7 Mayıs 2014 Çarşamba

Ev Yapımı Müsli (Granola) (Kahvaltılık-Atıştırmalık)




Kızım bir ara müsli sevdalısı olmuştu. Ben de evde yulaf ve kurumeyve/kuruyemiş karışımı hazırlıyordum. Çiğ yemeyi sevdiğinden pişirmem de gerekmiyordu, halimizden memnunduk. Hanımefendi ondan da sıkıldı tabii, büyüdükçe damak tadı değişti. Mısır gevreğini fark etti kreşte, evde de tatlı talep etmeye başladı. E, onu da yaparım o zaman dedim, kolları sıvadım. İşte değişime uygun tarifi ve yapılışı:



Malzemeler (her Türkiyeli gibi "göz kararı" kullandım ama yazarken havalı olsun diye bardak, kaşık ölçü vereceğim):


  • 2 su bardağı yulaf
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 1/2 su bardağı kuru dut
  • 1 su bardağı havanda dövülmüş fındık
  • 1/2 su bardağı susam
  • 2 çorba kaşığı bal
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
Malzemeleri keyfinize göre şekillendirebilirsiniz. İçine şunları katabilirsiniz:
  1. Kurumeyve: Küçük parçalara bölünmüş kuru kayısı, kuru incir vs
  2. Kuruyemiş: Badem, ceviz, pekan fıstığı, ayçekirdeği, antep fıstığı, keten tohumu  vs. Hepsini birden soğan doğradığınız rondoya atıp küçük parçalar elde edebilirsiniz. Ya da benim gibi iri parçalar seviyorsanız ve kuruyemişin yağı da dışarı çıksın istiyorsanız havanda dövebilirsiniz. Ben hepsini çiğden seviyorum ama siz çiğ sevmiyorsanız, önceden bir tavada kavurabilirsiniz.
  3. Taze meyve:Rendelenmiş veya küçük parçalara bölünmüş mevsim meyveleri, ezilmiş muz vs. Ya da taze meyveyi sütle birlikte ekleyip de fırınlamadan da tüketebilirsiniz.
  4. Tatlandırıcılar: Bal, pekmez, tarçın, vanilya, damla çikolata, muskat (hindistancevizi) vs (zencefil de değişik bir aroma katabilir seviyorsanız), 1 tatlı kaşığı kakao, 1/4 bardak elma suyu
  5. Yağ: Tereyağı yerine 1/2 bardak zeytinyağı kullanabilirsiniz. Ya da 1 bardak hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
  • Fırını 180 dereceye ısıtın.
  • Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Katı yağ kullanmışsanız, elinizle yoğura yoğura yağın eriyip tüm malzemelere nüfuz etmesini sağlayın. Aynı şekilde bal da her yere eşit dağılıp yapışmalı.
Pişirmeden önce

  • Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye tüm malzemeyi olabildiğince eşit kalınlıkta yayın.
  • 10 dakika, üzeri pembeleşinceye kadar fırınlayın. Eğer taze meyve eklediyseniz, biraz sulanabilir, bu nedenle biraz daha uzun süre, belki 1 saate yakın fırınlamanız gerekebilir. Fırından çıkardıktan sonra soğuduğunda tereyağının tekrar katılaşacağını, yani soğuduktan sonra, fırından çıktığından daha sert olacağını da hesaba katın.
Pişirdikten sonra

  • Soğuttuktan sonra sütle veya yoğurtla karıştırarak yiyebilirsiniz. Aslında tek başına da gayet güzel yeniyor, herhangi bir tatlı yerine atıştırmalık olarak da yanınızda bulundurabilirsiniz.
Kontes elleriyle kahvaltı kasesine ufalarken

  • Cam bir kapta, buzdolabında saklayın.

Afiyet olsun!

https://www.sadeaile.com

11 yorum:

  1. Merhaba
    Bir süredir okuyorum yazılarınızı.Ama bu tarifi çok sevdim ve söylemeden geçmek istemedim.Çocukların hazır gevrekleri yemesi beni çok üzüyor.Çünkü bizler herşeyin en güzeline, en tazesine ulaşabiliyoruz.Neden güzelim kahvaltımızı yapmayalım.Ama sizin bu tarif gerçekten çok besleyici, sağlıklı ve çok lezzetli.Elinize sağlık.Bende yeğenlerimde deneyeceğim, eminim çok sevecekler.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim vakit ayırıp yorum bıraktığınız için.
      Evet, bu tarif gerçekten çok sağlıklı ve de inanılmaz lezzetli. Atıştırmalık olarak da çantada bulunduruyorum. Çocukların canı da bizim canımız da zaman zaman tatlı çekiyor. Sağlıklı tatlı alternatifleri de var, gofrete paketli adi çikolatalara muhtaç değiliz.

      Sil
  2. tam bana göre, her ay belli zamanlarda gelen tatlı krizlerine çare, hem de aşırı tatlı değil, ellerinize sağlık çokbilmiş ve kontes hanımlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ay o tatlı krizlerine ben de girerdim, sonra şeker tüketimini kesince aylık tatlı krizleri de bitti. Şimdi canım çok tatlı isterse bal-kaymak, tahin-pekmez filan istiyor, çok ilginç.

      Sil
    2. Merhaba çokbilmiş,
      İnternetten araştırdım bir de sana sorayım illaki bir adım öndesindir araştırdıklarımın ;benim erzaklarım hep böceklenir(sıcak bir memlekette ve kaloriferli bir evde oturuyorum),senin başına geldi mi ,erzakları nasıl saklarsın,bu konuda bir yazı yazmayı düşünür müsün.

      Sil
    3. Yazı yazayım ama bir hayli kısa olacak :) malzemeleri azar azar alıyorum, hepsini cam kaplara dolduruyorum, içlerine de defne yaprakları koyuyorum, çok hassas bir malzeme ise buzdolabında tutuyorum yazları.

      Sil
    4. Teşekkürler yazı için:)

      Sil
  3. Merhaba çok bilmiş... Tarihteki yulaf işlenmişmi, ham mı? Ben değirmenden yulaf ezmesi aldım, çok kabuklu . Ne önerirsin? Yasemin

    YanıtlaSil
  4. Slm musli yerken kendim nasil yapabilirim diye nette dolaniyordum digerlerini pek tutmadim sizin tarifiniz hosuma gitti deniycem insallah. Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  5. Cokbilmis misir gevregi denedin mi hic? Bana glutensizi lazim.

    YanıtlaSil
  6. Cokbilmis misir gevregi denedin mi hic? Bana glutensizi lazim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats