3 Şubat 2011 Perşembe

Evde kum havuzu yapılabilir mi?


Ben yaptım, oldu :)

Kızım yazın su dolu şişme havuzunda oynamaya bayılıyordu. Yaz bitti, kış geldi. Şişme havuzunun içini plastik toplarla doldurup top havuzu yapmayı düşünüyordum. Ama kızım büyüdükçe kişilik yapısı da belirginleşti ve ben fark ettim ki kızım öyle hoplama zıplama sevdalısı değil. Oturup inceleme yapmayı daha çok seviyor. Peki bu durum beni havuz sevdamdan vazgeçirdi mi? Elbette ki hayır :)

Evdeki çamaşır leğenlerinden birini gözüme kestirdim. Kızımın kolunu rahatlıkla içine sokacağı kadar kısa kenarlı bir leğendi bu. Sonra içine ne doldursam diye düşündüm. Fasulye ve nohut iri taneli, mercimek boğazına kaçabilir, pirinç de pahalı geldi. En iyisi kısırlık kırık bulgurdur dedim ve işe koyuldum.


Takriben 3 kilo bulguru leğene doldurdum. İçine de süzgeç, kürek, delikli kova gibi alet edavat yerleştirdim. Kızım leğeni görünce deliye döndü.


Bu yaşta çocuğu olanlar bilirler (kızım 16 aylık), bir işe yoğunlaşma süreleri nadiren 10 dakikayı geçer. Ama bizim kum havuzu en az yarım saatlik bir oyalanmayı garantiliyor. Arkadaşımın 19 aylık hareketli oğlu bile kızımla beraber oturduğu kum havuzunun başında 20 dakikaya yakın süre geçirince annesi gözlerine inanamadı; evlerinde bir havuz da onlar yapmaya karar verdiler.


Ayrıca kovaydı, süzgeçti, tabaktı derken nesne isimlerini öğrenmeyi de kolaylaştırıyor. Çocuklar oyun oynarken daha rahat öğreniyorlar. Algıları daha açık oluyor sanırım. 


Kızım tabağa kumu doldurup doldurup, her seferinde daha yüksekten boşaltıyor. Gözleri bu arada pür dikkat bulgurları takip ediyor. Sanırım kendince bir keşifte bulunuyor ama ne olduğunu ben anlayamadım :)


O kadar dikkatli yoğunlaşıyor ki yaptığı işe, beyin gelişimine de katkısının olduğuna eminim. Ha, benim derdim beyin gelişiminden ziyade kendi kendine oyalanmasını sağlamak aslında tabii de yanında beyin bağlantıları da gelişse fena olmaz değil mi?


Hem arada çiğ köfte yoğurma dersine de giriş yapmış oluyoruz. Fena mı? Şu işi bir kıvırırsa yarın öbür gün bol bol çiğ köfte yeriz maaile :)


O ellere yapışan bulgurlara bakışı nasıl da derin, nasıl da şaşkın. Siz de deneyip görmelisiniz...


Şimdi de hayvan kutumuzda sıra. Kuma en çok yakışan hayvan, elbette deve. Bu arada hayvan taklitleri de yapıyoruz. Kızım iyice oyuna kaptırıyor kendini.


Hayvanları kuma gömüp kızımdan bulmasını istiyorum. Hayvanların bir anda kaybolması çok ilginç geliyor. Üstelik görünürde olmayan bir şeyin aslında orada olabileceğini de öğreniyor. Ayrıca görme duyusunu kullanmadan, sadece dokunarak hayvanları bulmaya çalışması da dokunma duyusunu geliştiriyor diye ümit ediyorum.


Eh, fil de kusur kalmasın, o da girsin tabii kuma :) Filin kuma düşerken çıkardığı poff sesi de ayrıca ilginçmiş.


Bu resmi özellikle ekliyorum ki bu oyunu oynamaya başlamadan önce altınıza büyükçe bir yaygı sermeyi unutmayın. Ayrıca paçalı pantolonlardan filan da sakının ki giysilerin orasına burasına kaçan bulgurlardan kolayca kurtulabilin. Hatta ve hatta uzun süre oynayacaksanız yanınızda elektirikli süpürgeyi bulundurmayı unutmayın ki oyun biter bitmez etrafı süpürürseniz bulgurların tüm eve dağılmasını da önlemiş olursunuz.


Oyun bitti geride kalanları da kedim inceledi inceledi ve en sonunda bulgurları yemeye karar verdi. Bir kediden beklenmeyecek miktarı da yedi... Onu gören kızım durur mu? Kızım da bayağı bir miktar yedi. Bulgur dediğimiz, esasen kavrulmuş buğday olduğundan fazla itiraz etmedim ama sonra midesinde şişer de bebeğim mide fesadı geçirir diye de bayağı korktum :)


17 yorum:

  1. "kendi kendine oyalanmasını sağlamak aslında tabii de yanında beyin bağlantıları da gelişse fena olmaz değil mi?" çok güldüm bu cümlede:))
    bayıldım bulduğunuz fikre, kızım büyüyünce mutlaka bende yapacağım çok sevimli görünüyor:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. valla bende denemek niyetindeyim zira bu ara bir dakika bile yerimizde duramıyoruz :)harika fikir

    YanıtlaSil
  3. İşte sonunda aradığım blogu buldum, kedili bir anne!!! Benim de kedim var ve nasıl oluyor da oluyor, öğrenmek istiyorum. Daha çocuk düşünmüyoruz ama belli mi olur, önceden almamız gereken bir önlem varsa bilelim. Ayrıca çevremde de iki tane kedili anne adayı mevcut ancak doğurmalarına daha çok var ve ben meraktan öleceğim. Kedimizin de normalden hareketli ve saldırgan bir kedi olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.. Kum havuzu yazısını bombaladım :P
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. ah bak bu benim hiç aklıma gelmemişti benim sıpalar küçükken...ne iyi akıl...öptüm kocaman

    YanıtlaSil
  5. @ Nurefşan'ın Annesi: Yazılarının baze o kadar hüzünlü oluyor ki seni güldürebildiysem ne mutlu bana. Gerçi ben de 12. ayın sonuna kadar kafamda gri bulutlarla dolaşmıştım. yeni yeni açılıyorum. Şimdi de manik ataklar geçiriyorum sanırım :)

    @ ece ve annesi: deneyin de görelim bakalım başka yaşıtlarımız neler keşfediyorlar bu oyunu oynarken.

    @thalassapolis: Oyalama garantisi veriyorum :)

    @Yazmak iyidir...: Benim kedim de canavar. Hiç öyle munis kucak kedilerinden değil. Hatta bir misafirimizin 9 aylık bebeğinin yüzünü bile tırmalamışlığı var. Ama kızımla iyi geçiniyorlar :) Daha çok yazacağım hikayelerini, zira kedim her oyunumuzun içinde :)

    @neselihaller: Siz artık kumdan kaleler yapıyorsunuzdur, mimari eser kıvamında :)

    YanıtlaSil
  6. Bu fikir benim de hiç aklıma gelmemişti en yakın zamanda denemek gerek gerçi biraz büyüğüz ama olsun:)
    Oynayarak daha kolay öğreniyorlar bu konuda tamamen hemfikiriz dayatma söz konusu olunca istemiyorlar bile:)
    Çok güzel eğlenmiş karelerden belli maşallah:)

    YanıtlaSil
  7. :)

    benim kucuk oglum 18 gun sonra 1 yasina girecek . bu havuzdan bende ogluma yapacagim insallah :)))

    ayrica kedin ne kadar guzel :) ben cok severim kedileri . evlenene kadar evimizde kedimiz vardi . ama esim kedileri sevmiyor . aslinda ona bakmam bir tane alirim ama , ben de cocuklar icin endiseleniyorum . belki tuyune filan alerji olurlar diye .

    sevgiler :)

    YanıtlaSil
  8. bu fikre bayıldım şimdi eşime bulgur siparişi verdim benim oğlum 19 aylık gün farkı var sizinkiyle eminim oda çok beğenecek teşekkürler
    fikrinize sağlık.)

    YanıtlaSil
  9. Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler.
      KIzım 2 sene kullandı bu kum havuzunu. 34 aylık olduğu bugünlerde ancak ağzına bir şey sokmaması gerektiğini kavradı. Şİmdi normal kumdan balkonun bir köşesine kum havuzu yapmayı planlıyorum. PLanım işlerse bir yazı aha yazarım :)

      Sil
  10. süpersiniz tek kelimeyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim, siz de çok naziksiniz :)

      Sil
  11. Kediniz obez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kediler için de vücut kitle endeksi ölçümü var mı, kediye de obez teşhisi konabiliyor mu bilmiyorum ama evet, şişman bir kedim var. 9 yaşında ve şimdilik gayet sağlıklı...

      Sil
  12. Saçmalık. Bulgur buğdaydan yapılır resmen ekmekle oyun oynamak bu. Ekmeğin kutsallığını gelde bu çocuğa anlat bu dan sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçükken köyde hasattan gelen buğday dolu kamyon kasasına oturmuş, kuzenlerimle beraber dala çıka oynamış, kurtları falan ayıklamıştım kendimce. Çocukluğumun unutamadığım eğlencelerinden biridir. Herhangi bir besine saygısızlık etmeyi öğrenmedim bu oyundan, en az sizin kadar normal oldum. Yine de "ekmeğin kutsallığı" ne demek, bir nesnenin kutsallığı neden ileri gelir, bunları bir anlatın da aydınlanayım isterim.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats