19 Mayıs 2013 Pazar

Kaş - Limanağzı - Likya Yolu

Likya Yolu Hatırası :)

Fethiye Antalya arasında yaşamış olan Likya medeniyetine ait şehirleri birleştiren patika yollara verilen isim Likya Yolu'dur. Bu yolu kim akıl etmiş acaba diye meraklanınca altından azimli bir İngiliz asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çıktı: Kate Clow - Kardelen Karlı

Antalya'nın Kaş ilçesinin, Likya medeniyetindeki ismi Antiphellos'muş. Kaş'ın merkez meydanından denize bakınca sol tarafta bir yarımada görülür, orası Limanağzı Koyu'dur. Buraya kara aracıyla ulaşım yoktur. Bu koyda bulunan dört adet tesise ulaşabilmek için ya merkezden kalkan dolmuş-teknelere binip 15-20 dakika sürecek bir deniz yolcuğu yapmak ya da karadan Likya Yolu'nun 11. etabı olarak bilinen Kaş - Aparlai rotasının ilk 4,5 kilometrelik bölümü olan Likya - Limanğazı rotasını yürümek gerekiyor. Biz de sırtımıza kızımızı alıp, gidebildiğimiz kadar araba ile ilerledikten sonra takribi 3 kilometre yürüyerek Limanağzı Koyu'na indik. Yolda turist kafilelerine de rastladık..

Arabamızı bu evin önündeki geniş alana,
ağaç gölgesine park edip yola çıktık.
Likya Yolu boyunca kayalıklara ya da ağaçlara boyanmış, kırmızı beyaz
bu çizgiler doğru yolda olduğunuzu gösteriyor.

Makilerin arasındaki taşlık bir araziden ilerlemek gerekiyor.
İleride ulaşma istediğimiz Limanağzı Koyu görülüyor.

Zeytin ağaçlarının arasından ilerliyoruz.


Yol boyunca pek çok hayvan gördük. Şu ortada görülen beyaz keçi,
kendisinden yol istedim diye bana tos attı :)

Ağaçtaki kırmızı gözlü yeşil böceği görebiliyor musunuz?
Bir ara da çalılıklarda sürtüne sürtüne bırakılmış bir yılan derisi gördük. 

Fotoğrafın ortasında, denizin üstünde sarı kanatlı planör gibi
uçan bir nesne görüyor musunuz? İşte o bir kelebek :)

Tepeye ulaşıyoruz. Limanağzı Koyu arkamızda görülüyor.


Manzara muhteşem...
Biz geri dönerken, teknede güneşlenenler de bizim tırmanışımızı seyrediyorlardı :)
İniş biraz dik ve zorlu. O nedenle kızım babasının sırtına geçiş yapıyor.





Burası da koydaki dört tesisten sonuncusu, karadan gidince ilk tesis:
Nuri'nin Yeri. 


Nuri'nin yeri gözümüze bir hayli uzak görünüyor :)

Bir noktada iplere tutunarak iniş yapmak zorunda kalıyoruz.
Çok tehlikeli değil ama yükseklik korkusu olan biri için zorlayıcı olabilir.

İplerle indikten sonra bir
Anıt Mezar ile karşılaşıyoruz.

İşte Nuri'nin Yeri'ne vasıl olduk nihayet :)

Geldiğimiz yol ve Anıt Mezar uzaktan görülüyor...

Plajın genel görünüşü... Balıklar kıyıya kadar gelmişlerdi...


Mayıs ayında su henüz çok ısınmamış ama kızım girmeden duramadı...

Kızım küçükken ilk 2 sene, beş yıldızlı otellerde tatil yapmıştık. Ama şimdiki aklım olsa Limanağzı gibi arabanın olmadığı, insanların çocuklara sevecen yaklaştığı, insan nüfusunun az olduğu, havası temiz bir yerde, tahta barakalarda kalmayı tercih ederdim sanırım...

13 yorum:

  1. Lykia en sevdiğim bölge uzun süre o bölgede yaşayıp sonra İzmit'e dönmüş olmak ne kadar acı kimi zaman eşimle dönsek mi diyoruz... Bir fırsat bulursanız Tlos'a çıkmanızı öneririm hamam manzarası şahanedir tüm Ksanthos vadisini görür ah ah selam olsun :) ışık ülkesine...
    Not: Patara'da bulunmuş olan ve Sevgili Hocam Sencer Şahin'in yayınladığı türünün tek örneği olan dev bir yol kılavuz anıtı vardır. Adı Stadiasmus Patarensis Patara'dan diğer tüm Lykia kentlerine olan uzaklığı gösterir. Antalya müzesinde umarım en kısa zamanda ziyaretçileriyle buluşur bu muhteşem yazıt

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihi bir yazıt mı yani gerçekten Likyalılardan kı kalmış? Çok heyecanlandım şu an :)

      Sil
  2. Ne güzel yerler..Fırsatımız olursa bizde gezmek istiyoruz bu yaz..
    İlk olarak hatta Bozcaada'ya gideceğiz kızımızla..İlk tatil bakalım nasıl geçecek:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bozcaada ile ilgili bir yazım da var, okumuş muydunuz bilmem... Eminim harika geçecektir. Çocuklar o kadar çok eğleniyorlar, öğreniyorlar ve gelişiyorlar ki böyle tatillerde, sizde de öyle olacağına eminim...

      Sil
  3. Burayı görünce aklıma Aydın'a bağlı Doğanbey köyü geldi,bu kadar tarihi güzelliklerle dolu olmasa da doğası çok güzel,sıcacık bir köy.Babam oradaki ünlü Karina restoranında aşçılık yapıyordu,ben de kış tatilinde yanına gelip 5 gün kalmıştım,çok eğlenceliydi.

    YanıtlaSil
  4. Süper yazı.
    Dalyan a yerleşince kesin bir haftasonu bizde yürürüz.
    Bakınız; http://oglakkizlari.blogspot.com/2012/11/likya-yolu.html

    Mutlu anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Dalyan'a yerleşince" mi? Gözlerime inanamıyorum :)

      Sil
  5. Slmlar. Eylül ayında 5 yasındaki ve 7 aylık olan iki kızımla Kaşta tatil yapmak istiyoruz. Sizce konaklamak için hangi bölegeyi seçelim? Bir tavsiyeniz olur nu acaba? Cukurbag, patara veya neresi? Tesis ismini de verirseniz çok rahat edeceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkezinde konaklamanızı tavsiye ederim. Ev tutmanızı tavsiye edebilirim, pansiyonlar da temizdir. Mutlaka otel ismi istiyorsanız eşime sorayım, orada hiç otelde kalmadık ama eşim işi gereği tüm otelleri geziyordu.

      Sil
    2. Cok teşekkürler, hallettik otel işini, yorumunuz gelmeden... Yazılarınızın cok faydalı olacak, Kaş için sabırsızlanıyorum :)

      Sil
    3. Plaj olarak Akçagerme ve Olympos Mocamp plajlarını muhakkak görün derim, oralarda yemek yeme imkanınız da var. Eğer gidebiliyorsanız tekne ile Limanağzı'na gidip, orada da bir gün geçirin.
      Tesisi olmayan bir yerdir ama özellikle sabah erken saatlerde kimse yokken giderseniz denizi müthiştir: İnceboğaz (sağ taraf çocuklar için harika, sol taraf derin deniz sevenler için efsane)
      Bir de araba ile giderseniz, çocukla pek rahat edemezsiniz ama görmeden dönmeyin: Hidayet'in Koyu (yarımadada, dalgıçların ilk eğitim alanlarından)
      Arabanız varsa Yeniköy'de Muhtar'ın Yeri'nde muhakkak kahvaltı edin ve vaktiniz olursa Düşler Akademisi'ne uğrayın.
      Akşam yemeği için değişiklik ararsanız ve tabii arabanız varsa:
      http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/10/islamlar-koyu-degirmen-restoran.html (kalkan'da, yolu biraz uzun ve köy yolu ama bence değer)
      http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2013/12/talaylar-restaurant-antalya-kas-agullu.html (kaş'ın tepesine doğru giderken en yakın köy)

      Eğer Ağullu'ya çıkarsanız Düşler Akademisi de orada. Bir de at çiftliği vardır, Ahmet Bey sahibi. Selamımı söyleyin, annesi Zemzem teyze'nin bir çayını için, atları sevmeden dönmeyin.

      Ay benim de canım çekti, biz de mi gelsek? :)

      Sil
  6. Biz dün döndük Kaş'tan. Tavsiyelerinden limanagzina gidebildik, bir de talaylar ve degirmen restoranlarına. Hepsi de cok guzeldi. Kaputaja yukarıdan baktık, patarada dalgalarla boguştuk, coook guzel bir plaj. Denizi cok dalgalı, cocuk için uygun değil ama o da kuma doydu... Kekova turu yaptık bir de. Kaş'ın mavisine doyamadık, otelimiz çukurbağ yarımadasındaydı, manzaramız muhteşemdi...günümüz çok olmadıgı için tavsiye ettiğin diğer plajları gidemedik, arabayla yanından gectik sadece...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim, kendim gitmiş gibi mutlu oldum inanın :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats