24 Temmuz 2012 Salı

Bebek Cildindeki Kızarıklık, Kuruluk, Egzama (Atopik veya Seboreik Dermatit) Nasıl Tedavi Edilir?


Yukarıdaki resimde kızım ikinci ayında ve yüzü tümüyle kızarıklık ve minik sivilcelerle kaplı. Resimde net görünmüyor olabilir ama kızarıklıklar burnu ve gözleri haricinde tüm yüzünde ve saçlı bölgede dahi var.

Bu tür egzamalar şöyle açıklanıyor: Egzama olgularının yüz­de 8′i derideki yağ bezlerinin aşırı yağ salgılamasına bağlıdır (seboreik derma­tit) ve daha çok yeni doğanda kabuklan­ma biçiminde görülür. Kalan yüzde 6’sını da terleme bozukluğuna (dishidroz) bağlı egzamalar oluşturur. Kızımın bu hali de muhtemelen eşin dostun bol tükürüklü öpücükleri, anne sütünün yağlı yapısı, emerken memeye yapışan bebeğin yüzünün terlemesi gibi nedenlerden meydana gelmişti.

Kızımın bu hali geçtikten sonra bir süre egzama etkisi görülmedi. 1 yaşına doğru ise kol ve bacaklarında egzama başladı. Demir 1 TL büyüklüğünde kuruluklar oluyordu. Önce gözle belli olmuyor, sadece elle hissedilebilir oluyordu ve ufak bir büyüklükle başlayıp çapını genişletiyordu. Yüzeyi pütür pütür ve sert oluyordu.

Akla gelen ilk soru: Neden oluyor? Bu soruya doktorlar da kesin bir cevap veremiyorlar. (Bilgi için bkz. http://www.saglik.im/egzama/)

Eg­zamaların yüzde 70′i yabancı maddeler­le temasa bağlıdır (temas dermatiti); yüzde 16’sı ise atopik dermatit adıyla anılan alerjik deri hastalığıdır.

Sadece temastan kaynaklanan egzamanın kesin nedeni biliniyor. Bu tür egzama bebeğin sürekli etkisinde kaldığı alerji yapıcı maddelerden kaynaklanıyor: Bebeğin suratına sürtünen yumuşak pamuk dışındaki kumaşlar (polar, yünlüler, tüylü pelüş, sentetik kumaşlar özellikle giysilerdeki etiketler, sert kumaşlar), metal alerjisi (giysilerdeki çıtçıtlar), popo silmekte kullanılan ıslak mendillerdeki kimyasallar (yüze vuruyormuş) ya da gıda alerjisi (özellikle süt ve süt ürünleri, yumurta beyazı, domates, pirinç, ceviz, dana eti, balık, tahin, susam, narenciye ve kırmızı meyveler) ve bence en önemlisi kullandığımız deterjanlar neden olabilir.

Atopik (yani olağan dışı) egzamada ise bebeğin derisi her uyarana karşı duyarlı olabiliyor. Atopik dermatite yatkınlık yalnızca yapısal açıdan egzamaya eğilimli ol­maktan değil astım ve alerjik nezle (ör­neğin saman nezlesi) hastası olmaktan da kaynaklanabilir. Kişiye özgü yapısal etken bazen bu üç hastalığın aynı anda ya da art arda ortaya çıkmasına neden olur. Has­taların yüzde 16-50’sinde astım, yüzde 10-20’sinde saman nezlesi gelişir. Doktorlar alerjik bünyeli bebeklerde sıklıkla egzamaya rastlandığını söyleyip, ailede alerji veya astım hastası olan olup olmadığını soruyorlar. Benim eşimde ve kayınpederimde de seboreik dermatit olduğundan, kızımda olmasını hiç garipsememiştim.

Deride ilk belirtiler doğumu izleyen altı hafta içinde ortaya çıkar (bkz. yukarıdaki resim). Bunlar da­ha çok bebeğin yüz ve yanaklarındadır. Kırmızı ve hafif kabarık lekelerin yüze­yinde küçük kesecikler, çok ince yarık­lar vardır; bunların parçalanmasıyla be­yaz bir sıvı akar; ardından da beyaz-sarı bir kabuk oluşur. Hastalığın saçlı deriye yayılmasının tipik belirtisi saçların birleşmesidir. Önceleri yalnız yüzde görülen atopik dermatit, zamanla gövde, kol ve ba­caklara, sonunda da bütün vücuda yayı­lır. Hastalık özellikle kilosu ve gelişmesi ortalama­nın üstünde olan bebeklerde görülür. Atopik dermatitte iki aşamalı bir gelişme göz­lenir. İlk aşama bebek bir yaşını ta­mamlamadan önce başlar ve iki yaşına doğru kendiliğinden geçer. İkinci aşa­ma ise hemen her zaman okul çağında ya da ergenliğe doğru ortaya çıkar. Kısa ya da uzun bir iyilik dönemin­den, genellikle yıllar süren bir sessizlik­ten sonra atopik dermatit, özellikleri de­ğişmiş olarak vücudun her iki yanında büyük eklem çevresinde ortaya çıkar (kızımdaki gelişim de aynen böyle oldu). Dizlerin arkası, dirsek kıvrımları ve yüzde özellikle dudak çevresi en sık yerleştiği bölgelerdir. Te­davi süreklilik ve dikkat gerektirir. Hastalığın yeniden alevlenme belirtileri ortaya çıktığında hemen tedavi önlem­leri alınmalıdır. Çocuk hastaların teda­visinde anne babanın dikkati, lezyonların yayılmasını önlemek açısından çok önemlidir. Yani kısaca egzaması olan bir bebeğiniz varsa egzama konusunda her zaman tetikte olmanız gerekiyor. Arada sırada parmak uçlarınızı bebeğinizin derisi üstünde dolaştırıp kuruluk var mı diye kontrol etmek en kolay yöntem.

Bebeklerinde egzama ile karşılaşan aileler çocukları doktor doktor dolaştırıp bir çare arıyorlar. Ama aslında korkulacak bir durum değil. Eğer alerjik egzama değilse, çoğunlukla 2 yaşına kadar azalarak geçiyor. Benim kızımınki ise 2,5 yaşından sonra tamamen geçti. Bazı insanlarda, hormonal dönemde yağ bezeleri aktif olarak çalışmaya başlayıp da cilt yağlanınca geçermiş. Bizim babamızda da aynı sorun olduğundan ben geçmeyecekmiş gibi hazırlamıştım kendimi, aşağıda saydığım tüm önlemlerle kızarmadan, kuruluk aşamasında yok etmeyi başarabiliyordum ve benden başka kimse kızımın egzaması olduğunu anlayamıyordu. Zaman içerisinde tamamen yok oldu. Sadece en son geçen birkaç tanesinin yerinde beyaz lekeleri kaldı. Zaman içinde onların da yok olacaklarını ümit ediyorum.

Alerji ise 1 yaş altındaki çocukların bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediğinden tespit edilemiyor. Yani 1 yaş altındaki çocuğunuza alerji testi yaptırırsanız bilin ki testin negatif çıkması, alerji olmadığını göstermeyebilir. Bu nedenle boşuna çocuğu doktor doktor dolaştırıp, kan testleri yaptırıp yıpratmayın. Çocuk cildi konusunda uzman bir tek dermatoloğun görmesi yeterli oluyor. Biz Prof. Dr. Orhan Baransü'ye gitmiştik. Tavsiyelerini uyguladık ve ilaçsız sorunumuzu çözdük. Bir şekilde okursa, buradan kendisine teşekkür etmek istiyorum. Kızımın artık "bebek gibi" bir cildi var, sayesinde :)

Şimdi bizim uyguladığımız yöntemleri anlatacağım ama öncelikle tekrar söylemek isterim ki bizim uyguladığımız yöntemler kızımın cilt tipine ve egzama tipine uygun olarak doktorun önerdiği yöntemlerdir. Dolayısıyla her cilt tipi ve her tür egzama için işe yarayacağı garantisini veremiyorum ama en azından doğal yöntemler, zararı olmayacağı da kesin.


Egzamanın tedavi yöntemini anlayabilmek için egzamanın ne zamanlar ortaya çıktığını bilmek gerekiyor. Doktora başvurduğunuzda genellikle şu soruları soruyor size:

- Eviniz kaç derece?
Egzama kuruluğu sevmez, yani cilt nemli tutulmalıdır. Ev sıcaklığının kesinlikle 23 derecenin üzerinde olmaması gerekiyor; ideal olarak 22 derece civarı olmalı. Ev sıcak olunca evi ne kadar nemlendirmeye çalışsanız da çocuğun cildi kurur. Kaloriferler nedeniyle de ortam havası kurur ve bu da egzamayı arttırır. Sürekli kaloriferlerin çalıştığı bir ortamda yaşıyorsanız kış aylarında bebeğin odasında nem cihazı çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

- Ne sıklıkla banyo yaptırıyorsunuz?
Her gün sıcak su ile banyo yaptırmak cildi kurutur. Ya daha az sıklıkla banyo yaptırın (mesela gün aşırı) ya da ılık su ile banyo yaptırın. Ayrıca banyo sırasında kullandığınız saç ve vücut şampuanları, kese ve lif de cildi kurutuyor. Ben 3 senedir hemen her gün duş aldırdığım halde, haftada sadece 1 kere (gerekliyse nadiren 2 defa) köpüklü banyo yaptırıyorum. Geriye kalan banyolarında sadece ılık su kullanıyorum. Ilık suyun içine de ya mısır nişastası ya da doğal yağlardan koyuyorum. Banyo suyuna damlatılan birkaç damla doğal yağ cildi nemlendirmek için birebir. Kese vs de kullanmıyorum. Kızımın vücudunu elimle ovalıyorum. İçinde ne olduğunu bilmediğiniz şampuanlar yerine de saf zeytinyağı ya da sabun cevizi sabununu tavsiye ederim. Atopik dermatit tedavisi için kükürtlü kremler tavsiye ediliyor doktorlar tarafından. Denemedim ama kükürtlü sabunlar da işe yarayabilir belki.

- Bebeğin cildini nasıl nemlendiriyorsunuz? 
Cilt kuruluğuna ve egzamaya karşı esas olan cildi nemli tutmak ve bunun için de düzenli bakım gerekiyor. Cildi nemli tutmanın en bilinen yolu ıslak cildin üzerine yoğun bir krem ya da yağ sürerek nemi cildin içine hapsetmektir. Her gün duş aldırılan bebeğin cildine nemlendirici bir krem sürülebilir. Belirli markaları çok övüyorlar. Ben ise bildik markalar yerine değişik markaların organik kremlerini kullandım. Zira bence önemli olan kremin markası değil, nasıl kullanıldığı. Nemli cilde düzenli olarak her gün uygulanırsa her krem ya da yağ işe yarar bence. "Atopik ciltler ya da hassas ciltler için nemlendirici arıyorum" dediğinizde her markanın tonlarca ürünü olduğunu göreceksiniz. Bence basit bir vazelin bile amaca hizmet etmek açısından yeterli gelecektir. Ayrıca unutmamak gerekiyor ki, bebeğin cildine çok fazla krem sürmek de cilt bariyerinin oluşumunu geciktirebiliyormuş. Günde 2 kez krem sürmek yeterli. Kızımın egzamasının olduğu dönemlerde sabah uyanır uyanmaz ve akşam duş aldıktan sonra nemlendirici krem sürüyordum. Önemli olan bu uygulamayı DÜZENLİ yapmak, aksatmamak. Bir de krem tek başına yeterli değil, kremi sürmeden önce bebeğin cildini suyla hafif nemlendirmek ve kremi öyle sürmek daha çok işe yarıyor. Banyodan sonra doğal yağlarla (badem yağı, kantaron yağı, avokado yağı, susam yağı vs) yağlamak da suyu yani nemi deriye hapsediyor. Ama benim tavsiyem asla bebe yağı kullanmamanız. İçlerinde ne var bilmiyorum ama hamileyken bebe yağını ben kendimde kullandığımda cildimi daha da kuruttuğu hissine kapılmıştım. O nedenle kızıma kullanmadım. Doğal yağlardan kullanmak istemiyorsanız medikal yağlardan da kullanabilirsiniz.
Eğer yağ yerine krem kullanmak istiyorsanız vazelin benzeri yoğun etki yapan ve sıklıkla tavsiye edilen bir krem daha var: Oalitim Gel. Ama unutmayın ki bu krem de aslında sıvı parafin, yani bir petrol türevi. Dolayısıyla ben bu kremi kullanılması taraftarı da değilim. Ama kortizondan daha zararsız olduğunu düşünüyorum.


Ben tavsiye üzerine şu kremi kullandım ve çok faydasını gördüm:


İnatçı olan egzamalara Melvita marka organik pişik kremi sürüyordum. Denemiş bir annenin tavsiyesi üzerine almıştım, ben de memnun kaldım. Bana "4. kere sürdükten sonra kesin geçiyor" demişti, ben de aynısını söyleyebilirim. Düzenli olarak arka arkaya her gece sürünce 4. gecede geçiriyor. İçinde kalendula, pamuk ve zeytin yağları var. Vücut tarafından zor emiliyor, sürünce deride beyaz bir tabaka halinde kalıyor. O nedenle akşamları yatırmadan sürüyordum.


- Kortizon kullandıktan sonra ne kadar süre içinde kuruluğun tekrar ortaya çıktığı da önemli bir gösterge.
Eğer 2 yaş altı her tür kuruluk ya da egzamada panik halinde doktora koşarsanız, doktorunuz da sizi rahatlatmak için kortizonlu kremlerden verecektir. Kortizonlu kremler egzamayı geçirmiyor ama baskılıyor. Yani kremi kullandığınız sürece egzama ortaya çıkmıyor ama kremi kullanmayı kesince tekrar beliriyor. Dolayısıyla aslında bir tedavi yöntemi değil, sadece ailenin içini rahatlatmaya yönelik. Aynı şekilde deniz suyu ve güneş de egzamayı baskılıyor. Yaz bitip, kış başlayınca egzama tekrar ortaya çıkıyor. Kortizonlu kremleri kısa süreli kullanmanın doğrudan bir zararı yokmuş. Ancak uzun süreli ve yoğun kullanımlarda yan etkileri ortaya çıkıyormuş. Ben yine de minicik bir bebeğin cildine kortizonlu krem sürülmesi taraftarı değilim. Kortizonlu kremi sürmeyi kestikten sonra kuruluğun ortaya çıkma süresi yukarıdaki önlemleri almanıza rağmen uzamıyorsa kortizonlu krem sürmenin de bir anlamı kalmıyor. Kortizonlu kremlerden vazgeçince daha uzun süreli düzelme elde ettiklerini söyleyenleri de gördüm ayrıca.

- Bebeğin çamaşırlarını neyle yıkıyorsunuz?
Hani biz çocukların çamaşırlarını sabun tozu ile yıkıyoruz ya genellikle? Prof. Dr. Orhan Baransü, alerjik ciltleri olan çocukların çamaşırlarının sabun tozu ile yıkanmasını istemiyor. Sabun tozu iyi durulanmaz ve kumaşta yapışık kalırmış, bu da cildi iyice kuruturmuş. Normal deterjanla yıkamamızı önermişti. Yumuşatıcı ise külliyen yasak. Zira yumuşatıcılar kumaş ipliklerinin etrafına yapışarak bir tabaka oluşturmak suretiyle kumaşta yumuşaklık hissi yaratıyorlar (Yumuşatıcılar hakkında kısa bir bilgi için bkz: http://sabunagaci.wordpress.com/2012/06/13/sss-sabun-cevizine-ekstra-durulamaya-gerek-var-mi-2/). Dolayısıyla yumuşatıcı kullanmak bebeğin giydiği kıyafetlerdeki bu tabakanın, bebeğin cildini tahriş etmesine yol açıyor. Ben toz sabun kullanmayı kesmekten daha da iyi bir şey yaptım ve sabun cevizi kullanmaya başladım. Sabun cevizi kullandığımızdan beri eşimde de kızımda da egzama olmuyor. Sabun cevizim bitip de başka bir deterjan kullanırsam eşimdeki egzama hemen tekrar çıkıveriyor. Dolayısıyla bizim evde tüm kıyafetler sabun cevizi ile yıkanıyor. Yukarıda linkini verdiğim sitedeki kimyager anne de alerjik bünyeli oğlu için tüm ev, çamaşır ve vücut temizliği için sabun cevizi kullanıyor ve o da bizim gibi faydasını gördüğü için satışını da yapıyor: http://www.sabunagaci.com/p/about-us.html

Ve en son olarak kızımda en çok işe yarayan ve Prof. Dr. Orhan Baransü'nün tavsiyesi olan tüyoyu veriyorum: Mısır nişastası banyosu. Papatya suyu ve kaya tuzu (ya da karbonat) ile yapılan banyonun da işe yaradığı söyleniyor ama ben kendi denediğim yöntemi anlatayım:
Yukarıda da yazdığım gibi haftada sadece 1 kere köpüklü banyo yaptırmama rağmen her gün kızımı ılık suya sokuyorum. Bebek küvetini doldurup kızımı da içine oturtuyorum. Orhan Bey, bebek küveti için 30 gr, normal küvet için 100 gr mısır nişastasının yeteceğini söylemişti. Ama benim kızım nişastanın eriyişini izlemeyi çok sevdiğinden (böylece banyo saatlerinde deney de yapmış oluyoruz) bazen bir paketi bile boşaltabiliyor. Sıkılana kadar nişastalı ılık suda oynadıktan sonra durulamadan çıkarıyorum. Yüzündeki kuruluklara da nişastayı suda ezip sürüyorum. Çok küçük bebekler için serum fizyolojik de kullanılabilir. Hatta ben çok severim, doğal gül suyu da başka bir alternatif olabilir.

Ama sonuç olarak belirtmek isterim ki bu doğal bir yöntem olduğundan ilk kullanımlarda, ilaç gibi aniden sonuç veren bir etki beklememek gerekiyor.

Hamileliğin sonlarına doğru safra asitlerinin yükselmesinden dolayı oluşan kaşıntılar için de yine aynı yöntemi deneyebilirsiniz. Kendisinde deneyince faydasını daha rahat anlıyor insan. 

Son olarak hatırlatmak isterim ki egzama şak diye geçen bir rahatsızlık değil. İlk coştuğu zaman doktor tavsiyesi ile kullanacağınız  ilaçlı kremlerle biraz sakinleştirip, sonra her gün ama her gün devamlı ve düzenli bakım gerektiriyor.

225 yorum:

  1. çok geçmiş olsun allah bir daha yaşatmasın.Bunu çeken bir anneyim.Şuanda yok allaha şükür.Bütün böyle annelere allah sabır versin.İyikide paylaşmışsınız umut olcaktır sevgiler

    YanıtlaSil
  2. :) Siz böyle yazınca, çok ciddi bir hastalık atlatmışız gibi hissettim :)
    Yazıda da değindiğim gibi muhtemelen kızım ilkokula başlarken ya da en geç ergenlik döneminde egzama sorunu yineleyecek kuvvetle muhtemel. Hazırlıklıyım. Kızımı önceden bilinçlendirip, egzamayla uygun şekilde mucadele etmesini sağlamaya niyetliyim.

    YanıtlaSil
  3. ciddi emek harcanmış bir yazı, ellerinize sağlık
    geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  4. son kısmını tam anlayamadım. hamilelik kaşıntıları için mısır nişatası mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Benim ayaklarım çok kaşınmıştı mesela. Mısır nişastalı ayak banyosu deneyebilirsiniz.

      Sil
    2. benim kızım 2yasında egzaması var birtürlü rahatlayamadık gece gündüz kasıyo ve acıyo diye ağlıyo ve kasıdıgı yeri kanatiyo şimdi kafasındada var duymuyo aglıyo ne yapacagımı bilmiyorum denemediğim birsey kalmadı nerede dr varsa gittik aynı seyi soyüyo aynı kremler veriliyo bana yardım edin lütfen kızım kurtulsun egzamadan ağlamasına dayanamıyorum

      Sil
    3. Bildiğim her şeyi yazdım zaten. Ama eğer İstanbul'da iseniz çocuk deri hastalıkları konusunda uzman Prof. Dr. Orhan Baransü'yü görmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Orhan Hoca ne diyorsa doğrudur, size çare olacağına inanıyorum.

      Sil
  5. Geçmiş olsun. Benim oğlumda 6. aydan itibaren o demir para büyüklüğünde kuruluklar oldu. %0.5 hydrocortison krem kullandık günde iki kez ve saat başı nemlendirici. Sadece yüzünde vardı; çene ve yanaklarda. Denemediğimiz krem kalmadı bizim de. Yemekten dolayı olduğunu söyledi doktor. Yüzüne ıslak mendil sürmeyip sadece su ile yıkamama rağmen geçmedi epey. Farkettim ki güneş iyi geliyor. Biz İngiltere'de yaşıyoruz ve kış ayında oldu bu dediklerim. Yazın Türkiye'ye gittiğimizde iyileşip pürüzsüz oluyor. İki hafta önce TR'den döndük ve yanağının birinde yine başladı o pütür pütür kabarıklık malesef. Bize tek yarayan şey güneş dediğim gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YAzımda da söyledğim gibi güneş de tıpkı kortizonlu kremler gibi sadece baskılıyor, yani iyileştirmiyor. İyileştirebilmek için düzenli bakım şart. Yine yazımda yazdığım gibi çok fazla krem sürmek de aksi etki yaratabiliyor. Mısır veya buğday nişastasını bir denemenizi öneririm. Umarım siz de tez zamanda aşarsınız bu sorunu.

      Sil
  6. Bilgilendirme çok güzel olmuş. Bilimsel makale kalitesinde güzel sizi okumak. Sabun cevizini de siz benden guzel anlatmışsınız, tebrik ederim.:)
    Birkaç konuya değinmek istedim. Bebeğinizi yıkadığınız banyo suyuna kaynatarak hazırladığınız sabun cveizi sıvısından dokebilirsiniz. Bu sayede hem kimyasalsız temizlenmiş olur hem zarar görmez. Banyo suyuna 1 bardak dökün mesela.. O zaman hiç köpük banyosuna gerek yok..
    Nemlendirme ve bakım için ise biz Aloe Vera Extraktı (organik sertifikalı sadece aloe vera içeriyor)veya E vitamini (saf vitamin yağ halinde) veya Buğdayözü yağı kullanıyoruz. Çünkü bunlar saf yağlar ve ebebğin cildini çok güzel tabaka bırakmadan nemlendiriyor ve rahatlatıyor nefes alabiliyor yani. VAZELİN petrol türevi bir wax olduğundan sentetik bir üründür. Bu yüzden cilt yüzeyine kimyasal bir wax ile bariyer oluşturur. Pek tavsiye etmem o yüzden. Mum sürmek gibi birşey..:) Bunun yanında Eşimle kullandığımız KEÇİ SÜTLÜ sabundan çok memenunn kaldık. Hem köpürüp temizliyor hem kokusuz (alerjen içermemesi için böyle ürettik) hem de süt ile cildi besliyor..Banyo sonrası tamamen yumuşak ve temizlenmiş hissediyorsunuz cildiniz hiç gerilmiyor ve pürüzsüz oluyor.. Bayıldık.. Tavsiye ederim!http://www.sabunagaci.com/urunlerimiz-i/1/saf-ve-aromaterapik-etkili-tum-sabunlarimiz.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin saun cevizi ile yaptıklarınızı da ben yapamıyorum işte birbirimizi tamamlıyoruz; hepimiz ayrı bir parçasıyız yapbozun :)
      Sabun cevizli banyoyu da yapıyorum aslında, ama her yere sabun cevizi yazarsam antipatik olur diye düşünüp yazmadım. Hata mı ettim bilemiyorum :)
      Ben de vazelin kullanmadım aslında ama diğer kremlerden ucuz en azında diye düşünüp yazmıştım. Doktorların tavsiyesi cilt üzerinde bariyer oluşturmak oluyor hep. Oysa dediğin gibi bence doğal yağlarla bariyer oluşturmak daha çok işe yarıyor.
      Sabunlarınızı da en kısa zamanda deneyeceğim. Ne akla hizmetse evi sabun doldurmuşuz, kullan kullan bitiremedik.

      Sil
  7. Çörekotu yagıda iyi geliyor egzema tipi kuruluklara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bilgilendirme için. Bilgisini çekinmeden paylaşanlara hayranım :)

      Sil
  8. Merhaba 2.5 yaşında oğlum var yaklasık 6 aydır biz de aynı sorunla ugrasıyoruz sut urunlerıne alerjisi çıktı ve tum ınek urunlerını kestık bu ıyı geldı ve sımdı cıldınde sadece beyaz lekeler kaldı ancak uzun sure sonra duzeldı Denız ıyı geldı bır de kaplıca ancak ne zaman tekrar sut urunlerı ıle besleyecegım tekrarları bılemıyorum.Ben zeytınyaglı dogal sabun kullanıyorum bırde engınar yedırıyorum karacıgerı temızlensın dıye herkese kolay gelsın zor iş !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanla bağışıklık kazanır, süt alerjisi son bulur umarım. Ama sütsüz beslenmek de mümkün. Badem sütünü denediniz mi mesela?

      Sil
  9. Hayır hiç duymadım tsk ederim arastırayım hiç satıldıgını gormedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satılmıyor zaten sanırım. Yapımı o kadar kolay ki, satılmasına gerek yok :) Badem sütü yapımını anlatan bir yazı yazayım sizin için.

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. Merhaba paylaşımlarız için teşekkür ederim.Benim 5 aylık oğlumda malesef atopik dermatit alerji testini 6.ayından sonra yapılacak şimdilik yediklerime dikkat ediyorum.doktorumuzun verdiği ilaçlar çok faydalı olmadı excipial hydro nemlendiricimiz, sizin önereceğiniz nemlendirici var mı birde bu melvita kremi nereden alabilirim.sabun cevizinide yalnız internetten mi alabiliyoruz.Şimdiden tşk.

      Sil
    2. Bağışıklık sistemi henüz tam gelişmediğinden bildiğim kadarıyla bebeklerde 1 yaşından önce yapılan alerji testleri sağlıklı sonuç vermeyebiliyor.
      İlaçlardan mucize beklememek lazım. Bu rahatsızlık ancak "düzenli" bakımla geçebiliyor. O da biraz zaman alıyor.
      Nemlendirici yerine banyodan sonra ıslak ıslak yağ sürmek daha çok işe yarıyor.
      Melvita'nın internet adresini yazmışta yazının içinde. O markanın yüzlerce kremi ve yağı var. Görünce insan hepsini almak istiyor :) Ama özellikle pişik kremini tavsiye ediyorum, sadece kurulukların üzerine sürmek için.
      Sabun cevizini ben hep internet üzerinden satın alıyorum. Sabun ağacı sitesinin sahibi Esra'ya "mail" da atabilirsiniz. Kapınıza kadar geliyor sabun cevizi.

      Sil
  11. merhaba,
    oğlumun 1. yaşı atopik dermatidle geçti, yavaş yavaş azalıp yokoldu, şimdi 4 yaşında, dizleri ve dirsekleri bize yeniden sinyal veriyor.
    Hem de ne sinyal:( Kortizonlu kremlere bulaşmak istemiyorum, nişastayı deneyeceğim. evimde zaten doğal ürünler kullanıyorum ama anaokulunun, orada kullanılan temizlik ürünlerinin egzamanın hortlamasıyla ilgisi olduğunu düşünüyorum.Baskılayıp egzamayla yaşamayı öğreneceğiz sanırım..
    yazın çok bilgilendirici olmuş, çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yuvada kullanılan kimyasal temizleyicilerden kaynaklanmadıysa, yazımda anlattığım ikinci aşamaya erken girmiş demektir.
      Size de oğlunuza da kolaylıklar diliyorum. Bu hastalıkla uğraşmak zor hakikaten. Çok zaman ve emek istiyor.
      Neyse dermansız dert olmasın da, bununla uğraşalım...
      Umarım yazdıklarım sizin de işinize yarar...

      Sil
  12. Önerebileceğim ürünler:
    http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/06/sudocrem-her-derde-deva-bir-krem-daha.html

    http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/06/dermo-trosyd-1-numaral-pisik-kremimiz.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tek bu konuda uyuşamadık :) Dünyanın en iyi ürünü bile olsa uzun zamandır içinde ne olduğunu bilmediğim, kimyasal ürünler kullanmamaya gayret ediyorum. Zira gördüm ki hepsi hikaye, önemli olan düzenli bakımmış. En basit zeytinyağı ile bile doğru müdahale edince, doğru sonuç alınıyor. Deri kendisini yenileyebilen tek organımız, bir şans verince kendi işini kendisi hallediyor.

      Eşim benim kafadan değildir. Dün gitmiş kızımıza 2-3 farklı kremdir, vikstir filan almış eczaneden. Ama kızım hiçbirini sürdürtmedi. Gene burnu için doğal adaçayı elması yağı, boğaz ağrısı için de defne yağı sürdük. Hatta eşim benim uyguladığım yöntemleri denemek bile istemez. Dün elini yakmış fırında, cidden de su toplamış, kabarmış. Geç fark ettim, söylemiyor da :) Neyse hemen buzdolabında beklettiğim aloe vera jelini sürdüm. Anında yangı hissini aldı, biliyorum. Eşimin gözleri kocaman açıldı şaşkınlıktan ama yiğitliğe de toz kondurmadığı için işe yaradığını da söylemiyor :) Bir yarım saat içinde kızarıklık azalmış, su toplayan bölge sönmüştü. Hemen sönen bölgenin üzerine lavanta yağı döktüm. Lavanta yağı da acı hissini keser, yanıklar için birebirdir. En son akşam keyfi gayet yerindeydi eşimin, yanığın varlığını unutmuş gibiydi.

      Yani bence kimyasal kremlere hiç de muhtaç değiliz. Gerçi pişik kremleri bebeklere kullanıldıklarından, yüksek oranda mahnezuyum mu, çinko mu ne içerdiklerinden en masum olanları aslında...

      Sil
  13. Malesef aynı dertten bende muzdarip durumdayım,kızım 30 aylik yani 2,5 yasinda.6. Ayından itibaren bacaklarının icinde kirmiziliklar oluştu doktor ilk basta yediklerini kontrol etmemi istedi fakat kızım çok çeşitli yediği icin belli bir gıda dokunuyor diyemedim.sonrasinda arttıkça bu kizarikliklar anormal bir kaşıntıya dönüştü bacaklarını kanatıcak,uykudan uyandıracak derecede,tekrar 3. Kez farkli aile doktoruna gittiğimizde,banyoda dahamda kizardiginda söyleyince kızımın doğuştan buna sahip olduğunu sonradan olusan bir rahatsızlık olmadigi söylendi.test yapılmasını istedim ama Malesef Danimarka'da cocuklardan kan alınmıyor bunun zararlı olduğu kanisindalar,sadece o bölgelere sürmek icin locoid isimli krem verildi ve nemlendirici krem.gerci o krem yaralı bölgeyi tedavi etti,surekli nemlendiricide kurulugu gideriyor ama gercekten uğraşması zor bu tarz bir derdiniz varsa,ama evlatlarımız icin herseyi sonuna kadar göze alicagimizda bir gercek,benim tek üzüldüğüm şey bu tarz rahatsızlıklar ya zamanla hafifliyor,ama devam ediyor,Yada astıma çeviriyor çünkü astımın ailesinden olduğu söylendi.insallah o duruma gelmez.gerci danimarkadaki doktora o durumami gelmesini bekliyorsunuz dediğimde astiminda tedavisini yapıp iyileştiriyoruz bir problem yok dedi.insallah bir an önce duzelir güzel kızım.kisinda soğuktan artmakta.en iyi doğal yag olarak sizce ne kullanmalıyım nemlendirme olarak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Bebeklerin bağışıklık sistemleri gelişkin olmadığından,özellikle bir yaş altındaki çocuklara yapılan kan testi ile alerji tespiti tamamen imkansızmış. Çok yanıltıı sonuçlar veriyormuş. Mesela süt alerjisi var çıktığı halde, aslında olmayabiliyor; ya da tam tersi yok çıktığı halde aslında olabiliyormuş. Yani Türkiye'de de doktorlar 1 yaşından küçük çocuğa kan testi yapmıyorlar ki biliyorsunuz, Türkiye'de doktorlar hastanın istediği her türlü testi yaptırırlar aslında...

      2. Şimdiki çocukların çoğunda bu alerji var. Artık yediğimizden içtiğimizden mi, pis havadan sudan mı, bilemiyorum. Sürekli bakım istediği doğru. Eşim 37 yaşında, hala bakıma devam ediyor. Ama bir de bardağa dolu tarafından bakın; kendisine, cildine, bakımına dikkat eden bir genç kadın olacak inşallah ileride. Kızım şimdiden kendi kendine yağlanmaya başladı mesela :) Astımı da aklınıza getirmeyin lütfen, iyi düşünü iyi olsun...

      3. Soğuk hava ve soğuk havada giyilen kalın giysiler de tahrişi ve dolayısıyla egzamayı arttırıyor. Tenine değecek olan giysilerin pamuklu ve doğal kumaş olmasına dikkat ediyorum. Koyu renk (daha çok kimyasalla elde edilen) kumaşlar ve elasten vs gibi doğal olmayan tekstil malzemeleri kullanmıyorumç

      4. Bence en iyi sonucu mısır nişastası veriyor. Yağ olarak ise her türlü doğal yağı deniyorum. Arnika yağı her türlü derde devadır zaten tavsiye ederim. Burada sık bulunan kantoron yağını kullanıyorum. Ama hiçbirini bulamazsam da evde, zeytinyağının asidini alıp, zeytinyağı kullanıyorum. Zeytinyağını tavaya döküyorum, içine de bir dilim ekmek atıyorum. Ekmek kızardığında yağın altını kapatıyorum, asidi böylece gitmiş oluyor.

      Geçmiş olsun.

      Sil
  14. Merhaba yorumlarınızı okudum. Yenilikleri genel olarak takip etmeyi seviyorum dolayısıyla bu konuda yurtdışında ki yabancı haberleri önerileri hatta bulabildiğim klinik araştırma özetleriyle karşılaştım. Arkadaşlar "DermaSilk" diye bir üründen bahsediyor. Ciddi birşeye benziyor. Memnun olanlar inanılmaz ve hepimizin sağlığı için sonuçta bebek veya biz büyükler çok önemli kesinlikle ne ilaç ne krem :) neyin yan etkisi yokki. Bloglarda yazmış anneler. sevincimi sizlerlede paylaşmak istedim.Sırf bu sinir bozucu hastalıktan uykusu hayatı zehir olanlara Allah yardımcı olsun. Bakmanızı tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mısır nişastası ile mutluyum :) Ama belki bu ürünü denemek isteyen de olur, yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  15. merhaba yorumlarınızı okudum.Benimde kızımda 3.5 aylık maalesef apotik dermotit çoğunlukla yüzünde var.Doktorumuz oilatum krem önerdi başka bir doktorda physiogel adlı bir krem önerdi şu anda oilatum kullanıyoruz.önerdiginiz bu melvita kremi nerden bulabiliriz ayrıca bu dediğiniz nişasta banyosunu her banyodamı yapıyoruz yardım ederseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melvita'nın ürünlerini doğal kremler satan çeşitli dükkanlarda bulabiliyorum. Ama minik bebekle dolaşmak zordur. İnternet üzerinden ulaşmak isterseniz, internet sayfaları uzun bir süredir bakımda ama facebook ve twitter hesapları varmış:
      http://www.facebook.com/pages/Melvita-T%C3%BCrkiye/192433247470159
      https://twitter.com/MelvitaTurkiye

      Sil
    2. Merhaba benimde kızım 4aylık iki aydır uhraşıyoruz ama gecmiyo napacamı bilmiyorumcildl okadar kuruki nemlendirici bile lce yaramiyo

      Sil
    3. Yağlı banyo yaptırın muhakkak.
      Asla sabun, vücut şampuanı veya saç şampuanı kullanmayın.
      Banyo suyu asla sıcak olmasın, ılık olmasına dikkat edin.
      Yaz ayındayız, bol ve terin buharlaşmasına izin verecek kumaşlı kıyafetleri tercih edin ve mümkün olduğunca uygun saatlerde güneşe çıkartın.

      Sil
  16. oğlum şu an 3 aylık, sırtında dizlerinde bileklerinde biraz da yüzünde egzama var, doktora götürdük, mustela nın üç ürününü verdi, banyo yaparken köpüğünü kullanıyoruz, banyo suyuna katıyoruz ve banyodan sonra egzamalı yerlere sürüyoruz, kısmen egazamayı bastırıyor ama net bir sonuç alamadım bir aydır kullanıyorum acaba daha sabredip kullanmaya devam mı etmeliyim yoksa başka kremler yada doğal metotlaramı başvurmalıyım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mısır nişastasını bize öneren de alanında uzman, Profesör bir cilt doktoru (dermatolog) idi. Ben denedim ve çok faydasını gördüm. Israrla mısır nişastası tavsiye ediyorum.

      Sil
  17. ECHİNACEA damlası ve hapı savunma sistemini güçlendirip,çeşitli egzama türlerini tedavi ediyor.FİTOTERAPİST ECZACI AHMET İDRİS ULUTAŞ.MAİL.ahmetidrisulutas@gmail.com-05379353475-

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar,

    Öncelikle açıklayıcı ve rahatlatıcı yazınız çok güzel... Siz bu konuda baya tecrübe sahibi oluşunuzdan paylaşmak, önerilerinizi duymak isterim. Oğlum 7 aylık, genital bölgesinde(kasıklarında) doktorumuz dermatit teşhisi koydu ve hipokort adlı kremi verdi. Ben önce sürmek istemedim malum içeriğinden. Ama sonra yazınızı okuduktan sonra sakinleştirmek için sürüyorum. Hala içim rahat değil. Kremi sürünce geçiyor sonra yine kızarıklık oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımda da belirttiğim gibi o kremler sadece "baskılıyor", yani kullandığınız sürece kızarıklığı yok ediyor, ama hastalığı geçirmediği için, kullanmayı bırakınca kıarıklıklar nüks ediyor.

      Bu işin tek çaresi düzenli bakım, cildi nemli tutmak.

      Bir de dışarıdan giysilerle tahriş olmayı önlmek adına giysilerdeki deterjanı iyi durulamak (ben deterjansız yıkama yapıyorum 3 yıldır), içeriden ise kimyasal ilaçlar içeren besinleri yememek ve en önemlisi barsak florasını düzenli tutmak (bunun için de kefir içiyoruz biz ailecek, kefir sevmiyorsanız BioGaia gibi prebiyotik besin desteklerini tavsiye ederim) çok önemli.

      Çünkü insan egzamaya yatkın olabilir ama yaşam şartları da bu yatkınlığı destekleyebiliyor. Egzamayı azdıran ajanlardan uzak durmak gerekiyor.

      Çok geçmiş olsun...

      Sil
  19. Sevgili Çok bilmiş,

    Sen ne kadar önemli konularda ne kadar değerli bilgileri paylaşıyorsun hep!
    Benim oğlum da atopik dermatit oldu şimdi, doktor tabii hemen kortizon+antibyotik karışımı yazdı, ben ise internette araştırma yaparken umut verici bilgiler yine sende buldum ))

    Birkaç sorum var,
    "İlk coştuğu zaman doktor tavsiyesi ile kullanacağınız ilaçlı kremlerle biraz sakinleştirip, sonra her gün ama her gün devamlı ve düzenli bakım gerektiriyor". demişsin. Siz peki doktorn verdiği ilaçları da mı kullandınız? Kortizonlu mıydı?
    Bir de serum fizyolojik ne şekilde kullanılabilir bebeklerde? (benimki 5,5 aylik)?

    Çok teşekkürler!

    Saygılar, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tasha,
      Evet, kızımda ilk kullandığımız kremler kortizonluydu. Eşimin de sürekli kullandığı kremler olduğundan, eşim kızıma da sürmekte bir beis görmemişti. Ama kremlerin iyileştirici değil de baskılayıcı olduğunu anlamam uzun sürmedi. Artık eşim de kullanmıyor o kremleri ve her ikisinin egzaması da geçti :)

      Serum fizyolojiği ne şekilde kullanacaksınız? Burun içinde bildiğim kadarıyla bir alt sınır vermiyorlar. Zaten serum fizyolojik dedikleri tuzlu su, evde bile hazırlayabilirsiniz. Burun eliğine bir iki damla damlatıyorsunuz. Maksat kanal temizlensin tuzun etkisiyle...

      Çok geçmiş olsun...

      Sil
    2. Mrb cok bilmis hanimefendi benim oglumda bronsit hastasi reflusude var daha 10 aylik icumden bir ses senin yardimci olacagini soyluyor konyadan yaziyorum

      Sil
    3. Ah ben cevaplayan kadar 4 ay geçmiş. Şimdi nasıl bebeğiniz?

      Sil
  20. Rusya ile bağlantınız olduğunuzdan biliyor olabilirsiniz - latince ismi Birdentis Herba (ya da Bidens Tripartite) olan bir bitki var Rusya'da, onu kaynatıp bebeklere banyo suyuna katarlar. Pişikten alerjiye kadar her türlü deri rahatsızlıklara iyi geliyor, atopik dermatit için birebir. Türkiye'de bulduğum kadarı ile adı İkidiş'miş, arıcılıkla ilgili sitelerde adı geçtiğini gördüm, ama aktarlarda bulamıyorum.
    Şu linkte fotografı var, belki tanırsınız http://www.lekar-trava.ru/pochki-19.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk defa duyuyorum. Bayıldım bu bilgiye :) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  21. Sevgili cok bilmis bilgiler icin cok tesekkur.sana sorularim olcak yardim edersen sevinirim.kizim 2aylik bizdede bu hastalik var.kizimin yuzune bepanten suruyordum.sence dogal icerikli ne kullanmaliyim.bepanten zarari var mi? Kimyasal icerikli mi? Kizimin yuzune zarar vermiycek dogal yan etkisi olmayan ne sureyim? Birde vucuduna ne sureyim o da dogal olsun istiyorum.vucuduna hakiki zeytinyag suruyordum.zeytinyag asitli mi zarari var mi

    YanıtlaSil
  22. Öncelikle herşeyin en iyisi benim çocuğumda olsun fikrini biraz abartıp faydalı şeyleri kimseyle paylaşmayın annelerden olmadığınız ve kafamdaki sorulara cevap olduğunuz için sonsuz teşekkürler. Sitenizi ilgiyle takip ediyorum. Makalenizdeki paylaşımlar inanılmaz faydalı bilgiler. Benim sizden. Bir ricam olacak kızım 6 aylık ve cildi çok hassas. Kızımı doğal yağlarla nemlendirmek istiyorum ama cesaret edemiyorum ölçüleri tutturamam yanlış bir yağ secerim diye. Sizin benimle paylaşabileceğiniz bi formülünüz var mı şu kadar şu yağdan bu kadar bu yağdan şeklinde miktarlarda ve karışımlarla ?? Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden kızım ve kendi adıma teşekkür ederim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklarımız bir şekilde bir toplum içinde yaşayacaklarsa, o toplumdaki herkesin, benim sahip olduğum bilgilere sahip olmasını dilerim. Bilginin saklanmasını ve hatta alınıp-satılmasını bile doğru bulmuyorum. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.

      Doğal yağın fazlası olmaz, zararı da olmaz. En basiti zeytinyağını bir tavaya dökün, içine de bir dilim ekmek atın. Ekmek kızarmaya başlayınca altını kapatın. Bu şekilde yağı yakmadan, yağın asidini almış olursunuz. Bu yağı güvenle bebeğinize kullanabilirsiniz. Annem de beni böyle yağlarmış.

      Ya da güvendiğiniz yerlerden kantaron yağı gibi bölgesel olarak sıklıkla her evde kullanılan yağlardan alabilirsiniz.

      Her birini tek başına sürebilirsiniz. Ben de pek onu bunu karıştırmaktan hoşlanmıyorum :)

      Sil
    2. çook çok teşekkür ederim. bebeğinizin saçlarını yıkarken nasıl bir şampuan kullanıyorsunuz. ben sebamed kullanıyordum ama artık kullanmak istemiyorum. doa kozmetik diye izmirde bir firma buldum oradan sampuan siparişi verdim ama sizin tavsiyelerinize çok açığım çünkü harikasınız.. bize yol gösterdiğiniz için ne kadar teşekkür etsem azdır :))

      Sil
    3. Estağfurullah, vakit ayırıp yorum yazdığınız için asıl ben teşekkür ederim.

      Ben kızımın saçlarını çoğunlukla karbonatlı su ile yıkıyorum. Haftada bir kere de organik şampuan kullanıyorum.

      Şampuan çünkü esasen deerjandır. Sabun da saçları sertleştiriyor. Sabunu sıvı hale getirip doğal yağlarla karıştırmayı tavsiye edenler de va ama ben tembelim, onunla uğraşamıyorum.

      Karbonat ve su yeterli geliyor. Haftada bir kere de şampuan köpükleri ile keyif yapıyor. Şimdilik yeterli geliyor.

      Sil
  23. Merhaba oncelikl cok tesekkur ederim. Benim 4 aylik bebegim var. 40 günlük olduğundan beri bu egzamayla basimiz dertte.
    Dr. Diyet verdi bir sürü sey yemiyoru emzirdigim icin. Diyete ragmen gecmedi. Alerji testi yaptzirdik yeni alerji gecmedi. Cok kizarinca kortizonlu krem süruyorum mecburen. Bir de atopiclair krem var gunde 2 kez suruyorum. Tavsiyelerinzi dikkate alacagim. Sagolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 aylık bebeğe alerji testi yaptıran doktorun 1 yaşından küçük bebeklerde alerji testinin doğru sonuç vermeyeceğini bilmediğini tahmin etmiyorum. Herhalde sizin içinize su serpmek için test yaptırmıştır.

      Eğer yediklerinize dikkat ediyorsanız, belirli gıdaları kısmaktan ziyade organik beslenmenizi, barsak florasını düzenleyen gıdaları ihmal etmemenizi ve mümkünse en azından bebeğe temas eden giysileri deterjansız yıkamanızı da önerebilirim.

      Umarım tez zamanda kurtulursunuz, çok geçmiş olsun.

      Sil
  24. Cok bilmis hanim sorularimi yanitlarsaniz cok mutlu olcam.dediginiz prof orhan beye kizimi goturdum.krem olarak linola lation verdi ve kizimin yuzu daha kotu oldu ben memnun kalmadim doktordan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediğiniz ürün ilaç değil, kuru ciltler için gelştirilmiş bir krem sadece.

      Orhan bey de her doktor gibi 15 gün (1 ay mıydı yoksa?) içinde ücretsiz kontrol muayenesi yapıyor. Ben olsam götürür nedenini sorardım. Bir de krem kullanımının yanısıra başka nelere dikkat etmem, neler yapmam gerektiğini de anlatmasını isterdim.

      Sil
  25. Yuzdeki egzamaya nemlendirici olarak ne suruyorsunuz bebeklerinizde? Ben bepanten duruyorum ama o da yuzdeli tuyleri arttiriyor diye duydum biraktim. Cok bilmis hanim siz ne kullaniyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sulandırılmış mısır nişastası sürüyordum. Artık olmuyor yüzünde çok şükür.

      Sil
    2. merhaba,
      Siz bir mucizesiniz bana.Bende aynı dertten muzdaribim.8 aylık oğlumda atopik egzama var.Mustelanın ürünlerini kullanıyorum.En son azdığında götürdüm kortizonlu krem verdi bi kaç gün kullandım evet iyi geldi sonrası aynı :( verdiğiniz bilgileri deneyeceğim. mısır nişastasını sulandırırken bir ölçüsü varmı? Bir de ben her akşam ılık banyo yaptırıyorum.Ancak kimisi hergün yaptırma diyor.Doktor ise hergün yıkayın diyor anlamadım gitti.Araştırmalarıma göre hergün yıkamak cildi kurutuyor. İki arada bir derede kalmak bu olsa gerek. Önerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

      Sil
    3. Merhaba,
      Ölçü olarak Prof. Dr. Orhan Baransü "Çocuk küveti için 30 gr yeterli" demişti. Artık büyük küvete kızım bir paket nişastayı olduğu gibi dökebiliyor (nişasta eriyor, erimeyen kısım ilginç bir sıvı oluyor, ooblek diye araştırabilirsiniz, çocuk için harika bir oyuncak), en fazla küvetin dibinde tortu bırakıyor ama fazlanın cilde bir zararı olacağını sanmıyorum.

      İnsnaın yıkanması bulaşık yıkamak gibi tıpkı. Eğer sabun ve sıcak su kullanırsan, bulaşığın üstündeki yağı yıkayabilirsin. Yani eğer cildin üzerindeki yağın yok olmasını istemiyorsan yani cildin nemli kalmasını istiyorsan, sabun ve sıcak su kullanmayacaksın. Yoksa sıklığın bir önemi yok. Soğuk su ile sabunsuz olarak bir tabağı kaç defa yıkarsan yıka, yağı üstünde kalır...

      Sil
  26. keçi sütlü sabun bu meseleyi çözüyor. netice alamaz iseniz, gano exxel mantar sabunu her türlü cilt sorunlarında netice veriyor.

    YanıtlaSil
  27. Cok bilmis hanim bebegimin yuzune surebilecegim zararsiz nemlendirici var mi? Blue cap verdi doktor ama bu krem cok da zararsizmis gibi gelmedi.sen kizinda ne kullandin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sulandırılmış mısır nişastası kullandım. Banyodan sonra da asiti alınmış zeytinyağı sürülebilir.

      Sil
  28. Cok bilmis hanim bende kizimin yuzune misir nisastasi surcem .ne kadar suya ne kadar nisasta koyuyorsun peki.birde zeytinyagin asidini nasil aliyorsun.yuzunede zeytinyag suruyomusun? simdiden cok tesekkur cok bilmis hanim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu tür tariflerden hoşlanmıyorum çünkü her bedenin ihtiyacı farklı. Ama msıır nişastası doktor önerisi olduğu için yazmakta sakınca görmedim. Mikarını ise kendimiz belirledik, deneme yanılma yoluyla. Akışkan bir sıvı hazırlayıp krem gibi bebeğin sorunlu bölesine sürebileceğiniz gibi macun kıvamında hazırlayıp, maske gibi bebeğin sorunlu bölgesinde bir süre bekletip, sonra da silerek temizleyebilirsiniz. Deneye deneye neyin bebeğinizde işe yaadığını ark edebilirsiniz.

      Düşük asidş olan zetşnyağları satılıyor, hatta masaj yağı olarak bile satılıyor. Ama evde yapmak istiyorsanız en basiti bir kaba zeytinyağını dökün, içine bir dilim ekmek atın. Zeytinyağını ısıtmaya başlayın, elmeğin rengi değiştiğinde altını söndürün. Bu noktada ısıyı fazla vermemeniz ve yağı yakmamanız çok önemli. Eğer düşük ısıda yavaş yavaş ısıtırsanız asifi alınmış bir yağınız olur.

      Ben kızımın yüzüne yağ sürmedim. Sadece durulama suyuna yağ eklemişimdir, kızım için yeterli olmuştu

      Sil
  29. Benim en çok faydasını gördüğüm şey anne sütü oldu. İki oğlumun yanakları aynı şekildeydi. İlkinde tipik kortizonlu kremlerle tedavi ettik. İkincide içgüdüsel olarak anne sütü sürmek geldi içimden ve de bir haftaya kalmadan küçük oğlumun yüzündeki tüm egzemalar geçti. Yanakları pırıl pırıl olmuştu. Şimdi kızım 2 aylık, yanakları pütür pütür olduğu anda emzirirken biraz süt te yanaklarına sürüyorum hiç oğullarımdaki kadar ciddi egzema problemi olmadı. Arkadaşıma tavsiye etmiştim o da anne sütü sürdükten sonra yanaklarının tamamen iyileştiğini söyledi bence emziren her anne denemeli, şiddetle tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten mi? Anne sütü sürmeye cesaret edememiştim ben. Çocuk doktorumuz anne sütünün yağlı olduğunu ve gözenekleri tıkayıp daha sorunlu bir cilt yaratacağını söylemişti. Ama demek ki anne sütü bu konuda da mucizevi bir sıvıymış.

      Sil
  30. benimde oğlum 2 aylık oldu ve yaklaşık 1 aydır aynı sorun bizdede var. banada hipokort adında bir krem verildi,birde excipial kids diye bir krem verdi.eczacı bunlar olmaz bıoderma kremleri verelim diyor.Yani anlayacağınız ne yapacağımı şaşırdım bunları denesemmi ne önerirsiniz bana, şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hipokort adından da anlaşılacağı gibi kortizonlu bir krem. Excipial Lipo'yu eşim yüzü için arada sırada kullanıyor.

      Yazımda da söylediğim gibi eğer cilt sorunu büyükse kortizonlu kremleri kısa süreli kullanıp baskılamanız daha uygun olabilir. Ama bu hastalığın ilaçla tedavisi yok. Düzenli bakım gerektiriyor. O nedenle aniden bitsin ve bir daha hiç çıkmasın diye bekleyişe girip de kendinizi üzmeyin. Düzenli bakım ile zaman içerisinde azalıyor ve yok oluyor, inanın. Yukarıdaki yorumların çoğunda aynı yöndeki tecrübeler anlatılmış, bilimsel araştırmalar da aynısını söylüyor. İçiniz ferah olsun.

      Tez zamanda da geçmiş olsun...

      Sil
  31. benim oğlumunda yüzünde kuruluklar var.Şu an 3 aylık ama 2 aylıkken olmaya başladı.Doktora gittik bu kendiliğinden geçer dedi krem yazmadı.Bu durumu yaşayanlarda kilo alma dönemlerinde olduğunu söylediler.Gerçektende hızlı kilo aldığı zamanlar çıkıyo sanki.Mısır nişastasını yüzünede kullanabilirmiyiz.Birde bebe yağı kullanıyorum zeytin yağlı yüzde yüz doğal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mısır nişastasını yüzünde de kullanabilirsiniz. Yüzde yüz doğal zeytinyağlı bebe yağı ile neyi kastediyorsunuz bilmiyorum ama eğer yüzüne sürüyorsanız, ters etki yapabilir. Yağ gözeneklerini tıkayabilir. Yüz derisi hassas oluyor.

      Sil
  32. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.heyecanla okudum yazınızı,benim kızım 6, 5 aylık doğumundan itibaren atopik dermatit var maalesef yüzündekiler geçti çok şükür ama kollarında var ve çokk kasiniyor zeytinyağlı Defne sabunuyla yikiyorum bebeğimi artık, misir nişastasına başlayacağım yarın sonucu size bildiririm, kasinti en çabuk nasıl geçer bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.hoscakalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaşıntı ancak nemlendirme ile geçiyor. Sürekli nemlendireceksiniz, uyguladığınız bakımın yanı sıra sabah uyanır uyanmaz, öğlen uykusundan önce ve akşam uykusundan önce kaşınan yerlerini yağsız ama etkili bir nemlendirici ile nemlendirin muhakkak. Banyo yaptırdığınızda da son suyuna yağ katın, zeytinyağı da olabilir güzel kokulu bir yağ da olabilir. O yağ vücudun nemli kalmasını sağlar. Kaşıntı kuruluk nedeniyle oluyormuş.

      Sil
  33. Lütfen ama lütfen coresatin deneyin. hiçbirşey kaybetmezsiniz. reklam veriyor gibi oluyor ama içim dayanmıyor çocukların böyle illetle uğraşmasına. yazık körpecik ciltleri... coresatin pediatrik formunu yeğenim kullandı. etkisini tarif edemem, deneyip, gözlerinizle görün sonucu. kortizonsuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten bu kremi deneyin...ben sitede bu yazı ve yorumları defalarca okudum ezberledim hatta..en son doktorumuz ülkemize yeni giren bu kremi verdi..kortizonsuz bu krem sayesinde artık normale döndük 2 haftadır çok şükür..doktorunuza sorun öyle alın..yada nette araştırın..yeni oldugu için belkide bi çok doktorun da haberi yoktur...

      Sil
    2. Ilaç mümessili gibi reklam kokan mesajlar bunlar , siz uzman bir doktora görünmeden alerji testi yapılmadan yada mantar mı başka bir durummu teşhisi konmadan çocuklarınızda
      Buradan mesajla reklamı yapılan ilaçları deneyip bebeklerini kobay yapmayın , ilaç kişiye ve hastalığa özeldir kimine iyi gelen kimine daha kötü gelebilir, unutmayın tüm ilaçlar aslında zararlıdır

      Sil
  34. merhaba ÇokBilmiş Hanım
    öncelikle bu değerli bilgiler için çok teşekkürler... 6.5 aylık bir kızım var ve çok hassas bir cildi var atopik dermatite bir adım uzaklıkta diyebilirim. bu aralar sıcaklardan olsa gerek çok kaşınıyor dirsek ve diz arkaları kızarık ve isilik durumunda... bilgisini verdiğiniz doğal temizlik malzemeleri ve banyo sonrası doğal yağlarla bu durumu hafifletmeyi düşünüyorum özellikle mısır nişastası fikri çok hoşuma gitti ve aklıma yeni birşey geldi. kızımın gerdanı çok çabuk isilik oluyor ve terliyor, talk pudrasının zararlarını öğrendiğimden beri kullanamıyorum,talksız pudra da bulamadım acaba diyorum mısır nişastasını pudra niyetine kullanmamız mümkün olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç denemedim ama yabancı forumlarda mısır nişastasının boyunda oluşan isilik için pudra gibi ve bezden kaynaklı isilik için de suyla karıştırılıp krem gibi kullanılabileceğini söylüyorlar.

      Denerseniz sonucu öğrenmek isterim :) Böyle de fırsatçıyımdır :)

      Sil
  35. merhaba 15 aylık oğlumda 8 ayndadn beri atopik drmatıtı var doktorumuz exıpıal lıpoyu önerdı ama bız asıtsız zeytınyağını kullanıyorum.ayrıca çamaşırlarını sabun tozuyla yıkaıp 2 kere durulatıyorum alevlenmıyor en azından.
    mısır nişastasını ve kantaron yağını banyo suyunda deneyeceğim.
    kafasınıda karbonatlı suyla yıkayacağım.

    yalnız sormak ıstedığım bızım cıldımızın kuru omadığı zamanlarda bıle böyle kuçuk kuçuk puturler var dizleri ve ayak bıleklerı arasında bunun için bir çözümğnüz varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bizim gittiğimiz doktor Orhan Baransü, sabun tozuyla yıkamayı önermemişti. Ne kadar durularsanız durulayın sabun kumaşın gözeneklerine işler demişti. Mümkünse sıvı deterjan kullanın demişti. Ki ben sabun cevizini ve sabun otu kökünü kaynatılarak elde edilmiş deterjanı tavsiye ediyorum.

      Pütürlerin nedenini bilemeyeceğim. Aşırı yağlanmadan, kremlenmeden kaynaklanıyor olabilir. Sıcaktan isilik yapıyor olabilir... Uzman bir çocuk deri hastalıkları doktoruna danışmanızda fayda olabilir...

      Sil
  36. merhaba çok bilmiş hnm,bizim egzamamız kışın hiç yokken mayıs ayında tekrar başladı kızım sürekli kaşınıyor ve ben ne yapcağımı şaşırdım.Kortizon kullanmamak için çabalıyorum.Sizin bu mısır nişastalı banyo önerinizi deniycem muhakkak inş olumlu sonuç alırım sizin sorununuz tamamıyla geçtimi şimdi biz 1,5 senedir uğraşıyoruz kızım 6 aylıkken başladı.Şu an 2 yaşında ve inş düzeliceği zamanı dört gözle bekliyorum bu arada banyo sonrası çnericeğiniz krem var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. coresatin kremi deneyin...ben sitede bu yazı ve yorumları defalarca okudum ezberledim hatta..en son doktorumuz ülkemize yeni giren bu kremi verdi..kortizonsuz bu krem sayesinde artık normale döndük 2 haftadır çok şükür..doktorunuza sorun öyle alın..yada nette araştırın..yeni oldugu için belkide bi çok doktorun da haberi yoktur...

      Sil
    2. Kızım artık 4 yaşına girmek üzere ve sanırım son 1-2 senedir egzaması tamamen bitti. Ama deterjan da kullanmadığımı da eklemeliyim.

      Sil
  37. Neden o krem senin bu krem benim yok antibiyotik ugrasiyorsunuz. Yazik gunah degilmi hem bize hem paramiza en onemlisi de bebislerimize. Daha evvelde yazmistim arastiriyorum bahsediliyor diye bu zamana kadar bekledim. Bu dermasilk die bahsettigim urun bence tabiki inanilmaz bir urun ailemizde bir bebegimize kullandk bnde baska bir sorun icin corabini kullandim kullaniyorum. Inanilmaz memnunum.Yabancilar atip tutmuyormus walla guven korkusu yasamadim dersem yalan olur.amaa Doktor ve eczane arasi kosturmaca cok aza indi ancak takip icin.Allah razi olsun bulandan gelistirenden nediyim. Yanniz soliyim biraz tuzlu geldi bana ama tabi doktordu kremdi iskenceydi herseye deger dedim iyikide demisim. Onu kaynat bunu sur onu ez sur e biyere kadar... herkese saglikli gunler diliyorum.

    YanıtlaSil
  38. Kızınızın egzamasının geçmesine çok sevindim maşallah darısı bizimkine inş.Ben bu mısır nişastalı banyoyu 2 haftadır yapıyorum faydası oluyor gibi.Ama 2 gün bırakınca hemen kaşıntısı daha yoğunlaşıyor.Doktorumuza bu banyoyu sordum bir fikri olmadığını söyledi.Ama ben yindede yaptırmaya devam ediyorum doğal olduğu için.Bu arada kızımı denize götürcem belki geçici bir çözüm ama denizin ve güneşin çok faydası olduğunu gözlemledim.Allah herkesin çocuğuna acil şifalar versin.Peki son birşey sorucam bu banyo uygulamsına halen devam ediyormusunuz yada ne kadar süre uyguladınız kızınıza.Vereceğiniz cvp için şimdiden tşkler.

    YanıtlaSil
  39. 6.ayında olan kızımda ortaya çıkan cilt rahatsızlığı için doktoruna başvurduğumda bana kullandığım banyo ürünlerinden kaynaklanma olasılığının çok yüksek olduğunu belirttiler,şampuanda özellikle kimyasal madde içermeyen ürün kullanmamı,bu tür markaların piyasada sayılı olduğunu ve tavsiye olarak trukid isminde bir markayı kullanmamı önerdiler markanın bebekler için egzema kremini ve şampuanını kullandım 1 hafta gibi bir süre sonunda belirtilerin azaldığını gördüm,lütfen kullandığınız bebek,çocuk kozmetik ürünlerine dikkat edin.iyi günler

    YanıtlaSil
  40. Aynı durum bizim için de geçerli. Şampuanlar aslında bir tür deterjan. Deterjanla yıkanmanın hiçbir anlamı yok. Ben kendim de şampuan kullanmıyorum artık. Kırk yılda bir köpük banyosunfşkan yapayım dersem, lüks babında kullanıyorum şampuanı. Bizim cildimize de zarar neticede...

    YanıtlaSil
  41. slm yorumlarını okudum ve çok fayda gören olmuş....benim oğlum şuan 3 ay 23 günlük ve yaklaşık 1,5-2 haftadır yüzünde boynuna doğru hafıf yayılan kızarıklıklar ve pütürlenme var başta isilik sandık ama geçmiyo....cildi kuru gibi sanki soğukta kalmış kurumuş tahrıs olmuş gibi..bu akşam banyo yaptırırken de kafasının arkasına yayıldını gördük.johnsons baby yağını kullanıyordum tüm vucuduna banyo sonrası yüzüne de bı zararını görmemıştım...banyo sabunumuzdan şüphelendık once johnsons kullandık bulamayınca dalın almıstık o mu yaptı dedık..sonra johnsons ın bebe şampuanını köpürtüp öyle banyo yaptırdım...şaşırdım anlıcanız çok üzülüyorum bu duruma arada bı çok kızarıyo sonra kızarıklık hafıflıyo pütür pütür ve cıldı kuru gene kalıyo...bı kaç gündür de saf zeytinyağı kullanıyorum ama öyle dedıgınız gıbı ısıtma falan yapmıyorum...bızede çocuk dr u hıpokort pomad verdı ama biz almadık çünkü sürekli ellerı agzında yüzüne falan sürüyo ve agzı çok akıyo...yardım edersenız sevınırım ne yapmalıyım çok üzülüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer tecrübeli bir anne olarak tavsiyemi isterseniz:

      1. Her yıkamada sabun kullanmayın. 4 aylık çocuk zaten kirlenmez, terlemez. Suyla yıkayın geçin. Sabunla zaten kuru olan cildi daha da kurutmayın.

      2. Sabun kullanacaksanız gliserini alınmamış, doğal zeytinyağı sabunu kullanın. Kozmetik sabunlardan olabildiğince uzak durun. Göz yakmayan sabunların neden göz yakmadıklarını araştırırsanız içindeki maddelere ulaşabilirsiniz. Ya da kullandığınız bebe sabunlarının kutularının üzerindeki içindekiler kısmını okuyun. Sadece gözü yanmasın diye saçları için çok az miktar göz yakmayan şampuan kullanın eğer gözüne kaçırmaktan çekiniyorsanız.

      3. Johnson bebe yağını ben hamileyken kullandım ve hüsnü kuruntu mu ettim bilmiyorum ama nemlendirmek yerine cildimi iyice kurutuyormuş gibi geldi. Onun yerine zeytinyağı kullanın daha iyi. Asiti alınmış zeytinyağı olsun ama. Eğer kokusunu sevmiyorsanız bir iki damla lavanta yağı eklersiniz, antiseptik özelliği de vardır. Ya da yaşadığınız bölgede sıklıkla kullanılan başka bitki yağları da kullanabilirsiniz.

      Ama eğer bebeğin cildine her gün sabun, şampuan sürüp bir de üzerine yağlarsanız, bebeğin cildinin doğal yağ dengesini bozarsınız.

      Bence kısaca mısır nişastası dökülmüş suya sokup elinizle kibarca ovalayın. Sonra da duru su ile durulayın. En sonunda da hafif yağlı su dökün. Sonra da havlu ile nazikçe kurulayın.

      Sil
    2. Bir de kaliteli gülsuyu tavsiye ederim. Yüzüne bol bol gülsuyu sürebilirsiniz.

      Sil
  42. merhaba
    benim kızımda 45 günlük yaklaşık 10 gündür iyice artmış bir egzaması var türünü bilmiyorum ama önce kızarıklık şeklinde benek benek oldu. sonra o benekler yerini topluiğne başı gibi sert noktacıklara bıraktı sonra saçlarının arasında da kırmızılıklar çıkmaya başladı ve sürekli kaşımaktan uyuyamıyor. mısır nişastasını nemlendirme mi kaşıntı içinmi kullanmalıyım. deniycem. eğer rahatlarsak size minnettar kalacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaşıntı hissi, cildin kuruluğundan kaynaklanıyor. O nedenle, cildi nemlendirebilirseniz, kaşıntı da kendiliğinden yok olacaktır.

      Önce mısır nişastası eklenmiş suda, sadece suyla ve elinizle nazikçe ovalayarak yıkayın. Sonra hafif yağ damlatışmış suyla durulayın. Bebeği kurulamadan, gerekli görürseniz, sadece kuru bölgenin üzerine nemlendirici sürün.

      Ama bu uygulamayı düzenli ve istikrarlı yapmanız gerekiyor. 1-2 seferde pes etmeyin. Ne bileyim en az 1 hafta süre tanıyın kendinize.

      Sil
    2. tekrar merhaba,
      bugün dermatoloğa gittik kızım için. 3 tane ilaç verdi ikisi kortizonlu ve bu kadar küçük bir bebekte kullanılmasıyla ilgili bir bilginin de olmadığını gördüm prospektüslerinde. dolayısıyla ilaca başlamayacağım sanırım. ve şuan tek umudum sizin öneriniz zeytinyağı ve nişasta. iki gündür yıkama suyuna biraz zeytinyağı damlatıp biraz nişasta atıyorum(yarım kova suya bir tatlı kaşığı kadar)yağ vücudunu nemlendirdi gibi şuan. yalnız tek kafama takılan bu nişasta ve yağın gözlerine bir zararı olur mu. bir de miktarı iyi sizce.çünkü bizimkinin sorunu yüz ve saçlı deride olduğu için başından aşağı dökmek zorundayım suyu. neticeyi burdan yazıcam size bu hafta uygulayıp.

      Sil
    3. tekrar durulamalıyım bir de bunu sormayı unutmuşum:)

      Sil
    4. Yüzüstü değil de, sırt üstü tutarak suyu dökerseniz gözlerine gelmez. Bebektir neticede gözüne sudan başka bir şey değmese iyi olur herhalde.

      Nişastayı tavsiye eden doktor, bebek küveti için 30 gr nişasta demişti bize.

      Durulama yapmayın. Ya da şöyle yapın. Nişastalı suyla yıkayıp, yağlı suyla durulayın. EN son yağ kalsın yani vücudunda. Merak etmeyin gözeneklere zararı olmaz. Yağın miktarı az olduğundan vücut emiyor onu zaten. Yağ sürmekteki amaç, banyo suyunu cildin içine hapsetmek. Böylece nemlenmeyi suyla sağlamış oluyorsunuz.

      Eğer kaşıntısı varsa, elinizi cildinde gezdirin. Kuruma hissederseniz sabah akşam kremlemeyi de ihmal etmeyin.

      Sil
  43. Merhaba,18 yaşında üniversite için gittiğinde başladı oğlumun egzaması ve giderek arttı,stres,ayrılık ve yaşam koşulları etkiledi diye düşünüyorum.İbrahim Saraçoğlunun kuru beyaz dut kürünü uyguladım,faydalı oldu,rahatlattı en azından zaman zaman tekrar ediyorum bu kürü.Sizin tariflerinizden de faydalanacağım inşaallah...Teşekkür ediyorum büyük,küçük bu dertten muzdarip olanlara yol gösterici olmayı amaç edindiğiniz için.Rabbim karşılığını en güzel şekilde versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum iyi dilekleriniz için. Oğlunuza da tez zamana şifa dilerim.

      Sil
  44. merhaba, oğlum bes aylik,yaklaşık iki ay önce yanagi kızarmaya başladı,şimdi para büyüklüğüne ulaştı, doktora yeni goturecegim. kendi kendine geçer sandım.aslında ufak bir tahriş olma gibi geldi ama okuduklarim gösteriyor ki tüm yazılanları aynen yaşadım çünkü , bu bir egzama. yarın hemen mısır nisastasini deneyeceğim, ınş iyi olur. teşekkürler bu bilgileri paylaştığınız için. sonucu muhakkak yazarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlunuz sizin kadar ilgili bir annesi olduğu için çok şanslı. Umarım nişasta sizin de işinize yarar. Sık sık nemlendirmeyi ihmal etmeyin, gülsuyu bile olur. Ama eğer krem sürecekseniz tüm yüze değil, sadece kuru bölgeye sürmeniz gerekiyor ki cildin yağ dengesi bozulmasın. Aklıma geldi, bunları da yazayım dedim.

      Sil
    2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
  45. mrb,öncelikle bende verdiğiniz bilgiler için herkes gibi teşekkür ediyorum,benim bebeğim 3 aylık ve şu an bütün vücudunda var egzama,söylediğiniz herşeyi uygulamaya başladım,zaten organik ürünler kullanıyorum fakat bu güvenmemiz için bu ürünlerin sertifikalı olması gerekiyor biliyorsunuz.nemlendirici olarak hangi marka organik kremleri kullandınız ve yüzünede kullandınız mı bu kremleri? günde 2 defa nemlendirici yeterli oluyor mu?diğer yağları da (kantaron,zeytinyağı) gün içinde kullanabilir miyiz? bir de doktorunuz ilk etapta hangi kortizonlu kremi verdi ve nekadar süre kullandınız? biraz çok oldu sanırım ama inanın içimi rahatlatan tek şey sizin söylediklerinizz olacak...çok pozitif ve hayat dolu bir insansınız hayran olmamak elde değil,,sanırım ben bunu beceremediğim için çok üzülüyorum bebeğim için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Kızıma ilk zamanlar kullandığım kortizonlu kremlerin isimlerini inanın hatırlamıyorum. Dikkat bile etmemişim sanırım. Çünkü doktor ne reçete ettiyse gözü kapalı kullandım. Günü kurtarmaya çalışıyordum. Önemli olan kaşıntı veya gerginlik hissini ortadan kaldırıp, bebeği rahatlatmak. Bu da 1-2 günde halloluyor. Ondan sonrasında ise düzenli bir bakım gerekiyor.

      Nemlendirici krem olarak Melvita marka kullanmıştım. Yüzünde sadece egzama üstüne, vücudunda da sadece egzamaları bölgelere krem sürdüm. Çünkü sürekli sürülen nemlendirici kremler de derinin doğal yağ dengesini bozuyor ve o da egzamaya neden oluyormuş. O nedenle tüm vücut nemlendirmesini doğal yağlarla yaptım. Hatta yağı direkt sürmek yerine küvet suyuna damlattım çünkü aşırı sürülen yağın da gözeneklerini tıkamasından çekindim.

      Aslına bakarsanız ilk başlarda bu kadar bilinçli değildim. Ama okudukça ve kızımdaki etkilerini gördükçe aklım başıma geldi. Hele ki doktorumuz "Tüm vücuda sürülen krem, ağızdan bir kaşık alınmış gibi olur" deyince silkinip kendime geldim. Artık kendi bakımımı da bunları düşünerek uyguluyorum. Mesela organik çatlak kremleri kullanmıştım kızıma hamileyken. Şimdi onları bile kullanmıyorum, doğrudan yağlanıyorum. Ne de olsa kanıma karışan her madde doğrudan karnımdaki bebeğe gidiyor, sertifikalı bile olsa risk almak istemiyorum.

      Bir de egzamanın deri sorunu olmadığını savunan bir görüş var ki, ben de bu fikirdeyim. Egzama bir tür bağışıklık sorunu, zaten alerji bünyelerde daha sık rastlanması da bunu doğruluyor sanırım. O nedenle sadece kremlerle dışarıdan tedavi etmek yerine, sağlıklı yiyeceklerle beslenmek, barsak florasını düzenleyen kefir gibi içecekleri kullanmak, deterjan-şampuan vs gibi kimsayal ajanlardan uzak durmak, barsak florasını bozan antibiyotikler ve benzeri ilaçları mümkün olan en az miktarda kullanmak gibi vücudu içeriden etkileyen unsurlara daha fazla önem verdim.

      Bir de ne kadar doğru bilmiyorum ama kızımı sürekli çıplak bıraktım. EN rahat giysi bile tenini rahatsız edebiliyor. Ne kadar çıplak kalırsa, o kadar sağlıklı oluyormuş gibi geliyor bana. Bilimsel bir bilgi değil tabii sadece hissiyatım bu yönde.

      Umarım çok yakında sizin için de geçmiş gitmiş bir mesele olur, tekrar geçmiş olsun.

      Sil
    2. Tekrar merhaba.. Bebegimin butun vucudunda oldugu icin ve sadece anne sutu aldigi icin doktorumuz benim yediklerimle alakali oldugunu soyledi ve en sik rastlanan alerjinin sut alerjisi oldugunu soyledi.dolayisiyla kandan alerji testi yapildi ve inek sutu alerjisi cikti.20 gundur ben sut urunleri yemiyorum fakat cok fazla bir duzelme olmadi.tekrar yeyip denemek istiyorum fakat krkuyorum anlayacaginiz daha karisik bir hal aldi bu durum..ben senelerdir deterjandan yiyecege dogal urunler kullanan biriyim.cok zor ulasmamiza ragmen kendi yogurdumu ve kefirimi kendim yapan biriyim bunlara ragmen neden boyle oldu bilemiyorum.. Allah yardimcimiz olsun..size tekrar tesekkur ederim...

      Sil
    3. Zeynep Hanım, sizden sonra en alta yorum bırakan Adsız'ın yorumunu okursanız göreceksiniz ki doktorunuzunki sadece bir tahmin. Adsız isimli yorumcu Almanya'da 1 yaşından küçük bebeğine alerji testi yaptırmış ve süt alerjisi olduğu söylenmiş. Ama sonunda anne, kendi gözlemleri ile bebeğin ıslak mendile alerjisi olduğunu bulmuş. Sizin bebeğiniz de sadece anne sütü aldığına göre 1 yaşından küçük demektir. 1 yaşından küçük bebeğin neye alerjik tepki geliştirdiğini ancak gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Süt alerjisi değil diyorsanız diğer olası alerjenleri kesmeye çalışın.

      Sil
    4. Mrb,uzun zamandir sut utunleri tuketmiyorum ve su an bebegimin cildinde ciddi azalmalar olmustu egzamaya dair,fakat dun sebebini bilmedigimiz sekilde bebegim anaflatik sok gecirdi ve su an hastanedeyiz,hemen yaziyorum ki bence mutlaka alerji nedenini arastirsin insanlar,kan testleri pozitifse mutlaka vardir alerji fakat negatifse pozitif olmadigini gostermez,buna gore bu urunleri diyetinizden cikarin,cok sukur bebegimin hayati tehlikesi olmadi ama bizim yasadigimizi yasamayin

      Sil
    5. Zeynep Hanım, çok büyük geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda neye alerjisi olduğunu bulup, tamamen hayatınızdan çıkarırsınız alerjenleri. Ve yine umarım, bebeğinizin bağışıklık sistemi geliştikçe alerjisi de azalarak kaybolur. Tekrar geçmiş olsun...

      Sil
  46. Merhaba öncelikle verdiginiz bilgiler icin tesekkurler benimde oglum 1.5 yasinda ve yaklasik 2 ay olucak yuzunde asiri kuruluk puturlesme ve kizarma meydana geldi sonra boyun cevresinde olustu simdide kollari ve ellerinin uzerinde cikti goturmedigim doktor kalmadi ve bir suru ilac verdiler ama pek faydasinida goremedim alerjik bi durum oldugunu dusunduk ama alerji testi de yaptik bisey cikmadi losyon ve nemlendiri krem verildi suan kullaniyorum ama halen kuruluk var ve gecmekte bilmiyor bu durum beni fazlasiyla uzuyor artik kuruluktan yuzunu kasiya kasiya kanatmalara kadar uzadi bu is kulak ici yanaklar ve napicagimi sasirdim verdiginiz bilgileri uygulucam insallah caresi olur bende bu çaresizlikten kurtulmus olurum rabbim her annenin bebegine sifa versin cok zor bi durum ve zaman istiyen bisey olsa gerek dediginiz doktorada göturucem insallah bende bebegimde bi faydasini göruruz tesekkurler hersey icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenli nemlendirmenin yanı sıra her tür deterjanı kesmenizi şiddetle tavsiye ederim. Kıyafetlerini arapsabunu ile yıkayın, vücut şampuanı asla kullanmayın, hatta mümkünse şampuanı da elinizden geldiğince az kullanın. Bir de eğer sevdirebilirseniz bol bol kefir içirmenizi tavsiye ederim. Kefir içmiyorsa turşu suyu, turşu suyunun tuzundan endişe ediyorsanız fermante olmuş herhangi bir içecek mesela kvas tavsiye ederim. Bu şekilde barsaklarındaki bakteri ortamını düzenleyip kendi kendini iyileştirmesini sağlayabilirsiniz.
      Tez zamanda iyileşir oğlunuz umarım...

      Sil
  47. Öncelikler merhabalar ve gecmis olsun dileklerimi sunmak isterim.
    benim oglum suan 1 yasinda 3 ayliktan bu yana herkesinde muzdarip oldugu kasintili deri kurulugu kizarikligi var. Almanyada yasiyoruz ve burda cok doktora gösterdim ama kesin sonuc alamadik.Alerji testi yaptirdik güya yumurta ve süte karsi alerjisi varmis ama ilgisi olmadigini yazin Türkiye'de tatil yapinca anladik. Iyilesmenin deniz suyundan yada iklim degismesinden oldugunu sanmistim ilk önce ama 2 hafta sonra baktim gene olustu. sonradan anladimki altini sildigimiz islak mendil yapiyordu bu hastaligi. doya doya süt yumurta yiyor simdi oglum tamamen iyilesti mendili kesince. bazen ben tras kolanyasi sürüncede elimden yuzune bulastimi gene kizariyor o yuzden cok dikkat ediyoruz simdi, parfüm kolonyagi islak mendil gibi kimyasal icerenlerden uzak tutuyoruz. LAfi getirecegim sey suki; besin alerjisi olma ihtimali olsada yuksek ihtimalle kontaktdermetitis tir bu hastaligin sebebi. Bunu anlayana kadar denedigim seyleri anlatayim belki faydasi olur:
    -Bebegi haftada bir yikayin (3 Doktorda bunu söyledi), sik yikayip deriyi kuurtmayin her yikama bebegin derisindeki yagi ve koruyucu tabakayi goturuyor.

    -Kükürtlü sabun denenebilir, yanliz bu sabun deriyi cok kuruttugundan hemen akabinde deri iyi bir nemlendirici ile nemlendirilmesi gerek (Parfümsüz ve katkisiz nemlendirici olmali)
    -Sifali sularda banyo yaptirilabilir (Kükürtlü Clorlu sular iyi geliyor ama dogal kaynak suyu olmali)

    sunu unutmayinki zor bir sürecten geciyorsunuz, ama moralinizi yuksek tutun ve iyi gözlemleyin bebeginizi hangi durumda azaliyor yada cogaliyor kasintilari. Bebek pamuk eldiveni giydirin geceleri tirnaklarini siklikla kisa kesin.
    Hayirli sifalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek Almanya'da da 1 yaşındaki çocuğa alerji testi yapıyorlar? Aslında doktorların hemen hepsi 1 yaşındaki alerji testi pozitif de çıksa, negatif de çıksa doğru sonuç alınamayacağını söylüyorlar. Neden ısrarla henüz bağışıklık sistemi gelişmemiş bebeklere alerji testi yaptırdıklarını anlayamıyorum.
      Sizin de anlattıklarınızdan şunu anladım ki hayatımızdan deterjanı çıkararak kızımın sağlığı açısından en doğru kararı vermişim. Zaman ayırıp bu kadar ayrıntılı yazdığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  48. merhaba,
    doktorunuza danışın ve birde protopic adlı ilacı deneyin. bu kortizonsuz, tcı denen bir ürün. japonyada üretilmekte galiba bir mantar türünden elde ediliyormuş. güzel tarafı çok etkili ve yanetkisiz. biz denedik ve şu an atopik dermatit diye bir sorumuz yok..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Protopic 0,1% Salbe" darf bei Kindern unter 16 Jahren nicht angewendetwerden.
      yani "16 yasindan kücük cocuklar icin kullanmak kesinlikle yasaktir". Biraz okudum bu krem vücudun savunma sistemini düsürüyor onun icin cok dikkatli kullanmak gerek yani yenilen icilen seylerde dahil birlikte kullanilan baska ilaclara cok dikkat etmek gerekiyor. Arti günes isigindan kacinmak gerekiyor hatta güneskremi bile kullanilmali. ama en önemlisi kesinlikle 16 yasindan büyükler kullanabilir. saygilarimla

      Sil
  49. ewet bundan doktorumuz bahsetti ama direkt ilişkilenidirlemediği yani bunun kanıtlanamadığını belirtti. hatta kanada yenizelanda gibi ülkelerde 0 yaş itibaren kullanıldığını söyledi yani korktuğun kadar değil. bizden kullanıyoruz ve hiçbir problem yok.
    saygılarımla

    YanıtlaSil
  50. ayrıca bizim kullandığımız onbinde 3 yani çoçuk formu % 0.03 protopic pomad.
    saygılar...

    YanıtlaSil
  51. merhaba çok bilmiş hanım Yuzdeki egzamaya nemlendirici olarak ne suruyorsunuz bebeklerinizde? sorusuna yanıt olarak Sulandırılmış mısır nişastası kullandım. demişsiniz benim bebegimin yanaklarında da aynı sorun var ben sizin cevabınız üzerine kıvamı koyu oldugu için nişasta sürmeye çekindim ama yüzünü nişastalı suyla sildim ve çok ağladı sesi kısılacak sandım. canı çok yanmış olmalı belki de yüzünü yakmıştır. sizin bebeğinizin cildinde gerçekten nemlendirme etkisi görüldü mü yada siz de ilk kullanmanızda canı yandı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mısır nişastası doktorun önerisiydi ve hiçbir yan etki ile karşılaşmadık biz. Nişastalı banyo yapıyor kızım hala ve nişastalı oyunlar oynuyoruz birlikte, bizde herhangi bir yakıcı etkisi olmuyor.

      Nemlendirme etkisini gerçekten gördük, görüyoruz. Bu nedenle tavsiye ediyorum.

      Ama sizin bebeğinizin canı yandıysa hiç üstelemeyin, başka yöntemler de var neticede. Kozmetik nemlendiricileri deneyin.

      Sil
    2. Misir nisastasi cildi gerdirir, ilk önce bi kendi yüzünüzde deneyin önce. Demekki canini yakti gerdirme yapinca. Parafin icermeyen dogal bitkisel nemlendiriciler kullanin bence.

      Sil
  52. 33 günlük bebğim.ve anladımki bizde aynı problemle karşı karşıyayız.yazınızı dikkatle okudum.hemen nişastadan bşir parça yüzüne sürmeye kara verdim bile.yalnız nişastalı banyodan sonra asiti alınmış zeytin yağı kullanabilrmiyim doğal nemlendirici olarak?sürekli altı pişik bebeğimin .pamuklarla sık sık silip değiştiriyorum fakat kurtulamadık.meltivayı pişik içinmi önerdiniz?teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melvita'yı pişik için de kullanabilirsiniz. Biz egzamalı bölgeye sürüyorduk ama aslında pişik kremi.
      33 günlük bebeğe aslında hiçbir şey sürmeseniz daha uygun olur. Sadece egzamalı bölgelere sürmeniz yeterli.
      İzninizle birkaç soru soracağım:
      Banyo yaptırırken hangi banyo malzemeleri kullanıyorsunuz?
      Biberonla hazır bebek maması içiriyor musunuz?
      Bebeğiniziz altını arada açık bırakıyor musunuz?
      Islak mendil kullanıyor musunuz?

      Bebeğin tenine değen ıslak mendil, şampuan, vücut şampuanı vs gibi kozmetik ürünler hassas ciltlerde egzamaya sebep olabiliyor. Poposunu ıslak mendille siliyorsunuz, yüzünde egzama çıkıyor misal. Aynı şekilde temiz olsun diye kullanılan şampuanlar da egzamaya neden olabiliyor. Olabildiğince sadece suyla banyo yaptırmaya çalışın. DÜşünün ki minicik bebek, en kirli yeri kakasının bulaştığı poposu, onu bile ıslak pamukla silmek yeterliyken bebeği köpüklü suya sokmak gereksiz aslında.

      Anne sütünden başka herhangi bir besin de egzamaya neden olabiliyor alerjik bünyeli çocuklarda.

      Nemlendirici olarak da yağ kullanabilirsiniz ama mümkün mertebe sadece egzamalı bölgeye sürün, çünkü henüz çok küçük, derisi kendi yağ dengesini kurmaya çalışıyordur muhtemelen, dışarıdan müdahale etmemek en iyisi.

      Bir de bir bezi çıkarıp, hemen diğerini takmayın. Arada açık bırakın poposunu havalansın. Hatta güneşli havada biraz güneşlendirebilirsiniz popo nahiyesini.

      Pişiğe neden olan esas etken sürtünme. İki popo yarısının birbirine sürtünmesini önleyecek kaygan ve sıvanabilen kremler kullanmanız gerekiyor. Krem deriye sıvanacak, kalıp gibi orada duracak, çocuk kıpırdandıkça popo birbirine sürtünmeyecek. Pişik kremlerinin temel mantığı bu.

      Sil
  53. Mrb nisastayi yuzde ne kadar sure ile tutucaz ve surdukten sonra silmeye gerek varmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda bir yorumcunun dediği gibi aslında önce kendi yüzünüzde deneyip, bebeğinizin nasıl hissedeceğini bir tecrübe edin.
      Nişasta kuruyunca pul pul dökülür. Bu sırada gerginlik hissi yaratır.
      O nedenle bebeğinizin ayına ve tepkisine bağlı olarak, kurumasına müsaade etmeyecek bir süre tutup, sonra silebilirsiniz veya bebeğiniz olumsuz bir tepki vermiyorsa, kurumasını bekleyip, elinizle döküntüleri temizleyebilirsiniz.

      Sil
  54. Merhabalar.5 aylik oğlumun yüzünde ve boynunda egzama var.ozellikle boyun alti felaket durumda.uç doktora gittim hepside farklı ilaçlar verdi.en son gittiğim prof.du dermatop ve filo krem fenotral şurup verdi onları deneyecez.yavrum o kadar kasiniyor ki uyuyamiyor agliyor sürekli.bunlari da kullanmaktan başka carem kalmadi.ama nisastayi da bi deneyecem.baştan sona bütün yorumları okudum ama nisastayla ilgili geri donen kimse olmamis.arkadaşlar deneyenler lütfen bize de bilgi verin.bizi en iyi biz anlariz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer İstanbul'da iseniz Prof. Dr. Orhan Baransü'ye de bir götürün oğlunuzu. Çok geçmiş olsun... Bir de aklıma geldi, kış mevsimindeyiz, özellikle kalorifer varsa yattığı oda nemsiz olabilir. Belki soğuk buhar da cildini rahatlatabilir.

      Sil
  55. Merhaba. bebeğimde atopik dermatit olduğu için doktorumuzun tavsiyesi ile Biobaby Atopik ciltler için olan şampuanını aldık. 2 aydır kullanıyoruz ve çok memnunuz

    YanıtlaSil
  56. merhabalar.benim kızım 2 aylık yüzünde sizin kızınızın fotoğrafındakı gibi kızarıklıklar var.önceleri benek şeklindeydi zamanla beyazlaşıp yüzü pütürlendi.ara sıra kızarıyodu ta ki dün banyo yaptırana kadar.banyoda komili bebe şampuanı kullandım,durulama suyuna da iki çay kaşığı ev yapımı kantaron yağı döktüm ve o sudan yanaklarına da sürdüm.su mu sıcaktı,şampuan ya da yağ mı atak yaptırdı bilmiyorum suan kıpkırmızı ve kuruluğu belirgin hal aldı.nemlendirici sürdüm ama nafile..napayım dün ve bugün kırmızılık geçmiyor.tekrar yıkayayım mı duru suyla..alerjenleri ortadan kaldırınca ne kadar sürede geçer.bir de sabun cevizini siz nasıl kullanıyorsunuz?bu arada nişastayı deniycem ama buğday da olurmu mutlaka mısır mı olacak?cevaplarsanız cok sevinicem.üç gündür yazınızı ve yorumları ezberledim nerdeyse:((birde sizle nasıl irtibata geçebilirim sormak istediklerim daha çok:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cokbilmis2010@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

      Mümkün mertebe şampuan kullanmayın. Şampuan dediğiniz aslında bir tür deterjan. Hele bebek ürünleri, göz yakmasın diye daha da ağır maddelerle yapılıyorlar. Zaten 2 aylık bebeğin ne pisliği olacak?

      Poposuna ıslak mendil kullanıyorsanız ve alerjik bir bünyasi varsa bebeğin, o da anında yüze vuruyor.

      Su da sıcak olmamalı fark ettiğiniz gibi, sıcak su kötü etkiliyor, ılık olması gerekiyor.

      Benim kızımda yüzünün iyileşmesi 1-2 ay sürmüştü yanlış hatırlamıyorsam. Vücudundakilerin tamamen ortadan kalkması 2 sene kadar sürdü.

      Nişastayı vallahi ben de arada sırada, evd eo var diye, bıuğday nişastası kullandım. Ama doktorumuz reçeteye özellikle mısır nişastası diye yazmıştı, arada ne gibi farklar var hiç bilemiyorum.

      Sil
    2. Bu ilk resimdeki fotoğraftakı haline krem kullandınız mi?ben çocuk dr na götürdüm lacoid krem verdi.bunlari yani olusanlari geçirmemiz gerekiyor dedi.sonra dikkat et dedi.kullanalım mi kremi siz ilk başta naptiniz?

      Sil
    3. Krem kullandım, rahatsızlığı hemen geçirmek istedim çünkü.

      Sil
  57. umarım çok çabuk bakarsınız yorumlara :))

    YanıtlaSil
  58. melvita kreme nasıl ulaşıcam internetten bulamadım.tabi yine ben yukarıdaki son iki msjın sahibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredeyse 4 senedir kullanmadığım için inanın bilemiyorum.

      Sil
  59. Merhaba Çok Bilmiş Hanım, gecenin bu saatinde imdadıma yetiştiniz teşekkür eder ve dahi tebrik ederim.Meğer ne çok anne varmış aynı dertten muzdarib:( 2 aylık oğlumda da benzer sorunlar vardı.Çocuk doktorumuz şampuanını değiştirin, dedi ve sebamed'inkini önerdi.Onu kullanmaya başladık ama pek bir değişiklik yok.Asıl çocuk doktorumuza gösterdik. Ailede alerjik olan var mı diye sordu ve yüzü oldukça kurumuş, dedi."EMOLİUM" isimli kremi önerdi.Oldukça da pahalı bir krem.Yorumları okuyunca KORTİZON meselesi takıldı kafama.Kremin içindekilere baktım ama kortizon olup olmadığını nereden anlayacağız.EMOLİUM hakkında bir fikriniz var mı? Ayrıca gece gece araştırmaya asıl iten sebep oğlumun bir kaç gündür başını sürekli sağa sola hareket ettirmesine bir anlam veremeyişimizin akabinde dün akşam ensesinin saçlı bölümünden yukarı doğru kıpkırmızı olmuş kafa derisiyle karşılaşmak oldu.:(( Yvrum benim demek ki kaşındığından öyle yapıyormuş. Hemen EMOLİUM denen kremden sürdük acizane:( Evvelce çok az bir bölümünde kızarıklık vardı ve biz doğum lekesidir diye önemsemedik zira aynından 3,5 yaşındaki kızımda da var. Sizce bu kızarıklık neyin nesidir? :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 aylık bebekte bence şampuan kullanmaya hiç gerek yok. Suyla bile mis gibi olur bence, ikinci bebeğimde olabildiğince uzun süre hiçbir temizlik maddesi kullanmadan olabildiğince uzun süre suyla temizlik yapmayı düşünüyorum. Her türlü sabun da, şampuan da, ıslak mendil de henüz dünyaya adapte olmaya çalışan cilde zarar veriyor bence. Hele ki şampuanlar, ne tür şampuan olursa olsun, şampuan denen şey aslında deterjan. Deterjanla yıkanan bebek cildi de tepki veriyor. Hele ki göz yakmayan bebek şampuanları, normal şampuanlardan daha da ağır kimyasallar içeriyor.

      Emolium'un içinde parafin var mı? Parafinli kremleri artık yetişkinlere bile önermiyorlar. Ben olsam olabildiğince organik sertifikalı, bozulabilir kremler alırdım. Ama ilk başlardaki o rahatsızlık hissini azaltmak için ben de acilen kortizonlu krem kullanmıştım kızımda. O kaşıntı hissini alsın da, sonra siz zaten kendinize uygun bir yol bulursunuz.

      Sil
  60. merhaba. oğlumun yüzünde ilk zamanlar çoktu ama alevini kortizonlu bir kremle (elidel) söndürdükten sonra ara ara yinelemelerle birlikte genel olarak düzelme oldu. şimdi her gün babe'nin nemlendiricisini günde bir kez sürüyorum. cildinde bazen çok az yineleme oluyor ama elidel'siz kendi kendine geçmesini bekliyorum. ıslak mendili kullanmadığımdan beri düzelme oldu sanırım. bütün bebelere şifa dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ıslak mendil egzama yapıyor. Poposuna sürdüğünüz mendil, yüzüne egzama olarak vuruyor mesela, çok ilginç. Kızım 4,5 yaşında, ben egzama çıktığından beri hiçbir surette ıslak mendil kullanmıyorum. Islak mendilsiz yaşam hakkında da bir yazı yazacağım sanırım, çünkü ıslak mendil kullanmamak anormallikmiş gibi davranıyor insanlar.

      Sil
    2. Merhaba cok bilmis benim bebegiminde egzamasi var nasil bir yontem deniyecegimi bilmiyorum bana yardimci olur musunuz tesekkurler...

      Sil
    3. Bildiğim ve denediğim her yöntemi bu yazımda yazdım. Sormak istediğiniz başkaca bir soru varsa seve seve cevaplamaya çalışırım.

      Sil
  61. doğal zeytinyağlı sabun ( evlerde yapılan ) ile vücudunu yıkasam faydası olurmu acaba ben komili sabunla yıkıyordum vücudunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabun üretilirken içerisinde doğal olarak gliserin oluşuyormuş. Gliserin kozmetik sanayiinde kullandılan bir ürün olduğundan, sabunun içinden gliserini çekip, öyle piyasaya veriyorlarmış. Bu nedenle gliserini alınmamış sabunlar tahriş edici olmuyor. Bunu da ancak deneyerek anlayabiliyorum ben. Ellerimde deniyorum bir süre. Eğer sabun ellerimi kurutmuyorsa, saçımı da vücudumu da sabunla yıkıyorum. Hassas bir cildim yok zaten, o nedenle zararını görmedim. Ama benim önerim yavaş yavaş deneyerek başlamanız ve cildinizi iyi gözlemlemeniz. Vücudunuz için neyin doğru, neyin yanlış olduğunu en iyi kendiniz anlarsınız.

      Sil
  62. Merhaba,
    6,5 aylık kızımda önce yanaklarda daha sonra vücudunun çeşitli yerlerinde meydana gelen atopik dermatitleri var.Hekimlerin çoğu gibi bizim hekimimiz de kortizon içeren bir krem yazdı ki kullanmak için direniyorum. Bu durumla ilgili yazdıklarınızı okuduktan sonra hepsini denemeye başlayacağım. Birkaç sorum olacak;nemlendirmek için kullanacağımız kantaron veya adı geçen diğer yağlar organik olmak zorunda mı yoksa aktardakileri de kullanabilir miyiz?Mısır nişastasının bir özelliği olmalı mı?Melvita pişik kremini sadece geceleri mi sürmeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Yağlar organik olmak zorunda değil elbette ama güvenilir olsun. Mesela lavanta yağı çok kullanıyorum ben. Kesinlikle her yağ, bir diğerinden farklı. Her yemeğin lezzetinin aynı olmaması gibi, her yağın niteliği de aynı olmuyor. Mümkün mertebe en kalitelisini bulmaya çalışın.
      2. Mısır nişastasında ben herhangi bir özellik aramadım ama onun da kalitelisini bulmaya çalıştım.
      3. Kremleri, kuruluğun çok olduğu dönemlerde, sadece kuruluğun üstüne olmak suretiyle, sabah akşam 2 defa sürüyordum ben. Siz kendiniz deneye yanıla bulursunuz zaten uygun sürme miktarını.
      Çok geçmiş olsun.

      Sil
  63. sabun cevizi ve sabun otu kökünü kaynatarak deterjan yapımından bahsetmişsiniz. Detay vermenizi rica edebilir miyim..Neyi ne kadar koymak gerek gibi...makineye ne kadar koymak gerek?Bir de sabun otu kökünü nereden bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabun cevizi kullanımı ile ilgili bütün bildiklerimi yazmıştım: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/05/sabun-cevizi-nasl-kullanlr-soapnut.html

      Sabun otu kökünü henüz yazmadım ama çok da karmaşık değil zaten, sadece tencereye atıp suda kaynatıyorsunuz, elde ettiğiniz su zaten hafif köpüklü oluyor, onu çamaşır yıkarken detarjan gözüne döküyorsunuz.

      Deterjanı, çamaşırın miktarına, leke durumuna göre göz kararı koyuyorum. Zaten doğal maddeler olduklarından ve fazla köpürmediklerinden, "fazla" deterjan kullanmak gibi bir durum olmuyor. Az kullanabilirsiniz, o zaman da ikinci bir yıkama yaparsınız en kötü. Bir de bulunduğunuz bölgedeki suyun kireç durumuna göre kullanmanız gereken deterjan miktarı da değişiyor. En iyi yöntem kendinizin deneye yanıla bulmasıdır bence.

      Sabun otu kökü, helva yapımında kullanılan bir bitki. O nedenle hemen hemen her aktarda var aslında. Yoksa bile aktarınız sizin için getirtebilir. En kötü internet üzerinden sipariş edebilirsiniz, ucuz bir bitki.

      Sil
  64. ev temizliği için neler doğal olarak neler kullanabiliriz bir fikriniz var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev temizliğinde ben buhar makinesi kullanıyorum:
      http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2012/01/gun-24-saat-yetmiyor-mu-zaman-planlamas.html

      Tuvaleti limontuzu ve karbonat karışımı ile temizliyorum.
      Küveti ve fırını da karbonatla ovuyorum. Bazen de sirke ve karbonatı karıştırıyorum. Sirke camları da iyi temziliyor.

      Ama buhar makinesi genellikle hiçbrine gerek bırakmıyor, her işi onunla halledebiliyorum.

      Sabun otu kökü deterjanını da istediğiniz her temizlikte kullanabilirsiniz.
      Sadece sirke ve lavanta yağı ile de temizlik deterjanı yapabilirsiniz.

      Sil
  65. merhabalar çok bilmiş hanım kızınızın saclarını karbonatlı su ıle yıkıyor mussunuz gözlerini yakmıyor mu?ben linolanın losyon,sampuan ve duş jelini kullanıyorum ilk bır hafta gecti şimdi tekrarladı.su an oglum 2 aylık 1 aydan beri var su an her yerinde sizin yöntemleri deneyeceğim ve sabun cevizi de siparis verdim camasırları sabun tozu ıle degıl de sabun cevizi ile yapacağım.mısır nisastasını da uygulayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karbonatlı su pek göz yakmıyor, kendim de kullanıyorum ara sıra. Sizde kendinizde deneyip test edebilirsiniz.

      Şampuan ve duş jeli, adı markası ne olursa olsun, egzamalı ciltlere özel denilerek satılsa bile sonuçta deterjandır. İçindekiler kısmına bakarsanız göreceksiniz ki bir sürü kimyasal madde var içinde. O nedenle mümkün mertebe çok çok az kullanmaya çalışın. Haftada 1 kere şampuanlasanız yeter de artar bile.

      Umarım çabuk atlatırsınız, çok geçmiş olsun.

      Sil
  66. Merhaba Çokbilmiş, yine çok faydalı bilgiler vermişsin çok teşekkürler.

    8 aylık oğlumun bacaklarında kuruluk oluştu. Doktorumuza gösterince kortizonlu krem reçete etti "sen bunu da kullanmazsın" diyerek =)

    Hemen senin önerilerini uygulayacağım. Banyosunun sonunda suya birkaç damla lavanta yağı damlatıp, kurulanmadan önce de asidi alınmış zeytinyağı süreceğim. İyi geleceğine inanıyorum.

    Biz maalesef ilk aylarda 3-4 günde bir şampuanla yıkadık oğluşu. Organik şampuan bile olsa dediğin gibi deterjan gibi birşey aslında. Halbuki minicik bebeğin ne kiri olabilir ki? Kiri olsa bile bence su temizlik için gayet yeterli, sabuna bile gerek yok diye düşünüyorum. Eğer köpürmezse temizlenmez düşüncesi bir şekilde (belki de kimyasal deterjan üreticileri tarafından) beynimize kazınmış, illa köpük arıyoruz. Şu anda sadece suyla banyo yapıyor oğlum, saçlarında hiçbir yağlanma olmuyor, saç derisi kendi yağ dengesini kuruyor biz dışarıdan şampuanla müdahale etmediğimiz zaman.

    Kendimde de şampuansız sadece suyla saç temizliği yapmaya geçme gibi bir niyetim var. Şampuanı bırakma döneminde, kafa derisi kendi yağ dengesini kurana kadar oluşan fazla yağlanmayı gidermek için karbonatlı su öneriliyor.

    Gereksiz laf kalabalığı yaptım sanırım ama paylaşmak istedim =)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı yollardan geçip, aynı sonuçlara ulaşıyoruz :)

      Ben saçımı sabunla yıkıyorum. Karbonatlı ve sadece suyla yıkmayı beceremedim. Siz güzel bir sonuç elde ederseniz, paylaşırsanız çok mutlu olurum. Belki tekrar bir motivasyon elde edebilirim böylece.

      Uzun saçlarınız varsa, yumuşatııcı olarak sirkeli suyu şiddetle tavsiye ediyorum.

      Sil
  67. Bu arada ter kokusu için karbonat çözümü eşimle bende çok işe yaradı. Kimyasal deposu deodorantlardan kurtulmamıza vesile olduğun için çok teşekkürler. Şu anda dişlerimizi de sadece karbonatla fırçalamaya başladık, gayet başarılı ancak karbonatın tadı pek hoş değil. Belki birkaç damla nane yağı damlatıp denemek lazım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karbonatın tadını ben de beğenmedim. Bu nedenle kaya tuzu ile fırçalamaya başladım. Bildiğimiz yemeklik tuz yani ama toz olan şekli değil. 1-2 parça alınca yetiyor, köpürüyor da üstelik.

      Dişlerimde tel var benim 2 senedir. Doğum nedeniyle uzun bir süre dişçiye gidemeyeceğim. Dİşçim tellerin arasını sabitledi bu nedenle. Sabitlerken bana "Normalde bu şekilde sabitleme yapmıyoruz ama siz dişlerinize çok iyi baktığınız için, sizinkileri sabitlemekte bir sakınca görmüyorum" dedi. Ki neredeyse 1 senedir hiç diş macunu kullanmadım :)

      Sil
  68. Merhaba Çok Bilmiş hanım,

    3.5 yaşında kızımız var kendisinin gıda alerjiside var gerçi atlattı sayılır besin alerjisini hemen herşeyi yiyip içiyor.Bir kaç aydır egzemadan şikayetçiyiz.Doktoru ilk başta advanta krem verdi 4 gün kullandık biraz toparladı ancak egzemalı bölgeleri bir kaç gün sonra yine ortaya çıktı.daha çok ellerinde ve kollarında var bölge bölge.en son doktoru lipikar krem önerdi henüz alıp kullanmadık.Sizin önerilerinize ve tecrübelerinize güveniyoruz.Bize tek tek önerilerde bulunabilirmisiniz.Banyosunu nasıl yaptıralım.banyodan sonra tüm vucüdüna badem yağı sürsek olurmu.krem olarak ne kullanalım.melvita krem bulamadık.sanırım o krem artık üretilmiyormuş.lipikar krem alalımmı içinde parafin var sanırım.yüzünde de küçük kızarıklıklar var alerjiden mi kaynaklı yoksa egzemamı anlayamadık yüzün için ne yapabiliriz.önerilerinizi heyecanla bekliyoruz.teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim her şeyi bu yazımda yazdım ama sorduklarınızı tek tek cevaplamaya çalışayım:
      1. Banyosunu asla sıcak suyla yaptırmayın, ılık olsun su, 38 derece en fazla.
      2. Banyoda mümkün mertebe şampuan, duş kremi vs kullanmayın.
      3. Çamaşırlarınızı yıkarken ekstra durulama yapın.
      4. Polar vs gibi yapay, sentetik vs kumaşları tenine değdirmemeye çalışın.
      5. Havalar ısınıyor, olabildiğince çıplak bırakın derisni.
      6. Banyodan sonra ya da akan suyun altında bütün vücudunu yağlayın. Ama mesela bir yıkanmada yağlayın, diğerinde yağlamayın. Yıkanıp da açılan gözeneklerin de hava almaya ihtiyacı var.
      7. Mümkünse organik, bozulabilir kremler kullanın. Parafinli kremler 10 sene bozulmadan durabiliyor mesela. Ama neticede sadece kuruluğun üzerine sürecekseniz, bulamıyorsanız da sorun etmeyin. Kremi tüm vücuduna sürmeyin yalnız. Dermotoloğumuz "Tüm vücudunuza sürdüğünüz her şeyden 1 kaşık yemiş gibi olursunuz" demişti, öyle düşünün.
      8. Yüzü için de organik, su bazlı, hafifi bir krem kullanın ki doğal yağ dengesi bozulmasın. Sadece kuruluk olan bölgeye sürmeniz yeterli gelecektir. Kuruluk geçene kadar sabah akşam sürebilirsiniz sadece kuru bölgeye. Kuruluk geçtikten sonra da kızarıklık çıkmasını beklemeden, elinizle tenini okşayarak kontrol edin, elinize kuruluk gelir gelmez gene kremlemeye başlayın.
      Mümkünse denize girin, deniz suyu ve güneş egzamayı bitiriyor. Hiç denemedim ama eğer denize gidemiyor olsaydık, burnumuza sıktığımız deniz suyundan egzamalı bölgeye sürmeyi deneybilirdim mesela.
      Kısa zamanda atlatırsınız umarım.

      Sil
  69. Tavsiyeriniz çok faydal oldu , teşekkürler . Ben de sabun cevizi kullanmak istiyorum . Hem kızımn cildi çok kuru ve atoik hem de eşmin yllardr geçmeyen egzaması var. Çamaşr ve teizlik için sabun cevizi almak istiyorum . Sormak istediğim siz sabun cevizi suyunu bebeğinizin banyosunda kullandnz mı , güvenilir mi ? Ayrca satışda olan sabun formunda olanları kullandınız mı bunlar banyo ve el yıkamada olabilir mi . Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabun cevizi suyunu banyoda da kullandım, son derece güvenilir. İçseniz ile zararı yok, daha ne olsun. Egzamaya karşı da kesinlikle etkili sabun cevizi suyu.
      Sabun formunda olanları sabunagaci.com sitesindeki annenin yaptıklarından alarak kullanıyorum. O da kendi yaptığı sabunları piyasada satıyor aslında, ben direkt ondan alıyorum. Piyasada satılan diğerlerini bilemiyorum ama onun yaptığı sabunların kalitesine kefilim. El yıkamada da çamaşır çitilemede de kullanıyorum.

      Sil
  70. selam. sadece bir önerii. ben bebeğim için biobaby markasını tercih ediyorum. daha doğrusu dokotumuz önermişti ve hiç tereddüt etmeden almıştım. iyiki de almışım. şuana kadarhiçbir ürünü ile ilgili problem yaşamadık. tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  71. Benim 4 aylik bebemde kafasinin alt kisminda kocaman bi kizariklik var dogdugundan itibaren dogum lekesi sandim uzerinde durmadim simdi sakaginda cikti dediginiz gibi kizariklik icinde ve putur pütür alerji dediler hic dr basvurmadim egzema olabilirmi hic dr basvurmadan onerdiklerinizi uygulasam yanlis bisey yapmis olurmuyum cok faydali olmussunuz cok tesekkurler bende bilinclendim dogrusu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından sağlık ocağına götürüyorsunuzdur tartmak için, aşıları için vs. Oradaki doktorlara gösterin, eğer bariz bir şeyse onlar da anlarlar.

      Sil
  72. güzel. tavsiye üzerine kullandık ve iyiki almışız.

    YanıtlaSil
  73. Slm benim bebeğim de beş aylık doğduğu günden beri ayni sıkıntı devam ediyordu alerji uzmanına gönderdi doktorumuz alerji testi yaptırdılar negatif birçok krem kullandık geçmedi sizin yontemlerinizi uyguladim azaldı fakat tamamen geçmedi melvita adli kremi ararken bize coresatin diye bir krem tavsiye edildi Dr umuz kullanın dedi ve kullandım iki günde Çocuğumun cildinde hic birşey kalmadı tabi bu arada ceviz sabunu kullanmaya devam ediyorum yalniz ben banyosunu da ceviz sabunuyla yaptiriyorum herhangi bi sakıncası yoktur umarım çok zor bir dört ay geçirdik şuan çok iyi umarım hep boyle devam eder yeniden çıkacak diye çok korkuyorum tekrar o günlere dönmek istemiyorum bütün egzamali çocuklara allahtan şifa diliyorum bilgilerinizi hayat tecrubenizi paylaştığımız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit ayırıp tecrübenizi paylaştığınız için ben de size teşekkür ederim.

      Sil
  74. slm bnım oğlum 2yasında ve denemedıgımız krem ılac kalmadı artık ne yapcamızı sasırdık huzunduden hep ağlıyoruz çocuk kasıntıdan yatamıyor bıle uykusunda bıle ağlayarak kalkıyo bıze ne olur yardım et butun yorumlarını neolur tane tane yaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yazın bol bol denize girip güneşlenmiştir. Bu hastalığın en iyi ilacı deniz tuzu ve güneş.

      Sil
  75. 4 yaşındaki kızım oldu 2 senedir her şeyi denedik biraz azaldı fakat geçen gün denize girince bikini bölgesinde popoda sivilce gibi kızarıklıklar oldu ve acıdığını söylüyor her denizden sonra olabilir dedi doktorlar mayodan dediler onlar daha farklı kızarıklıklar sizin bir bilginiz varmıdır acaba ....şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atopik dermatitte o bahsettiğiniz şekilde kızarıklık olmuyor. Denizden mikrop kapmış olabilir mi acaba?

      Sil
  76. Merhaba
    Iltihapli egzamaya bir oneriniz var mi? Cok zor durumdayiz. Sabuncevizi kulllaniyoruz vucudunda iyilesme var ancak yuzunu kurtaramiyorum bir suru dogal yol denedim. Doktor antibiyotik ve asitlikrem verdi, bir haftada gecti ancak bir gun sonra tekrar basladi :((( kabus gibi gunduz uykularinda dahi yaninda yatiyorum ve ellerini tutuyorum ozel?egzama eldiveni kullanmamiza ragmen derisin kaldiriyor tun yanagi ve sakaklarinin. Onerijiniz varsa cok makbule gecer, kizim su an 5 aylik oldiu iki ay asisindan sonra basladi oncesinde kusmasi vardi ancak buyukleri dinemek iyi degil usuttu dediler hem evi isittik hem ywvruyu giydirdik halbuki o kadar bilgi edinmistik ideal sicwklik 19 diye, sut urunleri yumurt kestim kusma gitti. Simdiden tesekkurler, umarim bu kabus biter allah baska dert vermez

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşıların yan etkileri olduğu hep iddia ediliyor ama doktorlar reddediyorlar. Bence el kadar bebeklerin vücutlarına o kadar mikrop enjekte etmek fazla geliyor bünyelerine. Şimdi nasıl acaba bebeğiniz, çok üzüldüm...

      Sil
  77. Bu arada iltihapli egzama dedim ben doktor Impetigo dedi. Ek?olarak ingiltere deyasiyoruz.

    YanıtlaSil
  78. herkese gecmis olsun
    egzemanin %80 i deriye dokunan kimyasal kumas ve cevresel etkenlerden olusur. onun icin önce cevresel etkenler üzerinde yogunlasin. benim oglumdada vardi ama bir yasindan sonra yok denecek sekilde azaldi. islak kolonyagli mendil ile altini temizliyorduk sebeb oymus birde polyesterli kumaslar da alerji yapiyor. bebek elbiseleri %100 pamuklu olmali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Islak mendil ile poposu silindiği için egzama olan çok duydum. Islak mendili evime bile sokmuyorum mümkünse. Siz farketmişsiniz, bunu farkedemeyenler de var.

      Sil
  79. gerçekten bir duyarlılık örneği olduğunu düşünüyorum çok teşekkür ederim
    bizimde 3 aylık bebişimiz var sizin paylaştığınız resme % 50 yakın günden güne artıyor
    sürekli alnını ve yüzüü kaşıyormuş gibi yapıyor yani bi rahatsız tavrı var tavsiyelerinizi yarından itibaren deneyeceğim yaş olarak bu dedikleriniz 3 aylık bebek içinde aynı sanırsam şimdiden teşekkür ederim Allah razı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Umarım işinize yaramıştır.

      Sil
  80. Bebeğiniz terlemez ve kışın üşümez
    Cilde nefes aldırarak egzama-pişik ve tahriş hastalıklarının iyileştirme sürecini hızlandırır
    Nemi çekerek bebeğiniz hissetmeden havaya karıştırır ve bebeğinizin uyuma kalitesini arttırır.

    Ayrıntılı bilgi için;
    www.babysilk.com.tr

    YanıtlaSil
  81. merhaba bılmiş hanım bizde aynı sorunu 3 aydan itibaren yaıyoruz su anda dort aylık halada cekıyoruz oglum cok kotu durumda yuzune surmedigim sey kalmADI yas hurma saf zytınyag badem yagı ve kil suruyorum yınede gecmıyor o meltıva kremi nerdn bulabılırm acaba yrmcı olursn sevınırm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerinden çok zaman geçmiş, ancak cevap verebiliyorum, kusuruma bakmayın. Umarım atlatmışsınızdır, şu an her şey yolundadır.

      Sil
  82. Cok bilmiş hanim bilgi icin tesekkurler benim kizim da 4 aylik gözü bakteri kapip iltihaplandi ve göz damlasi verdi doktor kullandik bu süreçten sonra boyun cevresi çene alti egzamaya benzeyen dokuntuler cikti acaba antibiyotik bir damla bunu yapabilir mi prospektusunu okudum cok az alerjik reaksiyon ihtimali diyor birde trukid egzama kremi diye bir krem var çevre örgütünün en iyiler listesinde o krem hakkinda bilginiz varsa paylasirmisiniz birde ben bebeğimle birlikte duşakabinde yikaniyoruz dolayisiyla küvet yok son suyuna bir mersapada nisasta koysam boynundan asagi döküp ciksam yada pamukla suya koydugum nisastaile silsem nazikce sonra yaglasam olur mu cook Teşekkürler herşey icin şimdiden; ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım tüm bu saydıklarınız işe yaramıştır ve umarım egzamanız bir daha tekrarlamaz.

      Sil
  83. herkese merhaba bebeğinizin cilt problemlerinde egzama ve cilt kızarıklıklarında güvenerek kullanabileceğiniz organik buğday çimi suyundan yapılan drwheatgrass skin recovery sprey veya drwheatgrass antioksidant superbalm (krem)

    YanıtlaSil
  84. Ilac gibigeldi bilgiler sabun tozu kullaniyordum biraktim kullanmayi sayenizde .kremlerin zararli oldugunu ogrenmemde iyi oldu kullandiginiz kantaron ve misir nostasinin markasini ogrenebilirmiyim.Allah razi olsun cok faydali bilgileri paylastiginiz icin sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kantaron yağımı kendim yapıyorum. Mısır nişastasının da markasına hiç dikkat etmeden alıyorum doğrusu.

      Sil
  85. Merhabalar, benim oglumunda sadece yuzu kipkirmizi alerji testi yapildi sut yumurta un temiz cikti.. Suan 4 aylik bize yuzu icin atopiker krem (kortizonsuz) ve banyo sonrasi vucut icin excipiol lipo verdiler.. Atopikeri almadim henuz sizin bu kremle ilgili bir bilginiz varmi? excipiolu kullanniyorum.. Melvitayi ve sabun cevizini arastirdim melvitayi satan internet magazasi bulamadim sabun cevizi icin verdiginiz site de kapanmis.. Acaba camasir yikamak icin sabun tozu sabun cevizi disinda ne onerirsiniz?? Bir de kantaron yagi (ya da diger bitkisel yaglar)yuzdeki kizarik bolgeye uygulanabilir mi? Nisastali suyun yuzdeki kizarikliga temas etmesinde sakinca var mi? Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yiyecek alerjisi çıkmadıysa tenine temas eden deterjanları kesereniz işe yarayabilir. Islak mendil kesinlikle kullanmayın. Sadece ılık su ile yıkayın. Saç ve vücut şampuanı kullanmayın. Yıkadıktan sonra ince ve yumuşak bir havlu veya amerikan bezi vs ile hafifçe pat pat yaparak kurulayın ve biraz havalandırın, su buharlaşarak tenini rahatlatacaktır.

      Melvita ve sabun cevizi bulmak zor gerçekten. Sabun otu kökü (çöven kökü diye de sorabilirsiniz) alabilirsiniz aktarlarda bulunuyor, esasen helva yapımında kullanılıyor. İnternette kullanımını detaylı gösteren sayfalar var. Bebek için en güzeli o. Lekeleri de önceden leke çıkarıcı sülfatlı sabunlarla elde çitileyerek ve yıkamada karbonat ekleyerek çıkartmaya çalışın. Çıkmayan da bırakın kalsın. Yüzünde leke olacağına, kıyafetinde olsun.

      Yaraların üstüne doğrudan yağ sürmeyin. Banyo suyuna katarak ya da durulama suyuna katarak dökün. Mesela maşrapaya ılık su ve yağ koyun. Bebeğinizi sol kolunuzun üstüne yüzü koyunyatırın, bööyle yüzü dirseğinize baksın. Sonra da yağlı suyu başından aşağı dökün. Artık ne kadar sürülürse sürünsün yüzüne.

      Nişastalı su kuruyunca cildi geriyor. Bazı bebekler rahatsız oluyorlarmış bundan. O nedenle nişastayı banyo suyuna katın ve başından aşağı dökmek suretiyle yüzüne nüfuzunu sağlayın, tıpkı yağlı su gibi. Ya da yüzüne sürecekseniz de kurumadan ıslatılmış bez ile temizleyin yüzünü.
      Çok geçmiş olsun.

      Sil
    2. Hizli cevabiniz ve tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim.. Bizim egzemamiz sanirim inek sutu alerjisinden kaynakli ( gecmeyen ishal kusma ve en son gaita da kan gormemizle solugu tekrar doktorda aldik ki bu ay kilo da alamamisti) daha onceki testlerimiz negatif cikinca ben nornal beslenmeme devam etmistim, ikinci etap alerji testi yapildi yine negatif cikti cocuk gastrologu ile paralel tetkikler yapildi. İnek sutu ve urunleri diyetine girdim 4. Gun sonunda kizarikliklar azaldi gercekten fakat ishal ve kusma devam (kusma icin ilac kullaniyoruz) 15 gun sonra kontrolumuz var inek sutu alerjisini arastirirken gecmeyen ishal,reflu gibi kusma,kaka da kan, hiriltili oksuruk, kilo alamama gibi ilginc belirtileri vardi ki bu belirtiler oglumda var, kusma ishal 1 ayliktan beri hiriltili oksuruk ve kilo alamama 3. Aydan beri var. Doktora alerji testlerinin iki yas alti cocuklarda bagisiklik sistemi gelismedigi icin net sonuc vermedigi dogrumu diye sordum evet ama biz cocuklara uygun ozel kitler kullaniyoruz dedi!! Eger inek sutu diyetim olumlu sonuc verirse bu testlerin yanlis oldugu kesinlesecek.. Bu arada blogunuzdaki tum yazilar gercekten cok faydali daha once kizimda vajinal yapisiklik oldugunda da cok faydalanmistim yazinizdan. Tesekkurler 💗

      Sil
    3. Melda Hanım, her işte bir hayır vardır. Çocuklar bizden çok çok daha iyi biliyorlar kendilerini korumayı. Artık inek sütlerine katılmayan madde yok. Tamamen keçi sütüne geçin, eğer süt ürünü seviyorsanız. Keçi peyniri, keçi sütü yoğurt vs. Ya da süt ürünlerine düşkün değilseniz, toptan kesin gitsin. Sizin açınızdan da sağlıklı. Aynı şekilde buğdayın genetiği değiştirildiğinden gluten alerjisi had safhada. Gluteni de kesmeyi deneyin. Sizin için de en sağlıklısı bu. Umarım bebeğiniz kilo almaya başlar bu şekilde.

      Sil
  86. Merhaba.Benim 3 aylık bebegimde de egzama var.Tavsiyeniz üzerine banyo suyuna mısır nişastası koyuyorum.Yuzune de nişastayı sulandirip sürüyorum.YüZündeki nişastayı temizlemek gerekiyor mu?Birde tavsiye ettiğiniz pişik kremini yüzüne ve boynuna surebilirmiyim?Yüzündeki yara bir türlü geçmiyor.Kortizonlu kremleri de kullanmak istemiyorum.Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nişasta kuruduktan sonra gerginlik yapıyor, fazla kurutmadan silmek en iyisi ki bebek rahatsız olmasın. Yoksa temizlemeseniz de nişastanın bir zararı olmaz aslında.

      Pişik kremi yüze de sürülebiliyor aslında ama ben oğlumda da tecrübe ettikten sonra şiddetle saf zeytinyağı sürmenizi tavsiye ediyorum. Ve asla sabun şampuan vs kullanmayın. Mümkünse kıyafetlerini de deterjanla yıkamayın, kullanacaksanız sıvı deterjan kullanıp mutlaka ek durulama yapın. Islak mendil de kullanmayın hiçbir yerine, poposu da dahil. Bunların hepsi egzamaya neden olabiliyor

      Sil
  87. Oğlumda 20 günlükken oluşan ve doktorumuzun kortizonlu ilaç vermesi sebebiyle başka arayışlara girmeme sebep olan ve tamamaen bitkisel aleo veralı krem ile( marka vermek istemedim yanlış anlaşılma olmasın diye) bir sürüşte geçen ve bir daha tekrarlamayan egzama.. biz kurtulduk çok şükür. darısı tüm yavrularımızın başına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa demek ki aloe vera bitkisi de egzamaya iyi geliyor. Çok teşekkür ederim bilgi için.

      Sil
  88. Merhaba,
    Galiba biz de atopik olmuşuz. Bebeğim 2 aylık. Annem ilk zamanlar bebeği fazla sarmaladı. Hem isitici açıktı, hem tüylü battaniyeye kundak yapmıştı bir gece. Sanki o gece cocuk fazladan kızardı. Sonra yenidogan aknesi başladı, yani doktor da öyle dedi, biz de öyle yorumladık. Normal ergen sivilcesi şeklinde çıktı. 3 hafta kadar sonra sivilceler kaybolsa da, pütürlü bir gorunume büründü. Ağladığında alevleniyor, sakinken sönüyordu. Gecer gecer dedi herkes - doktor dahil. Bebeğim yüzünü kaşıma amacıyla kafasını hızlı hızlı sağ-sol yapiyordu aralarda. Pek anlam veremedik. Meger yuzunu ve tahriş olan ensesini kaşımaya çalışıyormuş gariban. Biz de "aa yeni hareketlere başladı bu" diyorduk (mal mal). Sonra Ankara Acibadem'e gittik rutin kontrole. Doktor atopik bitopik seyler dedi, krem önerdi. Ben huylandım. Basit bir akne sorunu gibj degildi durum anlaşılan. Sonra internete bir girdim, 1 haftadır buraları didikliyorum. Blog açmanız iyi olmuş, bu tür sorunlarda doktordan çok deneyim işe yariyor bence. Çünkü herkesin uygaması farklı.
    Neyse benim oğlanın yanaklar ve boyun altı etkilenmişti. Hele boyun alti! Yabarii! Kızarmış falan kabarmış. Neyse BIODERMA ATOPIC PREVENTIVE VE JEL MOUSSANT şampuan kullanmaya başladık. Kremi günde 2 kere düzenli olarak kullandım, bugün bir hafta oldu. Sonuç: krem etkili. Kullandığınız sürece kızarıklık ve en önemlisi kaşıntı gecti. Lakin sürmeyi keseyim dedim bugün, yanaklar yine kızarmaya başladı. Fakat alin ve bas bölgesi, şakaklar temiz görünüyor. İçinde kortizon yok benim bildigim, olsa doktor süre verirdi. Koca bir tüp zaten. Preventive - yani dahs ziyade önleyici bir nemlendirme bakımı. Ve ise yarıyor. En azından çocuğunuzun suratı beyaz görünüyor.
    Bu blogu okuyunca vucudunu da nemlendiriyorum aynı kremle. Bazen de sebamed baby lotion ile. Cok okuyunca kafayı yiyor insan, ya baska yerlere bulasirsa diye.

    Çokbilmiş hanimcim,
    Sizin bu atopik, yani fotoğraftaki görünüm kaç ayda geçti ve tekrarlamayı kesti acaba?

    YanıtlaSil
  89. Merhaba,
    Galiba biz de atopik olmuşuz. Bebeğim 2 aylık. Annem ilk zamanlar bebeği fazla sarmaladı. Hem isitici açıktı, hem tüylü battaniyeye kundak yapmıştı bir gece. Sanki o gece cocuk fazladan kızardı. Sonra yenidogan aknesi başladı, yani doktor da öyle dedi, biz de öyle yorumladık. Normal ergen sivilcesi şeklinde çıktı. 3 hafta kadar sonra sivilceler kaybolsa da, pütürlü bir gorunume büründü. Ağladığında alevleniyor, sakinken sönüyordu. Gecer gecer dedi herkes - doktor dahil. Bebeğim yüzünü kaşıma amacıyla kafasını hızlı hızlı sağ-sol yapiyordu aralarda. Pek anlam veremedik. Meger yuzunu ve tahriş olan ensesini kaşımaya çalışıyormuş gariban. Biz de "aa yeni hareketlere başladı bu" diyorduk (mal mal). Sonra Ankara Acibadem'e gittik rutin kontrole. Doktor atopik bitopik seyler dedi, krem önerdi. Ben huylandım. Basit bir akne sorunu gibj degildi durum anlaşılan. Sonra internete bir girdim, 1 haftadır buraları didikliyorum. Blog açmanız iyi olmuş, bu tür sorunlarda doktordan çok deneyim işe yariyor bence. Çünkü herkesin uygaması farklı.
    Neyse benim oğlanın yanaklar ve boyun altı etkilenmişti. Hele boyun alti! Yabarii! Kızarmış falan kabarmış. Neyse BIODERMA ATOPIC PREVENTIVE VE JEL MOUSSANT şampuan kullanmaya başladık. Kremi günde 2 kere düzenli olarak kullandım, bugün bir hafta oldu. Sonuç: krem etkili. Kullandığınız sürece kızarıklık ve en önemlisi kaşıntı gecti. Lakin sürmeyi keseyim dedim bugün, yanaklar yine kızarmaya başladı. Fakat alin ve bas bölgesi, şakaklar temiz görünüyor. İçinde kortizon yok benim bildigim, olsa doktor süre verirdi. Koca bir tüp zaten. Preventive - yani dahs ziyade önleyici bir nemlendirme bakımı. Ve ise yarıyor. En azından çocuğunuzun suratı beyaz görünüyor.
    Bu blogu okuyunca vucudunu da nemlendiriyorum aynı kremle. Bazen de sebamed baby lotion ile. Cok okuyunca kafayı yiyor insan, ya baska yerlere bulasirsa diye.

    Çokbilmiş hanimcim,
    Sizin bu atopik, yani fotoğraftaki görünüm kaç ayda geçti ve tekrarlamayı kesti acaba?

    YanıtlaSil
  90. Unutmadan! Melvita urunlerini bagdat cd caddebostan daki Biostore da görmüştüm. By Ayhan. Internet sayfaları yok gibi. Arayarak ulasilir sanırım. Ben simdilik bioderma ya devam. Gerekirse ben de melvita arayisina girecegim ama...

    YanıtlaSil
  91. Yine ben!
    Sevgili atopik mağdurları, ben bir bitkibilimcinin hazırladığı organik yağ karışımını kullandım ve bebegimin yüzünde neredeyse hiç kızarıklık kalmadı. İnanamıyorum. Başka çare bulamayan varsa bilgi verebilirim.
    Bu arada melvita pisik kremi degil Türkiye'de, Fransa'da dahi yok. Firmanın stoklarında bulunmuyor, üretimden kalktı herhalde.
    Hepimize geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  92. Yine ben!
    Sevgili atopik mağdurları, ben bir bitkibilimcinin hazırladığı organik yağ karışımını kullandım ve bebegimin yüzünde neredeyse hiç kızarıklık kalmadı. İnanamıyorum. Başka çare bulamayan varsa bilgi verebilirim.
    Bu arada melvita pisik kremi degil Türkiye'de, Fransa'da dahi yok. Firmanın stoklarında bulunmuyor, üretimden kalktı herhalde.
    Hepimize geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu karışım hakkında bilgiverirmisiniz bizde yapalım

      Sil
    2. Karışımı bitkilerle 15 yıldır uğraşan biri yapıyor. Isterseniz telefonunu verebilirim, siz görüşün. Mailinizi buraya yazarsanız size mail atarım.

      Sil
  93. e.kemal@hotmail.com rica etsem mail atabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  94. Sizden Allah razı olsun kızım 1yaşında egzama ve kızarıklık hala devam ediyordu taki mısır nişastası ile banyo yaptırana kadar hafifledi ama daha geçmedi bu duşu ne kadar devam etmeli ve bubchen yüz kremi sürüyorum zararı olurmu ıslak mendil yerine ne kullanılmalı

    YanıtlaSil
  95. http://arayanbulurmus.blogspot.com.tr/

    Bu bloga da göz atın derim.

    YanıtlaSil
  96. Merhaba bu Dr Orhan Baransü nerde hangi hastanede çalışmakta öğrenebilir miyim benim kızıma da allerjik dermatit tanısı kondu bizde çagre olur belki cevap verirseniz çok memnun olurum hayırlı geceler

    YanıtlaSil
  97. cok bilgilendirici, açıklayıvı bir yazı olmuş. teşekkürler. kızımın saçlı derisi anlattığınız şekilde. annem astım hastası ve alerjileri var. doktoru kortizonlu krem verdi geçti fakat tekrarladı. tekrar kortizonlu krem kullanmak istemiyorum. nişasta saclı deride de işe yarıor mu

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats