Sebze
ve meyve alışverişimi yıllardır pazardan yaparım. Perşembeleri semt
pazarımız var. Cumartesi günü de organik pazara giderim vakit buldukça.
Havalar soğuduğunda ise eve sipariş veririm. Pazardan aldığım/Eve
sipariş ettiğim sebze ve meyveler de o hafta evimizde neler pişeceğini
gösterir :)
Bakalım bu hafta pazarda neler vardı:
- Brokoli
- Ispanak
- Karnabahar
- Deveci armudu
- Kırmızı elma (tatlı)
- Mandalina
- Portakal
- Muz
- Dil Peyniri
- Havuç
- Kuru soğan
- Sarı Somun Ekmeği*
- Tavuk Bonfile
Demek ki evimizde bu hafta ne pişecekmiş?! :)
- Ekşili köfte (canım çekti)
- Tavuk etli, tavuk suyuna şehriye çorbası
- Kıymalı Karnabahar
- Ispanak
- Zeytinyağlı barbunya pilaki
- Havuç ve turp salatası: Kızım açık açık, ismiyle istiyor bu salatayı. Akşam yemeklerinde sadece bu salatayı yiyor. Bazen kendisi eliyle yemek istiyor, o zaman biraz zorluyor bizi ama en azından severek yiyor.
- Bol bol kuru yemiş: Malatya Pazarı'nın kavrulmamış kuru yemişlerden yaptığı karışık, şu sıralar favorimiz.
- Ballı kuşburnu çayı da şu sıralar kızımın favorisi.
* Sarı Somun Ekmeği'nin hastasıyız. Bu ekmeğe bir yerlerde rastlarsanız bir tadına bakmanızı tavsiye ederim. Süngerimsi bir dokusu ve farklı bir lezzeti var. İnternette şöyle açıklamalar buldum bu ekmekle ilgili:
Geleneksel mayalama ve pişirme yöntemi ile ahşap kalıplarda fermente
edilir.
Taş zeminli, toprak sıvalı köy fırınında, kayın ve meşe odunu
ile 45 dk.da 180 C ısı ile ateş görmeden pişirilir.
Hacim arttıran, renk
veren, yumuşaklık kazandıran, küflenmeyi önleyen, bayatlamayı
geciktiren katkı ve koruyucular içermemektedir. (Ekmek yerine ne yiyoruz biz acaba?)
Kullanılan un ISO 9000 VE HACCP gıda güvenliği belgeleri standartları dahilinde, taş değirmende öğütülmektedir.
İçindekiler: Organik tam buğday unu, organik ekmeklik un, ekşi maya, doğal kaynak suyu, organik yulaf ezmesi, deniz tuzu .
Oda sıcaklığında 4 gün , buzdolabında 3 hafta , derin dondurucuda 3 ay saklanabilir. (Oda sıcaklığında 1 hafta dayanıyor, kefilim.)
Net 500 gr dır.
Ne güzel! Benim gibi bir pazarcı daha varmış bu evrende. Alışverişini pazardan yapan ve yaptığı alışverişe göre menü belirleyen. Çok sevindim!
YanıtlaSilBen sizin gibi tüm otları tanıyamıyorum ama havasını solumak bile iyi geliyor, terapi gibi :) Hem her gittiğim pazar tıklım tıklım dolu oluyor gün boyu. Demek ki sandığımız kadar az değiliz...
SilBu sarı somun ekmeğini daha bu akşam konuştuk..Eşim her akşam 1 tane sıcacık ve mis gibi sarı somun ekmeği getiriyor..Ben kızıyorum tabi kanıma giriyor diye:)
YanıtlaSilSarı somun ne acaba filan dedik ..Ruşeymli mi sarı somun mu dedik..Herkes mantığınca açıkladı..Ama seninkinin yerini tutmadı yine :))
Bloglar arası telepati oluyor mudur dersin? :)
SilO kadar sanslisiniz ki..Bizim yaban ellerde ne yedigimiz belli degil:( Yavrucugum Turkiye'de buyuseydi daha mi iyi beslenirdi acaba diye dusunmeden edemiyorum ve cok canim sikiliyor:( Hergun degisik sebze, proteinini, yogurdunu, peynirini eksik etmiyorum ama tirnaklarinin kenarlarinda etler kalkiyor hala:((( Vitaminsiz kaliyor diye korkuyorum:(
YanıtlaSilHiç bu yönden düşünmemiştim. Biz bir yönden şanslıyız, 4 mevsim yaşanıyor her türlü sebze meyve elimizin altında. Bir yönden de şanssızız, çünkü hormon, zirai ilaç ve hayvanlara verilen ilaçlarda ciddi bir kontrol yok. Ben de bu hususa dikkat etmeye çalışıyorum kendimce organik beslenerek.
SilBir yandan da insan öyle böyle büyüyor. Ben içinde nişasta var, fazlasına gerek yok diye patatesi sadece yemeklerin içine birazcık ekleyerek kullanıyourm örneğin. Ama tatil yaaprken bakıyorum, yabancıların çocukları sadece patates yiyorlar. Hatta anneleri patatesini bitir diye baskı yapıyor :)
Ben senin bebeğini son derece dengeli beslediğine eminim. Belki başka bir nedeni vardır o et kalkmalarının?
hmm mis gibi.. özendim vallahi :)
YanıtlaSilBolu'dan geliyor bu ekmekler. Sizin orada da olmalı?
Sil