Bu konuda çok rahat ahkam kesebilirim :) Kendimi bildim bileli hızla uzayan ve gür saçlarım vardır.
Kızım da her çocuk gibi saçlarını taratmaktan hoşlanmıyor. Çocukların saçlı deri yapısı bizimkilerden çok daha hassastır ve bu nedenle daha çok acır. Ben de kızımın saçlarını rahat taranabilecek boya gelecek şekilde kestiriyorum. Kız çocuğudur, saçı uzun olsun, toka takayım, şekil yapayım diye düşünmüyorum. Büyüdükçe kendi tercihleri belirecektir, o zaman isterse saçını kendisi uzatır ve kendisi tarar. Şu anda saçı kısa olduğunda kendisi rahatça tarayabiliyor, taramak istemediğinde de saçı kötü görünmüyor.
Benim tecrübem tamamen düz saç üzerine...
Öncelikle şunu söylemek isterim. Saç ıslakken taranmaz. Islakken taranan saç zor açılır, can acıtır ve ayrıca kırılır, zedelenir... Ben zaman zaman belime kadar gelen saçlarımı taramadan banyoya girerim, banyoda veya sonrasında da taramam. Saçım kuruduktan sonra taramaya gerek kalmayacak şekilde kendiliğinden açılmış olur zaten. Ama eğer ısrarla saçı ıslakken taramak zorundaysak o zaman en doğrusu akan suyun altında taramaktır. Bunun denemesini de pamukla yapmak mümkün. Çocuk için de hoş bir deney olur: Kuru pamuğu elimize alıp didikliyoruz, kolayca ayrılacaktır. Sonra pamuğu ıslatıyoruz, suyun altından çektiğimiz ıslak pamuğu didiklemeye çalışıyoruz; pamuğun parçalara ayrılmaya karşı direnç gösterdiğini göreceğiz. Aynı ıslak pamuğu tekrar suyun altına sokup suyun altında didiklersek, az önce direnen pamuğun, kolayca parçalara ayrıldığını görebiliriz. Saçı da aynen pamuk gibi düşünmek lazım...
Sabah uyandığınızda saç taramak gerektiğinde öncelikle sık dişli olmayan bir taraf tavsiye ederim. Ayrıca nedenini bilmiyorum ama kızım da, ben de tahta taraklarla daha rahat ediyoruz. Kendi saçınızı tarayacaksanız, elektriklenme yapmayacak bir fırça bulmak, saçınıza şekil vermek açısından daha uygun olacaktır. Ayrıca saçı tararken önce uç kısımlarını açarak, yavaş yavaş yukarı doğru taramak gerekiyor. Saçı iki gözün ortasından hizalayıp iki parçaya ayırarak taramak da işe yarıyor.
Eğer saç acıyorsa, annelerimizin önerisi: Tarağı ıslatarak saçı taramak. Hatta sirkeli su kullanırsak, sirkenin de saç yumuşatıcı etkisini kullanabiliriz. Sirkenin kokusu uçar gider, saçta kalmaz. Annem yanına bir tas koyar, tarağı içine batıra batıra tarardı saçlarımı :)
Ve son zamanların bombası: Argan yağı. Argan yağı içeren ve saç taramayı kolaylaştıran pek çok ürün mevcut piyasada. Fısfıslı ürünler de var... Ben banyo esnasında yumuşatıcı kullanmıyorum. Bunun yerine banyodan sonra saçlarıma argan yağı sürüyorum. Bu şekilde ıslakken bile taranabiliyor. Ayrıca güneşe ve deniz suyuna karşı da koruyucu etkisi var.
En son kullandığım ürün şu, kokusuna bayılıyorum:
yine faydalı bir yazı. teşekkürler çokbilmiş....
YanıtlaSilMerhabalar, Argan yağını banyodan sonra sürdüğünüzde saçınız da yağ tabakası kalmıyor mu?, İki ay önce hamamda bir bayanın cam şişede getirdiği argan yağı kırıldı. Hamamın mermer zemininden çıkaramadılar. Cif döküldü, çamaşır suları falan en sonunda çıkardılar, ama hala daha yağlı tabaka vardı. Benim saçlarım da banyodan sonra tiftik tiftik oluyor sanırım yağ istiyor ama karar veremedim.
YanıtlaSilBen saf yağ kullanmıyorum, kullandığım kozmetik bir marka. Bu nedenle yağın saf hali farklı mıdır bilemiyorum ama benim kullandığım kesinlikle saçta en ufak bir ağırlık bırakmıyor. Body Shop ürünleri arasında da saç açıcı olarak satılan Argan yağlı fısfıs şeklinde ürünler varmış. Onu kullananlar da çok memnun.
Silsac modelleri
YanıtlaSilBenim saçım yandı keratin önerdiler bana doğal satan bir firmadan aldım kestirmeye gerek kalmadan düzeldi taranmayı da kolaylaştırdı
YanıtlaSilbende katkısız keratin kullanıyorum saçlarımı gerçekten yeniden yapılandırdı çok memnunum
Sil