20 Nisan 2011 Çarşamba

Dren çıkartılırken acı verir mi?



Fıtık ameliyatı sonrasında: Hayır, acı vermiyor.

Fıtık ameliyatı sırasında vücuduma ilk defa dren takıldı; daha doğrusu takılmış ama benim haberim yoktu. Ameliyat sonrası kendime gelince sağımdaki bir hortumdan kan, solumdaki başka bir hortumdan da idrar aktığını gördüm. 

Ameliyat yerindeki kanı ve bilimum sıvıyı akıtan serum lastiğine "dren", idrar akıtanına ise sonda diyorlar.

Hafif hafif hareketlenmeye başladığımda, drenin takılı olduğu yerde, kuyruk sokumumun hareket ettikçe acıdığını ve orada tuhaf bir his olduğunu fark ettim. Uyuşukluğum geçmeye ve ben de cesaretlenmeye başladıkça drenin derime girdiği yeri elleyebildim.

Ameliyat yerimin bitiminden iki adet hortum çıkıyordu. Bu hortumlar bir noktada birleşiyor ve aşağıdaki rezervuara sıvıları akıtıyorlardı. Not düşmek adına söylüyorum, toplamda günlük 300 cc kan yenileyebiliyormuş vücudumuz. Ben aşağı yukarı 500 cc kan akıttım o rezervuara, ama iyiydim, herhangi bir sorun yaşamadım.

Her neyse ilk gün ben o drenin ucundaki rezervuarı cebime koyup dolaşmaya başladım. Normalde çıkartılması gerekiyordu. Ama benim kan akışım durmadığı için ikinci gün de kaldı o dren benimle ve ancak üçüncü gün çıkarttılar. Uzun kalmasında bir sakınca yokmuş ama az kalınca, eğer sıvı dışarı akamaz da ameliyat yerimde şişlik yaparsa şırınga ile almaları gerekirmiş. Ama benim aklımda "Ya uzun süre kalan dren yaraya yapışır da çıkartılırken canımı çok yakarsa?" sorusu dolaşıyordu sürekli.

Annem yumurtalık ameliyatı sonrasında, drenini çıkartırlarken çığlık çığlığa bağırmıştı. O an hep aklımda olduğundan, ameliyat sonrası iki gecemi dren çıkartılırken acıyacak mı acımayacak mı diye internetten sağı solu okuyarak geçirdim. 

İlginçtir bu konuda fazla bilgi yok nette. En detaylı bilgi Ekşi Sözlük'te ama o ne bilgi! Okuyunca aklım yerinden çıktı. Yürüyebilsem "Yandım Allah" diye kaçacağım hastahaneden. Hemşireler, akrabalar bana acı hissetmeyeceğimi söylüyorlar ama mümkün değil beni inandıramıyorlar.

En son o kaçınılmaz an geldiğinde, doktorum yan dönmemi rica etti. Ben de eşimden elimi tutmasını rica ettim. Doktor dreni çıkartırken sadece ve sadece gıdıklanmaya benzer bir his duydum. Hortumun dışarı çıktığını hissettim ama bu hissin acı ile uzaktan yakından alakası yoktu. "Bu muydu yani?" dedim, kendi kendime. Boşuna eziyet etmişim kendime iki gece boyunca. 

Sonuç olarak, benim gibi kafaya takan olursa haberi olsun: Açık fıtık ameliyatından sonra, dren çıkartılırken en ufak bir acı bile hissetmeyeceksiniz, boşuna kendinizi harap etmeyin :)

40 yorum:

  1. Niye diren takilmis Cok Bilmis? Benim ameliyatimi mikrocerrahi ile yaptilar, acaba bu yuzden mi takmadilar? Merak ettim simdi.

    YanıtlaSil
  2. @ Berceste: Evet, sanırım açık ameliyat olduğum için takıldı dren; mikro cerrahide gerek kalmıyormuş. Mikrocerrahide 1cm'lik bir kesiden içeri incecik bir boru sokup işlerini hallediyorlar. Benim sırtımda ise 15 tane dikiş var, neredeyse 15 cm'lik bir kesi yani bir hayli uzun. Mikrocerrahide hastanede 1 gün yatıyormuşsun, 10 gün sora Dubai'ye gezmeye giden bir tanıdığımız oldu. Bense hastaneden 3 gece kaldım, drani ancak 3. gün çıkarabildiler. Çıktıktan sonra ise 1 ayda ancak kendime gelebildim. Kemikler 40 günde kaynıyorlarmış zaten. Benim kemikleri delip vida taktılar. Onların ve kesi yerinin iyileşmesi bir hayli zaman aldı. Mikrocerrahi ile fıtık ameliyatı nispeten daha rahat oluyormuş yani.

    YanıtlaSil
  3. O 10 gunde Dubai'ye gidene ozendim dogrusu :) Ben mikrocerrahiye ragmen uzunca bir sure kendime gelemedim ve sol bacagimda, ayak parmaklarimda hala uyusukluk devam ediyor 2 sene olmasina ragmen!

    Vida konusunu mikrocerrahi ile halledebileceklerini pek sanmiyorum. Benim de ustteki omurlarda tekrarlarsa vidalanmam gerekecek :((( Ondan pek korkuyorum iste. Cunku bir akrabamiz cok agri yaptigini soyluyor.

    Simdi nasilsin peki?

    YanıtlaSil
  4. Ameliyat sonrası zordu tabii ama şu anda ameliyat olalı 2 ay oldu ve kimse ameliyat olduğuma inanmıyor :)
    Gün be gün yavaş yavaş iyileştim. İlk zamanlar hiç oturamıyordum. Ya ayaktaydım ya da yatıyordum. Toplamda 1 ay içerisinde normal halime döndüm.
    Zor bir ameliyattı ve ben de olmamak için 1 sene ayak diremiştim. Ama şimdi 2. kere gerekse o kadar da korkmam.
    Amerikan Hastanesi'nde, Fahir Özer'e ameliyat oldum. Bir tandığımız 10 sene önce kendisinde vidalanmıştı ve hala sapasağlam :) Ben de çok memnun kaldım kendisinden ve ekibinden. Ameliyat düşünürseniz, en önemlisi konusunun uzmanı doktor ve benced vidalama konusunda en iyi uzmanlardan biri Fahir Bey.

    YanıtlaSil
  5. Insallah gerekmez ama verdigin bilgi icin cok tesekkur ederim. Ben de ayni hastanede Cuneyt Sar'a ameliyat olmustum.

    YanıtlaSil
  6. annem kolon kanseri teşhisiyle ameliyat oldu ve 3 ay geçti şimdi dren yerlerinde iltahab geliyor bu normalmıdır.doktoru normal diyor ama benim içim hiç rahat değil bu arada kemo terapide görüyor cevaplarsanız çok sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bilebilsem, ne yazık ki uzmanlık alanım değil.
      İçiniz rahat değilse başka bir doktora daha görünseniz?
      Çok geçmiş olsun, tez zamanda şifa bulur anneniz inşallah.

      Sil
  7. Merhaba,benim rahatsızlığım hidrosel,yani testislerimde sıvı birikmesi var,doktora gittim ameliyat olmam gerektiği söylendi, korkum ameliyat değil sadece dren ve sonda, böbrek taşı ameliyatı olan bi arkadaşım sonda çıkarılırken hayatının en büyük acısını yaşadığını söylemişti, sizin ağrı çekmemeniz için ağrı dindirici sprey tarzı bir şey mi kullanıldı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır hiçbir uyuşturucu kullanılmadı. Ama erkeklere takılan sonda belki acı verebiliyordur, Onu da yaşamış olan bir erkeğe sormak gerek.

      Sil
    2. Sonda çıkarırken peniste yanma oluyor dayanılmaz bir ağrısı var ama kısa sürdüğü için hemen geçiyor sonrasında ise hiç ağrı sızı olmuyor ama ilk 5 idrara çıkarken aşırı zorlanma oluyor

      Sil
  8. 6. Günüm hastanede nasipse yarın çıkıcam daha dreni çıkartmadılar ama bu Yazıyı okuyunca rahatladım apandisit ameliyatı oldum bakalım acı olacak mı göreceğiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hastahanede bulabildiğim bütün kaynakları okumuştum. Hepsinde de direnin çıkartılması acı veriyor yazıyordu. Çok korkmuştum. Ama inanın en ufak bir rahatsızlık bile hissetmedim. Umarım sizin tecrübeniz de benimkine benzer olmuştur.

      Sil
    2. Yaralanma sonucu dren taktilar 9 gün sonra çıkardılar ve dünyayı yikiyodum agridan şimdi tekrar ameliyat oldum ve dren var

      Sil
  9. meraba arkadaşlar ben yaklaşık 2 hafta önce motor kazasında kapalı femur kırıgı oluştu ameliyat olalı 1 hafta 3 gün oluyor ameliyatta bana diren takmışlar 1 hafta önce çıkardılar ancak diren deligini kapatmadılar ve ordan gelen sıvı 1 haftadır durmadı ve hayla akıyor bu sorunu siz yaşadınızmı yada ne zaman duracak bu sıvı son 2 gündür azaldı akma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diren deliği zaten kendiliğinden kapanıyor. Umarım sorununuz çoktan sona ermiştir.

      Sil
    2. Kendiliğinden ne kadar zAmanda kapanıyor

      Sil
  10. Ben kapalı yöntem böbrek ameliyatı olmuştum (nefrektomi) ve bana da dren taktılar. Ertesi gün çıkarttılar, hiç acı hissetmedim, ama karın içinde o borunun hareket ettiğini hissetmek.. ömür boyu unutamayacağım en garip hislerden bir tanesiydi mutlaka.
    Demem o ki, sadece açık ameliyatlarda dren takılmıyor, örnek benim. Karın boşluğunda kanama veya sıvı birikme olasılığı olan tüm ameliyatlarda bu boruyu yerleştiriyorlar diye tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
  11. Diren deliği kaç güne kapanir

    YanıtlaSil
  12. Bende safra kesesi ameliyatı oldum deren taktilar bana çıkar ken hiç acı olmadı . Yanlız delik açık olarak beni eve gönderdiler dikiş yapmadılar .pansuman yapan .hemşire senin delik çok büyük dedi . Hakikaten de büyük neden bu kadar büyük yapmışlar ve kendi kendine kapanacak gibi durmuyor nden dikiş atılmadi kaç günde iyileşir bu. 5. GünüMde yim

    YanıtlaSil
  13. Bende askerim kıl dönmesi ameliyatı oldum dren şuan 5 gündür takılı bugün yada yarın aldırmak için hastaneye gidicem acı seviyesi nedir bilgim yok ama umarım acımaz ve sunuda belirteyim ilk 2 gün kan doldu drene sonra azaldi ve şuan 2 gündür borusu bile kurudu gelmiyor ama artık acıya bakalım nasıl olacak

    YanıtlaSil
  14. Benim göbek fıtığı anelşyatım dün yspıldı ve şu anda göbeğimin yan kısmında bir dren var moralim yerle bşr hakikaten ama yazdığınız bşraz cesaret verdi şu an tek düşündüğüm bubub nasıl çıkacağı😥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende iki gün önce oldum göbek fıtığı ameliyatı dren cuma günü çıkacak acı çok oldu mu

      Sil
    2. Ben altı ay önce göbek fıtığı ameliyatı oldum sonda ve fren takılıydı sonda hemen çıktı ama fren bol bol yürüyerek temizlendi ve bir hafta sonra çıktı hiç birşey hissetmedim.ama şu anda altı ay sonra yeniden fıtık oluştu ve tekrar ameliyat oldum dren dördüncü gün kendiliğinden çıktı doktorda zaten çıkacaktı dedi fakat iki gün sonra karın boşluğunda ağrı ve göbeğinden kanla karışık sıvı akması oldu doktor drene akması gereken sıvı karına yayılmış dedi ve şırıngayla sıvıyı çektiler halada çekilecek sıvı var dikkatli olun arkadaşlar

      Sil
  15. Ben 3. Kez fıtık ameliyatı oldum sol ve sağ kasık ve göbekten. En son sağ kasık fıtığı oldum ve ilk kez diren takıldı. Yan yatakta yatan abinin eşi bıçak saplanmış gibi olucak ama anlık dedi.biraz endişelendim ama sonra çıkartılırken çok az acı hissettim gıdıklanmayla karışık hafif ağrı hissi. Ama içinden çıkan 15 cmlik boru hissi gerçekten farklı bir duygu. Ama cidden korkmanıza gerek yok. Şunu unutmayın o diren çıktıktan sonra işiniz bitecek ve huzur içinde evinizde süt içip film izlemeye başlayacaksınız:)

    YanıtlaSil
  16. Apandisit ameliyatı oldum. Dren takmışlardı 2 gündür. Ekşideki yorumları okuyunca kara kara düşünmeye başladım. Ameliyata girerken bu kadar tırsmadım haa. Buradaki olumlu yorumlar biraz moral oldu. 1 saat önce çıkardılar. Toplam çıkarma süresi zaten bir saniye. Biraz sızı hissettim o kadar. Korkmayın arkadaşlar. O fecaat yorumları yapanlara sesleniyorum. Yazıktır günahtır kardeşim.

    YanıtlaSil
  17. Bende 15 gün önce apandisit ameliyatı oldum dreni 2. Gün çıkardılar. Hep aklimda bu vardı çok acır mı diye. Korkuluğu gibi olmadı anlık bir iki sanayiye az bı acı oluyo ama saniyelik korkuluğu gibi değil

    YanıtlaSil
  18. Arkadaşla r bu dren bagirsak ameliyatı olan birinde takilir mi karnında hortum warmis nasıl bişey bilmiyorum

    YanıtlaSil
  19. 9 Aralık'ta trafik kazası geçirdim. Bütün kaburgalar kırılmış, akciğer, karaciğer, dalak, rahim içi parçalanmış. Kafatası kırılmış ve saçlarımı kazıyıp ameliyat etmişler koca bir yırtık var şakağımdan kafamın arkasına doğru. 10 gün reanimasyonda komada kalmışım devamında 6 gün de yarı uyur yarı uyanık olarak kaldım. Sonra servise alındım akciğerler ve karaciğer yarım kalmış diye söylendi. Daiak ise son anda alınmaktan kurtarılmış. Serviste iken nefes darlığı çekiyordum filmlerde akciğerlerde sıvı biriktiği söylendi. Dren takılacak ve hiç acımayacak dendi. Güvendim doktora, uyuşturmak için 6 iğne birden yapıldı tek seferdr tabii. Sonra delerwk kaburgaya gelindi, buraya kadar hiçbir şey yok, yani çok hafif acı. Doktor şimdi biraz acıyacak dedi ve kaburga kemikleri arasındaki o zarı deldi. Allah'ım var gücümle çığlık attım çünkü en üst kaburgamı yeniden kırmıştı. Sonra ahh kaburgalar kırıktı senin değil mi dedi. Kaynamaya başlamışken yine kırdık, olsun bir şey olmaz dedi. İki gün ve iki gece acıdan ağladım. 4 gün takılı kaldı dren ve geldi çıkarılma vaktine, bana nefesini tut dediğimde sakın nefes alma ben rahat nefes al demeden dedi doktor. Ama dedim en fazla 3 saniye dyrabiliyorum nefes almadan. Tekrar dren takılsın istemiyorsan tutacaksın nefesini dedi. 10 saniye kadar bir süreydi ama bana saatler gibi geldi ve çektiğim acının tarifi yok. En az takılırkenki kadar çok canım yandı ve dren yerini sıkıca avuçlayıp dikti. Sonra rahat nefes alabilirsin dedi ama acıdan, ağlamaktan nerede nefes alacağım. Akciğerlerinize iyi bakın, trafikte dikkatli olun. Sigara içmeyin ki ben 17 yıldır içiyordum şimdi nefret ediyorum. Artık akciğerim yarım ve doktor yanında içilmesi bile senin için tehlike dedi. Bir sigaralık ömrün var haberin olsum dedi. Çok uzun oldu ama belki ibret alan da olur diye yazdım. Herkese geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  20. Geçmiş olsun kardeşim peki komadayken herhangi bi ibret verici olay yasadiniz mi mesela tövbe falan ettiniz mi namaz kilmiyirsaniz başladınız mi varsa böyle olay anlatabilir misiniz belki bizede ibret olur

    YanıtlaSil
  21. Bende apandist ameliyatının acısını bıraktım dren i çok taktım kafaya hatta doktorum yarın çıkarırız dediğinde sabaha kadar uyuyamadim internetten yorumlara bakıyor araştırıyor tanıdıklar a soruyorum çıkarma günü geldi çattı ben dualarla bekliyorum acır diye inanın hiçbir şey hissetmedim sadece derin nefes al dedi bıraktığım da çıkmıştı bile benim yerimde olan insanlara moral vermek istedim simdiden allah yardımcınız olsun acil sifalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende fıtık ameliyatı oldum doktordreni hemen almak istemiyorum dedi4 gün sonra dreni alacak korkuyordum çk yorumları okudum rahatladım Allah razı olsun

      Sil
  22. bende kasik fitigi ameliyati oldum dren 2 gun sonra cikarilacak. ben de korkuyorum acaba aciyacak mi? testisimde sert bi cisim var sanirim dren ucu orda olsa gerek. incecik delikten o uc nasil çıkacak acaba..yasayip gorucem. :(

    YanıtlaSil
  23. şuan hastaneden yaziyorum.. az önce drenim çıkarıldı. tam 1 hafta beraber yaşadıktan sonra o an geldi. kasik fitigi ameliyati oldum testisimde takiliydi. inanin en ufak bi aci hissetmedim. doktor bitti dediginde inanamadim. eger acik kasio fitigi ameliyati olduysaniz dren çıkarılirken en ufak bi aci hissetmeyeceksiniz. sali dikişler alinacak. simdi onun korkusu basladi:) umarim o da agrisiz olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dren hala kan ve sivi geliyorsa cikartilarmi nerdeyse bi hafta oldu takilali

      Sil
  24. Ben de kesi yeri fıtık ameliyatı oldum bu gün taburcu oldum.fakat diren hala takılı pazartesi çıkarılacak.çok korkuyorum.birde bazıları nın neden bukadar uzun kalıyor diren takılı olarak eve geldim 4 günümde hastanede geçti.

    YanıtlaSil
  25. İyi akşamlar eşimde pankreas ameliyati oldu iki taraflı dren takıldı acaba dren karın ağrısı yaparmı???

    YanıtlaSil
  26. Bende göbek fitigi safrakesesi iki amaliyati birden oldum bi haftadir dren takili hala kan ve sıvi geliyor pazartesi cikaracaklarini söylediler cikarsalar sorun olirmu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogu yazan arkadaşımızı ne yazık ki yıllar sonra başka bir sebeple kaybettik. Üzüntüsü ve sevgisi kalbimizde. Ancak sorularınız yanıtsız kalacak. Gönül koymayın, neden cevapsız bırakıyor demeyin diye yazmak istedim. Aramızda olsaydı yanıtlardı çünkü. Onun bu dünyadaki varlığına ve bıraktığı izlere şükranla...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats