10 Haziran 2012 Pazar

Sivrisinek Nasıl Kovulur? Sivrisinek Isırığına Karşı Ne Kullanılır?

İşte bizim sivrisinek kovucumuz: Lavanta yağı.

Biraz pamuğa bu yağdan döküyorum ve yatak başımızın üzerine koyuyorum. Zaten lavanta kokusunun uyku kalitesini iyileştirdiği söylenir. Hem rahat uyuyoruz hem de sivrisinekler kesinlikle yaklaşamıyorlar. İlk başlarda acaba ayaklarımızı ısırırlar mı, diye düşündüm. Ama gördüğüm kadarıyla odadan bile içeri giremiyorlar.

Vücuda sürmek için de badem yağı (ya da zeytinyağı) ile hint defnesi (tea tree oil) (ayrıca okaliptüs ve lavanta yağı da eklenebiliyormuş) karışımı sürülebiliyormuş. Henüz denemedim ama bu yaz kesin deneyeceğim. Bebeklerin cildine ağır gelebilir bu karışım. O nedenle bebeğin yanında lavanta yağı dökülmüş pamuk bulundurmak daha doğru bir çözüm olur.

Bu sene sinekler de bir garip. Alerjik bir bünyem yoktur ama bu sene sivrisinek ısırıkları bende bile alerjik tepkiye yol açtı, bacağım kıpkırmızı oldu. Sivrisinek ısırığının kabarıp kaşınmasının nedeni sivrisinek salyasına karşı verilen alerjik reaksiyonmuş. Pek çok farklı sivrisinek türü olduğundan, bunlardan bazılarına diğerlerinden daha fazla alerjik tepki verebilmeniz mümkünmüş.

Sivrisinek ısırığına karşı da şunları yapıyorum (bu malzemeler zaten ilk yardım çantamızda bulunuyor, her zaman hemen elimizin altında):
  1. Her Türk gibi limon kolonyası ile ovalıyorum :) Limon yağı da olabilir. Hatta limon dilimi ile de ovabilirsiniz.
  2. Bir kalıp sabunu ıslatıp, ıslak sabunu ısırığın üstüne sürtebilirsiniz.
  3. Isırığın üstünü hafifçe ıslatıp karbonat sürebilirsiniz. Önce lavanta yağı sürüp, arkasından karbonatla ovuyorum. Karbonatı arı sokmasına karşı da kullanabilirsiniz. Karbonatın etki etmediği insanlarda sirke etki ediyor. Biri asit, diğeri baz. Biri etki etmezse, diğeri eder. Karbonat yerine tuz da kullanabilirsiniz.
  4. Lavanta yağı ile ovuyorum. Sadece ısırığın üstüne denk getiriyorum (ağır bir yağ çünkü). Lavanta yağının uyuşturucu etkisi var. Sarı kantaron yağında çok etkiliymiş ama henüz deneyemedim.
  5. Gece uykusundan uyanıp da ağlayan kızımı en kısa yoldan susturan ise: Buz. Buz torbasını ya da bir kalıp buzu ıslak elbezine sarıyorum. Isırığın üzerine bastırıyorum. Kızımın uykuya geri dönmesi 1 dakika sürmüyor.
Buz haricinde diğer sürülmesi gereken maddeleri ilk sürdüğünüzde yeterli olumlu tepkiyi alamayabilirsiniz. Etki edene kadar birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir. "İşe yaramıyor bu." deyip hemen pes etmeyin :)

Güncelleme: Yazıma birçok olumlu yorum geldi "Biz de kullandık, faydasını gördük, teşekkür ederiz" dendi. Ama "Bizde işe yaramamıştı" diyen bir yorum içimi kemirdi durdu :) Tekrar tekrar deneme yaptım. Eve geç gittiğim 2 farklı gün, kızımın yanına uzandım ve bir de baktım ki sivrisinekler üstümüze doğru pike yapıyorlar. Annem lavanta yağını tazelemeyi unutmuş. Gecenin bir yarısı üşenmedim, lavanta yağını tazeledim. Ve her iki gün de odanın içerisinde olup da neremizi ısırsa acaba diye keşif uçuşu yapmakta olan sivrisinekler, odadan kaçtılar. Bir aydır bir kere bile sivri sinekler tarafından ısırılmadık. Bunun tesadüf olmadığını düşünüyorum. Ben "organik" yağ kullanıyorum ve sivrisineklerin yapay kokuyu ayırt edip, ondan kaçmadıklarını düşünüyorum. Her gün lavanta yağını tazelediğimden şu anda evimiz toptan lavanta kokuyor :) Kapıdan girince hoş bir lavanta kokusu karşılıyor. Uykuya geçişi kolaylaştırdığını da düşünüyorum. Ben ki yarım saatte ancak uykuya dalan bir insandım, son zamanlarda uykuya ne zaman daldığımı hatırlamıyorum (gerçi çok yoğun bir çalışma temposu içindeyim aynı zamanda). Ayrıca ben doğanın mucizesine de inanan biriyim. Gördüğüm kadarıyla sivrisineklerin ortaya çıkmasının hemen peşi sıra lavanta çiçekleri açtı. Bu hafta sonu kapımızın önündeki lavantalardan bir tutam koparıp kurutacağım ve yatak odamızda saklayacağım. Hatta balkon kapısının önüne bile koyayım bir tutam, belki sineklerin içeri girişini de önleyebilirim böylece :)

13 yorum:

  1. _cereninannesi_10 Haziran 2012 22:10

    Lavanta yağının ne kadar çok olumlu etkileri varmış güzel yazılarınla öğrendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kullandıkça öğreniyorum. Anne olmak bana çok şey öğretti :)

      Sil
  2. Sayenizde ben de çok şey öğrendim çokbilmiş.. Hemen lavanta yağı alıyorum. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İpek'in aşağıdaki uyarısını dikkate alıp, alacaksanız kaliteli bir yağ almanızı tavsiye ediyorum. Umarım sizde de işe yarar.

      Sil
  3. Ya her marka lavanta yagı sivrisinekleri kovmuyor, ya da her sivrisinek lavanta yagından etkilenmiyor. Ben lavanta yağını kızım 1 yaşındayken elime döküp tenine sürerek kullanmıştım bir keresinde. Hiç sivrisinek ısırmadı ama sivrisinek var mıydı ortamda yok muydu bilmiyorum. Başka bir sefer, sivrisineklerin oldugunu bildiğim bir ortamda, kendime bolca sürdüm. Ne oldu? Hiç bir işe yaramadı! Isırık içinde kaldım. Bu yüzden artık lavanta yagına pek güvenemiyorum. Hele ki öyle pamuga koyup basucuna koymanın yeterli gelebilecegini hiç aklım almıyor :) Biz ailecek sivrisineklerin çok sevdigi insanlarız ve ısırdıkları yerler de bizde neredeyse fındık kadar şişip deli gibi kaşınıyor. Bu yüzden işi şansa bırakamıyor, Defans'ın o igrenç kokulu ama işe yarayan yeşil renkli spreylerinden kullanıyoruz her gece yazlıkta oldugumuz zamanlarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sadece bu senelik tecrübeme dayanarak konuşuyorum zaten :) Ama belki de lavanta yağının kalitesi de önemlidir. Ben organik lavanta yağı kullandım. Aktardan alınmış lavanta yağlarına güvenmiyorum.

      Sil
  4. Fotoğrafta görülen lavanta yağını nerden bulabilirim acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Melvita marka kullanıyorum aslında ama onun fotoğrafını bulamadım ne yazık ki; çekmeye de üşendim :) Şu sayfadan satış noktalarını görebilirsiniz: http://www.melvitaturkiye.com/mainpage.aspx

      Sil
  5. Ben de deneyeceğim bu yağları bir daha ki yaza...

    sivrisinek için de 2 ayrı yazı yazmıştım
    http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/06/sivrisinek-tatarck-ve-bilumum-bortu.html
    http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/07/sivrisinekle-mucadele-ikinci-round.html

    YanıtlaSil
  6. Bu lavanta yagi bitlerin bulasmasini da engelliyormus. Bütün börtü böcekler sevmiyor sanirim:)
    Blogunuz harika..esim film izliyor, ben okumadigim yazilarinizi okuyorum:)

    YanıtlaSil
  7. Evet, lavanta yağı bite karşı da kullanılabiliyormuş.
    Evimiz bahçe içinde. Toprağa bu kadar yakın olunca haliyle evde bir çok böcek oluyor. Yazın yatağımızda muhakkak lavanta kesesi bulunduyorum. Hatta bir ara pireden şüphelenmiştik, her akşam yatağa lavanta yağı damlatıyordum. Neyse ki kış geldi, pireler kayboldu :)

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar, yaz aylarında gece dışarıda olduğumuzda bebeğimi sivri sineklerden nasıl koruyabilirim acaba?Vücuduna sürebileceğim önerileriniz var mı?

    YanıtlaSil
  9. Artık kendi lavanta yağımızı ve suyunu ( hidrosolü) üretiyoruz. Güvenle sipariş edebilirsiniz.
    https://www.sadeaile.com/urun/lavanta-ucucu-yagi

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats