18 Haziran 2012 Pazartesi

Yıkanabilir Kumaş Kadın Pedi (Washable Pads) Konforlu mudur? Demir Lekesi Nasıl Çıkarılır?



Ben gelişen teknolojinin doğaya uyumlu şekilde yönlendirilebileceğini düşünüyorum. Modern kumaş kadın pedleri de bunun en güzel örneklerinden biri bence.

Bir süredir kumaş kadın bezi kullanıyorum. "Acaba tiksinir miyim?" diye tereddüt ettiğim dönemde bana destek veren Tanya Seçil'e teşekkür ediyorum.

Benim kullandığım kadın pedi NeoComfort marka ve bambu kumaşından elde edilmiş. Bambu kumaşı özellikle tercih ettim. Kızıma da bambu kumaştan dokunmuş havlular kullanıyordum ve ne kadar emici olduklarını biliyordum.

Resimde de görüldüğü gibi pedlerin kanatlarında çıtçıtlar var. Kanatları iç çamaşırınızın etrafından dışa doğru katlayıp çıtçıtlarla birbirine kenetliyorsunuz. Çoğunlukla kaymıyor. Ama gecelik ya da külotlu çorap giymeden etek giyecekseniz sağa sola oynama ihtimali var. Bu ihtimali bertaraf etmek için de pedin altına amerikan fermuarı dikebilirsiniz. Yalnız bu durumda dikkat etmeniz gereken bir husus var: Amerikan fermuarının kapatıcı yüzeyini saklayın ve yıkama yaparken mutlaka o yüzeyi kapatıp, öyle yıkamaya atın. Yoksa diğer çamaşırlara yapışıp, kumaşı zedeleyebilirler.


Yıkama hususuna gelince, ben şöyle yıkıyorum (bu işlemleri bebeklerine demir ilacı kullanıp da lekelenen kıyafetlerle başa çıkamayanlar da uygulayabilir, zira kan gittikten sonra geriye kalan lekeler aslında sadece demir lekesi)
  1. Öncelikle kanı suyun altında akıtıyorum.
  2. Sabun cevizi ya da zeytinyağı sabunu gibi bir bir sabunla çitiliyorum (normal sabun, lekeleri çıkartmıyor).
  3. Eğer inatçı bir leke varsa üzerine limon sıkıyorum (dalga geçmeyin, işe yarıyor).
  4. Eğer suda bekleteceksem limonlu ya da elma sirkeli suda bekletiyorum (kullanım talimatında en az 30 dakika ila 1 saat arasında bekletin yazıyor). Eğer çıkarır çıkarmaz çitilemişsem bekletmeye hiç gerek kalmıyor. 
  5. Düşük ısıda yıkıyorum. Zira sıcak su, demir lekesini sabitliyormuş.
  6. Benim çamaşır makinemin leke programı var. O programdan "kan lekesi"ni seçiyorum. Eğer çıkarır çıkarmaz yıkamış ve çitilemişsem en kısa programda 15 dakika yıkama yapmam yetiyor.
  7. Sabun cevizi ile yıkama yapıyorum (Yumuşatıcı zaten hiç kullanmadım ama bu pedlerle özellikle kullanmamak lazımmış. Çünkü yumuşatıcılar ipliğin etrafını kaplayarak yumuşaklık hissi veriyorlarmış ama bu durumda da kumaşın emiciliği azalıyormuş.)
  8. Acelem varsa kurutma makinesinde kurutuyorum. Ama önceliği güneş altında kurutmaya veriyorum. Zira güneş cidden lekeleri yok ediyor. İlk duyduğumda ihtimal vermemiştim. Ama denedikçe gördüm. Islakken "Çıkmamış bunun lekesi" dediğim pedlerdeki lekeler, güneş altında kuruduktan sonra görülmeyecek derecede hafiflemiş oluyorlar. 
  9. Demir lekesi bazen çıkmayabiliyor. Lekeli olması, pedin kirli olduğu anlamına gelmiyor. Bu nedenle kafama takmıyorum. Yıkandıkça lekeler çıkıyor zaten. Şu anda evime gelip "Getirsene şu pedlerini bir bakalım." deseniz, an azından 2-3 tanesini hiç utanmadan gösterebilirim; çünkü hemen hemen yarısı her adet döneminden sonra tamamen lekesiz olarak yıkanmış oluyor.
Suda bekletmek için kilitli kovaları kullanıyorum. Böylece hem görüntü kirliliği yaratmıyorlar hem de kızım kazayla filan içini açıp eller mi, endişesi yaşamıyorum:


Her gün 3 adet bez kullanıyorum. Düzenli yıkamada, toplamda 6 adet bez, yedi gün boyunca yetiyor. Çamaşır makinesini daha az çalıştırmak isterseniz, bez sayısını daha fazla tutmanız gerekiyor.

Çamaşır suyu asla kullanmıyorum. Zira hem kumaşı deforme ediyor hem de cilt sağlığı açısında zararlı olduğu ispatlandı. Bembeyaz kumaşlarım olsun diye kanser olmak istemiyorum. Bu ürünün bambu kumaşı, üst yüzeydeki sıvı geçirmez kaplaması, dikiş ipliği, etiketi ve hatta çıtçıtı bile Öko-Tex sertifikalı.

Tüm adet dönemi boyunca bu bezleri kullanıyorum. Ama ikinci ve üçüncü günlerde, sabahları tampon kullanıyorum (tampon kullanımını merak ediyorsanız: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2011/09/yaz-tatilinde-regl-olmak-tatilin-sonu.html). Çünkü o dönem kanamam fazla oluyor. O günler yoğun bir iş temposundaysam, yine sabahları pedimle beraber tamponu da ihmal etmiyorum. Böylece tuvalete gidip pedle uğraşarak vakit kaybetmek zorunda kalmıyorum (bunu zaten normal ped kullanırken de yapardım). Henüz denemedim ama uygun bir zamanımda tampon yerine menstruasyon kaplarından alıp denemeyi düşünüyorum, böylece bir kullan-at üründen daha kurtulmuş olurum:
http://dunyayikurtarankadinlar.blogspot.com/p/deneyimler.html
http://dunyayikurtarankadinlar.blogspot.com/p/sorularmz-ve-cevaplar.html

Ev dışında, kullanılmış pedleri emici kısmı içe gelecek şekilde katlayıp, kulaklarını da üstüne doğru katlayarak çıtçıtları ile iki yandan kapatıp, yukarıdaki resimde görülen pembe çantasına atıyorum. Çanta su geçirmeyen kumaştan. Kirli pedler tüm günlerini o çantanın içinde geçirebiliyorlar. Yedek pedleri de bu çantanın içinde taşıyorum ki hijyenik bir şekilde taşınıyorlar böylece. Zaten pedler antialerjik ve antibakteriyel kumaştan üretilmişler.

Almak isteyen varsa, ürünü internet üzerinden (online olarak) da alabilirsiniz: http://www.babyneomarket.com

Eğer kendi dikmek isteyen olursa, o da mümkün: http://uturuki.blogspot.com/2010/07/geri-donusumun-bir-adm-otesi.html

Neden kumaş ped kullanma ihtiyacı hissettim? Bu soru çok geliyor. Herkesin nedeni ayrı olabilir. Benim nedenlerim şunlardı:
  1. Plastik malzemelerden hoşlanmıyorum. Cildimi tahriş ettikleri gibi, tenime dokunuşundan da hazzetmiyorum. Kim pamuklu tiril tiril bir kumaş dururken, naylon kumaştan giysi giymek ister ki? Ayrıca normal pedlerdeki plastik bende tahrişe yol açıyordu. Sadece bende oluyor sanıyordum. Meğer "Alerjik Kadın Tahrişi" denen bir hastalık varmış. Kumaş bezlerde böyle bir alerjik tahriş olmuyor.
  2. Hayatı kolaylaştırdıklarını iddia eden ürünlerin aslında sağlığımızla oynayarak hayatı zorlaştırdıklarını düşünüyorum. Dolayısıyla kullan-at ürünlerin hiçbirine güvenmiyorum. İmkanım varsa sürekli kullanımı olan ürünleri tercih ediyorum. Bu ürünü 25 yıl boyunca kullanabilirmişim. Sonra da menopoza girerim zaten herhalde :)
  3. Tüketimin teşvik edilmesinden hoşlanmıyorum. Belirli ürünler için "sürekli" harcama yapmak hoşuma gitmiyor. Sırf bu nedenle bile kullan-at ürünlerin hepsinden vazgeçebilirim. Normal bir kadın hayatı boyunca yaklaşık 10.000 adet kadın pedi kullanıyormuş.
  4. Bir kadın olarak adet dönemlerimde nasıl hissedeceğimin empoze edilmesinden hoşlanmıyorum. Kumaş ped de buna karşı kişisel bir başkaldırı (dalga geçmeyin demiştim, değil mi?). "Hijyenik" pedler takıp, hiç ağrı sızı hissetmeden, bembeyaz pantolonlar giyip, hayatıma her zamanki gibi devam etmek istemiyorum. Bu beden benim. Regl olduğumda neler hissettiğimi ve nasıl davranmak istediğimi ben belirlemek istiyorum.
  5. Pis olmadığımı hissetmek hoşuma gidiyor. Kendi pedimi kendim yıkıyorum. Suyla temizliyorum, misss gibi yapıyorum. O zevki, hijyenik pedleri plastik kaplarına sarıp, tuvalet köşelerindeki çöp tenekelerine atarken yaşayamıyorum. İnsan psikolojisi işte :)
  6. Doğaya bir faydam olduğunu hissediyorum. Yılda ortalama 350.000.000 ped tüketiliyormuş ve bu pedlerin her biri doğada ancak 200 yılda kayboluyormuş. Yakılmaları durumunda ise ortaya ciddi miktarda, zehirli bir gaz olan dioksin çıkıyormuş. Ayrıca ped atıkları aynı zamanda kan atıkları olduğundan Hepatit B ve HIV gibi hastalıklar açısından taşıyıcı da olabiliyormuş. Düşündüm de, hastahanelerde en ufak kan bulaşmış aletleri bile "Tıbbi Atık" çöplerine atıyorlar. Bizim pedler ise her yerde!
Özetle; ben kendimi kumaş bezle rahat hissediyorum, vicdanen de huzurlu oluyorum.

Güncelleme:   Bu yazıyı yazdıktan bir ay sonra kişisel tarihimde bir dönüm noktası yaşandı ve aylardır devam ediyor. Artık ben de regl olduğunu tuvalete gittiğinde fark eden kadınlardanım. 22 yıldır çektiğim sancılar bıçak gibi kesildi. Ki doğumdan önce her ay hastaneye kalkar, damardan ağrı kesici almak zorunda kalırdım; her ayımın 3 günü iptal olurdu. Hamile kalmam ve doğum yapmam bile ağrılarımı tamamen sonlandırmamıştı. Geldiğim bu noktaya inanamıyorum. Sanırım hepsi psikolojikmiş.

73 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı. Ben de günlük pedde geçmeyi düşünüyorum. Ama adet dönemi için yeni keşfim Diva Cup. Kesinlikle tavsiye ederim. Bir Diva cup veya türevi 10 yıl kadar kullanılabiliyor, yani bezleri yıkarken harcadığımız sudan da tasarruf ediyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harcadığım su benim de kanıma dokunuyor gerçi ama sorunum şu: Tenime plastik değmesinden hoşlanmıyorum ben. Yine de kanamanın yoğun olduğu 2 gün boyunca o kaplardan kullanmayı düşünüyorum (tampon yerine).
      Kullanıp da memnuniyetinizi bildirdiğniz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Teknik olarak silikon plastik değil. Zaten sitesindeki bilgi de bu yönde:

      This form of silicone is odorless, latex-free, plastic-free and BPA-free.

      Bir de tabii hissetmiyoruz :) Çok reklamını yaptım ama resmen çok mutluyum bu ürünü bulduğum için.

      Sil
    3. Gaza geldim, hemen sipariş veriyorum :) Onu da yazarım artık bilahare :)

      Sil
    4. bu ürünü ben de duydum ama kullanan kımseyı tanımıyorum. eğer kullanışlı bırşeyse bence çağın buluşu:)) çünkü pıyasadakı kullan-at pedlerden ben de rahatsızım ama yıkanabılen pedler de bana göre değıl. onları yıkamak ıçın ekstra su, elektrık ve zaman harcamak ıstemıyorum. ben de buna benzer bırşey alıcam sanırım.

      Sil
    5. merhaba cokbilmis tebrik ederim cok faydali bir yazi olmus, bu bezler ayrica "light" gunler icin de cok faydali ve guzel, onu diyecektim. yaprak ped yerine yani, tavsiye ederim... ben de diva cup dene diyecektim, kullananlar ove ove bitiremiyor. silikon plastik degil, biberon memesi gibi. kullandiysan merak ediyorum ne dusundun. ben aldim, kullanacagim hevesle bekliyorum, emzirme bitsin diye, henuz kullanma firsatim olamadi :)

      Sil
    6. Teşekkür ederim. Demek sen de "diva cup" diyorsun? Deneyeceğiz artık elimiz mahkum :)

      Sil
    7. Menstruasyon kapları ile ilgili aldığımız bir soru üzerine biraz araştırma yaptık ve spiral kullanalar için bir uyarıda bulunmak gerektiğine karar verdik, teorik olarak spiral kullanırken kap kullanmanın bir sakıncası olmamakla birlikte kapınızı çıkarırken spiralin ipinin kap içine girmesi yada kenarda sıkışması ve kap çıkarılırken yanlışlıkla dışarı çekilmesi mümkünmüş, spirali kendim kullanmadığım için bunun ne derece sorun olacağını kestiremiyorum, bazı müdavim kullanıcılar spirallerinin ipini kısalttırdıklarını ya da ucunu yukarı kaldırttıklarını söylüyorlar...

      Sil
    8. Çok ilginç, spiralin o derece dışa yakın durduğunu düşünmemiştim hiç...

      Sil
  2. ilk defa burada okudum, varlığından haberdar bile değilmişim, bir araştırmak lazım tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizce de ilginç değil mi: Anneannelerimiz hep kumaş bez kullanmışlar. Annelerimiz pamuğun etrafına kumaş ya da tuvalet kağıdı sararak kullanmışlar; ancak biz hazır ped kullanabildik. Buna rağmen öyle kanısıksamışız ki kumaş bezleri unutuvermişiz, hafızamızdan silmişiz.

      Sil
    2. aynen yaa, medenileştikçe yada öyle olduğumuzu düşündükçe doğal olandan uzaklaşıyoruz.

      Sil
  3. Bu gerçekten bu aralar düşündüğüm birşeydi bilgilendirdiğin için sağol.Ürettiğimiz herşeyi al diyen firmaların bizi pasif alıcılar olarak görmesi gerçekten sinir bozucu.İnsanlar bilinçlendikçe onlarda kendilerini düzeltmek zorunda kalacaklar diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynen öyle düşünüyorum. Mesela organik gıda alanlar arttıkça, diğer üreticilerin de ilaç kullanımını azaltacaklarını düşünüyorum.

      Sil
  4. ben de neo comfort kullanıyorum :) ve memnunum. çok emici. bana pratik de geliyor. yıka yıka kullan. bebeğim için de yıkanabilir bezler kullandım zaten. yakında ladynap'ten de sipariş vereceğim ve bir de onu deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Pratiklik" anlayışı farklı olan bir tek ben değilmişşim demek ki :)

      Sil
  5. ben de menstruasyon kaplarını merak edenlerdenim... ama şimdi bu bez olayını da düşünmeye başladım. yine çok yararlıydı yazı, kozmetik yazısını da bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklımda aklımda :) Tembelim ya? Yavaş yavaş yazıyorum :)

      Sil
    2. hehe fena sıkıştırırım :)

      Sil
  6. Eski tip hazır pedler bende de cok tahriş yapıyordu ama şimdi üstü "pamuksu üst yüzey" tanımıyla satılanlarla çok rahatım. Miktar olarak fazla adet olan biriyim yani günü öyle 3 pedle geçirmem mümkün değil. Tabi bir de tembelim :) Bu arada, çamaşır makinesinde yıkıyorum her gün demişsin, makine de bir sürü su harcıyor bezleri yıkamak için. Bir taraftan çevre kirliliğinden kaçınırken, diğer taraftan su israfı olmuyor mu sence? Sırf rahat ettiğim için bile kullanabilirim diyorsan o ayrı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu gözden kaçırmışım, şimdi cevaplayayım:
      1. Miktar olarak çok fazla kanamam oluyor ve 7 gün sürüyor. Hele spiral taktırdıktan sonra, tamamen uçtu... Hazır pedleri 3-4 saatte bir değiştirmek zorunda kalırdım. Kumaş pedler daha emici ve daha temiz kalıyor (kokmuyor) desem inanır mısınız? :)
      2. Benden tembel insna olmasın bu dünyada... En sevmediğim huyum :(
      3. Çamaşır makinem su ve elektirik tasarruflu. Sadece bezlerin üzerini kapatacak kadar su alıyor. ELimde yıkasam daha çok su harcarım. Su tüketimimi kontrol ettim, su sayacından. Hiçbir değişiklik yok. (Param kıymetlidir benim) :)
      4. SU tüketimi konusunda bir tek reglimin 2. ve 3. günleri aşırı kanamam olduğu zamanlar, akndan arındırmak için fazla miktarda su harcadığım için rahatsız hissediyorum. Onu da tampon kullanarak aşıyorum.
      5. Ayrıca zaten hazır pedler üretilirken fabrikalarda harcanan elektirik ve su miktarına bakacak olursak, benim kişisel elektirik ve su harcamam devede kulak kalır. Eminim bir regl döneminde harcadığım su ve elektirik, bir regl döneminde kullandığım pedlerin üretimi için harcanan su ve elektirikten daha azdır.
      6. Sadece rahat ettiğim için bile kullanabilirim :)

      Sil
  7. Yazıyı görür görmez dedim ki 'süper, çok bilmişin zaman kazandıran pratik yazılarından biri daha' ama okuyunca pek de pratik gelmedi benim gibi üşengeç birine:) Öncelikle azminden ötürü seni tebrik ediyorum ama ben nil ile mümkünatı yok o bezleri yıka, olmadı limon sık, olmadı suda beklet yapamam. Bunlar benim için bir hayal. Kotex'e devam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Yazı zaten zaman planlaması bölümünde değil ve alış veriş tavsiyesi de değil kesinlikle. Merak edenler için tecrübe paylaşımı sadece :)

      Sil
  8. Ben de tam alıp kullanacaktım ki hamile kaldım. :) Yıkanabilir bebek bezi ve göğüs pedi depoladım ben de bolca.Doğumdan sonra bunlarla devam edeceğim ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıkanabilir göğüs pedlerini ben de kullandım. İkinci için saklıyourm. Sonrasında belki de koltuk altı ter emici ped olarak kullanabilirim :))))
      Tebrikler bu arada...

      Sil
  9. ben de kızım için yıkanabilir bez kullanıyorum. gayet de memnunum. şimdi adet mevzusu yeni başladı. onun için de bu bezlerden alacaktım. iyi hatırlattınız. bu arada yaşlarınız kaç bilemiyorum ama ben 30 yaşındayım ve ilk adet olduğum yıllarda 10-15 yaş arası hep ananemin hazırladığı, eski paçavralardan diktiği kumaş bezleri kullandım. ben 12 yaşındayken doğan kardeşimin altı da muşamba ve amerikan beziyle bağlanırdı. çok aşinayım diye belki bilemiyorum ama bana bunları kullanmak hiç zor gelmiyor. ben mi çok yaşlıyım yoksa biz fakir miydik anlamadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ben ki çok tembel bir insanımdır, ben de üşenmiyorum. Tüm adet döngüm boyunca günde en en en fazla 10 dakikamı alıyordur. Dişimi fırçaladıktan sonra bezlerimi de çitileyiveriyorum, 1-2 dk en fazla sürüyor. Sonra da 1 hafta boyunca hazırda bulundurduğum limonlu suyun içine atıveriyorum. Sabah da çamaşır makinesine atıyorum. Hadi kurutmayı da saysan, en fazla 10 dk işte toplamda.
      Ama dişlerimi bile fırçalayacak vakit bulamadığım, lohusalık döneminde 10 dakikamı bu işe harcar mıyım, onu bilemiyorum :)

      Sil
  10. (Yorum yazmıştım yayınla derken silindi galiba baştan yazayım)
    Fazladan su kullanıyorsun, çamaşır makinasını çalıştırdığın için elektrik ve elde yıkarken de sabun vb :) yani bir yandan yine tüketime hizmet etmiş oluyorsun.
    Doğal olan herşeyden yanayım hatta oğlum için yıkanabilir bebek bezlerinden hem de her markadan aldım fakat bindebir olan birşey oldu ve alerji yaptı hepsi arlaıklarla denedik yok her defasında sonuç aynı. Onun için kullanacaktım ama kendim için ped hiç sevmediğim halde çoğunlukla tampon kullanan biri olarak bu yolu denemem bile. Bana temiz gelmiyor dahası ciddi vakit alacak birşey hele o bezi çantamda taşıdığımı falan düşünemiyorum evde de eşimin ama öyle ama böyle evde varlığını hissetmek isteyeceğini sanmam. Elbette senin kişisel tercihine laf söylemek haddime bile değil ama vallahi kendine iş çıkarmışssın. Şu su elektrik olayını da düşün derim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O su olayı (sadece kan akıtmak için harcadığım) beni de üzen kısım ama gerisini ince ince hesapladım ben :)
      1. Çamaşır makinem elektirik ve su tasarruflu. İçine aldığı çamaşırın miktarına göre su ayarlıyor. Pedleri akşam yatırdığım sudan daha fazla su almıyor içine. En kısa programda ve soğuk suda 30 derecede yıkıyorum. Kan lekesi prgramı uzun sürüyor ama sadece suda bekletme yaptığı için süre uzuyor, yoksa ekstra bir elektirik harcaması yok. Bizim evin elektirik faturası çoğu evden az geliyordur, eminim. Fazladan para harcamaktan hiç hoşlanmam ben :)
      2. Benim derim eşek derisi gibidir affedersiniz, alerji malerji olmam ben :)
      3. Temizlik konusunda ise bana normal pedler temiz gelmiyor. Kmaş pedleri ise kendim temizliyorum ya? Acayip terapi oluyor. Kendimi kanatlanıp uçacakmşı gibi hafiflemiş hissediyorum p pedleri takınca (elbette tamamen psikolojik). Hatta acaba günlük kumaş pedlerden mi alsam diye düşünüyorum şu aralar :) Regl sancılarım azaldı bu pedleri kullandığımdan bu yana. Kadınlığımda barıştım resmen, terapi etkisi yaptılar bende. Yani aramızdaki bağ tamamen duygusal.
      4. Pedlerimi çantamda taşıyorum ve düşüncesi bile hoşuma gidiyor. Evde de suya yatırıyorum, balkonda kurutuyorum. Sere serpe her yerdeler. Eşim de kızım da görüyor ve bu doğallık da çok hoşuma gidiyor.
      5. Yukarıdkai bir yorumda da yazdığım gibi: Regl dönemim boyunca toplamda 15 dk fazladan iş yapıyorum sanırım. O 15 dakika da ruh sağlığıma iyi geldi. Yarar-fayda analizinde, yarar kısmı ağır bastı.
      6. Gene yukarıda bir yoruma cevaben yazmıştım: Bu yazı ürün önerme niteliğinde değil kesinlikle. Kullanıp da leke çıkarma konusunu merak eden ya da kullanmaya heves edip de tecrübe etmiş birinden duymak isteyenler için hazırladım yazıyı. Belki ileride kızım da okur, kim bilir... Hani tesettüre girenler "Allah isteyince, hazır olursun" derler. Bu iş de biraz öyle :))

      Elektirik harcamasını faturadna görebiliyorum, hiçbir şey fark etmedi. Ama su işi ciddi ciddi düşündüm. Şu çıkarıma vardım: Haftada 1 kova su kullanıyorum sadece, bekletme yapmak için. Bir de suyun altında çitileme yapuyorum. Normalde tuvaletten çıkarken ellerimi yıkadığım süre kadar vakit harcıyorum çitilemeye. O da fazla su istemiyor yani. Zaten ellerimizi yıkıyoruz mecbur tuvaletten çıkarken. Ama reglinin 2.ve 3. günlerindeki aşırı kanı akıtmak için çok su harcıyorum. O nedenle, o günlerde tampon kullanıyorum. Becerebilirsem menstruasyon kaplarından kullanacağım.

      Bir de genel olarak hep şu soru var aklımda: Biz kullansak da kullanmasak da ırmakların suları akıp denize boşalıyor. Biz kullanınca ne fark ediyor ki? Sanırım fazla su kullanmanın tek zararı deterjan ile suyu zehirlemek... Ben zaten sabun cevizi kullanıyorum ve o zaten doğal bir madde. Dolayısıyla benim kullandığım su, ben kulanmasam da ırmaktan denize dökülecek olan suldanmış gibi geliyor. Belki de kendimi mi kandırıyorum acaba? :)
      Kaçak blog yazısı gibi oldu ama kendin arandın :)

      Sil
    2. Ya hergun o kadar emek (hazır ped) çöpe gidecek,kullandığın suyun lafı mi olur bunun yanında allah aşkına.
      (Yine bir sürü yorum yapacağım bir yazı olmuş)

      Sil
  11. Benim yorumum da silinmiş yahu! Bak ne azimli takipçilerin var, tekrar yazıyorum: Tahmin ettiğim gibi detaylıca anlatmışsın yine. Lekeler küloda geçmez mi diye düşünmüştüm, onun da cevabını verdiğin linkte buldum. Valla, önünde saygıyla eğiliyorum ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de başkalarından öğrendiklerimi satıyorum. Kadın dayanışmasını geç keşfettim ama iyi faydalanıyorum :)

      Sil
  12. Yıkanabilir bez,ped vb. kullananları duyanların aklına (benim de başta gelmişti) hep aynı soru geliyor evet,su ve elektrik olayı.Yalnız hazırlarının belki de bir paketinin üretilmesi için fabrikada harcanan su ve elektrik,evde belki de aylarca bunları yıkamak için kullandığımızdan çok daha fazla.Bununla ilgili birçok yazı okumuştum ama şimdi linklerini hatırlayamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bu aklıma gelmedi birden. DOğru ya, sonuç olarak fabrikada da üretim için elektirik ve o elektrik üretimi için de su harcanıyor neticede.
      Ame dediğim gibi, ben neticede doğaya faydasından öte, bana faydsı için kullanıyorum bu bezleri. Çok sefiyorum ben bezlerimi :)

      Sil
  13. Ay bana yazdığın yoruma cevap yazayım dedim olmadı :) Sana terapi oluyorsa çoook sevindim. Ehh sen herşeyi düşünmüşssün zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogspot sana zıt gidiyor galiba? :)
      Ya, o da sevmediğim bir yönüm... Çok ince eleyip sık dokuyorum ben... Buraya yazdığım yazılar için önhazırlık yapıyorum, aylar sürüyor desem? İyi bir huy değil aslında ama iş hayatımda işe yarıyor. Ben de böyle kendimi teselli edeyim :)

      Sil
  14. Düşünceli,doğa koruyucusu,hesaplı,sevgili çok bilmişim benim.
    Sende kendimden çokça bölümler görüp şaşırıyorum.
    Menapoza gireli 5-6 yıl oldu.Bu konuyu tamamen unutmuşken yeniden hatırlattın.Uzun süre bez kullanan sonra pedlerle tanışıp rahatlayan biriydim. Yatılı okul şartlarında bez kullanmaktan çektiğim sıkıntılar sonunda pedleri çok sevmiştim.
    Zaman zaman kaygılar duysam da antibakteriyel,çok emici özel kumaşlar elime geçmediğinden,bir de kanamalarım atak şeklinde olduğundan sızdırma konusunda pedler bile yetmediği zamanlarım olduğundan en azından 2.3. gün dışında denerdim herhalde.
    Sizler bu konular üzerinde düşünüp,gelişip,paylaştıkça dünyamızın da ülkemizin de iyiye gideceğine dair umutlarım yeşeriyor.
    Harikasınız. Şimdi gidip verdiğin linklere bakayım. Öğreneyim.
    Aferin benim çok bilmiş kızıma deyip öpüyorum seni(bakar mısın kendi kendime kızım yapıverdim seni,had aşımı oldu ama kusura bakma.Seviyorum seni benimsiyorum:)elimde değil.)

    YanıtlaSil
  15. Linklere gittim, ilgimi çeken .ekosol.net ,Burçin annenin solucan ...olayını merak ettim ama blog açılmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O solucanlar beni de meraktan öldürüyor. Kaş'a taşındıktan sonra ilk müsait zamanımı solucanlara ayırmaya niyetliyim.

      Sil
    2. Merhaba, blog neden açılmadı bilemiyorum Burçin annenin solucanları ile ilgili yazımızın linkini vereyim bir de buradan deneyin http://dunyayikurtarankadinlar.blogspot.com/2012/05/burcin-annenin-bir-ciftligi-var.html

      Sil
  16. hadi yaaa ne zaman taşınıyorsun ? Temelli mi,geçici mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temeli mi, geçici mi emin değiliz henüz; kalbimizin götürdüğü yere gidiyoruz :) Umarım bir sonraki haftasonu Kaş'tan bildiriyor olacağım :)

      Sil
  17. Cokbilmis okudum ama tuten gibi bana da hic pratik gelmedi. Onu yika citile kurut murut peee. Valla annem de kumas kullaniyordu seni okuyunca hafizam canlandi zira unutmusum ki...
    Tebrikler sen su v elk sarf dusunup hesaplamisin v terapi gb geliyor demisin.. Sana soylecek laf yok tebi :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 aydır regl olduğumu tuvalete gidince fark ediyorum. 22 yıllık regl olma tarihimde bir ilk yaşıyorum. Yıllardır doktorların beceremediklerini becerdi kumaş bezlerim :)

      Sil
  18. Mens kap da bana fena fikir gibi gelmedi ama yok ya hissedilir o da icunde biseyle geziosun yok bana gore degil ehue

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben zaten tampon kullandığımdan, bana göre sorun değil aslında. Henüz denemedim, deneyince onları da yazarım.

      Sil
  19. Döndün demek ki,tatil nasıl geçti?Kaş'a yerleşme durumunu merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  20. Aaaa hayırlı olsun.Ne güzel, çok sevindim. Buraya yazmadın da,merak ettim hatta mail adresin olsaydı maille soracaktım. Mutlu ve huzurlu günler,yıllar diliyor ayrıntıları merak ediyorum:)
    bakarsın peşinden geliveririz.

    YanıtlaSil
  21. Harikasınız.Ne güzel düşünceler bunlar.Bayıldım diyebilirim....Bende tüketime karşı olanlardanım.Tebrik ediyorum sizi.En kısa zamanda bende alıp kıllanmaya başlıycam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer tampon kullanabilen biriyseniz verdiğim linklerden menstrüasyon kaplarına ya da doğal süngerden tamponlara da bakabilirsiniz.

      Bu markanın emziren anneler için emzirme pedleri de var. Göğüs ucunu saklamak içinde kullanılabilir. Bir de günlük pedler ya da emzirme pedleri de koltuk altında ter emici ped olarak da kullanılabilir.

      Düşününce insan tüketimden kaçmanın bir yolunu bulabiliyor aslında :) Ama kafalarımız belli bir yönde düşünmeye şartlandırılmış işte, zor oluyor başka yöne bakmak.

      Size de başarılar dilerim farklı yöne gitme çabanızda :)

      Sil
  22. Şu an hayretler içindeyim çünkü ben böyle şeylerden gerçekten bihaberdim, hiç duymamıştım. Paylaşımın için sağol!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halbuki annelerimiz kumaş ped kullanıyorlarmış ama bize gelene kadar zaman ne kadar hızlı akmış, değil mi?

      Sil
  23. Merhaba.
    Yazınızda bir yerde yıkanabilen ped yapımıyla ilgili "Eğer kendi dikmek isteyen olursa, o da mümkün: http://uturuki.blogspot.com/2010/07/geri-donusumun-bir-adm-otesi.html " demişsiniz.
    Ancak linkteki site davetli okuyucuya açık olduğundan bu yazıya erişemedim. Rica etsem bu konuda açıklama yaparsanız hangi kumaşlar nerelerden temin edilebilir. vs vs.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Linki verdiğim dönemde sayfa açıktı, demek ki sonradan kapatmışlar. Kendim dikmediğim için ne yazık ki o konuda araştırma yapmamıştım, dolayısıyla hiç bilgim yok. Ama dilerseniz İngilizce kaynaklardan kumaş önerisi bulabilirim.

      Sil
  24. Çok Bilmiş Merhaba,

    Kısa bir süre önce tanıştım blogunla. Epey fikir edindim; benzer durumda olan kadınların olduğunu bilmek yalnızlığımı hafifletti. Teşekkür etmeyi borç bildim. Eline sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog yazmanın en keyifli tarafı da buymuş zaten. Ben de bildiklerimi çocuklarıma aktarayım diye yola çıkıp "Yalnız değilmişim" duygusuyla tanıştım. Yorum bırakıp, yalnızlığımı alan herkese şahsınızda ben de teşekkürü borç bilirim.

      Sil
  25. Makinenizin kan lekedi çıkarma programı olduğunfan ve 15. Dakikada az bir suyla yıkadığınızfan bahsetöişsinix.eğer mskinenizden memnunsanız modelini yazabilir misiniz. Bu aralar öneriye ihtiyacım var,benimki bozuldu da....

    YanıtlaSil
  26. Benim de her ayin 3 günü kayıp.ped yerine kumaş kullanıyorum ben de.Ama hazır olanından değil.eskilerin yaptığı gibi evdeki yumuşak dokulu eski kıyafetlerden.ilk önce elimde citileyip,arap sabunu olan kovaya atıyorum.Ama lekeler çıkmıyor.evde limon suyu var.Ben arap sabunu yerine kovaya ondan koyayım ben de.
    Makinada soğuk suda yıkadığını söylemişsin.mikroplar ölüyor mu o şekilde.Ben en az 60 derecede yıkayıp sonra yüksek derecede ütülüyorum.anca o şekilde içtim rahat ediyor.bu hazır bezler de yüksek derecede yıkanıp ütülenebiliyor mu.
    Bebek için alınan hazır bezleri örneğin bebek kakasini yapınca onu yıkıyor musunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır kumaş bebek bezleri ve kadın pedleri yüksek derecede yıkanmıyor, deterjanla yıkanmıyor ve ütülenmiyor da. Ona rağmen mikrop kapmıyor kimse. Çünkü aslında mikroplu değilller, pis değiller yani. Açık havada bekleyince bakteri üretiyorlar. Açık hava beklemedikleri sürece sorun yok. Ayırca ütü sıcak ve buharın etkisi ile kumaştaki mikrobu iyive kumaşın derinine itebiliyormuş. Bebek kakasını yapınca eğer katı ise tuvalete atıyorum, katı değilse bazen tahret musluğunda akıtıyorum, bazen de doğrudan makineye atıyorum. Kısa programda kakayı akıtıyorum. Sonra diğer bezlerle birlikte yıkıyorum.

      Sil
    2. Açık havada bekleyince bakteri üretiyorsa nasıl kuruyacak peki,illa kurutma makinası mi atmalıyız,hiç deterjan kullanmadan mı yıkıyorsunuz bebeğin bezlerini be pedleri,tam anlamadım deterjansiz nasıl temizlenecek,en azından arap sabunu falan kullanabiliyor muyuz

      Sil
    3. Ya nasıl olur ,bebeklerin bütün kıyafetlerini ütüleyen diyorlar mesela,11 aydır ütülüyorum her şeyi,mikropları içine mi hapsetmiş oluyorum aylardır,hem de o kadar zorlukla.

      Sil
    4. Açık havada bekleyen kan ya da dışkı veya yemek, süt vs her şey bakteri üretmeye başlıyor. Yoksa yıkanmış çamaşır kururken bakteri üretmiyor, hatta güneşte kurutmak lekeleri de yok ediyor, maytları da öldürüyor vs.
      Ben hiç ütü yapmıyorum. Çocukların ikisi de turp gibi maşallah. Kim diyor ütü yapmak şart diye?

      Sil
  27. Merhaba dört sene olmuş hala kullanıyor musunuz merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazıyı yazmadan çok daha önce kullanmaya başlamıştım ve evet, hala kullanıyorum, menapoza girene kadar da bırakmaya niyetim yok :)

      Sil
    2. Güncelleme yapayım: Hala kullanıyorum. Geçen gezmeye şehir dışına çıktım ve regl oldum. Mecburen hazır ped aldım ve mahvoldum, berbat koku yapıyor, pişik gibi hassasiyet yapıyor. Bir daha pedlerimi yanımda götüreceğim.

      Sil
    3. Merhaba ben pedlerimi i önce elimde yıkayıp sonra makinaya atmama rağmen leke oldular. Bu lekelerin çıkma ihtimali var mı

      Sil
  28. Ben emin olamadım gece pedi yeterli olur mu bir de pamuklu mu bambu mu bilene sorayım teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bahsi Geçen yıkanabilir pedleri sanırım dört regl dönemim için kullandım. Gece pedleri yeterli ben bambu tercih ettim çünkü pamuk olanlara nazaran daha kalın kesinlikle sızıntı yapmıyor günlük kullanım için çok pratik

      Sil
    2. Merhaba bende bu pedleri 4-5 aydır kullanıyorum.Bambu gece pembe olanlardan aldım.Sanirim normal pedleri almama gerek yoktu.Gece pedleri daha kullanışlı ayri gündüz pede ihtiyaç yok.Leke çıkmaması sorun değil ben önce suyun önünde çitiliyorum adetim bitince de toplu halde makinada yikiyorum oh mis.Hiç konuda yapmiyorlar iyiki almisim çevrem garipsiyor ama bublar kimin umrunda ben rahatına bakarım 😊

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats