7 Haziran 2012 Perşembe

Haziran'ın 1. Haftası Pazarda Neler Var? Çiğ Beslenme

Kontes Hanım yemeğe hazır :)

Sebze ve meyve alışverişimi yıllardır pazardan yaparım. Perşembeleri semt pazarımız var. Cumartesi günü de organik pazara giderim vakit buldukça. Havalar soğuduğunda ise eve sipariş veririm. Pazardan aldığım/Eve sipariş ettiğim sebze ve meyveler de o hafta evimizde neler pişeceğini gösterir :)


Bakalım bu hafta pazarda neler vardı:

  1. Enginar
  2. Taze fasulye
  3. Domates
  4. Salatalık
  5. Kırmızı Elma (tatlı)
  6. Şeftali: Yeni ürün olduklarından henüz tam olgunlaşmamış ve dolayısıyla sertler. Sert şeftali sevenler bu zamanı kaçırmasınlar.
  7. Çilek
  8. Kiraz
  9. Yumurta
  10. Organik Sarı Somun Ekmeği
  11. Organik Pastörize Süt: Elta Ada marka
  12. Organik Tava Yoğurdu: Elta'nın yeni ürünü. Şiddetle tavsiye ederim! 
  13. Dereotu 
  14. Maydanoz
  15. Taze soğan
  16. Kıvırcık salata

Demek ki evimizde bu hafta ne pişecekmiş?! :)

  1. Zeytinyağlı taze fasulye: Açık ara en sevdiğim yemektir. Kızım da 2 yaşından sonra azar azar yemeye başladı. Artık en kötü ihtimal, bulgur pilavı ile birlikte kesin yiyor.
  2. Enginar: Bebek enginarlar tazecikler. Sadece haşlayıp üzerine yağ gezdirerek de veriyorum kızıma. Deli oluyor kendisi enginara :) 
  3. Çilek ve kiraz: Kızımın yeni ara öğünü kırmızı meyveler. Parka da yanımızda gidiyorlar. Diğer çocuklar da kapış kapış yiyorlar. Rica edeceğim parka Eti Browni, Ülker Çubuk Kraker, Patos Patates Cipsi vs getirmekten vazgeçin artık.
  4. Kuruyemiş/Kurumeyve: Kızım bazı zamanlar sadece kuruyemiş ve kuru meyvelerden oluşturduğum karışım ile öğün yapıyor. Kızımın bebek çantasını hala yanımda taşırım. Hafta sonları dışarı çıkarken ve hafta içi parka giderken bu çantanın içinde yedek kıyafetler, kızımın matarasına konmuş taze su ile kuruyemiş ve kurumeyve dolu bir kap mutlaka bulunuyor. Eğer canı bunlarla öğün yapmak istiyorsa engel olmuyorum.
  5. Salata: Resimlerde de görüldüğü gibi kızım yukarıda saydığım salataya katılabilecek tüm ürünlerin bileşeninden bir koca kase salata yiyor artık akşam yemeği yerine. Yanında biraz kefir içiyor. Ama çoğunlukla pişmiş yemeyi akşamları yememeyi tercih ediyor. Yediği salatanın miktarını görünce zaten doymamasının imkansız olduğunu anlayabilirsiniz :)
Kızımın kış boyunca havuç ve turp salatası yediğini, kırmızı lahanaya ise atıştırmalık olarak da bayıldığını ve kahvaltıda dahi yediğini yazmıştım. Salatanın içine çiğden ıspanak yaprağı, semizotu, küçük parçalara ayrılmış taze fasulye, rendelenmiş kabak hatta tatlı sevenler için bal kabağı, bezelye topları, rendelenmiş kereviz, pırasa, ince ince kesilmiş kırmızı veya beyaz lahana ya da brüksel lahanası, küçük parçalara ayrılmış karnabahar ve brokoli konulabilir.
Kızımın yemek yemeyi reddettiği 12-15. aylar arasında çiğ beslenmesine izin vermiş olmam annelik hayatımda verdiğim en doğru karardı sanırım. Eğer şu anda kızım iştahlı, sağlıklı ve huzurlu bir bebekse, bu durumun bir kısmını da kızımın çiğ yiyeceklerle (çiğ sebze, meyve, kuruyemiş ve kurumeyvelerle) kendi kendisine beslenmesine izin vermiş olmama bağlıyorum.
Çiğ beslenmeyle ilgili okuduğum bir makale bu konudaki yönümü değiştirdi. Okuduklarımı bir süre zihnimde demlendiririm ben. Bu demlendirme aşamasında bir gün kızıma yemek yedirmeye çalışırken içinde bulunduğum durumdan bir adım geri atıp kendime uzaktan baktım: Kızıma kabak yemeği yedirmeye çalışıyordum. İçinde kabak, soğan ve domates vardı yemeğin. Oysa kızım salata tabağına hamle yapıyordu ve ben "salatayla karnını doyurmasın" (?) diye düşünüyordum. Oysa salatanın içinde de salatalık, soğan ve domates vardı. ""Yahu" dedim kendi kendime (evet, kendi kendime konuşuyorum ben) "Bu yemekle, bu salatanın içinde hemen hemen aynı sebzeler var. Üstelik salata çiğ ve enzimleri ölmemiş, yani daha sağlıklı. Bırak çocuk salata yesin. Niye zorluyorsun kendini pişmiş yemek yedirmek için!". İşte ondan sonra film koptu gitti. Kızım şu an (33 aylık) benden daha çok yemek yiyor desem yalan söylemiş olmam. Ama kesinlikle obez filan değil. Son derece sağlıklı bir çocuk. 
İşte benim annelik yönümü değiştiren makale: Çiğ beslenme konusunda uzman bir şef Kate Magic

Bebeği yemek yemeyenler için ayrıca şu yazımda yazdığım kitabı öneriyorum: "Çocuğum Yemek Yemiyor"

Şu anımı da hep anlatırım, yazmadan duramadım: Kızım sadece meyve yiyerek de öğün yapabiliyor. Henüz 12 aylıkken bir akşam hiçbir şey yemek istemedi ama masanın üstündeki mandalinalara atıldı (bizim evde çiğ besinler ortalıkta durur, her an yenilmek üzere). Akşam yemeği olarak tam 6 adet mandalina yedi ve yatıp uyudu. Midesi delinir mi acaba diye telaş ettiğimi hatırlıyorum :) Artık ara öğün olarak 1 elma ve 1 armut yiyebiliyor. Hatta bazen elma ve armutu kefirin içine rendeleyip yediriyorum tatlı niyetine.


Yorumsuz :)


20 yorum:

  1. Şeftalide mi çıkmış. Almam lazım:) Bende bloğuma beklerim.

    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şert şeftaliyi özellikle sevenler olduğunu biliyordum :)

      Sil
  2. Bizim adam da 15 aylık oldu nerdeyse, yemek yemesi hususunda kendisine şimdiye kadar gık demişliğimiz yok, ki 7. ayında terk ettiğimiz doktorun ne şekilde olursa olsun yiyecek gibi yorumlarına rağmen. Muhtemelen Ömer'de benden çok yiyor ve her şeyi yiyor, el kol becerebilirse çatal ve son olarak anne yardımı ile. Bu süreçte çiğ sebze ve meyveleri sürekli tükettik, tüketmeye devam ediyoruz. Bu ufak insanların da bir ağız tadı var doğal olarak ve seçiyorlar iş ki biz ebeveyn olarak önlerini tıkamayalım ve makul mantıklı besinler sunalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, dökülsün herkes eteklerindeki taşları :)

      1 yaşından sonra bir de hareketli çocuklarda karbonhidrat isteği başgösteriyor, aklınızda bulunsun.

      Sil
    2. Bizimkinin ekmek ve makarna düşkünlüğü için açıklanabilir bir durum çok şükür.
      Çiğ yemek konusunda kesinlikle katılıyorum. Salata bizde de tek başına bir öğün olmasa da yemeklerin yanında koca bir kase olarak yeralıyor. Taze ve kuru meyve ve kuruyemiş de favori ara öğünlerimiz. Kontes'in beslenmesini zevkle takip ediyor ve bol bol örnek alıyorum:)

      Sil
  3. Çocukların sebze meyve yemesi ne güzel,son fotoya çok güldüm, bazı çocuklar meyveyi ağızlarına koymuyorlar. Deniz çiğ sebze yemeği sever ama bu anne babada gördüğü bir şey olduğundan onda da böyle bir zevk mevcut. Brokoli çok sever, çiğ havuç kıtırdatmaya bayılır bir iki aydır limonu sıktırıp üstüne biraz su ekletip içiyor şekersiz olarak inanın bayılıyor:)

    YanıtlaSil
  4. tam yaza uygun bi liste olmuş, ben de yazın tencere yemeği yemek pek istemem :) haftasonu pazar alışverişi gelsin! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım benim kızım da ileride senin gibi hoş, zarif, güçlü ve dayanıklı bir kız olur bu beslenme şekliyle...
      Pazara çıkmak için beni beklemiyorsun cidden, değil mi? :)

      Sil
    2. utandım, çok teşekkürler. çok zarif değilsem de güçlü ve dayanıklıyım :) kontes beni kat kat geçer, şimdiden böyle beslenmeye başlamış. ben son birkaç senedir keşfettim bazı şeyleri.. bekliyorum gerçekten de ama :) acemi bi yemek yapan olarak hep fikir alıyorum, çok seviyorum bu yazı serisini :)

      Sil
  5. Bu olusturdugun sisteme gercekten gipta ediyorum. Ben arada Ruzgar'in cani aksam yemek yemek istemediginde "sorun degil, bu aksamlik meyve yiyebilirsin" dedigim anda, kocamin ve annemin korkunc bakislariyla karsilasiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başlarda bizimkiler de öyleydi. Ama bu şekilde sabah kahvaltısını ve öğlen yemeğini öyle kuvvetli yapıyor ve o kadar fazla yiyor ki artık annem de, eşim de "Bu kadar yeter kızım, daha yeme. Meyve yersin biraz sonra" filan demek zorunda kalıyorlar :)
      Ben küçükken, benim annem de hep benden "Çok kitap okuyor ve çok yemek yiyor" diye şikayet ederdi. Uyuz olurdum. "Herkes okumuyor, yemiyor diye şikayetçi; sen de beni beğenmiyorsun" derdim. Aynısını ben yapmayayım bari şimdi kızıma :)

      Sil
    2. hakkikaten bende listelerinize gıpta ile bakıyorum.benim oğlum salata yemiyor ki çiğ sebzeye yönelteyim. 36 aylık şu anda sebzeleri yemek olarak yedirebiliyorum onuda anca bende yiyor teyzesiye kaldığında adece kendi sevdikleri. meyveleride 1 yaşından beri yemiyor bayıla bayıla yerdi ama şimdi denemek bile istemiyor ne yaosamda alıştırsam bilemyorum bir tavsiyeniz olursa çok sevinirim..

      Sil
    3. Herkesin damak zevki ayrı. Ben mesela 20 yaşıma kadar (anneme çok özenmeme ve çok istememe rağmen) dereotu yiyememiştim, aromaı çok ağır geliyordu. Kızım ise şimdiden cam önündeki saksıda yetiştirdiğim dereotlarını yolup yolup yiyor. Nasıl yiyebiliyor, bilemiyorum. Ben hala öyle tek başına yiyemem :)

      Oğlunuz da nasıl istiyorsa öyle beslensin. Mesela bulgur pilavı ya da makarna seviyorsa sebzeleri onlara karıştırabilirsiniz. Krep seviyorsa, sebzeli krep yapabilirsiniz.

      Yemeyen çocuk için yedirme yöntemlerini planlamak gerekiyor. Ama inanın yiyen çocuk da plan program gerektiriyor. Çünkü iştahlı olduğu için rahatlıkla abur cubur yiyebilir ya da tek yönlü beslenebilir ya da yağlı, unlu vs yiyerek şişmanlayabilir. Gün içinde ne yediğini takip etmek ve haftalık plan yapmak bile yorucu aslında. Yani yese de dert, yemese de der :) Mutlaka zaman ayırıp, uğraşmak gerekiyor.

      Sil
    4. Eğer tatlı seviyorsa, meyve tatlılarını deneyebilirsiniz. Tarçınlı elma, armıt, ayva tatlıları mesela; fırında ya da tencerede...

      Bir de benim kız oyun oynayarak yemeyi seviyor. Babası elmayı eline alıp "Bak sana daire yaptım, bak sana çiçek yaptım, bak sana yelkenli yaptım" filan dedikçe, "Daireyi yedim anne" diyip yiyor :)

      Bazen elma-armut yemeye üşeniyor. Biz de kefirin içine rende yapıyoruz. Bir kaşık da bal ekleyip soğuk soğuk yediriyoruz.

      Şekersiz meyve marmeladı yapıp, muhallebi hazırlarken içine katıyoruz.

      Mesela dondurulmuş muzu da deneyebilirsiniz. Buzlukta dondurduğunuz muzu sütle birlikte karıştıcıya attığınız zaman milk-shake gibi sıvı dondurma gibi bir şey oluyor. Hatta katı tutarsanız dondurma kabında bile yiyebilir.

      Evde yaptığınız krem şanti ile çilke ikram edebilirsiniz. Krem şantili çilek yemeyen çocuk olur mu ya? :)

      Sil
  6. Yazıların da yorumlayanlar da beni neşelendiriyor. Maşaallah ,sizler ve çocuklarınız umudumuz olacaksınız.Alkışlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ben de yazıları yazarken, en çok gelecek yorumları düşünerek motive oluyorum.

      Sil
  7. Çok bilmiş benim bıdık da 17 aylık ve iştahı inanılmaz azaldı.. Patates ve meyve ile yaşıyor son zamanlarda.. Bu salata olayı kafama yattı kesin denicem. Bir de bu aralar kendi yeme isteği de arttı biraz da ona bağlıyorum yemeye karşı direncini..
    Artık beyimizin alıp yiyeceği şekilde hazırlıcam , mesela dün ezogelin çorbası yerine mercimek köftesi yaptım aynı malzeme ama onun yiyeceği formatta :) çok da güzel yedi.. Senin fikirler de süper bayılıyorum valla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mercimek köftesi yiyen, mercimek piyazını da yiyebilir. Benim kız soğan çok seviyor. Soğan sevmeyenler için taze soğan denenebilir. Fasulye piyazı, kısır da olabilir. Hatta patates seviyorsa brokolili patates salatası da yiyebilir. Bunlar bir çırpı da aklıma geldi.

      Meyve yiyorsa kuru meyveleri de sevebilir. Kuru inciri sıcak sütte yumuşatıp içine ceviz koyup, bir akşam dolapta bekletin. Ertesi gün bir tane yedi mi, kalori bombardımanı yaşar valla :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats