19 Ağustos 2013 Pazartesi

Moskova Metrosu'nda Hangi Duraklar Görülmeli? Moskova Metro İstasyonları Turu


Metro istasyonları çok derine inşa edilmiş.

Moskova Metrosu'nun resmi internet sayfası burada: http://engl.mosmetro.ru/

Moskova metrosunu her gün 8 milyon kişi kullanmaktaymış. New York ya da Londra metrolarının çok çok üstünde kalabalığı ile dünyanın en yoğun kullanılan 3. metrosu. İstasyonlar savaş sırasında sığınak olarak da kullanılmak üzere tasarlanmışlar ve bu nedenle çok derindeler.

Metro istasyonu sığınak olarak kullanılırken...

Kontes, İstanbul'da hiç metroya binmemişti. 18 aylıkken bindiği Londra metrosunu ise hatırlamadı. Moskova metrosuna ilk girişte sesten çok korktu, metroya binmek dahi istemedi (zira araçlar eski olduğundan istasyonlarda ciddi gürültü var). Ama sonra yavaş yavaş alıştı. Seslere karşı hassas olan bebekler, istasyonlardaki yüksek gürültüden rahatsız olabiliyorlar. Ama metronun içi o kadar renkli insan tiplemeleri ile dolu ki, binince tüm korkuları geçiyor :)

Ruslar çok kitap okurlar. Özellikle metroda...
Artık iPad üzerinden de okumaya başlamışlar.
Bu kadın da internette sörf yapmıyor, bir metin okuyor.
Kontes de televizyon izler gibi etrafı seyrediyor :)
 

Metroyu kullanmak istiyorsanız, sokaklarda Moskova metrosunun kırmızı ve uçları sivri M harfini aramalısınız. Bu M'yi gördüğünüz yerde ya bir giriş kapısı ya da girişe giden bir alt geçit mevcuttur:




Moskova metro haritasını otel resepsiyonundan temin edebilirsiniz:

Çıktısını almak istiyorsanız şuraya tıklayın

Daha sonra ya biletçi teyzelerden (yabancı dil bilmiyorlar) ya da akbil doldurma makineleri gibi makinelerden (yabancı dil ayarı var) bir bilet alıp, gişelerden geçmeniz gerekiyor.

Evet, görevlilerin hepsi kadın. Büyük ihtimal yabancı dilleri yok ama yazarak anlaşmaya çalışırsanız, yardımsever yaklaşacaklardır.

Sesinizi minik bir delikten duyurmanız gerekiyor.

Solda gişeler ve bilet makineleri, sağda ise turnikeler görünüyor.

Metro haritası ve bilet makineleri


Turnikelerden biletsiz geçmeye çalışırsanız, sondaki delikten bir kol çıkarak yolunuzu kesiyor :)
Metro istasyondan ayrıldığı anda saniye işlemeye başlar. Burada da 1.56 saniye geçmiş.
Genellikle en geç 3 dakika içinde yeni bir tane gelir.


Metro istasyonlarının bir kısmı, özellikle ilk yapılanlar bir sanat galerisi güzelliğinde. Turistler için sırf istasyon gezileri düzenleyen turlar var. İşte Moskova Metro İstasyonları Turu:



1. İlk durağımız kırmızı hat üzerine bulunan Komsomolskaya (1935- mimar D. Çekulin): Metro yapım çalışmalarına Kızıl Ordu ve Komünist Gençlik Birliği'nin (Komsomol) 13.000'den fazla üyesi de katılır. Bu istasyon da onların anısına ithaf edilmiştir. Burası üç tonozlu, gül pembesi mermer sütunlu ve derin olmayan bir istasyondur. Üç farklı istasyona geçiş imkanı sağladığından, yoğun yolcu akışını dağıtabilmek için balkonlu olarak dizayn edilmiştir. Yevgeni Lanseray tarafından İtalyan çinilerinden yapılmış olan fayans paneli "Metro İşçileri" Leningradskiy ve Yaroslavskiy İstasyonları'na giden çıkıştadır. New York Dünya Fuarı'nda ödüllendirilmiştir. Aynı isimde kahverengi daire üzerinde bulunan istasyon ile karıştırmamaya dikkat etmek gerekiyor.


     
2. Oradan Krasniye Vorota'ya yani Kırmızı Kapı istasyonuna geçiyoruz (1935, mimar I. Formin): Burası sütunlu ve neo klasik tarzda düzenlenmiş derin bir istasyondur (31 metre) ve kırmızı renkli hat üzerinde bulunmaktadır. Bu istasyon da Paris Dünya Fuarı'nda birincilik ödülü almıştır (1938). İki girişi bulunan istasyonun güney girişi görülmesi gereken bir mimariye sahiptir. Kuzey girişi ise (1954) doğrudan Demiryolu İnşaatları Bakanlığı'nın bodrum katına bağlanmaktadır.

Solda giriş kapısı görülüyor...




3. Sıradaki istasyon Biblioteka İmeni Lenina (Lenin Kütüphanesi) (1935, mimar A. Gontseviç ve S. Sulin): Tek tonozlu ve derin olmayan bir istasyondur. Savaştan önce tabanı parkelerle örülüymüş. Daha sonra asfaltlanmış ve şimdi ise granitle kaplı bir tabana sahip. Geçidin Borovinskaya'ya giden merdivenlerin olduğu sol tarafındaki duvarda antik okyanus faunasının izlerini görebilirsiniz (300 milyon yıllık).




4. Bir sonraki durağımız ise Kropotkinskaya (Peter Kropotkin anısına) istasyonu (1935, mimar A. Duşkin): Bu istasyon ise lotus çiçekleri şeklindeki sütunları ile Karnak'taki Antik Mısır'a ait Amon Tapınağı'nı andırıyor. Sütunların tepesinde tavana doğru yıldız şeklinde ışık sızmaktadır. Yazarak anlatması zor oluyor, aşağıdaki fotoğraf ne demek istediğimi daha iyi anlatıyor :) Tünel duvarlarının diplerini dekore etmek için kullanılan siyah mermerin de sıra dışı bir görüntüsü var. Bu istasyon çifte ödüllü: SSCB Devlet Ödülü (1941) ve Brüksel Uluslararası Sergi büyük ödülü (1958). İstasyon ayrıca UNESCO tarafından dünyanın en tanınan anıtlarından birisi olarak kabul edilmiştir (New York'taki Özgürlük Heykeli gibi).




5. Beşinci durağımız Vorobyevı Gori yani meşhur Serçe Tepeleri (1959, mimar M. Bubnov ve diğerleri): En eğlenceli istasyonlardan biridir. Öncelikle konumu çok özeldir, zira nehir üzerinden metronun geçmesi için kurulan iki katlı Lujnetski metro köprüsünün alt katındadır (2 km uzunluğu ile Moskova'nın en uzun köprüsüdür). Ayrıca duvarları da çok özeldir, zira duvarlar camdan yapılmıştır. Camdan sütunların içinde Moskova'nın çeşitli panoramalarını seyredebilirsiniz. Bu metro istasyonu aynı zamanda, 270 metre uzunluğu ile şehirdeki en uzun istasyondur.


İki katlı Lujnetski metro köprüsü

Sophia Loren, Serçe Tepeleri metro durağında :)

Arkada görünen teyzelerin kıyafetleri o günden bugüne hiçbir değişiklik göstermemiş :)

6. Şimdi kahverengi halka üzerindeki Kiyevskaya istasyonuna gidiyoruz (1954, mimar L. Lillie ve diğerleri): Bu istasyonda 18 sütun vardır. Sütunların her biri kobalt ve diğer değerli taşlarla yapılmış alçı işleri ve mozaik panolarla bezelidir. A. Mizin tarafından yapılan bu eser Rusya ve Ukrayna'nın bütünlüğüne adanmıştır.


Orta salonun genel görünüşü

Yolcular

Asker


Fresklerdeki kadınların çoğunun başlarının kapalı olduğuna dikkatinizi çekerim. Muhafazakar Ruslar kadınların başlarının kapalı olması gerektiğine inanıyorlar. Bu nedenle kiliselerine de başı açık girilmiyor.


7. Ve şimdi de mavi hat üzerindeki Kievskaya istasyonuna transit geçiş yapıyoruz (1953, mimar L. Lillie ve diğerleri): Orta salonda, Ukrayna'daki mutlu hayatı sembolize eden 24 adet muhteşem parlaklıkta fresk vardır.



 


8. Mavi hatta geçmişken kahverengi dairenin dışında olan, yakın tarihte inşa edilmiş bir istasyona gidiyoruz Park Pobedi yani Zafer Parkı (2000, mimar N. Şumakov ve N. Şurigina): Bu istasyon, Moskova Metrosu'nun en derin istasyonudur (yürüyen merdivenler 126 metre uzunluğundadır). İki paralel koridor 1812 ve 1941-45 yıllarında gerçekleşen iki vatansever savaşın anısına dizayn edilmiştir. Koridorları, T. Tsereteli tarafından yapılmış ve metal üzerine mine ile renklendirilmiş paneller süslemektedir.




Bebekle dolaşması uzun sürebilir ve yorucu olacaktır demiş miydim? :)
Bu güzelliği görebilmek için yakına yürümeniz gerekiyor.

Rusların bu renkli tarzlarına bayılıyorum.
9. Şimdi de en sık ziyaret edeceğiniz duraklardan birine gidiyoruz Arbatskaya (1953, mimar L. Polyakov): İstanbul'daki trafiğe kapalı İstiklal Caddesi gibi trafiğe kapalı ve Moskova'nın göbeğindeki en ünlü caddesidir Arbat. Kızıl meydana yakındır. Gezmek, yemek ve alış veriş yapmak için bu caddeye mutlaka uğrayacaksınız. Bu caddenin altında yer alan Arbatskaya metro istasyonu, barok tarzında, sütunlu ve derin bir istasyondur. Eliptik olarak düzenlenmiş sütunlar, kemerli (tonozlu) Rus odalarını hatırlatacak bir kompozisyon meydana getirmektedir. Sütunlar arasındaki boşluklar da dekoratif kemerler gibi tasarlanmıştır. Metal avizeler ise istasyona ağırbaşlı bir hava katmakta ve istasyonu, Arbat Sokağı'nın yer altındaki bir versiyonuna çevirmektedir.



10. Ve sırada Devrim Meydanı var Pıloşıd Revolutsii (1938, mimar L. Popov): Sütunlu tarzda ve derin bir istasyondur. İstasyonun sütunlarının arasını dolduracak şekilde 76 bronz figür, bir anma galerisi şeklinde düzenlenmiştir (M Manzier tarafından). Figürler devrim ve savaş kahramanları ile başlayıp, barışseverlerle sona ermektedir.

Figürleri tek tek incelemek bir hayli zaman alabilir, zaten çoğunu da biz Türkler olarak tanımıyoruz :)
11. Sıradaki istasyon, Romalı istasyonu yani Rimskaya (1995, mimar L. Popov): Bu istasyon da sütunlu tarzda, derin bir istasyondur. L. Berlin tarafından yapılmış fayans heykelleri ile dekore edilmiştir. Bu heykeller Roma efsaneleri ile imgelerini temsil etmektedirler. Özellikle de Romus ve Remus (aşağıda fotoğrafı olan ikiz bebekler), Lupa Capitolina, Meryem ve Çocuğu ve Konstantin Takı (Kemeri). Tek metro çeşmesi de bu istasyonda bulunmaktadır.

İstasyonun sonundaki heykeli görebiliyor musunuz?


Yavaş yavaş yaklaşıyoruz.

Yaklaştıkça heykel renkleniyor...

Detayları ancak yaklaşınca görebiliyorsunuz.

 




12. Bir sonraki istasyon ise Marksistkaya, yani Marksist İstasyonu (1979, mimar N. Aleşina ve diğerleri): Kırmızı rengin hakim olduğu istasyon, Sovyet sembolleri ile doludur. İstasyonun özelliği merkez salondaki spiral avizeler ile platformların üzerindeki sıra dışı çanakları ile kavisli lambalardır.






13.  Bir sonraki istasyon ise Mayakovskaya, Viladimir Mayakovski'ye ithaf edilmiş (1938, mimar A. Duşkin): Bu istasyon dünyanın ilk sütunlu derin metro istasyonudur. New-York'taki uluslararası fuarda birincilik ödülü kazanmıştır (1939). Tonozlar, rodonit ve uçak çeliği ile dekore edilmiş pek çok ince sütun ile desteklenmiştir. A. Deyneka tarafından yapılan ve merkez salonun tavanını süsleyen kobalt mavisi, oval, mozaik paneller "Sovyet Gökyüzünün 24 Saati" ismini taşımaktadır. İstasyona yeni eklenen kuzey çıkışı ise İ. Lubyanikov Studyo tarafından yapılan ve Mayakovski şiirlerinin mısralarını taşıyan bir panelle dekore edilmiştir.




14. Son olarak başladığımız noktaya geri dönüyoruz, kahverengi daire üzerinde bulunan Komsomolkaya istasyonu (1952, mimar Alexey Şçusev): Bu istasyon da Brüksel'deki bir uluslararası sergide birincilik ödülü kazanmış, ödüllü bir istasyondur (1958). İstasyon P. Korin tarafından kobalt ve değerli taşlarla yapılmış devasa mozaik panellerle dizayn edilmiştir. Panellerde Aleksandır Nevski, Dimitri Donskoy, K. Minin, D. Pojarski, M. Kutuzov ve A. Suvurov gibi isimlerin portreleri vardır. İstasyondaki yüksek kabartmalar ise Rusya tarihinin kahramanlık destanlarına adanmıştır.



Eğer metro ile şehri dolaşacaksanız daha pek çok sanat eseri ile karışılacaksınız demektir. Daha başka istasyonlar da tavsiye etmek isterdim ama sırf bu saydıklarımı dolaşmak bile, eğer hakkını vererek dolaşırsanız bir gününüzü alacaktır.


Moskova 2,5 Yaşında Çocukla Gezilir Mi?
http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2013/08/moskova-25-cocukla-gezilir-mi-agustos.html

7 yorum:

  1. Merhabalar;
    Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    538. takipçiniz benim.
    Bu arada çok hoş bir çekilişim var, muhakkak beklerim :)
    Sevgiler
    http://http://whiteglaze.blogspot.com/2013/08/beyaz-srn-buyuk-cekilisi.html
    twitter: @_gamzeahmet_

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogumu takibe değer bulduğunuz için teşekkür ederim. Hoşgeldiniz...

      Çekilişlere katılmak pek adetim değildir ama bloğunuzda bir dolaşmak isterim elbette :)

      Sil
  2. Özenli bir yazı olmuş yine. Eline sağlık; serinin devamını bekleriz:))
    Beyhan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevkle yazacağım, Moskova'yı anlatmayı seviyorum :)

      Sil
  3. Aralikta gidecegim moskva icin harika bir rehber oldunuz , hemen takipciniz de oldum pustoo.blogspot.com da benim blogum gidip gelince inşallah ben de yazarim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bir vakit bulsam, daha çok yazmak istediklerim var Moskova hakkında. Umarım çok eğlenirsiniz orada. Yalnız Aralık'ta ciddi soğuk olur, her yer buz üstü kar olur, bayağı kalın giysiler almayı unutmayın :)

      Sil
  4. Merhaba .Moskovadayız. Yazınız çok yol gösterici. Yarin metro dolaşma günü. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Instagram

Instagram

Twitt'le

Translate

İstatistiklerim


View My Stats