalmak ve elbiselerin üzerinden tüyleri toplamaya uğraşmak da hem emek hem de zaman istiyor.

Şimdi tam tüy dökme mevsimi. Bu konuda bildiklerimi yazayım dedim. Benim tüylere karşı 3 büyük silahım var:

  1. Furminator tarak
  2. Roomba temizlik robotu
  3. Çamaşır kurutma makinesi

Kedimin tüylerini aklıma estikçe Furminator tarak ile tararım. Evcil hayvanların tüyünü taramak için çok çeşitli tarak kullandım. Ama bunun gibisini görmedim. Her tarayışımda abartısız bir kedi daha oluşturabilecek kadar tüy çıkıyor. O kadar tüy taranmasa dökülüp evin içinde uçuşacaklar... Hayal bile edemiyorum. Bir resimlere bakın isterseniz:




Her iki resme de kefilim. Bu kadar, hatta daha da fazla tüy çıkıyor. Tüylerin yolunduğunu ve hayvanınızın rahatsız olacağını düşünmeyin. Hayvanların çoğu taranmaktan zevk alıyor ve özellikle taranmak istiyorlarmış. Benim kedim bile bir süre için taranmaya razı geliyor ve kırrr kırrr sesleri eşliğinde taranıyor :) Ki aslında kendisi son derece yırtıcıdır. Öyle kucak kedisi filan değildir. Kafasından başka bir yerine dokunanı aynen ya tırmıklar ya da ısırır. Sahibinin filan da gözünün yaşına bakmaz. Asabidir :) Ama bu tarağı seviyor. Görünce kaçmıyor en azından :) Çünkü tarağın ona da faydası var. 

Bu tarakla tüylerini taramadığım süre içinde (hamilelik vb sebeplerle) tüy yumağı kustu. 8 yaşındaki kedimin sadece 3-4 kere tüy yumağı kusmuş olduğunu söylersem, kedi sahipleri beni anlayacaklardır. Kedimin tüylerini tarıyorum ve böylece yalanırken tüy yutmasını engelliyorum. Sonuç olarak tüy yumağı kusmak zorunda kalmıyor. Tüy yumakları hem evde pislik yaratır, temizlemesi hoş değil. Hem de hayvanı strese sokar, onlar için de hoş değil. Kim kusmaktan hoşlanır ki?

Bir diğer kurtarıcım Roomba temizlik robotu: Evim pırıl pırıl bile olsa sağda solda minik tüy topaklarını uçuşurken görmek mümkün olabiliyor. Her gün elektrik süpürgesi vurmak da eziyet. Bu nedenle her gün Roomba çalışıyor evimizde. Eve gelenler evde kedi olduğunu anlamıyorlar. Aynı zamanda elektrik süpürgemin de halı tarama özelliği var. Derin dövücü isimli aparatı takıp halımın üzerinde gezdirince, halıya yapışmış tüyleri söküp alıyor. Hakeza koltuk minderlerini de bu alet ile dövüyorum. Onların üzerindeki tüyler de böylece gidiyor. Başka türlü tüyleri toplamak son derece zor olurdu. Ah, bir de pratik paspasları unutmamam lazım. Eğer Roomba'yı çalıştıramıyorsam (eşimin alerjisi olduğundan onun yanında çalıştırmıyorum) yerdeki kılları, saçları toplamanın tek yolu bu paspaslar (mutfaktaki kırıntılar için de harika iş çıkarıyor):



Ve son olarak çamaşır kurutma makinesi: Diyelim kedim yatağıma çıkıp pikemi tüy kapladı. Ya da kapıdan girer girmez bacak aralarımda dolaşıp simsiyah pantolonumun her yerini bembeyaz tüy yaptı. Tek çaresi çamaşır kurutma makinesine atmak. Elimle temizlemeye kalksam saatler sürer, üstelik de temizlenmez. Hemen kirlenen çamaşırı makineye atıp 15 dakikalık programda yıkıyorum ve sonra da kurutma makinesine atıyorum. Üzerinde tek bir tüy bile kalmıyor. Oysa çamaşır makinesinde yıkandığında bile tüylerden kurtulmak mümkün olmuyor. Kedimin sıklıkla yattığı her yere örtü koyuyorum. Ve o örtüleri de kurutma makinesinde kurutuyorum. Örtü temizleme derdinden de böylece kurtuluyorum.

Etrafta uçuşan tüylerden bu surette kurtuluyorum. Başka bir yöntem biliyorsanız, önerilere açığım :)

28 yorum:

  1. Koli bandı candır :)

    Bir de Fakir RCT 144 Turbo şarjlı el süpürgesi evcil hayvan tüyleri için tasarlanmış bir başlığa sahip ve emişi de çok güçlü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koli bantlarım ve İKEA'ya her gittiğimde aldığım rolu yapışkan başlıklarım, eve gelen misafirleri rahatlatmak adına olmazsa olmazlarım :)
      Fakir şarjlı el süpürgem de var. Ama aküsü bozuldu, hala tamir ettiremedim, üzgünüm :(

      Sil
    2. aynı Fakir süpürgeden bende de var fakat ben pek bir faydasını göremedim :( şuan çıldırmak üzereyim. bugün temizlendi ev ama her yer tüy. neden bilmiyorum ama silsem de tüyler parkeye yapışıyor. bi çözüm bulmazsam delireceğim. üstelik o kadar yoğun çalışıyorum ki 3-4 gün eve gelmediğim oluyor. gerisini siz düşünün :(

      Sil
    3. Eğer evinizde halıdan çok parke varsa ve bütçeniz de müsaitse Roomba almanızı tavsiye ederim. Ayarlarsanız siz yokken de çalışır.

      Sil
  2. bu paspası sadece ıslak olarak mı kullanıyorsunuz? benim çok saçım dökülüyor, yerde halı da yok, parke var. süpürgeyi sürekli açamıyorum. kuru olarak bunla saçları toplamak mümkün mü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef paspas sadece ıslak olarak kullanılabiliyor. Kuru olduğunda sünger taş gibi sert oluyor. Ama ıslatınca tüm saçı, tüyü, kırıntıları toplayabiliyor. Yerde fazlaca ıslaklık da bırakmıyor. Fiyatı da makul. Her markette de bulunuyor.

      Sil
  3. Kedi tüyü bulaşmış örtülere, çarşaflara ben de tam tersini yapıyorum. Önce kurutma makinasının ısı vermeyen havalandırma programında 2-3 sefer (10ar dakikadan düşünün) döndürüyorum. Sonra makinada yıkıyorum. Makinanın çok kısa bir programı olmadığı için, tek parça atmıyorum pek. Bu, kedi tüylerinin makinadaki diğer yıkananlara bulaşmasını önlüyor.
    Rowenta Silence Force ve IKEA ruloları diğer silahlarım. Roomba'yı ise ciddi ciddi düşünmeye başladım. Belki bebeğim olursa alabilirim :) Furminator bizde de var. Kısa tüylü kedilerde öyle ikinci kedi çıkacak kadar verim alınmıyor. Bizim kedi de huysuz, taranmayı sevmiyor. Yine de çok başarılı bir ürün...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç :) Çamaşır makinesi ve kurutma makinesi kullandığımda baştan ayağa tüy olmuş çamaşır bile olsa, diğer çamaşırlara tüy bulaşmıyor. Zira kurutmadan çıkan hiçbir çamaşırda tek bir tüy bile kalmıyor. Benim makine iyiymiş demek ki... Daha önce başka kurutma makinesi kullanmadığımdan karşılaştırma yapamıyorum da...

      Rowenta Silince Force halılara yapışan tüyleri nasıl çıkarıyor? Halı dövme aparı olmazsa çıkmaz gibi geliyor bana bilfiğim kadarıyla piyasada sadece 2 markada halı dövme aparatı var. Gerçi bir tane halım var ama kızımla sürekli üzerinde oturuyoruz, hassasım o konuda :)

      Sil
  4. Ben de senin süpürge markanı merak ettim:)
    Evde hayvan yok ama kedi kadar olmasa da iplik hatta iğne döküyorum. Neyse ki mıknatıs var iğneleri topluyor.İplikler zaten dert olmaz pek süpürgem de Delfin onun da sanırım dövme aparatı dediğin şey benim halı yatak vb temizlediğim derin temizleyen zımbırtısı.
    Furminatoru da köpeği kedisi bol iki dostum var onlara söyleyeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhlas Aura kullanıyorum. Çok hantal ve çok gürültülü, bu nedenle olnu tavsiye eden bir yazı yazamıyorum. Ama derin temizleyen zımburtıyı bir tek onda gördüm. Bir de Rainbow'da vardı ama aşırı pahalıydı. Genellikle taklit ürün kullanmam ama araştırma yapamayacağım bir anıma geldi ve bu süpürgeyi almış bulundum. Sizin Delfin nasıl? Memnun musunuz? Yerdeli iplik parçalarını topluyorsa, kedi tüylerini de toplar kesin.

      Sil
  5. Bende Delfin,kızımda da Rainbow var.Emiş güçleri aynı ikisi de çok güzel,İhlası da biliyorum rainbowa çok yakın. Ben delfini daha kullanışlı buluyorum.Bir kere rainbowdan daha sessiz,teker ile arasında kilit var elde taşınırken diğeri gibi düşmüyor. Hız ayar düğmesi var ki bu da oldukça kullanışlı oluyor,sesi de ayarlanıyor doğal olarak .
    kılı ,tüyü ,ipi de topluyor.
    Bende bir de Nilfiskin saplı torpidosu var onu da günlük olarak çok verimli buluyorum.Ama roombam olsun isterdim. Zira ben de ev işlerinde tembelim. Zira hayatta sürekli ev işi yapmaktan daha fazla zevk aldığım işlerim olduğunu ve yolun büyük kısmını tükettiğim için daha keyifl, yaşamam gerektiğini düşünüyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O "yol" kısmı çok doğru. Ben de 34'üme gelince böyle alatlere harcadığım para gözüme batmamaya başladı :))

      Sil
  6. Bizden daha zeki ve işbilir bir nesil olduğunuz kesin.Akıllı olmanıza bayılıyorum gençler.
    Bunda bizim neslin hatalarını görüp yapmadığınız sonucunu çıkarıyorum:))
    Annen de öyle düşünüyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah.

      Annemle aramda nesil farkı yok pek. Ben 35, o 55 :)

      Ama evet, annemin yaptığı hataları tekrarlamamaya çalışıyorum. O kendini evi için çok paraladı, vücudu yorgun düştü. Benim vücuduma biraz daha iyi bakma şansım var, onu değerlendiriyorum :)

      Sil
  7. Merhaba Bayanlar,
    Ben hamileyken kocam "yorulma" adı altında roomba almıştı. Çok güzel yapıyor. Halılar parlıyordu. Ve bir de dönen fırçası olduğundan koşeleri de siliyordu. Bebek doğduktan sonra roombayı hergüne ayarladım "white nosise" yapsın evde diye. Bebeğim çok rahat uyuyordu roomba çalışırken. Sonra emeklemeye başlayınca da roomba önde bizimkisi arkada gidiyorlardı. Ben tavsiye ederim... Kuruyorsun hergün belli bir saatte o zaman kendi kendine işini görüyor. Hatta roombanın taşlar için aparatı da var. Taşları siliyor parlatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklılma takıldı yorumunu okurken: Neden "di'li geçmiş zaman" kullandın? Artık kullanmıyor musun, yoksa hala kullanıyosun da geçmişi anlattığın için mi? :)
      Bir de taşları silen aparatı hangisi? Benim incelediğim kadarıyla artık öyle bir aparat yok. Scooba diye kardeş bir alet yapmışlar taşları silmek için. Heyecanla bekliyorum. Onu da alacağım :)

      Sil
    2. Ben Amerikada yasiyordum. Aslinda mozeck.org da hersey yaziyor :)) optum

      Sil
  8. Şeker çok bilmişim ,bak bu foto senin için yorumlandı

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=275495725857167&set=a.272425329497540.64382.245408088865931&type=1&theater

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk defa biri beni "şeker" buldu, genelde antipatik bulunurum aslında :) Çok heyecanlandım, elimi kolumu nereye koyacağımı şaşırdım...

      Resmi "Başlığın Hikayesi" bölümünün altına ekledim. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Bu kadar akıllı bir kızın antipatik bulunmasına hiç şaşmadım neden acaba?
    İnsanlar çözüm üretenleri,akıllıları,çok şey bilip bunları kamu yararına sunanları nedense pek sevmez. Daha çok ağlamaklı,dertli,tasalı,beceriksiz görünenleri dinleyip ne şanslıyım,ne akıllıyım allahım çooook mes'uduuuuum deyip yeşilçam yıldızı adımlarıyla koşmayı tercih ediyorlar.
    naapalım bu da onların tercihleri.
    Ben senin çok şeker olduğuna eminim benim tercihim de böyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, evet. Ben de ona şaşırıyorum. İzleyicilerinin sayısı binleri geçen bloglar var, "Genel beğeniye hitap ediyor demek ki" diye düşünüp bakma hatasına düştüğüm :) Nasıl bir ağlamadır, nasıl bir hayattan şikayettir, nasıl bir dertleri tasaları büyütmedir... Ayrıca nasıl uzun, uzun ağdalı cümleler; başı var sonu yok, ne dedikleri anlaşılmıyor. Offf, sıkılırım ben öyle. Şikayet etmekten de hiç hoşlanmam, ayıp gelir. Ölümden başka her derde çare var, üstelik bahar da gelmiş :)

      Sil
  10. laf aramızda bir de depresyondayım ki sorma.
    Gözümü açasım yok ama kuyruğu dik tutmak lazım.

    YanıtlaSil
  11. merhaba bende tam bu konuyla ilgili araştırma yapıyordum. yazınız çok işime yaradı. minik bir bebeğim var evde. birde kedi almak istiyorum. ama ikisi bir arada nasıl olur. hijyen olayları. tüyler falan. karamsardım biraz. ama yazınız beni biraz rahatlattı. teşekkürler.

    http://guzelgunlerhayalet.blogspot.com/
    nazan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana sorarsanız: "10 ay beklemişsiniz, biraz daha bekleyin" derim :) Bebeğiniz büyüp de kedisini kendisi seçerse aralarındaki ilişki daha bir başka olur.

      Bu arada: Blogunuzu beğendim. Umarım yazmaya devam edersiniz.

      Sil
  12. Merhaba,

    Elektrikli süpürgelerinizde kolayca kullanabileceğiniz evcil hayvan tüy toplayıcı yer aparatlarını SüpürgeMarket firmasından satın alabilirsiniz.
    Linklerini paylaşıyorum;

    http://www.supurgemarket.com/evcil-hayvan-tuy-toplayici-kit-p-4388.html

    http://www.supurgemarket.com/evcil-hayvan-tuy-toplayici-p-5105.html

    YanıtlaSil
  13. merhaba, blogunuzu tesadüfen buldum, inanır mısınız google amcaya yazdığım cümle şuydu: "çamaşır makinemden bütün çamaşırlarım tüylü çıkıyor" :))))))) sizi buldum daha sonra, 4-5 tane yazı okudum, paylaşımlarınız için teşekkürler. evde çok uzun tüylü bir kedim var, kedimden vazgeçmem ama tüyden bıktım usandım. taramak, rulo vs hiç biri çözüm değil. artık çok pahalıya almış olduğumuz makinemizden çamaşırlar tüylü çıkmaya basladı. o yüzden arattım benim gibi olan diye. kurutma makinesi için yerim olmadığı için malesefki suan yine böyle takılacağım. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedi olan evlerin hepsi aynı, üzülmeyin yalnız değilsiniz :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats