26 Mayıs 2014 Pazartesi

Evdeki Malzemelerle Gülsuyu Nasıl Yapılır (Distilizasyon-Damıtma)?

Ev yapımı damıtma :)

Ben ilk defa geçen sene evde gülsuyu yapmaya karar verdim. En hızlı cilt bakımında maden suyu ile birlikte gülsuyu kullanıyorum ve çok işe yarıyor: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/10/bir-anne-cilt-bakmna-zaman-ayrabilir-mi.html


Bizim pazarlarda gül goncaları satılmaya başlıyor Mayıs ortasında. Mayıs-Haziran aylarında Isparta'da gül hasadı ile birlikte gül turları da yapılıyor.
Ama piyasada satılan gülsularının çoğunun içinde sadece su ve gülsuyu esansı var, gerçek gülsuyu hele hele gülyağı barındıran gülsuyu bulmak çok zor ve özellikle gül yağı son derece pahalı (1 kilo gülyağı için 2.000 adet güle ihtiyaç varmış). Kendi yaptığım gülsuyu bana bir sene yetti, etkisinden de memnun kaldım.


Gülsuyu elde edebilemem için gül goncalarını damıtma işleminden geçirmem gerekiyordu. Ev yapımı damıtma (distilizasyon) makineleri var aslında. Diğer çiçeklerin kokusunu başarılı bir şekilde damıtabilen varsa, ben de alacağım o makinelerden. Ama henüz ev yapımı alkol  damıtanlar haricinde çiçek kokusu damıtan görmedim. Eğer bu konuda tecrübesi olan varsa, paylaşırsa çok sevinirim.


Ben de tencerede kaynatmak suretiyle damıtmaya karar verdim. Google'da biraz inceleme yaptıktan sonra işe koyuldum:


Öncelikle geniş ve derin bir tencere buldum. Tencerenin içine kiremit koyun deniyordu ben bir güveç kabı kafa aşağı koydum.


Kafa aşağı duran güveç kabın üzerine bir kase koydum. Kaseye gelmeyecek kadar su doldurdum ve goncaları suyun içine koydum.




Eğer kaplar hafif gelir de kaynarken hareket ederlerse, üstteki kabın içine ağırlık yapması için temiz taş konulabilir.



Sonra tencerenin ağzını boşluk kalmayacak şekilde kapatacak bir kapağı, kafa aşağı olacak şekilde kapattım. Öyle ki tencere kapağının tutacak yeri üstteki kasenin içine girdi. Böylece tencere içindeki su kaynayıp tencere kapağına vurduğunda, sıvı hale dönüşen buhar, kapağın dış bükey olmasının etkisiyle önce tencere kapağının kulpuna, oradan da üstteki kasenin içine doluyor.


Kaynamanın etkisiyle oluşan su buharının suya dönüşmesini hızlandırmak ve fazlalaştırmak için tencere kapağının üstüne de buz koydum.


Bu şekilde goncaları haşlarken üstteki kapta biriken su, gülyağı içeren su oluyor.


Altta kalan haşlama suyunu da ayrı bir kaba döktüm. Hem gülyağı içeren buhardan elde edilmiş suyu, hem de haşlama suyunu kullandım. Gülyağı içeren damıtılmış su elbette daha yoğun kokuyor ve asıl etkili olan da o zaten. 

Damıtma işlemi biraz uzun sürüyor. Uzun süre kısık ateşte durması gerekiyor tencerenin. Yılda bir sefer zararı olmaz diye düşündüm, ama keşke bir kuzinem olsaydı, o zaman çok daha eğlenceli olurdu sanırım.

"Gül ile meşgul olan, gül kokar." Mevlâna

Sağdaki uzun şişede gülsuyunun haşlama suyu, soldaki kısa şişede ise damıtma yoluyla elde edilen gülsuyu var.


Artık kendi lavanta yağımızı da üretiyoruz..









19 yorum:

  1. Isparta'ya gittim. Ve gül bulamadan döndüm. Kalıp sabun bile zoe buldum. Hep suyunun suyu ürünler var. Bulmaya çalışacağım bunu inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu fotoğraflardakiler sarmaşık gülleri, bizim burada her yerde var. Eğer sizin oralarda bulamazsan haber ver, kargoya verir gönderirim. Ama sadece önümüzdeki cuma pazara çıkabilirim, sonrasında 1 ay buralarda olmayacağım.

      Sil
  2. merhaba,
    Gülşa markasının gül yağı ve suları olması gerektiği gibi diye biliyorum. Hatta Gül yağını dünyaca ünlü bir çok parfüm üreticisine satıyorlarmış. Aklınızda olsun .. Bu arada sona yaklaştınız. Kolay ve sağlıklı bir doğum dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Markalarımızda sorun olduğunu sanmıyorum zaten ama yurtdışı satış daha çok para ettiğinden, en kaliteli mallar yurtdışına gidiyor.

      Mesela burada tamamen organik üretim yapanlar var. Organik üretimde bile belli bir miktar ilaç kullanılıyor biliyorsunuz. Hiç ilaç kullanmadan, mesela sadece uğur böcekleri ile zararlı böceklerden kurtularak meyve yetiştirenler var, hiçbiri yurtiçi satış yapmıyor, çünkü ürünleri pahalı, ancak yurtdışına satış yapınca kazanç elde edebiliyorlar.

      Dünyaca ünlü parfüm üreticileri gelip alıyordur bizim esansları, bize de aromaları kalıyordur :)

      Benim düsturum şöyle: Eğer butik üretimden bulabiliyorsanız kalitelidir, yoksa market reyonlarında, yılboyu, iki liraya satılan hiçbir ürün kaliteli olamaz.

      Ben kendim yapıyorum, kafam dinç oluyor hiç değilse.

      Sil
  3. merhaba,
    resimlerdeki güller kurutulmuş gibi duruyor. Taze gül mü yoksa kuru mu? Bir de illa gonca olması mı lazım? ve galiba kokulu da olmalı?:) Bunu yapmak için özel bir gül çeşidimi lazım? Çevremde bu aralar güller çoştu. Sizin cevabınızla kendi gül suyumu yapmaya heveslendim.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Bende kendi gul yagımı yaptım.Kucuk bir kavanoza gul yapraklarını doldurdum.uzerını kaplayacak kadar hakıkı sızma zeytın yagı koydum guneste beklettım.zeytın yagınında
    şıfasıyla bırlesti.Cildimi siliyorum harika.Bekleme kısmı haric bence daha kolay.Butun ozu yaga gecıyor.nilgun

    YanıtlaSil
  5. Evde gül yağı ve gül uyu yapmak... Vallahi bravo:) Doğma büyüme Isparta'daydım, hiç aklıma gelmezdi böyle bir şey:) Belki de pazarda falan satıldığını hiç görmediğim için.

    YanıtlaSil
  6. Gül suyu ve maden suyunu cilt bakımında kullandığınızı söylemişsiniz,tam olarak nasıl kullanıyorsunuz ,bir de bitkisel yağlar cilt bakımında kullanılır mı.mesela defne yağı badem yağı yüze sürülse olur mu.yüzdeki kılları artırır diye duymuştum ama bazen kullanıyorum yine de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maden suyunu biraz açıkta beletip gazını uçuruyorum. Gül suyu ile yarı yarıya karıştırıyorum. içine biraz da lavanta yağı damlatıyorum. 10 damla kadar. Sonra da srinemek istedikçe cildime sıkıyorum bu karışımı.

      Ben de yüzümü yağ ile nemlendiriyorum. BAnyodan çıkmadan kudret narlı ya da kantoronlu hazırladığım zeytinyağını sürüyorum. Sorun yaşamadım. BAdem yağı vs de olur bence. eğer sroun yaşarsanız kesersiniz.

      Sil
    2. Şu linkte kullandığım toniğin yapımını anlatmıştım sanırım: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/10/bir-anne-cilt-bakmna-zaman-ayrabilir-mi.html

      Sil
  7. Ben yüzüme bakım yapmak istediğim zaman evde süt ,yoğurt ,salatalık hangisi varsa yüzüme sürüyorum nemlendirdigini hissediyorum,gül suyu maden suyu bunların yaptığı etki dışında bir şey yapıyor mu.
    Gül suyu ve maden suyunu karıştırıp mi sakliyorsunuz yoksa ayrı ayrı mi sakliyorsunuz,gül suyu bozulmuyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül suyunda kalıntı yoksa, iyi süzülmüşse bozulmuyor. 1 sene dayanıyor en azından, sonrasında tükettim hep, daha fazla bekletmedim.
      Ben serinlemek için bu karışımı tercih ediyorum. Süt ve yoğurt yağlı, her an her yerine süremiyor insan. Salatalık denemedim pek doğrusu bilemiyorum.

      Sil
  8. Alin size bir homeschooling olmus. Kaynama, yogunlasma, damitma ne ararsan var. Orta okulda da bu yapilmiyor mu zaten. :)

    YanıtlaSil
  9. çok güzel anlatmışsınz peki bu gül yağını yeni doğmuş bebek banyo suyuna kullanabilirmiyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bildiğim kadarıyla ilk günden itibaren bebeklerde direkt kullanılabilecek iki yağ var, birinin türkiye'de üretimi yok. diğeri ise lavanta yağı. bebeğinizin banyo suyuna yağ katmak istiyorsanız, lavanta yağı katın. Gerçi sizin bebek artık 2 yaşına gelmiş ama yine de yazayım dedim.

      Sil
  10. bende ilk defa bugun denedim bahcemizdeki pembe guller ile. fakat gul yagi olan suda, yani kase de biriken su cok az. normal kaynamis suyu da sakladim rengi hosuma gitti ama acaba cilt, yüz icin kullanilabilir mi? bilginiz var mi? Cok tesekkur ederim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, yağlı su çok çok az çıkıyor. Kaynamış suyu da kullanabilirsiniz elbette.

      Sil
  11. Merhaba,bu güzel yöntemi bizimle paylastiginz icin öncelikle tesekkur ederim.Bunun icin özel bi gül cesidi var mı hepsiyle olur mu ve gonca mı olması lazim illa.Birde direk mi kullaniyosun zeytinyagı gibi yaglarla falan seyreltipte kullanmak mı dogru olur

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats